Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
od zaświadczenia do wydania aktu... |
krystyna | 26-02-2003 22:00:04 [#01] |
---|
Ponieważ wątek awansowy nieco się już wydłużył, to ciekawość swoją zaspokoję tu... Czy istnieje jakiś termin zaporowy wydania aktu awansu zawodowego ? Dzisiaj jeden z niecierpliwych panów dyplomowanych z mojej szkoły dowiedział się podobno, że podkarpackie KO ma tak bardzo dużo pracy, że akty mogą być wydawane nawet w okolicach maja !!! Wprawdzie to bardzo miły miesiąc, ale finansowo rzecz biorąc - chyba lekka przesada !!! Sześciu zaprzedanych (w tym i ja...) nauczycieli, przymykając oczy i usta na wcześniej głoszone ideały i kalumnie pod adresem "kapturowego awansu", przedzierając się przez podkarpackie śniegi rzuciło do wiadomego baraku swoją krwawicę, przeszło jak burza przez komisje (bardzo zresztą sympatyczne i chyba też mające dość tego wszystkiego...) - a działo się to wszystko pod koniec stycznia i CISZA....... No i ciekawe, jaka będzie data na takim wiosennym akcie ??? Marku, może coś wiesz ??? |
Leszek | 26-02-2003 22:02:00 [#02] |
---|
Ponieważ sesja zimowa trwa od stycznia do lutego, zatem na akcie awansu zawodowego nie powinna być data późniejsza niż 28 luty 2003 r. Pozdrawiam |
Leszek | 26-02-2003 22:02:50 [#03] |
---|
Sorki, ze nie Marek... Ale Leszek też dobry ?... :-) Pozdrawiam |
krystyna | 26-02-2003 22:10:23 [#04] |
---|
Leszek bardzo dobry jest !!! I mnie tak się Leszku z Leszna (super !!!) wydawało.... Gdyby nie autentyczny przypadek z ub. roku, kiedy to nauczycielka z sesji zimowej (nie z mojej szkoly) dostała kwit w kwietniu z datą kwietniową... A pytałam Marka, bo On zwyczje podkarpackiego KO zna doskonale.. A co kraj, to obyczaj... |
Leszek | 26-02-2003 22:26:20 [#05] |
---|
Tak robią ponieważ jeszcze nikt ich nie zaskarżył do sądu o celowe zwlekanie z wydaniem określonej decyzji, a z tym związane jest działanie na niekorzyść (finansową) nauczyciela. Pozdrawiam |
Gaba | 27-02-2003 09:59:12 [#06] |
---|
Niekorzyść to może za dużo, bo wyrównania będą, ale należy zaskarżyć KO za opieszałość w trybie kpa - dokumenty mają być wydanie niezwłocznie, chyba, że sprawa jest bardziej skomplikowana (wtedy otrzymujesz papiór, ze jeszcze trzeba badać przez najwyżej dwa miesiące). a co tu badać, ajk zbadane, co nas obchodzi, że oni mają zawałkę. Ponieważ akt jest aktem administracyjnym należy sięgnąć po instrument skargi obywatelskiej. można to zrobić trojako - skarga do organu i prośba o przyspieszenie, po nieotrzymaniu w terminie jakimś rozsądnym, należy dalej albo do NSA o niewydanie decyzji (czeka się tylko dwa lata), albo skarga na urząd (KO) do ministerstwa (instancja wyższa) o opieszałość, albo do Rzecznika Spraw Obywatelskich, ew. ZNP... |
Marek z Rzeszowa | 27-02-2003 10:21:37 [#07] |
---|
Pytałem dziś naszym KO. Prace Komisji trwają do końca lutego. Potem wezmą się za wypisywanie aktów. Daty będą odpowiednie do terminów posiedzenia komisji. Więc pozostaje czekać na wyrównania... Marek | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|