Forum OSKKO - wątek

TEMAT: plan finansowy
strony: [ 1 ][ 2 ]
hamster6626-08-2007 20:32:44   [#01]
Jestem nowym dyrem, od 01 września. Powiedzcie jak tworzy się program finansowy, żeby jak najwiecej wyciagnać pieniędzy od organu prowadzącego? Potrzeba mi porad doświadczonych, którzy wiedzą co i jak.
Marek Pleśniar26-08-2007 20:34:08   [#02]
:-)
rzewa26-08-2007 20:39:16   [#03]
:-))

to bardzo istotne są uwarunkowania lokalne - radzę pogadać z księgową

zasadniczo, to trzeba popatrzec na to jak to było do tej pory i spróbować wyciągnąc jakieś 10-15% więcej... powodzenia

jest tez taki wskaźnik, który może powiedzieć czy jeszcze można próbowac czy juz się nie da - tym wskaźnikiem jest udział wynagrodzeń i pochodnych we wszystkich środkach -> optymalnie jest 80%, co oznacza, że im bardziej zbliża sie on do setki tym więcej można (należy) walczyc o zwiększenie przeznaczonych na szkołę środków
AnJa26-08-2007 20:41:34   [#04]
wyciągnąc forsę poprzez plan finasowy?

oj, dzieci, dzieci;-)))
Marek Pleśniar26-08-2007 20:52:33   [#05]
no:-))
Tara26-08-2007 20:55:56   [#06]

EEEE-wyjadacze

nowy dyrek potrzebuje pieniędzy a wy jakieś tam hihy uprawiacie;-)
Fakir226-08-2007 20:57:05   [#07]
Normalnie padnę :))))))))))))))))))))
Fakir226-08-2007 21:02:32   [#08]

"Świnko morska" - przepraszam, ale niemiecki to mój język z mlekiem matki wyssany...

Tworzenie planu finansowego - to jedna sprawa...

A wyciągnięcie na maksa pieniędzy z OP to wyższa szkoła jazdy... Nie da się tak - jednym zdaniem...

Będziesz w Poznaniu? Możemy pogadać... Pokażę Ci mechanizmy itd... Ale to z pewnością nie na Forum...

Fakir226-08-2007 21:03:19   [#09]

Bo to Forum czytają też OP.........

Które przy okazji pozdrawiam :))))))

Tara26-08-2007 21:03:31   [#10]

Że niby co?

każdy potrzebuje piniendzy,co nie?;-))))
Fakir226-08-2007 21:04:05   [#11]

Tara....

:))))

Ano - każdy....

izabelamaciejka26-08-2007 21:05:00   [#12]

Fakir

to ja też w kolejce do rozmowy w Poznaniu się ustawiam...:-)))
Gaba26-08-2007 21:08:11   [#13]
Hamster to był do niedawna chomik, Fakirze, a świnka morska to była Meersweinchen... to tak gwoli ścisłości, chociaż jedno i dugie jest gryzoniem. ;-)
Fakir226-08-2007 21:09:02   [#14]

Zrobię co się da... :)))

Może będę NIEPOPULARNY, ale ja nie mam problemów finansowych...

Jasne - nie wszystko mogę sobie kupić, ale...

Tylko o tym - cicho... Sza...

:)))

AnJa26-08-2007 21:12:13   [#15]
a po co Ci popularność jeśli masz kasę?

mnie tam wystarcza, że problemów finansowych nie mam i o rozgłos nie dbam
Fakir226-08-2007 21:14:12   [#16]

Andrzeju...

Bo dzisiaj POPULARNE jest nie mieć kasy...

Wiesz... Rotshild do Gates'a też narzeka na brak kasy...

A rozgłos - to tak nawiasem - czasem konieczny jest...

Pozdrawiam :)))

hamster6626-08-2007 21:30:17   [#17]
jasne że będe w Poznaniu. Pogadamy. Pozdrowienia
Marek Pleśniar26-08-2007 21:37:46   [#18]

a interesuje dyrektorów ten temat? konstruowanie planu finansowego??

bo ja pierwsze słyszę;-)

ReniaB26-08-2007 22:07:27   [#19]

No jasne

plan planem, a życie....
irula26-08-2007 22:21:25   [#20]
Bardzo interesuje mnie i nigdzie nie moge znaleźć w tej kwestii szkolenia, może Wy coś zorganizujecie dla nowych dyrektorów.Finanse to ważna sprawa i dobrze jest wiedzieć jak się w tym temacie znaleźć.
akam26-08-2007 22:54:15   [#21]

o jakich planach wy piszecie? u mnie to se moge pisać....... co chce....

a główna księgowa z OP i tak wszystko skreśli i wpisze po swojemu, bo  liczy na jej... a nie na moje.... ;-(((

Fakir226-08-2007 22:57:14   [#22]

akam...

To nie tak...

Są pewne... Hmmm... paragrafy... co do których to ona może se... ten tego... skoczyć...

Będziesz w Poznaniu ?

Marku - chyba zrobimy dodatkowy panel....

:))))

Pogadamy.............

Fakir226-08-2007 22:59:47   [#23]

Gaba...

Co racja to racja... Definicyjnie "Hamster" to chomik - "Meerschweinchen" to świnka morska...

Fakt, że gryzoń gryzoniem zostanie...

I tak Cię lubię...

Fakir226-08-2007 23:02:25   [#24]

Marku...

Vox populi....

Myślę, że konstruowanie planu finansowego nie będzie głupie...

Tyle tylko - że podobnie jak na podyplomówkach z zarządzania - niewiele będzie z praktyki...

A praktyka, to wiesz...........

akam26-08-2007 23:21:26   [#25]

Fakir

jestem na forum od roku,  a w życiu nie byłam w Poznaniu, no i w tym roku też nie mogę... ale za rok będę na mur i  wtedy Cię znajdę .... i wszystko mi powiesz jak na świętej spowiedzi...;-)))

Donda27-08-2007 15:12:53   [#26]
 U mnie tak jak pisze akam - rządzi ksiegowa z OP i koniec kropka. Mogę pisać, co chcę, a ona i tak dopasowuje do swojego planu, tzn. bez przerwy coś skreśla.
jedrek527-08-2007 19:52:07   [#27]

Fakir2

Ja też się piszę na Twój panel!
izabelamaciejka27-08-2007 19:57:44   [#28]

Fakir2

Czyżbyś stał sięnowym prelegentem, czy też poprowadzisz oddzielne szkolenie na konferencji (może być wieczorową porą, bo dzionki są raczej wypełnione treściami)?!
AnJa27-08-2007 20:21:57   [#29]
nie wiem oczywiście, co Fakir miał na mysli w #22, poza propozycją panelu finasowego (nie wiem przy tym, gdzie i kiedy)

nie odniosłem jednak wrażenia by jakoś szczególnie rwał się do jego poprowadzenia, ani że sam zaznacza nieco niżej: "Tyle tylko - że podobnie jak na podyplomówkach z zarządzania - niewiele będzie z praktyki...
A praktyka, to wiesz..........."

czyli prawdopodobnie chodzi nie tyle o panel co o stoliik

albo lade barową
jadwinia27-08-2007 20:22:23   [#30]
Gdzie znajdę termin zatwierdzania planu finansowego? Pani księgowa zdziwiona, "że to juz teraz", a ja wiem ,że teraz, tylko nie wiem skąd to wiem. (Uświadomiona niekompetencja nowalijki) Pozdrawiam
zgredek27-08-2007 20:23:29   [#31]
też bym się zdziwiła;-)
rzewa27-08-2007 20:35:06   [#32]
to ostatnie! :-))

a pewien finansowy myk, to mogę tu na forum opisać...

U mie też OP lubił korygować plany, oczywiście skreślając. Jak posyłałam plan, to oczywiście wracał zdrowo obcięty z poleceniem rozpisania na rozdziały i paragrafy. Czasem był odgórnie podzielony na część osobową i matetriałówkę - oczywiście mocno zmniejszone było to drugie.

Wówczas nie rozpisywałam tego co jest, zmniejszając kwoty na każdym z paragrafów - wpisywałam wszędzie tyle ile było potrzeba, a niedobór robiłam na jednym rodzaju wydatków - zwykle na węglu, bo miałam ogrzewanie węglowe i spalałam rocznie 80-100 ton węgla (zależy jak była zima)

Oczywiście w piśmie przewodnim pisałam, że mi brakuje na węgiel tyle i tyle.

Jak plan sie zaczynał kończyc gdzieś tak na przełomie pażdziernika i listopada (zalezy od zimy), to pisałam OP, że nie mam już środków na węgiel i jak nie otrzymam ich to zawieszę zajęcia

Mając obrotnego tradnego, zwykle udawało mi się otrzymać zwiekszenie planu w tym paragrafie. Baa, zdarzało sie, że OP z własnej inicjatywy zwiekszał mi w tym miejscu plan w sierpniu, jak było jasne, że nie dotrwam końca roku :-))
AnJa27-08-2007 20:41:59   [#33]
u mnie skarbnik były nauczyciel i żona dyrektora szkoły(w jednej osobie) a starosta były dyrektor szkoły

prawdopodobiństwo zrobienia u nich myku jest takie same, jak to że ja wymyk na drążku zrobię

tzn. jest to możliwe- ale pod warunkiem, że będzie w pobliżu duży i zośliwy pies, oraz ktoś , kto mnie dostatecznie mocno  kopnie
jadwinia27-08-2007 21:15:02   [#34]
 Też się zdziwiłam tym, co napisałam.  Oczywiscie chodzi mi o projekt, bo plan na br. jest. Kiedy przedkłada się rp propozycje planu finansowego?
joljol27-08-2007 21:32:56   [#35]
zwykle w listopadzie
rzewa27-08-2007 21:38:48   [#36]
u mie było do 20 października
aza27-08-2007 21:39:14   [#37]
ja złożyłam w lipcu (tzw. pierwszy projekt)
Ala27-08-2007 21:40:49   [#38]

:-)

a u nas projekt do 10 lipca ;-) czyli już po bólu
jadwinia27-08-2007 21:47:42   [#39]
Dziękuję :)))
jerzyk28-08-2007 11:39:41   [#40]

terminy

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2006/0955.htm

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 lipca 2006 r.w sprawie planów finansowych zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego ustawami, przekazywania dotacji celowych i przekazywania pobranych dochodów związanych z realizacją tych zadań (Dz. U. z dnia 27 lipca 2006 r.)

§ 4. 1. Jednostka samorządu terytorialnego, po poinformowaniu jej w terminie określonym w § 3 ust. 3 o kwotach dotacji celowych, planuje je w projekcie swojego budżetu jako dochody i w tej samej wysokości planuje wydatki w szczegółowości nie mniejszej niż określona w art. 184 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy.

2. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego opracowuje projekt planu finansowego, przyjmując jako podstawę do tego planu kwoty dotacji celowych i kwoty dochodów określone w informacjach, o których mowa w § 3 ust. 3.

3. Projekt planu finansowego, o którym mowa w ust. 2, obejmuje kwoty:

1)  dochodów z tytułu przyznanych z budżetu państwa dotacji celowych na realizację zadań, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, w pełnej szczegółowości klasyfikacji dochodów;

2)  wydatków - w układzie dział, rozdział klasyfikacji wydatków, z wyodrębnieniem:

a)    wydatków bieżących, w tym w szczególności wynagrodzeń i pochodnych od wynagrodzeń,

b)    wydatków majątkowych;

3)  dochodów, związanych z realizacją zadań, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, w szczegółowości: dział, rozdział i paragraf, w podziale na dochody, które podlegają przekazaniu do budżetu państwa, oraz - o ile odrębne przepisy tak stanowią - na dochody jednostki samorządu terytorialnego.

4. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego, w terminie 7 dni od dnia przekazania organowi stanowiącemu tej jednostki projektu uchwały budżetowej, przekazuje jednostkom organizacyjnym - w szczegółowości określonej w ust. 3 - wynikające z projektu planu finansowego, informacje o:

1)  projektowanych kwotach wydatków na realizację poszczególnych zadań, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1;

2)  projektowanej kwocie dochodów związanych z realizacją zadań, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1.

5. W terminie 21 dni od dnia uchwalenia uchwały budżetowej zarząd jednostki samorządu terytorialnego opracowuje plan finansowy i informuje o kwotach z niego wynikających jednostki organizacyjne.

§ 5. 1. Jednostka organizacyjna opracowuje w zakresie swojej właściwości projekt planu finansowego w szczegółowości: dział, rozdział, paragraf klasyfikacji dochodów i wydatków - z uwzględnieniem źródła powstania dochodów - i przekazuje zarządowi jednostki samorządu terytorialnego w terminie 30 dni od dnia otrzymania informacji, o których mowa w § 4 ust. 4, nie później jednak niż do dnia 22 grudnia roku poprzedzającego rok, na który opracowywany jest plan finansowy.

2. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego weryfikuje otrzymane projekty planów finansowych pod względem ich zgodności z projektem uchwały budżetowej i w przypadku stwierdzenia rozbieżności wprowadza odpowiednie zmiany, informując o ich dokonaniu kierownika jednostki organizacyjnej, w terminie 7 dni od dnia otrzymania projektu planu finansowego, nie później jednak niż do dnia 27 grudnia roku poprzedzającego rok budżetowy.

§ 6. 1. Projekt planu finansowego jednostki organizacyjnej zweryfikowany przez zarząd jednostki samorządu terytorialnego, w trybie i terminie określonym w § 5 ust. 2, stanowi podstawę gospodarki finansowej jednostki organizacyjnej w okresie od dnia 1 stycznia roku budżetowego do dnia opracowania planu finansowego na podstawie informacji o ostatecznych kwotach dochodów i wydatków wynikających z uchwały budżetowej.

2. Jednostki organizacyjne po uzyskaniu informacji, o której mowa w § 4 ust. 5, dostosowują projekty planów finansowych do uchwały budżetowej, w szczegółowości określonej w § 5 ust. 1.

3. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego, w terminie 14 dni od otrzymania informacji, o której mowa w § 3 ust. 4, informuje jednostki organizacyjne o kwotach dochodów i wydatków.

4. Plan finansowy jednostki organizacyjnej zawierający kwoty dochodów i wydatków, wynikające z podziału kwot ujętych w ustawie budżetowej, zarząd jednostki samorządu terytorialnego przekazuje do wiadomości właściwym dysponentom części budżetowych nie później niż w terminie 30 dni od dnia uzyskania informacji, o których mowa w § 3 ust. 4.

kryka25-09-2007 10:31:37   [#41]
Z całej dokumentacji wczesniejszych planów mam tylko zestawienia budżetowe - pierwszy raz ma utworzyć ten dokument tzw. koncert życzeń jak go zwią Panie z GZS -  bardzo proszę może Ktoś z OSKKO podzieli się ze mną rozpiską tych paragrafów i rozdziałów.
kryka25-09-2007 15:44:03   [#42]
-:)))
izabelamaciejka31-12-2007 09:12:37   [#43]
zgodnie z UOSO Rada Ped. powinna wyrazić opinię w sprawie projektu planu finansowego, czy w Waszych placówkach się to praktykuje? Jeżeli tak, to kiedy kierujecie zapytanie do Rady Ped.?
Janusz z W31-12-2007 10:39:15   [#44]
Dyrektor czyli przewodniczący RP przedkłada projekt budżetu radzie w momencie jego tworzenia czyli we wrześniu... Mówi wtedy o kwotach na wydatki bieżące oraz o... pobożnych życzeniach czy o inwestycjach w szkole jakie proponuje do sfinansowania przez OP. ;-)))
izabelamaciejka31-12-2007 15:37:50   [#46]
Występowanie do Rady Ped. o opinię planu finansowego we wrześniu niczym się nie różni od tego, gdybym teraz przedstawiła Radzie plan finansowy zaakceptowany przez OP. Przecież projekt planu finansowego do OP musi traić do 20 sierpnia, przynajmniej u nas tak jest i nie ma fizycznej możliwości, aby wówczas zwołać Radę.
jerzyk31-12-2007 20:36:13   [#47]
Iza, projekty planów finansowych są opracowywane naogół pomiędzy 15 listopada (po przedstawieniu projektu budżetu przez OP w RIO i RG/RM/RP ), a 22 grudnia.Wtedy też powinny być opiniowane przez Radę Pedagogiczną. Projekt planu finansowego sporzadzasz w terminach określonych w  Art. 185. ustawy o finansach publicznych.

We wrześniu nie możesz sporzadzić projektu planu finansowego bo w tym czasie nie otrzymasz od OP niezbędnych do tego informacji. To co przekazujesz do OP we wrześniu, to właśnie "pobożne życzenia" czyli wniosek o przyznanie  kwot niezbędnych na bieżace funkcjonowanie jednostki oraz na zadania które chciałabyś zrealizować w roku następnym.

USTAWA z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz. U. z dnia 20 grudnia 2005 r.)

Rozdział 2

Opracowywanie i uchwalanie budżetu jednostki samorządu terytorialnego

…..

Art. 181. 1. Projekt uchwały budżetowej wraz z objaśnieniami oraz prognozę i informację, o których mowa w art. 180, zarząd jednostki samorządu terytorialnego przedstawia:

1)   regionalnej izbie obrachunkowej - celem zaopiniowania,

2)   organowi stanowiącemu jednostki samorządu terytorialnego

- do dnia 15 listopada roku poprzedzającego rok budżetowy.

……..

Art. 182. Uchwałę budżetową organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego uchwala przed rozpoczęciem roku budżetowego, a w szczególnie uzasadnionych przypadkach - nie później niż do dnia 31 marca roku budżetowego.

Art. 183. 1. Do czasu uchwalenia uchwały budżetowej, jednak nie później niż do dnia 31 marca roku budżetowego, podstawą gospodarki finansowej jest projekt uchwały budżetowej przedstawiony organowi stanowiącemu jednostki samorządu terytorialnego.

………………….

Rozdział 3

Wykonywanie budżetu jednostki samorządu terytorialnego

Art. 185. 1. W terminie 7 dni od dnia przekazania projektu uchwały budżetowej organowi stanowiącemu jednostki samorządu terytorialnego zarząd jednostki samorządu terytorialnego przekazuje podległym jednostkom informacje niezbędne do opracowania projektów ich planów finansowych.

2. Jednostki, o których mowa w ust. 1, opracowują projekty planów finansowych w terminie 30 dni od dnia otrzymania informacji określonej w ust. 1, nie później jednak niż do dnia 22 grudnia.

Art. 186. 1. W terminie 21 dni od dnia uchwalenia uchwały budżetowej zarząd jednostki samorządu terytorialnego:

………………….

2. Jednostki organizacyjne jednostki samorządu terytorialnego dostosowują projekty planów do uchwały budżetowej.

Fakir231-12-2007 21:14:55   [#48]

Sylwio....

I szkolę chętnie i szkolić sam się mogę :))))

Jak będziesz w Poznaniu - zapraszam do siebie, do mojej szkoły :))))

Potem pójdziemy - za radą Andrzeja - do jakiejś knajpki (stolika, baru).... Bo w szkole nie można alkoholu... A ja na trzeźwo to niewiele wiem :))))))))))))))

dota c31-12-2007 21:15:59   [#49]
Jerzyk, Fakir, na imprezę, a nie tutaj siedzieć!
Fakir231-12-2007 21:28:14   [#50]

Dota.... Ja mam problem... I nie wiem czy zapodać jeszcze tutaj w starym roku?

Potrzebuję germanisty, bo jednego "ausdrucku" nie znam...

"Lieferung frei Haus" - kurde.... Co to znaczy? Bo to zwrot jest a ja go nie znam.... Ja znam niemiecki dobrze, ale tego...

strony: [ 1 ][ 2 ]