Forum OSKKO - wątek

TEMAT: jakie koncekwencje za brak mundurka?
strony: [ 1 ]
zuas2326-06-2007 20:17:57   [#01]
Witam serdecznie, chciałabym wiedzieć jakie konsekwencje będziecie wyciągali względem rodziców, którzy sprzeciwiają się zakupieniu mundurka dla swojego dziecka.
zuas2326-06-2007 20:19:22   [#02]

w tytule oczywiście konsekwencje ;)

pozdr.
ankate26-06-2007 20:21:16   [#03]
pod pręgież :-))) podczas wycieczki do kopalni złota w Kotlinie Kłodzkiej widzieliśmy fajne urządzenie zwane dupochlastem, można by ustawić na placu apelowym :-)))
zuas2326-06-2007 20:40:08   [#04]
hahahaaaa
Ala26-06-2007 20:59:33   [#05]

ten dupochlast...

podobał się również dzieciakom nie tylko nauczycielom, ale sie jakoś do niego nikt nie pchał :-)
Zbig6026-06-2007 21:20:09   [#06]

A może.....

sam pomysłodawca mundurków w pierwszym rzędzie ustawi się pod rzeczonym du.......tem?
Anna Domańska26-06-2007 21:44:29   [#07]

na tak postawione pytanie

w szkole moich dzieci Pani odpowiedziała, że obniżenie oceny z zachowania. Na to rodzic spokojnie: aha, to będzie miał obniżoną, trudno!

Wychowawczyni bezradnie wzruszyła ramionami i tyle.

Myślę, że żeby wymagać i karać trzeba by te mundurki rozdać. Pozdrawiam.

zuas2326-06-2007 21:48:38   [#08]
ale obniżając zachowanie uczniowi karamy dziecko, a nie rodzica...
Adaa26-06-2007 22:12:05   [#09]

zuas...TY powaznie myslisz o karaniu rodziców???

uważasz, że masz takie mozliwosci, prawo?

zwlaszcza w takiej sprawie jak mundurki...

przepraszam, ale lepiej tego głosno nie mów

JarTul26-06-2007 22:32:22   [#10]
Ustawa i inne przepisy nie przewidują sankcji dla rodziców za brak mundurka (dziecka).
Sankcje, to może ponieść "niezaradny" :-))) dyrektor... ale o tym to juz pisaliśmy, pisaliśmy, pisaliśmy... :-)))
AnJa27-06-2007 09:06:13   [#11]
cóz- jesli mundurek jest obowiązkowy, a rodzic odmawia używania go, to ktoś powinien zaryzykowac i zawiadomić np. Sąd Rodzinny

a niech się i  oni pobujają;-)

w ostateczności fotelik w samochodzie dla dziecka do 140 cm to też absurd (dorosły przy tym wzroście nie musi używac) a sankcje są
AnJa27-06-2007 09:07:53   [#12]
no i  oczywiście obowiazku zakupu stroju sportowego, ksiązek, przyborów też nigdzie nie zapisano
Bas27-06-2007 09:25:06   [#13]
Ponieważ mam taki pomocniczy punktowy system oceniania zachowania, wpisaliśmy tam po -1 pkt za brak stroju. Akceptacja rodziców jest, straszak też, bo gdy się nagromadzi tego, może byz obniżone zachowanie, ergo - brak promocji.
Marek Pleśniar27-06-2007 10:17:23   [#14]
już byłtaki wątek i pisaliśmy o tym - poszukajkuj
Majka27-06-2007 13:38:09   [#15]
Giertych bierze udział w pierwszej Gali Strojów Szkolnych, która odbywa się w Łodzi. Wystawcy z całej Polski prezentują na niej mundurki, w które mogliby od nowego roku szkolnego ubierać się uczniowie. Na galę przyjechali dyrektorzy placówek oświatowych z całego kraju.

"Ważne jest, aby każdy rodzic, który podróżuje autobusem czy tramwajem, mógł wiedzieć, z której szkoły jest dany uczeń" - zaznaczył szef resortu edukacji. Według Giertycha, łódzka gala "ma zakończyć rewię mody, która przez lata trwała w polskich szkołach, gdzie biedniejsi uczniowie czuli się gorsi".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,80269,4255943.html

Z wypowiedzi ministra wynika , że marzy o obowiązku nieustannego noszenia mundurków, także po lekcjach.
Będzie się działo....
Powrócą "lotne trójki", wyłapujące nieumundurowanych wieczorem?
AnJa27-06-2007 14:53:18   [#16]
mnie to bardziej przełom XIX i XX wieku przypomina

endecy wtedy do władzy w przyszłym, autonomicznym Prowiślanskim Kraju się przymierzali, a inspektorzy szkolni (Rosjanie i ich wyjątkowo skundlone polskojęzyczne przyd..y*) ganiali po ulicach i stancjach szukając nieprawomyślnych (w tym i o kolejnym powstaniu myslacych)

* nie byli to endecy- endecy wówczas wprawdzie kolaborowali z zaborcą w fasadowej Dumie, ale i  organizowali uczenie polskiego i polskości!
Jolanta27-06-2007 14:54:59   [#17]

dyrektorzy przyjechali

Dyrektorzy na galę pojechali, bo ich zmuszono do tego - przynajmniej w naszym KO
beera27-06-2007 14:59:39   [#18]

jakie KO?

AnJa27-06-2007 15:05:36   [#19]
co?

a delegacje też ko zapłaciło?
Tadek27-06-2007 15:30:29   [#20]
nie zapóźno na wybór stroju
beera27-06-2007 16:01:04   [#21]

"Wyglądam, mam nadzieję, idiotycznie"
42 minuty temu

Platforma Obywatelska przedstawiła projekt nowelizacji ustawy o systemie oświaty, który znosi obowiązek noszenia mundurków w szkołach dla dorosłych jak i dla dzieci niepełnosprawnych, upośledzonych i chorych przebywających w szkołach przyszpitalnych, zakładach opiekuńczo-leczniczych czy uzdrowiskach.

Jak mówiła na środowej konferencji prasowej szefowa komisji edukacji Krystyna Szumilas (PO), ustawa forsowana w Sejmie przez ministra edukacji Romana Giertycha nakłada "absurdalny" obowiązek noszenia mundurków od 1 września przez uczniów szkół zaocznych i wieczorowych (w tym także osoby starsze) jak i dzieci niepełnosprawne, upośledzone czy chore.

PO zaapelowała do wszystkich partii o przyjęcie tych zmian jeszcze przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego.

- Nasz projekt nie jest przeciwko mundurkom, tylko przeciwko obligatoryjności, powszechności i determinacji wicepremiera Romana Giertycha, żeby nas wszystkich umundurować - podkreślił szef klubu PO Bogdan Zdrojewski.

Platforma podkreśla, że lekarze, rodzice i nauczyciele sygnalizują, że obowiązkowy mundurek może utrudnić opiekę, a czasami wręcz zaszkodzić zdrowiu dzieci w trakcie leczenia czy rehabilitacji.

W szkołach specjalnych, integracyjnych i z klasami integracyjnymi decyzja o wprowadzeniu obowiązku noszenia jednolitych strojów powinna być podejmowana przez dyrektora w uzgodnieniu z rodzicami, bo to oni najlepiej wiedzą, czy noszenie mundurków pomoże czy zaszkodzi w osiągnięciu efektów wychowawczych nie narażając zdrowia dzieci i ich poczucia własnej wartości - oceniają politycy Platformy.

Zgodnie z projektem noweli, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, w tym ze względu na stan zdrowia, dyrektor szkoły mógłby zwolnić ucznia z obowiązku noszenia mundurka.

Platforma wezwała ministra edukacji Romana Giertycha (LPR) do zmiany przepisów "ośmieszających polską oświatę", podjęcia działań na rzecz "ochrony godności dzieci chorych" i zaprzestania "lobbowania" na rzecz firm produkujących mundurki.

Minister edukacji Giertych uczestniczył w środę w pierwszej Gali Strojów Szkolnych, która odbywa się w Łodzi. Wystawcy z całej Polski prezentują na niej mundurki, w które mogliby od nowego roku szkolnego ubierać się uczniowie. Na galę przyjechali dyrektorzy placówek oświatowych z całego kraju.

Zdaniem wicepremiera, przywrócenie jednolitego stroju do polskich szkół to jeden z ważniejszych elementów programu "Zero tolerancji dla przemocy w szkołach". Giertych uważa, że jest to ważne m.in. ze względu na identyfikację i bezpieczeństwo uczniów. Według Giertycha, łódzka gala "ma zakończyć rewię mody, która przez lata trwała w polskich szkołach, gdzie biedniejsi uczniowie czuli się gorsi". Wicepremier uważa, że uczniowie mogą się różnić zainteresowaniami, ale nie poziomem bogactwa.

Według Platformy Giertych chce zwalczać rewię mody... rewią mody. Dodatkowo twierdzi, że docierają do niej sygnały o tym, że prezentowane mundurki są bardzo niskiej jakości, za to za drogie; dodatkowo producenci odmawiają dostosowania ubiorów do dzieci zróżnicowanych wzrostem czy wagą.

Platforma zapowiada, że będzie bronić dyrektorów szkół, "ofiar systemu" stojących między ministrem edukacji a rodzicami.

W stylonowym mundurku przyszedł na konferencję Jerzy Fedorowicz, parlamentarzysta Platformy, aktor, reżyser, dyrektor Teatru Ludowego w Nowej Hucie.

- Wam moje wnuczki, i tobie wnuku Janie chciałbym powiedzieć, że dziadziuś musi uzupełnić matematykę, z którą miał kłopoty. Przygotowałem sobie mundurek z tamtych czasów. Wyglądam, mam nadzieję, idiotycznie - stwierdził Fedorowicz.

http://fakty.interia.pl/kraj/edukacja/news/wygladam-mam-nadzieje-idiotycznie,933990,3

Jolanta27-06-2007 17:51:27   [#22]

tramwajem do łodzi

Słuchajcie to była żenada, brak deklegacji, własnym transportem i w ogóle zrobiło mi się przykro, po raz kolejny jak chłopiec do bicia....albo ktoś z państwa sie zgłosi albo...nie skończymy dziś narady
zuas2327-06-2007 17:53:01   [#23]

adaa - Chyba mnie nie zrozumiałaś!uważam , że obniżanie uczniom zachowania przez brak mundurka, nie jest dobrymn rozwiązaniem, to wina w całości rodzica, że nie chce lub przewciwstawia się kupieniu stroju jednolitego...

poza tym myślałam , że dowiem się od Was co robicie jeśli rodzic mówi" nie kupie mundurka i co mi zrobicie"?

beera27-06-2007 19:40:17   [#24]

zaus

to nie jest forum " gotowych odpowiedzi", to jest forum "dyskusyjne"

Chcesz się dowiedzieć co zrobić?
Zacznij dyskusję i zorganizuj ją i byc może w wyniku dyskusji do czegos się wspólnie dojdzie.

...........

Są problemy na które nie ma prostych rozwiązan zawartych w jakiejś podstawie prawnej

elrym27-06-2007 19:52:08   [#25]

a co możemy?

możemy ( a raczej musimy) zapisać, że będziemy egzekwować... a jak to bedzie funkcjonowało? czas pokaże.

Na temat konsekwencji w stosunku do dyrektora za brak konsekwencji (muszę tutaj tego powtórzenia użyć), też musi "góra" ustalić sankcje

jak ustalą, to wtedy i my ustalimy (czyt.podpatrzymy)??? :-))

Marek Pleśniar27-06-2007 19:53:22   [#26]

niemanie mundurka jest naruszeniem przepisów podpadającym pod kryteria oceny zachowania

jak już ustaliliśmy w dyskusji na forum (bo taki wątek jak ten już był ale mi się nie chce szukać) sensowni dyrektorxzyi nauczyciele uczynią to przewinienie niemania mundurka tak samo istotnym jak niemanie kapci

czyli tak sobie, niewiele w zasadzie;-)

ankate27-06-2007 20:27:54   [#27]
Nno dobra, a jak rodzice zakupią, a uczen uprze się i nie włoży dla zasady???
Marek Pleśniar27-06-2007 20:33:45   [#28]
to Cię zdejmą ze stanowiska jak zobaczy wizytór
zgredek27-06-2007 20:34:40   [#29]
ankate 26.06.2007 20:21 [#03]
pod pręgież :-))) podczas wycieczki do kopalni złota w Kotlinie Kłodzkiej widzieliśmy fajne urządzenie zwane dupochlastem, można by ustawić na placu apelowym :-)))
Antośka27-06-2007 21:43:46   [#30]

Sama mam ochotę wyrazić swój stosunek do mundurka niekupieniem(?) go swoim małolatom...............ale mi nie wypada;-).

-1 pkt w pomocniczym systemie oceniania, tyle co za brak zmiennego obuwia.

ankate27-06-2007 22:00:42   [#31]
nno to już po mnie, bo zostawiłam to na wrzesień...jeszcze nie wiem, czy będzie to mój problem, czy może już nie:-)))
izabelamaciejka29-06-2007 18:41:56   [#32]
Ciekawe, czy projekt nowelizacji ustawy dotyczący zwolnienia niektórych szkół z obowiązku noszenia mundurków zostanie rozważony i przyjęty? Kiedy można się spodziewać odpowiedzi?
Jasiu07-07-2007 09:19:56   [#33]

Najnowsze modele mundurków :-)))

camelot08-07-2007 23:18:42   [#34]
Ja proponuję już na poważnie aby rodzice pisali dyrektorom szkół gremialnie oświadczenia, iz nie wyrażają zgody na chodzenie ich dzieci w mundurkach do szkoły ze względu np. zły fason, brak pieniędzy na zakup, itp. Ciekawym co wtedy dyrektorzy by zrobili. Na pewno nie mogliby ukarać dzieciaków.
S Wlazło09-07-2007 13:35:05   [#35]
Camelot zadał fundamentalne pytanie. Rodzice, a skrajnie w postaci uchwały rady szkoły - nie zgadzają sie na wprowadzenie mundurków? I co wtedy? Mundurek powinien być powodem do dumy, że jest się uczniem danej szkoły. Kiedyś z dumą nosiłem białą czapkę studenta uniwersytetu. Z innych uczelni mieli inne kolory i też nosili, Ale to była moja dobra wola, nikt mnie nie zmuszał, po prostu - chwaliłem się, że jestem studentem uniwersytetu. W statutach szkół można wprowadzić obowiązek mundurowania, ale to musi wynikać z pewnej koncepcji edukacyjnej szkoły a rodzice i uczniowie chcą to akceptować. Zmiana ustawowa PO jest zasadna, a piszę jako nieczłonek PO. Pozdr. Stefan
kenia09-07-2007 16:01:04   [#36]
W mojej szkole "branie miary" na mundurek odbędzie się dopiero w pierwszym lub drugim tygodniu nauki. Tak zarządził ustępujący dyrektor. Czy mogę 3 wrzesnia prosić uczniów by nosili ubranie na dni bezmundurkowe?
AnJa09-07-2007 16:08:42   [#37]
bez ubrania raczej chodzić nie będą
kenia09-07-2007 16:12:28   [#38]
chodzi mi o np. białe bluzki i ciemne spodnie lub spódnice. Nagusy na plażę nudystów
DYREK09-07-2007 16:18:33   [#39]
a jak jest zapisane w statucie (termin był do 30 czerwca)
kenia09-07-2007 16:22:15   [#40]
W którym statucie? W szkole mamy inny i w necie też jest inny statut. W żadnym z nich nie ma zapisu odnosnie mundurków :(
DYREK09-07-2007 16:42:00   [#41]

kenia

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ

z dnia 9 lutego 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół

(Dz. U. z dnia 27 lutego 2007 r.)

Statut szkoły określa obowiązki ucznia, z uwzględnieniem obowiązków w zakresie:
1)   udziału w zajęciach edukacyjnych, przygotowywania się do nich oraz właściwego zachowania w ich trakcie,
2)   usprawiedliwiania, w określonym terminie i formie, nieobecności na zajęciach edukacyjnych,
3)   dbania o schludny wygląd oraz noszenia odpowiedniego stroju,
4)   warunków korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych na terenie szkoły,
5)   właściwego zachowania wobec nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz pozostałych uczniów.";

Publiczne przedszkola i szkoły dostosują statuty do wymogów wynikających z niniejszego rozporządzenia w terminie do dnia 30 czerwca 2007 r.
kenia09-07-2007 16:43:47   [#42]
Znam to rozporządzenie, wiem, że trzeba było nowelizować statut, ale ja będę dyrkiem dopiero od 1 września. Teraz to mogę tylko patrzeć i zgrzytać.
ankate09-07-2007 19:26:26   [#43]
Tak, keniu, patrz i zgrzytaj. a swoją drogą nie znam dyrektora, który w tym morzu papieru wszystko miałby tip top, może ty takim będziesz, czego ci szczerze życzę, a teraz sobie trochę pozgrzytaj, a od 1 i statut i mundurki i plan nadzoru i podręczniki i...i...i:-)) ...nad statutem w wolne wakacyjne chwile, ugniatając piaseczek na plaży, możesz przecież pomyśleć i mieć już gotowy na rozpoczęcie roku...
kenia09-07-2007 19:36:37   [#44]

ankate

W wakacje zrywam podłogi w mieszkaniu to pewnie będę miała wiele wolnego czasu. A tak na marginesie to usilnie dyrka prosiłam by uaktualnić statut, nawet miałam wszystko przygotowane. Usłyszałam NIE!!! Oj napracowałam się solidnie i cała moja praca poszła do kosza.
ankate09-07-2007 20:41:24   [#45]
Nie, dlaczego do kosza, będzie jak znalazł...
dota200209-07-2007 20:45:49   [#46]
Wtedy nie wiedziałam, że wygram konkurs i ze złości usunęłam z kompa a papiery w szkole poszły do kosza.
dota200209-07-2007 20:52:32   [#47]
Przepraszam to miałam umieścić w liście do koleżanki a nie na forum. Chyba już jestem zmęczona siedzeniem cały dzień przy kompie. Nadrabiam zaległości nie tylko na tym forum
kenia09-07-2007 20:56:38   [#48]

ankate

Jeszcze muszę dodać ostatnie zmiany i faktycznie, będzie mniej pracy.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]