Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
komisja konkursowa (przedstawiciel związku) |
nn | 22-01-2003 13:53:19 [#01] |
---|
Witajcie. Przeprowadzam konkurs na stanowisko dyrektora w szkole. Wystosowałem pisma do wszystkich podmiotów mających wydelegować swoich przedstawicieli do prac w komisji. W szkole działa jedynie ZNP. Okazało sie jednak, że swój akces w pracy komisji zgłosiła organizacja związkowa nie funkcjonująca nawet na terenie naszej gminy, czyli Międzyzakładowa organizacja związkowa pracowników oświaty "Solidarność 80". Jak potraktować to zgłoszenie??? Gdzie znaleźć odpowiedni przepis prawny w tym zakresie. Pomóżcie. Roman. |
Leszek | 22-01-2003 14:09:09 [#02] |
---|
ustawa o systemie oświaty:
art. 36a.
5. W celu przeprowadzenia konkursu organ prowadzący szkołę lub placówkę określa regulamin konkursu oraz powołuje komisję konkursową w składzie:
1) po trzech przedstawicieli:
a) organu prowadzącego szkołę lub placówkę, b) organu sprawującego nadzór pedagogiczny,
2) po dwóch przedstawicieli: a) rady pedagogicznej, b) rodziców, 3) po j ednym przedstawicielu zakładowych organizacji związkowych, przy czym przedstawiciel związku zawodowego nie może być zatrudniony w szkole lub placówce, której konkurs dotyczy.
wynika z tego, że u Ciebie winien to być przedstawiciel (spoza szkoły) związku, który ma w szkole swoją organizację zakładową. Pozdrawiam |
Basik | 22-01-2003 16:31:26 [#03] |
---|
Może Ci tylko podpowiem, że ja jako startujący dyrektor , który wygrał konkurs miałam nieco problemów. chciano go uniewaznić, bo osoby wytypowane przez różne organy do konkursowej komisji nie były wybrane / wydelegowane/ w drodze uchwał. Chociaż nigdzie nic nie pisano na temat tego wymogu, ale wiedz. Urząd wojewody upomniał organ prowadzący. Konkursu nie uniewazniono. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|