Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ujednolicone ocenianie - nowa matura |
Leszek | 17-02-2003 18:55:58 [#01] |
---|
W wymianie plików ujednolicony tekst rozporządzenia o ocenianiu - zmienione zasady nowej matury. Jak zwykle w kolorze. Stan prawny na dzień 1.03.2003 r. Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 17-02-2003 19:49:02 [#02] |
---|
trafiłes w dychę, przyda się:-) właśnie komentuje to zespół do spraw. Koordynuje Bogna:-) |
bogna | 18-02-2003 21:15:29 [#03] |
---|
przeczytaliście już ocenianie-ślicznie ujednolicone przez Leszka na pewno macie jakieś zastrzeżenia, uwagi... podzielcie się waszymi wnioskami - proszę :-) |
Mariola | 18-02-2003 22:40:42 [#04] |
---|
kilka moich uwag i wątpliwości Mam bardzo mieszane uczucia gdy czytam,że uczeń wybiera poziom na którym zdje egzamin w czasie jego trwania.
§ 80.
1. Egzamin maturalny w części pisemnej z informatyki jest zdawany na poziomie rozszerzonym.
(...)
5. W sali egzaminacyjnej powinna być dostępna podstawowa dokumentacja oprogramowania.
Interesuje co oznacza podstawowa dokumantacja oprogramowania i kto to będzie musiał przygotować?
§ 71.
3. Egzamin na poziomie rozszerzonym trwa 300 minut i składa się z dwóch części:
1) część pierwsza trwa 170 minut i polega na rozwiązaniu testu sprawdzającego rozumienie czytanego tekstu nieliterackiego i umiejętność pisania tekstu własnego związanego z tekstem literackim zawartym w arkuszu egzaminacyjnym,
2) część druga trwa 130 minut i polega na sprawdzeniu umiejętności pisania tekstu własnego związanego z zawartym w arkuszu egzaminacyjnym tekstem literackim nieujętym w podstawie programowej danego przedmiotu.
Czy będą przewidziane przerwy pomiędzy częściami egzaminu?
jeżeli tak to jak mają się do siebie paragrafy 71 p. 3 i 68 p. 2
§ 68.
2. W czasie trwania egzaminu na stolikach mogą znajdować się tylko arkusze egzaminacyjne, karty odpowiedzi oraz materiały i przybory pomocnicze.
Jeżeli nie będzie przerw to jak uczeń wytrzyma 300 min?
A jeżeli będą przerwy to jak się ma do tego informacja,że arkusz na poziom podstawowy i rozszerzony dla jednego ucznia jest ten sam? I jeszcze do tego paragraf 82 p 1.?
§ 82.
1. Po zakończeniu każdej części egzaminu z danego przedmiotu członkowie zespołu nadzorującego zbierają od zdających wypełnione arkusze egzaminacyjne.
§ 48.
1. Zdający, nie później niż do dnia 30 września roku szkolnego, w którym przystępuje do egzaminu maturalnego w sesji wiosennej, z zastrzeżeniem § 88 ust. 3, i nie później niż do dnia 30 czerwca roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym przystępuje do egzaminu maturalnego w sesji zimowej, składa przewodniczącemu szkolnego zespołu egzaminacyjnego, o którym mowa w § 49 ust. 1, a w przypadku osób nieuczęszczających do szkoły - dyrektorowi komisji okręgowej, pisemną deklarację dotyczącą wyboru:
4) środowiska komputerowego, programów użytkowych oraz języka programowania - w przypadku zdających egzamin maturalny z informatyki; informację o środowisku komputerowym, programach użytkowych oraz języku programowania dyrektor Komisji Centralnej podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Komisji Centralnej, nie później niż na 10 miesięcy przed terminem egzaminu maturalnego,
A to bardzo ciekawe, bo w żadnej podstawie programowej przedmiotu Informatyka nie jest podane jaki ma być język programowania. Czyli teraz uczymy "jakiegoś języka" (każdy jakiego chce i w jakim chce środowisku komputerowym) a za jakieś 15 miesięcy może się okazać że CKE wcale tego nie przewiduje...
Może określiliby to wcześniej? |
Majka | 18-02-2003 23:34:47 [#05] |
---|
będzie dużo drożej Jeśli dla każdego maturzysty trzeba będzie przygotować oba poziomy. |
bogna | 19-02-2003 16:48:51 [#06] |
---|
Mariola może wiesz jaki jest powód, że informatykę zrobili tylko przedmiotem do wyboru i można ją w związku z tym zdawać tylko na poziomie rozszerzonym? Czy informatyka jest jakaś gorsza od np. WOSu? |
Mariola | 19-02-2003 17:43:07 [#07] |
---|
tak naprawdę to nie zastanawiałam się nad tym...
informatyka na nowej maturze jest bardzo trudna
a że tylko poziom rozszerzony...
Może to wynika z faktuże matura składa się części teoretycznej i praktycznej?
nie, niestety nie wiem |
bogna | 24-02-2003 21:08:40 [#08] |
---|
podnoszę wątek bo - może jeszcze ktoś podzieli się uwagami na temat nowego rozp. o maturach? Prooooooszę :-) |
Leszek | 24-02-2003 21:24:49 [#09] |
---|
Mam nadzieję przebrnąć przez nową maturę do końca tygodnia. Twoje rozważania Bogno są bardzo wnikliwe, rozumiem, że pierwszaki juz się interesują. Pozdrawiam |
Zola | 24-02-2003 22:56:18 [#10] |
---|
bogna ja na sobotę lub niedzielę nawalał mi ząb i wtedy o maturze ciężko juz dobrze naczytałam ale latam na godzinne seanse do stomatologa (polecam ,sama przyjemność) i dam znać w końcu tygodnia |
Leszek | 25-02-2003 17:13:38 [#11] |
---|
W sprawie informatyki - zwróć uwagę, że w przepisie o podstawie programowej kształcenia ogólnego w wersji standard nie ma informatyki a technologia infor., natomiast w wersji rozszerzonej jest informatyka - stąd na egz. maturalnym informatyka moze być tylko w wersji rozszerzonej. Pozdrawiam Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 26 lutego 2002 r.
w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół. (Dz.U. z 2002r. Nr 51, poz. 458) |
bogna | 25-02-2003 18:01:32 [#12] |
---|
dzięki Leszku - już teraz qmam z tą informatyką. |
Anka K | 26-02-2003 15:09:32 [#13] |
---|
Tekst ujednolicony znakomicie.Dzięki, Leszek. Wyczytałam, że w gimnazjum w skład zespołów nadzorujących trzeba będzie powoływać nauczycieli z innej szkoły?Nie mylę się? Anka K. |
Leszek | 26-02-2003 16:46:49 [#14] |
---|
Tak, dobrze wyczytałaś. Dzięki za pochwały. Pozdrawiam |
bogna | 26-02-2003 17:34:06 [#15] |
---|
skład zespołów nadzorujących w gimnazjum
W rozp. o ocenianiu napisali, że: 4. W skład zespołu nadzorującego wchodzą: 1) przewodniczący, 2) co najmniej dwaj nauczyciele, z których co najmniej jeden powinien być zatrudniony w innej szkole lub w placówce. Jak waszym zdaniem należy to odczytać: powinien być = musi być powinien być = może być, ale nie musi ? W dalszej części rozporządzenia - o maturach - też cały czas używane jest określenie "powinien być" |
janzg | 26-02-2003 18:15:09 [#16] |
---|
ćwicząc tę NOWĄ maturę w sesji wiosennej 2002 OKE czytało:
powinien być = musi być
wskazało szkołę, z której nauczyciela należało pozyskać
Jest to całkiem niezłe, problem pojawia się wówczas, gdy OKE wskazuje szkołę małą szkole dużej (wiele komisji pracuje jednocześnie).
Co innego mnie "gryzie" - mianowicie nowela rozporządzenia o wynagrodzeniach, gdzie nasza Pani Menisowa wyraźnie wskazuje, że za pracę w komisjach nie należy płacić, bo to w ramach zadań statutowych szkoły. Ciekaw jestem co WY na to? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|