Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kurka wodna- same problemy |
Krystyna Za | 11-02-2003 17:34:40 [#01] |
---|
Kochani !! Następny mam problem, a mianowicie!- 11 maja br zgłosiła swój powrót nauczycielka, która przez dwa lata była na zwolnieniach lekarskich i macierzyńskich, ja natomiast nie mam dla niej etatu z powodu braku naboru do szkoły odzieżowej (nauczycielka przedm zawod) Co mam zrobić? Czy mogę dać jej po powrocie, czyli już w maju -przeniesienie w stan nieczynnynp np. od czerwca czy dopiero od września? jak wróci w maju nie mam dla niej ani jednej godziny Czy mogę dać jej wypowiedzenie warunków pracy do 30 maja br? ( jest n-lem mianowanym) |
Marek Pleśniar | 11-02-2003 18:12:06 [#02] |
---|
no to masz kłopoty A jak była ona ujęta w zeszłorocznym arkuszu - tym na ten rok szkolny? Stary oświatowy numer, rodem z KN. |
Krystyna Za | 12-02-2003 09:48:46 [#03] |
---|
Mareczku !!! Była w zeszłym roku w arkuszu organizacyjnym natomiast drugi nauczyciel tych zawodów dostał wypowiedzenie. Po otrzymaniu zaświadczenia lekarskiegoo tej pani, że zostaje nadal na zwolnieniach lekarskich i idzie na drugi urlop macierzyński - nie zwolniłam tej drugiej nauczycielki. Teraz mam dwie do zwolnienia ze wszgledu na brak kierunku nauczania w szkole. |
Marek Pleśniar | 12-02-2003 10:13:43 [#04] |
---|
szkoda, jakkolwiek to zabrzmi że w zeszłym roku nie dało jej sie zwolnic. Bo teraz masz martwą duszę na odwrót. Dobrze przygotuj argumenty dla organu prow żeby Ci przy okazji nie ukręcili ł.. głowy;-) I środki na utrzymanie jej na pensji do września. No i natychmiast jak sie stawi wręcz wypowiedzenie - nie musisz z tym czekać na maj, możesz wczesnie - byle z zachowaniem terminu 3 mies. No i ZZ! No chyba że masz dla niej miejsce w szkole. Aha - stan nieczynny daje sie na wniosek nauczyciela. Zacznie się on od 1 września. Ty dajesz wypowiedzenie do końca maja z terminem zwolnienia 31 sierpnia (3 mies). Zagladam do Vulcana: (czemu kurka tak marnie korzystacie z niego? W końcu będzie to kosztowac - korzystajmy póki sponsor nam to stawia:-) i o terminie potrzebnym na przeniesienie w stan nieczynny nie widze. A może Ewa wie co? jeśli nie ma - to na chłopski rozum mozna ją przenieść na jej wniosek natychmiast, zwłaszcza że musisz bo powstanie nadwyżka etatów ponad to co masz w arkuszu - a wtedy oberwiesz. Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie: 1) całkowitej likwidacji szkoły rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy,
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.
2. Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie mianowania, z którym rozwiązano stosunek pracy z przyczyn określonych w ust. 1, przysługuje odprawa w wysokości sześciomiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego. Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę, z którym rozwiązano stosunek pracy z przyczyn określonych w ust. 1, przysługują świadczenia określone w przepisach o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy. 3. Rozwiązanie stosunku pracy z przyczyn określonych w ust. 1 następuje z końcem roku szkolnego po uprzednim trzymiesięcznym wypowiedzeniu, z zastrzeżeniem ust. 4. |
Krystyna Za | 12-02-2003 10:39:55 [#05] |
---|
Mareczku!!! Od września 2001 r była ta pani na zwolnieniu z racji ciąży potem macierzyński, w trakcie macierzyńskiego zaszła w druga ciążę i teraz do 11 maja jest na urlopie macierzyńskim. Jak widać z powyższego nie miałam okazji wręczyć wypowiedzenia. Co mam zrobić? |
Marek Pleśniar | 12-02-2003 12:03:32 [#06] |
---|
wręcz jak wróci:-) z zachowania wynika jednak że zrobi znów coś byś tego nie mogła dokonać. Nikt nie lubi tracić pracy. Znajdź choć pięć minut jej zgodnego z prawem bycia w pracy i tyle. A może porozmawiajcie - wezwij ją na rozmowę i sobie pogadajcie - np na rozmowę dotyczącą kontroli przebiegu urlopu. Moze warto poznac jej intencje, naswietlić kobiecie sprawę. To najwyższy czas na plany życiowe - teraz w lutym. |
Mariola | 12-02-2003 15:44:41 [#07] |
---|
Marku uawżasz,że kobieta zaszła w drugą ciążę żeby nie być zwolnioną z pracy?
o matko,... :-( |
Marek Pleśniar | 12-02-2003 15:49:41 [#08] |
---|
wiesz będąc pracodawcą setki ludzi widuje sie nie takie cuda nie tyle może ma się specjalnie po to dzieci co przesuwa plany o rok czy dwa bywa tak choć oczywiście nie musi to tak być w omawianym przypadku. Ale skoro pytasz.. A ja na razie już tu zamilknę bo moze brnę;-) Innych forumowiczów to tu nie ma? hm? Ratunku! |
janzg | 12-02-2003 15:50:43 [#09] |
---|
a skąd wiadomo, że nie? Przecież to nie choroba.:-) |
Mariola | 12-02-2003 17:10:14 [#10] |
---|
a może kobiecie się wydawało,że jak karmi to nie zajdzie w ciążę?
Moja koleżanka ma tak dwójkę dzieci pomiędzy którymi nie ma nawet roku różnicy :-)
Krysiu, przeraszam że tak nie na temat :-) |
janzg | 12-02-2003 17:15:23 [#11] |
---|
zastanawiam się - dlaczego tylko dwójkę? |
Marek Pleśniar | 12-02-2003 17:16:34 [#12] |
---|
matko a ja wczoraj karmiłem żółwia! Też jestem zagrożony? |
Mariola | 12-02-2003 17:40:00 [#13] |
---|
Marku uważaj ;-))) |
Mariola | 12-02-2003 17:40:46 [#14] |
---|
janie dlatego tylko dwójkę, bo szybko się uczyła :-) |
Krystyna Za | 12-02-2003 21:35:53 [#15] |
---|
Mareczku !!! chyba masz rację muszę się pospieszyć z tą rozmową bo będzie następna ciąża!
A tak na marginesie - zrobiłabym wszystko aby tych kobit nie zwalniać z pracy. Niestety młodzież wybiera inne kierunki nauczania a szkoła odziezowa stała się nie modna. Trzy lata temu mówiłam tym kobitkom o sytuacji z naborem młodzieży i mogły coś robić np. podjąć studia na podyplomówce w innym kierunku nauczania
No i niestety One czekały , tylko nie wiem na co? |
Marek Pleśniar | 12-02-2003 21:40:23 [#16] |
---|
zawsze czekają:-( jestesmy mało mobilną grupą zawodową. Mało ludzi stara się mieć choć 2 specjalności. |
Anka L | 12-02-2003 21:44:04 [#17] |
---|
hm Ja mam kilka specjalności ( i kolezanki pewnie też) ale nie wiem, czy mogłabym je wykorzystać zarobkowo, a zwłaszcza w szkole podstawowej ;-) |
Ewa z Rz | 13-02-2003 00:34:43 [#18] |
---|
Krystyna, Radzę sie pospieszyć z tym wypowiedzeniem, choć i tak ono może skutkować zwolnieniem dopiero od 1 września. Do tego czasu trzeba niestety jej płacić... (można oczywiście dać robotę by nie płacić za friko) Jest to ważne o tyle, że jeśli przyniesie papier o następnej ciąży PO otrzymaniu wypowiedzenia, to wypowiedzenie JEST skuteczne, natomiast jeśli dostarczy zaświadczenie lekarskie przed otrzymaniem wypowiedzenia to wówczas zwolnienie staje się niemozliwe - okres ochronny. Ewentualny stan nieczynny możliwy (ale na wniosek n-la!) dopiero od 1 września. Termin ten co prawda nie jest wymieniony ekspicite w KN, ale stan nieczynny jest silnie związany ze zwolnieniem z pracy, a zatem obowiązuje ten sam termin co przy rozwiązywaniu stosunku pracy. Jakakolwiek inna data rozpoczynania tego stanu będzie zakwestionowana przez sąd pracy -czywiście mowa tu wyłącznie o placówkach feryjnych! A swoją drogą trzeba było w zeszłym roku zwolnić tamtą n-lkę i przyjąć ją na powrót, ale na zastępstwo na czas zamknięty - czas nieobecności tej... |
fredi | 10-03-2003 19:26:31 [#19] |
---|
to jak w końcu mo0żna zwolnić nla który prawie ciągle choruje ( w tym czasami na dziecko) ? |
Hanna | 10-03-2003 20:21:39 [#20] |
---|
a może ? zaległy urlop wypoczynkowy wykorzystac właśnie teraz? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|