Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Program do wypelniania świadectw |
ktosik | 22-05-2007 22:46:24 [#01] |
---|
Mam prosbe... czy ktoś moze mi polecić jakis prosty, darmowy program do pisania i drukowania świadectw (gimnazjum). Bardzo proszę o pomoc... |
zgredek | 22-05-2007 22:54:25 [#02] |
---|
wyświetl maila - bo to raczej na priv;-) |
krystyna | 22-05-2007 23:20:28 [#03] |
---|
zgredku ! poradź mi też ! a tak poważnie, szukam nawet płatnego, ale dobrego programu do świadectw na giloszach, ale każdy ma jakieś wady: a to czcionka nie da się zmienić w wybranym wierszu, a to oceny trzeba pobierać z wyskakujących okienek itp... Szukałam w szukajce, ale znalazłam tam tylko jedną firmę za ok. 450 zł. |
zgredek | 22-05-2007 23:21:28 [#04] |
---|
nie wiem:-( ja tylko życzliwie poradziłam ktosikowi;-) |
krystyna | 22-05-2007 23:27:49 [#05] |
---|
o ! to w kwestii podświetlenia radziłaś, a nie programu ??? :-((( |
rychoorychoo | 22-05-2007 23:38:21 [#06] |
---|
proszę bardzo . . . chętnie podam namiary, program sam sprawdziłem będąc kilka lat temu "szczęśliwym" wychowawcą.
U mnie działał super i chyba jest darmowy, a przynajmniej wtedy był.
Panią Ewę przy okazji pozdrawiam :-)) |
krystyna | 22-05-2007 23:39:58 [#07] |
---|
czy mówisz o Ewie P..... ? Ale on podobno na drukach, a nie na giloszach ... |
waldie | 22-05-2007 23:43:39 [#08] |
---|
rychoorychoo - możesz mi mailnąć namiary na ten program? dzięki |
rychoorychoo | 22-05-2007 23:44:26 [#09] |
---|
tak rzeczywiście, masz rację to było na drukach, ale jak znam życie, to p. Ewa jest zawsze na bieżąco |
rychoorychoo | 22-05-2007 23:52:02 [#11] |
---|
może Prezes Tobie daruje ten link w końcu Pani Ewa jest "nasza" . . . a to teraz na topie ;-)) |
wimako | 23-05-2007 00:03:23 [#12] |
---|
Wydawnictwo"Librus" program prosty- wydruki na giloszach i świadectwach.Można zmieniać czcionki.Sprawdzony. |
jerzyk | 23-05-2007 00:10:23 [#13] |
---|
no to zaraz bedzie ciach :-)) |
wimako | 23-05-2007 00:15:43 [#14] |
---|
Podpadłam:-)) |
jerzyk | 23-05-2007 00:20:29 [#15] |
---|
to ty powiedziałas:-)) |
wimako | 23-05-2007 00:25:32 [#16] |
---|
Niby ja - ale z dobrego serca i tak trzeba za niego zapłacić. |
ktosik | 23-05-2007 07:07:59 [#17] |
---|
Zgredku juz wyświetlam, bardzo proszę o pomoc! |
krystyna | 23-05-2007 08:51:21 [#18] |
---|
wimako, mam nadzieję, że jednak nie podpadłaś, bo jedynie potwierdziłaś informacje o tym jedynym programie, który znalazłam na forum w szukajce ! dzięki ! |
Grandar | 23-05-2007 11:40:35 [#19] |
---|
Kreator świadectw witam pod tym linkiem jest ale płatny program Kreator Świadectw http://www.mmstudio.org.pl/ osoboście używam od kilku lat, jest bardzo przystępny, można drukować na giloszach. Firma udostępnia wszyskie szablony i gilosze. Przygotowuje je również na życzenie. |
rzewa | 23-05-2007 12:07:42 [#20] |
---|
dajcie spokój tej reklamie
naprawdę wystarczy w google wisać drukowanie/ komputerowe wypełnianie świadectw lub podobne... Znam takich firm kilkanaście, ale żadnej nie polecam (no chyba, że glównego sponsora oskko :-))) |
Joanna | 23-05-2007 12:15:36 [#21] |
---|
Potwierdzam to co napisała rzewa. Wypróbowałam kilka ten od Vulcana okazał się najlepszy |
krystyna | 23-05-2007 12:20:17 [#22] |
---|
reklama, czy wymiana informacji ? Problem byłby tylko wtedy, gdyby ktokolwiek czerpał z tego korzyści materialne. A jedyną korzyść widzę w mojej biednej szkole, w której nie ma kasy na nic i której po prostu nie stać na zakup jakiegoś badziewia znalezionego przez przypadek w googlach. Ubogich nie stać na tandetę, a o jakości programu mogą się wypowiedzieć tylko jego użytkownicy - mogą to robić oczywiście również na podświetlone maile... |
dyrlo | 23-05-2007 13:30:10 [#23] |
---|
Właśnie otrzymałam z KO
Przypominam, że zgodnie z § 8. 1. rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej Sportu z dnia 14 marca 2005 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności Świadectwa, dyplomy i inne druki szkolne wypełnia się czytelnie, bez poprawek, pismem komputerowym, maszynowym lub ręcznym, z zastrzeżeniem § 9. § 9. 1. Świadectwo dojrzałości, aneks do świadectwa dojrzałości, dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, suplement i zaświadczenie wydawane przez komisje okręgowe są wypełniane pismem komputerowym. Świadectwo dojrzałości, aneks do świadectwa dojrzałości, dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i zaświadczenie są drukowane łącznie z wizerunkiem pieczęci urzędowej oraz pieczęcią i podpisem dyrektora komisji okręgowej. Zgodnie z przytoczonymi przepisami wyłącznie Okręgowe Komisje Egzaminacyjne mają delegację na drukowanie kompletnych świadectw, nie dają one natomiast możliwości i prawa drukowania świadectw na giloszach przez szkoły. Uprzejmie proszę o stosowanie się do przytoczonych przepisów. |
Ala | 23-05-2007 13:35:49 [#24] |
---|
tzn że szkoły nie mogą drukować kompletnego świadectwa z pieczęcią i podpisem, czyli pięczęć musi przybita pieczęcią i podpis złożony długopisem lub czymś takim do pisania, tak ja to rozumiem :-) |
dyrlo | 23-05-2007 13:37:52 [#25] |
---|
Nie orła też nie wolno drukować, przedmiotów i tych kropeczek też nie... -(((( Wypełnić tzn. na gotowym druku, a gilosz trzeba cały wydrukować. |
krystyna | 23-05-2007 13:39:19 [#26] |
---|
o kurcze ! mam nadzieję, że "tylko" o to chodzi.... |
krystyna | 23-05-2007 13:39:51 [#27] |
---|
to co wolno ?????????? |
dyrlo | 23-05-2007 13:44:50 [#28] |
---|
NIE WOLNO, dzwoniłam do KO nie wolno, ale mój informatyk powiedział, że mam się nie martwić bo On mi dostosuje żeby wypełniać. Od dwóch lat wypełnialiśmy komputerowo, ale czasami nam krzywawo wychodziło to chcieliśmy w tym roku na giloszach, gilosze już kupione a teraz do CEZASU po zwykłe druki dzwonimy (na razie nie mają bo się wszyscy dowiedzieli no i kto pierwszy ten lepszy). Będzie dobrze - to do Pani Basi S. :-))) |
Tadek | 23-05-2007 14:16:40 [#29] |
---|
czy to dotyczy wszystkich KO. |
krystyna | 23-05-2007 14:38:09 [#30] |
---|
a my dopiero pierwszy raz ośmieliliśmy się zakupić gilosze !!! I to po usilnym przekonywaniu do nich p. dyr. !!! :-))) |
dyrlo | 23-05-2007 14:46:22 [#31] |
---|
Ja też zostałam "usilnie przekonana" A teraz jestem zła, że ustąpiłam (koszty) A czy rozporządzenia MEN dotyczą tylko niektórych KO to ja śmiem wątpić :-((( |
krystyna | 23-05-2007 14:48:59 [#32] |
---|
zadzwoń i zapytaj, bo moja firma zgodziła się na wymianę. |
dyrlo | 23-05-2007 14:51:28 [#33] |
---|
Dziękuję, już dzwonię |
dyrlo | 23-05-2007 14:55:16 [#34] |
---|
krystyna Nie zgodzili się ;-( |
Roman K | 23-05-2007 15:17:33 [#35] |
---|
Dlaczego wycofujecie się z drukowania świadectw?????
Bo...????? Macie tego dość??? próbuję zrozuumieć Bo "ktoś" zabronił??? Niech poda pp Nijak nie umiem wyczytać takiego zakazu w rozporządzeniu!!!!!! Mam uzasadniać???? Drukuję świadectwa już kilka lat. Wykorzystuję komputery w praktyce!!!! Łączę teorię z praktyką ;) i pokazuję uczniom, że to jest celowe. Nie wycofam się z drukowania, bo jest super. Moi nauczyciele różnie przyjmowali "temat". Dziś nawet najwięksi sceptycy nie chcą pisać długopisem. Największą frajdę mają zintegrowani. Oni wypisują sprawę jeden raz a póxniej drukują swiadectwo, arkusz i kartkę do dziennika. Kiedyś zabierało im to mnóstwo czasu. Drukuję również legitymacje, delegacje, karty rowerowe. Sekretariat drukuje. Nie musiałem przekonywać. To jest normalne. |
kenia | 23-05-2007 16:19:20 [#36] |
---|
Moze mi ktos poleci darmowy program do pisania oceny opisowej. |
Tadek | 23-05-2007 16:25:04 [#37] |
---|
ja też szukałem pp, że nie wolno; rozporządzenie wspomina tylko jak należy wykonać. Mam wklepane wszyskie dzieci i program mam to w... . |
krystyna | 23-05-2007 16:32:54 [#38] |
---|
jeszcze się nie wycofuję... jeszcze poczekam... jeszcze swojej dyr. nic nie powiem... bo może tak jest jak pisze Ala.... nie wiem, czy nie zapytać o to swojego wizytatora ... Prawie wszystkie szkoły w mieście kupiły gilosze, a tylko ja się martwię i panikuję... - czyja wina ??? - forum ??? |
walia | 23-05-2007 16:58:58 [#39] |
---|
do krystyny Mam dobry program do wypełniania świadectw na giloszach, ale nie darmowy , wysyłam namiary na priva |
krystyna | 23-05-2007 17:07:43 [#40] |
---|
walia z góry dziękuję, ale zapytam (na wszelki wypadek...), czy w druki potrafi się ładnie wpasować ? |
walia | 23-05-2007 17:14:12 [#41] |
---|
krystyna Ja drukowałam na giloszach, i wychodziło idealnie, na gotowych drukach też wychodzi, ale trzeba bardziej uważać |
krystyna | 23-05-2007 17:21:43 [#42] |
---|
no to jeszcze raz dziękuję i czekam na namiary. |
krystyna | 23-05-2007 18:07:23 [#43] |
---|
walia, dzięki ! namiary dostałam i chyba skorzystam (o ile księgowa mnie nie zabije...), bo sporo ludzi na forum, w starych dyskusjach polecało tę właśnie firmę. A ostatnią godzinę spędziłam na grzebaniu w archiwun MENu, bo pamiętałam, że już kiedyś p. Zawisza najpierw zabroniła, a potem pozwoliła na korzystanie z giloszy ! I znalazłam !!! dyrlo - zapytaj swoje KO jak się ma jedno do drugiego, a ja swoją drogą chyba zadzwonię do MENu. Wklejam starą interpretację: Druki świadectw W związku z kwestią, czy przepisy rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 stycznia 2000 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 6, poz. 73 z póĄniejszymi zmianami) sprzeciwiają się korzystaniu przez szkoły z oprogramowania komputerowego w procesie druku i wypełniania świadectw, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu przedstawia następujące stanowisko. 1. Co do świadectw szkolnych promocyjnych i świadectw ukończenia szkoły. Z rozporządzenia nie wynika w sposób jednoznaczny zakaz drukowania blankietów ww. kategorii świadectw przy pomocy programu komputerowego. Dotyczy to przypadków, gdy: 1) na papier pokryty siatką ozdobną - giloszem i zawierającym na pierwszej stronie mikrodruk, korzystając z oprogramowania, nanosi się pozostałe - zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu - elementy blankietu świadectwa, 2) jednocześnie (korzystając z oprogramowania) nanosi się na papier pokryty giloszem pozostałe elementy blankietu świadectwa i wypełnia je pismem komputerowym. Oczywiście komputerowe wydruki blankietów świadectw, jak i wypełnione komputerowo świadectwa muszą odpowiadać wszystkim wymogom przewidzianym w rozporządzeniu. 2. Co do świadectw dojrzałości. § 16 ust. 2 rozporządzenia stanowi: "Druki świadectw dojrzałości oznacza się w miejscu wskazanym we wzorach serią i numerem ustalanym przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania odrębnie dla każdego producenta". Producent, w rozumieniu cytowanego przepisu, musi zatem spełniać dwa warunki: być dysponentem ww. oznaczeń (serii i numerów wskazanych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania) i zarazem wytwórcą kompletnych druków / blankietów świadectw. Te warunki oczywiście nie będą spełnione, gdy w procesie druku blankietów świadectw dojrzałości weĄmie jeszcze udział szkoła. A właśnie z takim udziałem - niedopuszczalnym w świetle § 16 ust. 2 rozporządzenia - mielibyśmy do czynienia, gdyby szkoła w przypadku świadectw dojrzałości posługiwała się oprogramowaniem komputerowym, w taki sposób, jak w odniesieniu do sposobu opisanego w pkt 1. 
Uwaga! Wcześniej publikowane stanowisko w sprawie druków świadectw jest nieaktualne. |
beera | 23-05-2007 18:17:18 [#44] |
---|
oczywiście pamiętam awanturę z Panią Zawiszą w Poznaniu:) Nasz Piotrek o mało jej nie strząsnął z mównicy;)) Najpierw MEN zabronil drukowac- ośmieszając się co nieco a potem zabronił pamiętac, ze zabronił Czyzby nasz oswiata obecnie zmierzała tropem błędów przeszłosci? |
beera | 23-05-2007 18:20:25 [#45] |
---|
szukałam na stronach Vulcana całej tej awantury o świadectwa, ale juz nie ma |
beera | 23-05-2007 20:01:16 [#46] |
---|
ponieważ na Vulcanie jest wszystko:
Kiedy świadectwo szkolne staje się drukiem ścisłego zarachowania?
Czy można wydrukować kompletne świadectwo szkolne na papierze z giloszem?
W związku z pojawiającymi się co roku wątpliwościami co do legalności używania programów komputerowych do sporządzania kompletnych druków świadectw szkolnych równocześnie z wypełnianiem tych świadectw informujemy, że czynność ta nie jest zabroniona prawem. Jednocześnie pragniemy wyjaśnić, że utożsamianie druków (formularzy) świadectw ze świadectwami jako dokumentami w obrocie prawnym jest błędne. Twierdzenia te opieramy na zapisach ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 14 marca 2005 r. w sprawie zasad wydawania oraz wzorów świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych, sposobu dokonywania ich sprostowań i wydawania duplikatów, a także zasad legalizacji dokumentów przeznaczonych do obrotu prawnego z zagranicą oraz zasad odpłatności za wykonywanie tych czynności (Dz. U. Nr 58, poz. 504 i Nr 67, poz. 585 oraz z 2006 r. Nr 31, poz. 217), z którego pochodzą poniższe cytaty: § 1
-
Świadectwa szkolne promocyjne, świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa dojrzałości i aneksy do świadectw dojrzałości, zwane dalej "świadectwami", dyplomy ukończenia szkoły, dyplomy uzyskania tytułu zawodowego i dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe, zwane dalej "dyplomami", suplementy do dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe, zwane dalej "suplementami", zaświadczenia o szczegółowych wynikach sprawdzianu przeprowadzanego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej i zaświadczenia o szczegółowych wynikach egzaminu przeprowadzanego w ostatnim roku nauki w gimnazjum, zwane dalej "zaświadczeniami", oraz indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych wydaje się na drukach według wzorów określonych w rozporządzeniu. Wykaz wzorów świadectw, dyplomów, suplementów, zaświadczeń i innych druków szkolnych zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia. Wzory świadectw, dyplomów, suplementów, zaświadczeń i innych druków szkolnych zawiera załącznik nr 3 do rozporządzenia. -
Świadectwa, dyplomy, indeksy i legitymacje szkolne na drukach według wzorów określonych w rozporządzeniu wydają szkoły publiczne i niepubliczne o uprawnieniach szkół publicznych: podstawowe, gimnazja, szkoły ponadgimnazjalne i dotychczasowe szkoły ponadpodstawowe oraz centra kształcenia ustawicznego, zwane dalej "szkołami", z zastrzeżeniem ust. 3. -
Świadectwa dojrzałości, o których mowa w § 4, aneksy do świadectw dojrzałości, dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe, suplementy oraz zaświadczenia wydają okręgowe komisje egzaminacyjne, zwane dalej "komisjami okręgowymi". -
Legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych uczęszczających do przedszkoli lub oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych na druku według wzoru określonego w rozporządzeniu wydają odpowiednio publiczne i niepubliczne przedszkola i szkoły podstawowe. -
Szkoła może wydawać świadectwa szkolne promocyjne na drukach według własnego wzoru, zatwierdzonego przez kuratora oświaty. Na świadectwie zamieszcza się informację: "Wzór zatwierdzony przez Kuratora Oświaty w ................ w dniu .......... nr sprawy ..........". -
Szkoła, na wniosek ucznia lub słuchacza, zwanego dalej "uczniem", albo absolwenta, wydaje zaświadczenie dotyczące przebiegu nauczania. -
Świadectwa szkolne promocyjne, świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa dojrzałości, o których mowa w § 3, dyplomy ukończenia szkoły, dyplomy uzyskania tytułu zawodowego oraz zaświadczenia dotyczące przebiegu nauczania wydaje się na podstawie dokumentacji przebiegu nauczania prowadzonej przez szkołę lub dokumentacji egzaminów eksternistycznych. -
Świadectwa dojrzałości, o których mowa w § 4, oraz aneksy do świadectw dojrzałości wydaje się na podstawie dokumentacji egzaminu maturalnego. Dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe wydaje się na podstawie dokumentacji egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, zwanego dalej "egzaminem zawodowym". Zaświadczenia wydaje się na podstawie dokumentacji odpowiednio sprawdzianu przeprowadzanego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej, zwanego dalej "sprawdzianem", i egzaminu przeprowadzanego w ostatnim roku nauki w gimnazjum, zwanego dalej "egzaminem gimnazjalnym". -
Świadectwa, dyplomy, suplementy, zaświadczenia, indeksy, legitymacje szkolne i legitymacje przedszkolne dla dzieci niepełnosprawnych są drukami ścisłego zarachowania. -
Szkoła prowadzi imienną ewidencję wydanych świadectw, dyplomów, indeksów i legitymacji szkolnych, z wyjątkiem świadectw szkolnych promocyjnych. -
Komisja okręgowa prowadzi imienną ewidencję wydanych świadectw dojrzałości, aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe, suplementów i zaświadczeń. Imienna ewidencja zawiera: imię (imiona) i nazwisko oraz datę urodzenia ucznia albo absolwenta, a w przypadku świadectwa dojrzałości, aneksu do świadectwa dojrzałości, dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i zaświadczenia - także numer wydanego dokumentu oraz nazwę i adres szkoły, do której przekazano dokument. -
Przedszkole i szkoła podstawowa, w której są prowadzone oddziały przedszkolne, prowadzą imienną ewidencję wydanych legitymacji przedszkolnych dla dzieci niepełnosprawnych. ...... § 8
-
Świadectwa, dyplomy i inne druki szkolne wypełnia się czytelnie, bez poprawek, pismem komputerowym, maszynowym lub ręcznym, z zastrzeżeniem § 9. -
Imię (imiona), nazwisko i miesiąc urodzenia ucznia albo absolwenta, klasę (semestr), oceny z zajęć edukacyjnych, ocenę zachowania oraz miesiąc wystawienia świadectwa, dyplomu lub innego druku szkolnego wpisuje się słowami w pełnym brzmieniu, bez stosowania skrótów. Nazwę szkoły wpisuje się w pełnym brzmieniu, zgodnie z nazwą ustaloną w statucie szkoły. -
W wierszach, które nie są wypełnione, wstawia się poziomą kreskę, a w przypadku zwolnienia ucznia z zajęć edukacyjnych w wierszu przeznaczonym na wpisanie oceny wpisuje się wyraz "zwolniony(a)". W przypadku niewypełnienia kilku kolejnych wierszy można je przekreślić ukośną kreską, z wyjątkiem pierwszego i ostatniego wolnego wiersza, w których wstawia się poziome kreski. -
Nazwy zajęć edukacyjnych wpisuje się w pełnym brzmieniu. Dopuszcza się wpisywanie nazwy zajęć edukacyjnych w dwóch wierszach, z tym że w pierwszym wierszu przeznaczonym na wpisanie oceny z zajęć edukacyjnych wstawia się poziomą kreskę. -
Jako datę wystawienia świadectwa lub dyplomu przyjmuje się, z zastrzeżeniem ust. 6, datę zakończenia rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych, a w przypadku świadectwa lub dyplomu wydawanego na podstawie egzaminu - datę ustalonego przez szkołę terminu wydania absolwentom świadectw lub dyplomów. -
Centralna Komisja Egzaminacyjna ustala datę wystawienia wydawanych przez komisje okręgowe świadectw dojrzałości, aneksów do świadectw dojrzałości, dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe i zaświadczeń. Datę wystawienia dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe przyjmuje się jako datę zdania egzaminu zawodowego. -
Świadectwo i dyplom wydawane przez szkołę oraz legitymacje szkolne opatruje się wyraźnym odciskiem pieczęci urzędowej szkoły. -
Świadectwo i dyplom wydawane przez szkołę podpisują osoby wskazane na drukach. Odcisk pieczęci dyrektora szkoły lub przewodniczącego komisji egzaminacyjnej powinien być wyraźny. -
Przepisy ust. 2-5, 7 i 8 stosuje się odpowiednio przy wypełnianiu arkuszy ocen i indeksów. ...... § 17
-
Druki świadectw, dyplomów i zaświadczeń posiadają na pierwszej stronie mikrodruk (mikrotekst). -
Druki świadectw dojrzałości, o których mowa w § 3, oznacza się w miejscu wskazanym we wzorze świadectwa serią i numerem ustalanym przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania odrębnie dla każdego producenta. -
Świadectwa dojrzałości, aneksy do świadectw dojrzałości, dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe i zaświadczenia wydawane przez komisje okręgowe są drukowane na papierze z umiejscowionym wielotonowym znakiem wodnym, z włóknami zabezpieczającymi aktywnymi w promieniowaniu UV, włóknami zabezpieczającymi widocznymi w świetle dziennym i o składzie chemicznym zabezpieczającym przed próbami usuwania lub zmiany zapisów na dokumencie, z jednoliterową, a w przypadku aneksu do świadectwa dojrzałości - dwuliterową serią i ośmiocyfrowym numerem, w którym pierwsza cyfra oznacza komisję okręgową, oraz z dwucyfrowym oznaczeniem roku, wykonanymi farbą koloru czarnego. Dodatkowo na świadectwie dojrzałości, aneksie do świadectwa dojrzałości i dyplomie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe - ramka giloszowa, godło oraz napis "Rzeczpospolita Polska" są wykonane w technice stalorytniczej, a motyw umieszczony w górnej części ramki jest pokryty farbą optycznie zmienną. -
Suplementy wydawane przez komisje okręgowe są drukowane obustronnie. Na pierwszej stronie suplementu w lewym górnym rogu jest drukowane logo Europass, a w prawym górnym rogu flaga państwowa i napis "Rzeczpospolita Polska". ....... Z zacytowanych przepisów wynika, że świadectwa szkolne wydaje się na drukach według określonych wzorów, przy tym drukami ścisłego zarachowania stają się one dopiero jako dokumenty (§1 ust. 9) sporządzone zgodnie z przepisami, tj. po wypełnieniu, podpisaniu i opieczętowaniu (zgodnie z zapisem §8). Drukami ścisłego zarachowania nie są zatem czyste druki świadectw (niewypełnione formularze). Wobec zapisu § 8. ust. 1 nie ma żadnej wątpliwości, co do możliwości użycia komputera do wypełnienia świadectwa. Nie ma też żadnej wątpliwości, że druki użyte do sporządzenia świadectwa muszą być przygotowane według wzorów podanych w załączniku nr 3 do rozporządzenia. Nie oznacza to jednak, że druki te powinny pochodzić z określonej drukarni (cytowane rozporządzenie ani inny akt prawny nie wprowadzają koncesji na produkcję druków świadectw ani też nie określają sposobu sporządzania druków świadectw), może je więc przygotować każdy, byle tylko były one zgodne z ustalonymi wzorami. Cytowane rozporządzenie nie nakazuje też przygotowania druku (formularza) świadectwa przed jego wypełnieniem. A zatem - drukowanie kompletnego świadectwa na drukarce komputerowej, jako proces równoczesnego sporządzenia druku (formularza) świadectwa i jego wypełnienia, nie jest zabronione przepisami cytowanego rozporządzenia, ani innego aktu prawnego. Stąd drukowanie kompletnego świadectwa na specjalnym papierze z giloszem przy użyciu drukarki komputerowej jest dozwolone, jako czynność, która nie jest zabroniona. Do obalenia tego rozumowania należałoby wskazać przepis zabraniający takiego postępowania lub nakazujący czynić to w sposób określony. Papier z giloszem rozprowadzany przez firmę VULCAN posiada odpowiedni mikrodruk wymagany przez § 17. ust 1. Ponadto, papier służący do drukowania świadectw dojrzałości opatrzony jest stosowną sygnaturą producenta ustaloną dla firmy VULCAN w 2000 roku przez ówczesne Ministerstwo Edukacji Narodowej. Swoje zastrzeżenia w kwestii drukowania kompletnych świadectw dojrzałości wydawanych przez szkoły wyraziło przed laty ówczesne Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu (zobacz: http://www.mein.gov.pl/oswiata/archiwum/druki.php), opierając się na własnej interpretacji obowiązującego wówczas prawa (cytowane przez nas, aktualnie obowiązujące, rozporządzenie MENiS nie zmienia stanu prawnego, który był podstawą oświadczenia Ministerstwa).
Odpowiedź MEN z 13 marca 2000 w formacie PDF (35 KB) Masz kłopot z otwarciem plików PDF?
 |
Misza | 24-05-2007 11:05:18 [#48] |
---|
Proszę was powiedzcie mi co to jest mikrodruk /mikrotest/ ? Dostalismy w tym roku świadectwa puste z jednej i drugiej strony, czy to są gilosze? Pytam sie tak głupio, bo pare lat zamawialismy gilosze i do tej pory dostawaliśmy z przodem do wypełnienia i kropkami w tyle. A teraz jest cyrk, bo nie wiem czy mam wymieniać druki, czy nie. |
Roman K | 24-05-2007 11:58:38 [#49] |
---|
Mikrotekst To taki sobie.... mikro tekst Druk w skali mikro Ale chyba na świadectwach nie występuje, chyba, że na maturalnych. Na banknotach występuje na bank ;);) Gilosz to taki sobie druk (poddruk), ale nie mikro. |
Roman K | 24-05-2007 12:16:33 [#50] |
---|
Jeśli ze świadectwa usuniemy cały czarny druk, to zostanie poddruk - gilosz |
|