Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jeszcze raz monitoring! |
hamster66 | 22-07-2007 22:11:19 [#01] |
---|
Pisaliście o możliwości zdobycia funduszy na monitoring wizyjny w szkołach i placówkach poprzez składnaie wniosków do wojewodów, ale to co było podane to projekty rozporządzenia i uchwały Rady Ministrów.
Czy ktoś wie, czy są one ogłoszone w dzienniku ustaw? |
AnJa | 22-07-2007 22:36:52 [#02] |
---|
nie
i nie podejrzewam, żeby zostały niedługo, bo:
1.są wcale sensowne, a takich RG nie ma czasu wprowadzić,
2.mamy chyba przesilenie polityczne |
MałgosiaK | 23-07-2007 20:31:21 [#03] |
---|
monitoring Czy komuś wiadomo jaki mniej więcej jest koszt takiego monitoringu. Np. 3 kamery? |
AnJa | 23-07-2007 21:29:17 [#04] |
---|
zależy od rodzaju rejestratora z modułem strerującym, długości okablowania, jakości(rozdzielczości i koloru) kamer - normalnie ok. 3-6 tys, jesli rozporządzenie wejdzie pojawi sie koniunktura i pewnie ze 30-50% wzrosną
tyle, że na 3 nie opłaca sie rejestratora kupować- lepiej wziąć 16 wejściowy- jest tylko ok 2 razy droższy, a potem ewentualnie dokładac kamery |
spiro | 23-07-2007 21:42:41 [#05] |
---|
cennik Przesyłam kosztorys monitoringu na 3 kamerki zewnętrzne, do którego się przymierzam w szkole.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LP |
Wykaz urządzeń |
Ilość |
Cena jedn. netto |
Wartość netto |
1 |
Kamera kolorowa SIMENS CCBC1335LP |
3 |
532,00 |
1596,00 |
2 |
Obiektyw VTV VT 6-60 DC |
3 |
232,00 |
696,00 |
3 |
Obudowa zew. GL 606/230V |
3 |
112,00 |
336,00 |
5 |
Zasilacz MGL606 12V/300mA |
3 |
58,00 |
174,00 |
7 |
Rejestrator cyfrowy 4 wejściowy |
1 |
1600,00 |
1600,00 |
8 |
Dysk twardy 300GB |
2 |
378,00 |
756,00 |
9 |
Kabel 75ohm |
100 |
0,99 |
99,00 |
10 |
Przewód zasilający 3x1,5mm2 |
100 |
2,65 |
265,00 |
11 |
Materiały instalacyjne (korytka, rurki itp.) |
1 |
600,00 |
600,00 |
12 |
Monitor SX 19A |
1 |
1599,00 |
1599,00 |
|
Razem |
|
|
7721,00 |
|
Robocizna |
|
|
2702,35 |
|
Łącznie |
|
|
10423,35 | |
AnJa | 23-07-2007 22:30:52 [#06] |
---|
albo tak to podrożało, albo bierzesz górną półkę (sądząc po rejestratorze nie, po kamerach i monitorze tak), albo ktoś Cie lekko robi w tzw. bambuko (jakoś dziwnie drogo jednak te kamery wychodza, bo jeśli przy monitorze chcesz kogoś niedowidzącego posadzic to potrzebny) |
AsiaJ | 23-07-2007 22:35:17 [#07] |
---|
Drogo Ja, ponad rok temu, za 15 tysiecy zrobiłam 5 zewnętrznych i 3 wewnętrzne + komputer z monitorem. Wszystko zależy od powierzchni szkoły. Z tego co wiem bardzo drogie są kable. |
AnJa | 23-07-2007 22:44:21 [#08] |
---|
kable i korytka - owszem, troche kosztują, ale bez przesady- kasę biorą za montaż i konfigurację- podobnie jak przy pracowniach komp. z MEN |
spiro | 23-07-2007 22:56:11 [#09] |
---|
AnJa tak mi wycenili. Ten monitor w tej kwocie to psu na budę. Szukam sobie dalej. Obraz z tych kamerek ma rzeczywiście niezłą jakość. nie jest to chiński poemat na ziarnku ryżu :-) widać i to całkiem nieźle. Jak macie jakieś namiary i cenniki to podeślijcie. |
AnJa | 23-07-2007 22:59:16 [#10] |
---|
rozglądałem się równo rok temu - nawet namiarów nie pamietam
wiem, że wyszło mi na 16 kamer, w tym 4 zewnętrzne i kilometry kabla jakieś 35 tys
i odpusciłem sobie, bo jakos wymienić okna wole |
DYREK | 24-07-2007 14:08:40 [#11] |
---|
2007-07-24
Projekt rządowego programu "Monitoring wizyjny w szkołach publicznych"
Rząd przygotował projekt „Programu wspierania w latach 2007-2009 organów prowadzących w zapewnianiu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w publicznych szkołach i placówkach „Monitoring wizyjny w szkołach publicznych”. Dotacja z budżetu państwa obejmie szkoły, w których uczy się nie mniej niż 200 uczniów. W programie założono, że szkoły, które nie posiadają urządzeń do monitorowania zostaną wyposażone w standardowe zestawy do monitorowania wejść - to jest: dwie kamery umożliwiające rejestrację zdarzeń od wewnątrz i na zewnątrz wejścia, kolorowy monitor oraz urządzenia dodatkowe niezbędne do zainstalowania zestawu. W ramach dotacji możliwa będzie także modernizacja i rozbudowa funkcjonujących już obecnie systemów monitorowania wizyjnego. Z harmonogramu programu wynika, że samorządy powinny złożyć wnioski o dofinansowanie do wojewodów do 24 sierpnia. W tym roku z budżetu państwa na ten cel zostanie przeznaczonych 40 mln zł. Podobne środki rząd zamierza wygospodarować w kolejnych latach. Pieniądze zostaną podzielone proporcjonalnie do liczby publicznych szkół i placówek w poszczególnych województwach. Minimalny koszt zakupu standardowego zestawu do monitorowania pojedynczego wejścia szkolnego oraz jego instalacji został oszacowany na 8 000 zł. Koszty eksploatacji ponosić będą organy prowadzące. Źródło: Serwis Samorządowy PAP 24.07.2007 |
malinek | 24-07-2007 14:41:49 [#12] |
---|
Fajnie!!!
Mam mniej niż 200 wychowanków i na placu przedszkolnym dzieją się rzeczy okropne-włącznie z gwałtem na nieletniej!!!
Moja placówka nie może ubiegać się o monitoring?? |
irula | 24-07-2007 14:44:36 [#13] |
---|
Czy sa już jakieś wytyczne ze strony kuratoriów? czy należy już podejmoać działania? ustalac kosztorys dla swojej szkoły? czy są terminy? Poza forum zadnych wiadomości na ten temat z innych źródeł. |
Marek Pleśniar | 24-07-2007 14:52:37 [#14] |
---|
to jest projekt "wytyczne" więc jeszcze nie:-) a wiadomości są - projekt mianowicie jest zwracam uwagę na to, że rząd projektuje "nie ze swojego" bo jak to wejdzie to już go nie będzie |
emeryt | 24-07-2007 15:33:59 [#16] |
---|
robimy..bo wyjdziemy na tym dobrze. Na projekcie zrobiliśmy dofinansowanie do książek i mundurków. Kto czekał do ukazania się rozporządzenia i jego wejścia w życie (13.07) to ma teraz niezły bal. A kto tyrał na projekcie - ma wszystko o.k. Takoż samo trzeba z monitoringiem. Robić - mieć gotowe - czekać aż się ruszy KO - a oni pójdą na pewno po najmniejszej linii oporu - czyli wykaz - w jakiej szkole - jaki zestaw - jaki koszt. Tak sobie przepatrzyłem systemy i skonfrontowałem z Waszymi postami - po jakiego grzyba kolorowe kamery?? Albo monitor LCD?? Żeby zobaczyć czy Jacek ma czerwoną bluzkę??? W dobie mundurków i tak wsio rawno. A koszty niższe. Tak trochę praktycznie mi się nasunęło: MEN pokryje koszty zestawu podstawowego - rejestrator + 2 kamery. Jak znam życie (właśnie projektuję system dla takiej szkółki 240 uczniów)- potrzeby kamerowe są wyższe niż dwie. Dlatego uwzględniam we wniosku 2 kamery ale rejestrator np. 4 lub 8 kanałowy. I napiszę,że potrzeby ze względu na teren zewnętrzy (czy wewnątrz) są o wiele większe i planuję (deklaruję) dokupienie i montaż dodatkowych 6 kamer na swój koszt jako rozbudowę systemu poprawiającą znacznie bezpieczeństwo uczniów. |
DYREK | 24-07-2007 16:03:36 [#17] |
---|
do rejestrowania: komputer + monitor + oprogramowanie 3 kamery wewnętrzne 2 kamery zewnętrzne zamontowane wysoko ( droższe, muszą widzieć o zmierzchu i w nocy - włamania) sieć kablowa + 2 atrapy kamer kamery powinny widzieć siebie lub podłączone do alarmu ( inaczej kamery zginą - bardzo chętnie są montowane w prywatnych domach - w najlepszym wypadku zobaczycie niebo lub sufit - uczeń potrafi) kamery dobrej klasy - tanie kamery to wyrzucanie pieniędzy w błoto Koszt: 3 lata temu ok. 25 tys zł Pamiętajcie o oznakowaniu terenu " Teren szkoły monitorowany " i opracowaniu regulaminu dotyczący korzystania z monitoringu wizyjnego (jest w wymianie) |
irula | 24-07-2007 21:04:18 [#18] |
---|
W projekcie załącznika do projektowanego rozporządzenia jest procedura ubiegania się o środki:
" Wniosek jednostkowy dyrektora szkoły lub placówki powinien zawierać:
a) opinię lokalnych słuŜb prewencji na temat ogólnych warunków
bezpieczeństwa w szkole lub placówce oraz jej najbliŜszym
otoczeniu,
b) dane ogólne o szkole lub placówce (typ szkoły lub placówki
nazwa, adres, liczba oddziałów, liczba uczniów lub
wychowanków, w tym dojeŜdŜających, korzystających z bursy
lub internatu, liczba osób zatrudnionych, w tym osoby na
stanowiskach niepedagogicznych),
c) krótki opis najczęściej występujących zagroŜeń dla
bezpieczeństwa uczniów i pracowników szkoły lub placówki,
d) projekt szkolnej sieci monitoringu wizyjnego,
e) kalkulację kosztów obejmującą zakup i instalację urządzeń
niezbędnych do:
- załoŜenia szkolnej sieci monitoringu wizyjnego,
- modernizacji lub rozszerzenia funkcjonującego w danej
szkole lub placówce systemu monitoringu,
wraz z kalkulacją całkowitych kosztów eksploatacji systemu.
5. Wnioski jednostkowe dyrektorzy szkół i placówek składają w terminie do dnia 30
czerwca kaŜdego roku trwania programu, z tym, Ŝe w roku 2007 - w terminie do
dnia 20 sierpnia 2007 r.
6. Organ prowadzący weryfikuje pod względem formalnym i merytorycznym wnioski |
ewa bergtraum | 02-08-2007 13:24:48 [#19] |
---|
Ze strony Dolnośląskiego Kuratorium Monitoring wizyjny w szkołach i placówkach 2007-08-02
Uprzejmie informujemy, iż Ministerstwo Edukacji Narodowej poinformowało o niezakończeniu prac nad Rządowym programem wspierania w latach 2007 – 2009 organów prowadzących w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w publicznych szkołach i placówkach „Monitoring wizyjny w szkołach i placówkach”. W związku z powyższym określone w projekcie uchwały Rady Ministrów terminy są nieaktualne. |
bogna | 08-08-2007 10:59:17 [#20] |
---|
Wnioskujemy o środki Radzimy jak przygotować wniosek o monitoring w szkole. Dotację na ten cel będzie można pozyskać z budżetu państwa.
Przypomnijmy, że resort edukacji przygotował program na lata 2007-2009, który ma wesprzeć samorządy w instalowaniu monitoringu w szkołach. W tym roku na ten cel rząd przeznaczy 40 mln zł. Wnioski o dotację samorządy będą składać u wojewodów bądź w kuratoriach oświaty.
Dotacja obejmie szkoły, zespoły szkół,i placówki publiczne, w których uczy się (lub przebywa) nie mniej niż 200 uczniów lub wychowanków, a także młodzieżowe ośrodki wychowawcze, młodzieżowe ośrodki socjoterapii, specjalne ośrodki szkolno – wychowawcze i specjalne ośrodki wychowawcze. W ramach dotacji możliwa będzie także modernizacja i rozbudowa funkcjonujących już obecnie w niektórych szkołach i placówkach systemów monitorowania wizyjnego.
Na początku z wnioskiem o zakup, instalację lub rozbudowę monitoringu w szkołach powinni wystąpić do organów prowadzących szkoły dyrektorzy szkół. Następnie samorządy sporządzają wniosek zbiorczy i przekazują go do wojewody. Taki wniosek powinien zawierać: a) liczbę szkół i placówek, które powinny zostać wyposażone w zestaw do monitoringu wizyjnego w wersji standardowej; b) liczbę szkół i placówek, które powinny zostać wyposażone w zestaw do monitoringu wizyjnego w wersji z dodatkowym wyposażeniem; c) liczbę szkół i placówek, w których działające urządzenia do monitoringu wizyjnego lub sieć monitoringu wizyjnego wymagają modernizacji lub rozszerzenia; d) zestawienie danych ogólnych o szkołach i placówkach, których wniosek dotyczy, z uwzględnieniem w szczególności: nazw, typów i rodzajów szkół i placówek, ich adresów, liczby oddziałów i grup wychowawczych w poszczególnych szkołach i placówkach, liczby uczniów i wychowanków w poszczególnych szkołach i placówkach ze wskazaniem uczniów i wychowanków dojeżdżających i korzystających z bursy lub internatu, liczby pracowników poszczególnych szkół i placówek, w tym pracowników niebędących nauczycielami; e) zwięzły opis najczęściej występujących zagrożeń bezpieczeństwa uczniów, wychowanków i pracowników w poszczególnych szkołach i placówkach; f) zwięzły opis planowanych inwestycji dotyczących monitoringu wizyjnego w poszczególnych szkołach i placówkach, wraz z kalkulacją kosztów: - zakupu i instalacji zestawów do monitoringu wizyjnego w wersji standardowej lub w wersji z dodatkowym wyposażeniem, - modernizacji lub rozszerzenia działających w poszczególnych szkołach i placówkach urządzeń do monitoringu wizyjnego lub sieci monitoringu wizyjnego; g) wysokość udziału środków własnych w kosztach zakupu i instalacji zestawów do monitoringu wizyjnego w wersji standardowej lub w wersji z dodatkowym wyposażeniem.
Samorządy mają współpracować z lokalnymi służbami prewencji. Do wniosku zbiorczego organ prowadzący dołącza: a) opinię lokalnych służb prewencji na temat zasadności planowanych inwestycji w zakresie monitoringu wizyjnego wraz z uzasadnieniem oraz uwzględnieniem, w miarę możliwości, informacji o liczbie zarejestrowanych w statystykach policyjnych w okresie trzech lat zdarzeń zagracających bezpieczeństwu, jakie miały miejsce na terenie poszczególnych szkół i placówek oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie, oraz b) harmonogram planowanych działań w zakresie inwestycji dotyczących monitoringu wizyjnego w poszczególnych szkołach i placówkach.
Wojewoda dokona oceny wniosków. W tej chwili jeszcze nie wiadomo, w jakim terminie w tym roku samorządy mają składać wnioski do wojewodów, gdyż projekt uchwały w sprawie monitoringu nie został jeszcze przyjęty przez rząd. W latach 2008-2009 wnioski będzie trzeba złożyć do 15 lipca. Będziemy Państwa na bieżąco informować w tej sprawie.
/Anna Mikołajczyk-Kłębek/ |
ktosik | 20-08-2007 17:07:59 [#21] |
---|
Czy nie wiecie do kiedy jest termin skladania tych wniosków??? czy utrzymano termin 20 sierpnia?? bo uchwala nie jest jeszcze podpisana... |
zgredek | 20-08-2007 17:08:45 [#22] |
---|
#19 |
Konto zapomniane | 24-08-2007 15:28:36 [#23] |
---|
24.08.2007 |
Monitoring zawieszony |
|
W związku z licznymi pytaniami naszych czytelników o monitoring w szkołach, informujemy, że projekt uchwały w tej sprawie nie został jeszcze przyjęty przez Radę Ministrów.
Tym samym nie wiadomo, kiedy samorządy będą mogły składać wnioski do wojewodów o dofinansowanie monitoringu w szkołach. Ministerstwo edukacji obiecuje, że termin podany w harmonogramie projektu tj. 24 sierpnia zostanie przesunięty, by samorządy zdążyły ze składaniem wniosków.
| Więcej na: http://www.samorzad.pap.pl/?d=708231110382737 |
bogna | 06-09-2007 00:56:56 [#24] |
---|
Do 21 września samorządy mają czas na składanie do wojewodów wniosków o dofinansowanie z budżetu państwa monitoringu w szkołach. Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie rządowego programu wspierania w latach 2007 – 2009 organów prowadzących w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w publicznych szkołach i placówkach „Monitoring wizyjny w szkołach i placówkach”
Samorządy od dawna czekały na ten program. Zgodnie z nim, będą mogły ubiegać się o dofinansowanie zakupu i instalacji w szkołach liczących powyżej 200 uczniów i placówkach zestawów do monitoringu wizyjnego.
Przyznanie organom prowadzącym publiczne szkoły, zespoły szkół oraz młodzieżowe ośrodki wychowawcze, młodzieżowe ośrodki socjoterapii, specjalne ośrodki szkolno – wychowawcze, specjalne ośrodki wychowawcze, bursy, szkoły przy zakładach poprawczych i szkoły przy schroniskach dla nieletnich wsparcia w formie dofinansowania ze środków budżetu państwa kosztów zakupu i instalację monitoringu wizyjnego złagodzi wzrost wydatków bieżących ponoszonych przez te organy w związku z wyposażaniem szkół i placówek w urządzenia do monitoringu wizyjnego – poinformował Sławomir Kłosowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej.
Dofinansowanie ze środków budżetu państwa będzie mogło być także przeznaczone na modernizowanie i rozbudowę już funkcjonujących w szkołach i placówkach systemów monitoringu wizyjnego.
Zgodnie z rozporządzeniem w tej sprawie, organ prowadzący występuje z wnioskiem o udzielenie dotacji do wojewody w 2007 r. w terminie do dnia 21 września, a w latach 2008 i 2009 – do dnia 20 maja. Maksymalna kwota dotacji ze środków budżetu państwa nie może przekroczyć 80% ogółu kosztów zakupu i instalacji urządzeń do monitoringu. W przypadku środków na modernizację lub rozszerzenie istniejących systemów monitoringu wizyjnego, dofinansowanie może wynosić do 90% ogółu kosztów.
W tym roku z budżetu państwa z rezerwy celowej „dofinansowanie kosztów wdrażania reformy oświaty” na realizację programu przewidziano 40 mln zł.
Poniżej publikujemy uchwałę i rozporządzenie w tej sprawie. program
rozporzadzenie
Anna Mikołajczyk-Kłębek a.mikolajczyk@pap.pl
|
JarTul | 06-09-2007 18:49:35 [#25] |
---|
Podonoszę... wkrótce będzie wielu zainteresowanych. :-) |
mamma | 07-09-2007 09:12:41 [#26] |
---|
to znaczy że można już składać te wnioski?U nas w UW nic nie wiedza na ten temat. |
mamma | 07-09-2007 09:24:49 [#27] |
---|
cofam pytanie, już doczytałam |
zgredek | 07-09-2007 15:18:06 [#28] |
---|
Projekt uchwały Rady Ministrów w sprawie Rządowego programu wspierania w latach 2007 – 2009 organów prowadzących w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w publicznych szkołach i placówkach „Monitoring wizyjny w szkołach i placówkach ”
projekt_uchwaly_20070830.pdf - 20 KB
projekt_uchwaly_20070830_zalacznik.pdf - 126 KB
| |
akam | 07-09-2007 22:58:09 [#29] |
---|
projekt szkolnej sieci wniosek o monitoring powinien zawierać projekt szkolnej sieci monitoringu, jaki macie na to pomysł? czy to ma byc dokładnie wyrysowane co ma być i gdzie? czy jak to ma wyglądać -nie mam ochoty brać do tego fachowca i mu płacić, poradźcie... |
kuba | 07-09-2007 23:13:14 [#30] |
---|
Tak sobie myślę... Ministerstwo daje dwie kamery przy wejściu i urządzenie rejestrujące. Wyrysuję rzut parteru szkoły z zaznaczeniem miejsca kamer i urządzenia rejestrującego (w skali, by można przeliczyć długość kabli) oraz proponowane (w przyszłości) rozmieszczenie dodatkowych kamer. Raczej chyba o to chodzi, a nie o profesjonalny projekt (to kosztuje) |
akam | 07-09-2007 23:22:00 [#31] |
---|
ale ja jestem zespół szkół, a z tego co wyczytałam mogę dostać zestaw srandardowy+6 kamer+koszt założenia sieci, budynek mam dość duży więc chyba muszę mieć jakiś projekt? na samą myśl że mam rysować i liczyć w skali mam dreszcze i od godziny nerwowo czytam to rozporządzenie... a czas tylko do 14 września... |
kuba | 07-09-2007 23:32:35 [#32] |
---|
tak myślę, że muszą mieć rozeznanie (KO) ile kabli potrzeba w metrach i w jakich ścianach. Rzuty parteru, piętra w skali i usytuowanie kamer. Montaż będzie tak jak pracowni komputerowych, przyjeżdżają i mają zamontować, ale muszą wiedzieć mniej więcej ile czego trzeba. Projekt na 14 września?? A przetarg na montaż i dostawę monitoringu?? |
akam | 07-09-2007 23:36:54 [#33] |
---|
14 wrzesnia to data z projektu rozporządzenia, do OP trzeba złożyć wniosek, a ten musi zawierać projekt sieci;-(( |
ulkowa | 07-09-2007 23:45:09 [#34] |
---|
Przecież to tylko projekty rozporządzeń. A na projekty nikt nie moze sie powoływać. I tak z doświadczenia. Nie wierzę, że dyrekto szkoły bedzie potrafił sam zrobic projekt i wycenić koszty monitoringu. Do tego jest potrzebna firma. My wprowadzamy monitoring juz od pięciu lat. 2 lata zbierania pieniędzy z prowizji z PZU. Na trzeci rok firma wszystko zainstalowała. Ba, póżniej ta firma czekała rok na zapłate bo zabrakło kasy. W zeszłym roku doinstalowała znowu dwie kamerki. I tak powoli system monitoringu sie rozwija. I jeszcze jedno do takiego monitoringu potrzebny jest etacik dla osoby co by sie "glapiła" w ekranik. W lutym nawet pisaliśmy program, zeby zatrudnic osobe niepełnosprawną do tego "glapienia". OP na poczatku było za ale póżniej sie wycofało tłumacząć sie zbyt wysokim kosztami zatrudnienia. Fundusz zwracał kasę tylko za rok a następne 2 musiałaby szkoła (coś koło tego). Zaznaczam, ze OP tak od razu nie zrezygnowało. Poprosili tylko dyrektora, ze spróbował znależć srodki na wypłatę w ramach swoich środków. Niestety dyrektor nie znalazł ani ze szkolnych ani prywatnych. Był nawet chętny wydac trochę swoich prywatnych środków ale zona sie nie zgodziła |
akam | 08-09-2007 09:01:13 [#35] |
---|
masz rację ulkowa, ale na stronie KO w Gdansku jest że 3 wrzesnia rada ministrów przyjęła do realizacji uchwałę, więc my już działamy |
agata381 | 08-09-2007 23:34:12 [#36] |
---|
A czy ktoś mi powie jak wygląda taki wniosek dyrektora o monitoring??:-(( |
mamma | 09-09-2007 08:28:05 [#37] |
---|
mi też by sie przydał-(( |
Ala | 09-09-2007 13:35:55 [#38] |
---|
moim zdaniem OP powinien dać żeby było jednolicie |
mamma | 09-09-2007 13:37:51 [#39] |
---|
u nas w op nic nie wiedza |
Ala | 09-09-2007 13:39:08 [#40] |
---|
bo w OP to zawsze wiedzą dość późno :-( |
mamma | 09-09-2007 13:40:12 [#41] |
---|
albo wcale-(( |
Magosia | 10-09-2007 08:47:12 [#43] |
---|
Mam wątpliwość Jak myślicie- czy jeśli ma już monitoring, 6 kamer, to mogę się ubiegać tylko o dodatkowe 2 kamery( mam zespół)? Tak mi to wychodzi z analizy treści załącznika do uchwały. Odezwijcie się Koledzy w podobnej sytuacji- jest sens pisać ???? |
mamma | 10-09-2007 09:34:44 [#44] |
---|
też się zastanawiam. Mam 8 kamer w gimnazjum. Czy ewent.o 2 dodatkowe mogę się ubiegać , czy nie bardzo? |
ewitex | 17-09-2007 21:36:56 [#45] |
---|
Czy ktoś ma może kosztorys na dodatkowe kamery wewnętrzne i zewnętrzne? |
ulkowa | 17-09-2007 23:00:23 [#46] |
---|
Ubiegać się o wszystko co się da. A dlaczego tylko na 2 kamery? My mamy tez 8 kamer a nasz projekt to suma kilkudziesięciu złotych. A co mamy kłamać, że nam potrzebna tylko jedna kamerka przy drzwiach do sekretariatu , która by sprawdzała o której p. dyrektor przychodzi do pracy? |
dyrlo | 18-09-2007 08:45:42 [#47] |
---|
Bo dwie wersje wniosków są tzn. trzeba postawić krzyżyk na początku wniosku, czy chce sie założyć w szkole monitoring, czy rozszerzyć. Ci co już coś mają rozszerzają |
emeryt | 18-09-2007 08:55:04 [#48] |
---|
dla potrzeboskich... mogę przesłać gotowca - wniosek OP, kosztorys na wersję podstawową i modernizację. |
Max36 | 20-09-2007 08:20:14 [#49] |
---|
No to jak byś przedstawił, to bym jeszcze zdążył złożyć. Z góry wielkie dzięki. |
Konto zapomniane | 17-03-2008 10:06:48 [#50] |
---|
a odnośnie tegorocznej wersji ...z tego co zdążyłam wyczytać to indywidualne wnioski do 30.IV natomiast zbiorczy organu prowadzącego do 20.V.2008 -jest projekt uchwały i roporządzenia po zmianach ...ale kiedy zostanie on zatwierdzony?
Mam pytanie czy obowiązuje jakiś jeden konkretny formularz wniosku zbiorczego? Jeżeli szkoła dostała w zeszłym roku dofinansowanie na rozszerzenie to czy w tym roku może wystąpić z wnioskiem o dofinansowanie kolejnych kamer?
p.s jestem nowa na forum ...w jaki sposób załączyć plik do postu? |
|