Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
związkowcy dostana arkusze |
Ela | 20-04-2007 06:11:34 [#01] |
---|
Poczytajcie
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4070674.html |
DYREK | 20-04-2007 09:33:15 [#02] |
---|
Związkowcy dostaną szkolne arkusze
Piotr Burda
2007-04-18, ostatnia aktualizacja 2007-04-18 18:49
Rosną wpływy związków zawodowych w szkołach. Kurator oświaty chce, aby dyrektorzy ujawniali związkowcom plany organizacyjne na przyszły rok. - Kontrola społeczna poprawi sytuację w szkołach - tłumaczy. Dyrektorzy i nauczyciele nie są zachwyceni.
0-->
Teraz jest czas opracowywania w szkołach arkuszy organizacyjnych na rok szkolny 2007/2008, zawierających m.in. plany nauczania, wychowania oraz zatrudnienia nauczycieli, pracowników administracji i obsługi szkół. Dyrektorzy robią to samodzielnie, konsultując je jedynie z urzędem miasta czy gminy, któremu podlegają. Arkusze trafiają do kuratorium oświaty.
W tym roku wgląd do nich będą też miały oświatowe związki zawodowe. Dyrektorzy dowiedzieli się o tym podczas narad z przedstawicielami kuratorium. - To ja prosiłem dyrektorów, aby umożliwili związkom zawodowym zapoznanie się z arkuszami - mówi Janusz Skibiński, świętokrzyski kurator oświaty.
Skąd taki pomysł? - Docierają do mnie sygnały o nieprawidłowościach w zatrudnianiu nauczycieli. Taka dodatkowa kontrola społeczna może tylko poprawić sytuację - uważa kurator. Zaznacza, ze związkowcy nie będą mogli nic w arkuszach zmieniać. - Mogą zgłaszać swoje wnioski, które potem umieszczałoby się w aneksach do tych arkuszy - dodaje kurator.
Dyrektorzy propozycje kuratora traktują jako kolejne ograniczenie swojej niezależności. - Oby to były tylko konsultacje, a nie chęć wpływania na zatrudnianie konkretnych osób - wyraża swoje obawy - pragnący zachować anonimowość - jeden z dyrektorów.
Podobne żywią nauczyciele, zwłaszcza młodzi, którzy nie mają zaufania do związków. - Są upolitycznione. Z jednej strony "Solidarność" związana z PiS, a z drugiej strony ZNP związany z SLD. To dlatego można wątpić w czystość ich intencji. Możemy pozazdrościć górnikom, którzy wiedzą, jak walczyć o swoje - mówi nauczycielka kieleckiego liceum. - Za dużo jest "związkowych" układów koleżeńskich i ludzie spoza związków stają często na straconej pozycji - wtóruje jej nauczycielka gimnazjum.
Związkowcy uspokajają, ze nie ma powodu do takich obaw. - Prosiliśmy kuratora o taką możliwość, by nie było niedomówień między nauczycielami i dyrektorami. Po to, żeby nie było zarzutów, że ktoś kogoś oszukuje, ani prywatnych wycieczek. Chodzi nam tylko o jawność - tłumaczy Ryszard Proksa, szef świętokrzyskiej "Solidarności" pracowników oświaty. Jego zdaniem, zapobiegnie to zwalnianiu nauczycieli. - Do gimnazjów wchodzi niż demograficzny, wielu nauczycielom grozi utrata pracy. Chcemy wiedzieć, co komu grozi, i pomagać ludziom. Nie dziwię się, że dyrektorom może się to nie podobać - mówi Ryszard Proksa.
Spokojnie przygląda się temu Związek Nauczycielstwa Polskiego. - My zawsze pilnowaliśmy tych spraw. Sami przychodziliśmy do dyrektorów porozmawiać o ich planach organizacyjnych. Pomysł kuratora nie wniesie tu nic nowego - stwierdza Wanda Kołtunowicz, prezes świętokrzyskiego okręgu ZNP. |
Gaba | 20-04-2007 09:54:37 [#03] |
---|
to jest po prostu skandal, skandal i tyle - nie chcę się denerwować. Nic do tego związkom zawodowym, to naruszenie kompetyencji pracodawcy. chore i tyle - taką mamy wiedzę nt. zarządzania. Taka jest kultura wobec tego, co ma ponosić odpowiedzlnośc. My wam zrobimy za Was, a Wam zostawimy odpowiedzialność... - niech se więc jeszcze wezmą odpowiedzialność. Mam niezbywalne prawo doboru pracowników do wykonania zadania, a jeżeli się mylę - to od tego jest demokratczne prawo, w demokratycznym państwie i spotkanie sie na gruncie sądowo-prawnym. Proszę się nie wtrącać w coś, co nie nalezy do obowiązków nazdoru. Ale mną trzepło... |
AnJa | 20-04-2007 10:00:47 [#04] |
---|
gab- Ty to tylko skandale widzisz, a to zwykły marketing związkowy
luzie do zz nie wstępują, bo nie widzą biznesu
no to teraz, o miesiąc przed terminem wypowiedzeń, zz beda wiedziały, kogo dyrektor będzie byc może musiał zwolnic - no to zgłoszą się do człowieka z propozycją ochrony
jak się rozejdzie po szkole, że X był planowany do zwolnienia, ale już go zz wzięły pod skrzydełka to pozostali n-le tej smej specjalności co zrobią?
oczywiście zawsze się jakiś kretyn, co to dypolmowany i 2 olimpijczyków ma ,trafi i nie wstąpi do zz
czyli nie jest tak, że dyrektor nie będzie miał kogo zwolnić! |
dyrlo | 20-04-2007 10:03:51 [#05] |
---|
Gaba, daj spokój, niech se zagladają, przecież nie robisz tajemnicy jak tworzysz arkusz organizacyjny. Poza tym zauważ, że co chwila jakaś sensacja a karawana idzie dalej... Rób swoje i nie myśl o pomysłach nie z tej ziemi, czasami wymyślonymi albo źle zinterpretowanymi przez dziennikarzy. |
dyrlo | 20-04-2007 10:07:55 [#06] |
---|
A tak na marginesie ja się mogę śmiać bo mój projekt już od 15 marca oddany (taki termin mieliśmy). Pewnie juz cały OP i wszystkie zz wiedzą co w trawce piszczy w tym roku. Chociaz o emerytach (tych przyszłych) nie ma ani słóweczka no bo skąd 15 marca mam wiedzieć kto na końcu maja przyjdzie ze mną pertraktować? I to mi sie bardzo w tym termine podobało i podoba. :-))) |
Leszek | 20-04-2007 11:05:49 [#07] |
---|
nie da się ukryć, iż KO winno przestrzegać obowiązujących przepisów, a nie wymyślać coś nowego - podano podstawę prawną?
pozdrawiam |
asan | 20-04-2007 13:47:22 [#08] |
---|
Moje wiosenne bóle...
|
" Wiedza nadyma małego. Dziwi przeciętnego"
Postulaty w piśmie w sprawie arkusza org. proponowanym przez Marka zasadne. Bowiem na wiosnę 2007 zasiedziali urzędnicy w KO(tak postępowali z prawem od lat- rutyna, brak refleksji) i neofici z OP przygotowali piękny pasztet POWIELKANOCNY obfitujący w bogate nadzienie papierowe. O to przepis(uchwała OP): 1. Trzy egzemplarze arkusza ze stosownymi opiniami ZZ.- płachta w przypadku 30-40 oddz. o wymiarach 2,5[m]x 1[m]. Kleisz to wszystko z formatów A4- potrzebny czas około-3godz. Wklepanie danych do programu około trzech tygodni- prac dwie osoby. Nie liczę czasu na przygot. danych (tradycyjny zeszt z przydziałem) do wypełnienia poszczególnych formatek. Czekają Cię niespodzianki różnej natury; na wydruku brakuje nauczyciela, przedmiotu, nie zgadza ci się liczba godz.planowanych i realizowanych. Zrobiłeś, to dowiadujesz się, że jest nowsza wersja programu i trzeba dokonać poprawek. Zaręczam, ciśnienie bije około 200 i srce bije żwawiej!. 2. Wymagane załączniki( w trzech egz.)do arkusza; 1. Szkolne plany nauczania wszystkich oddziałów 2.Wykaz praktyk zawodowych 3.Wykaz zajęć praktycznych 4.Wykaz nauczycieli- wykształcenie, staż itp. 5.Wykaz nauczycieli, którzy złożyli wnioski o awans 6.Wykaz nauczycieli ,których dotyczy art 20 KN 7. Wykaz nauczycieli,którzy nabyli praw do emerytury 8.Wykaz godzin nauczycieli wych.-fiz. i godz. w-f 9.Wykaz prac.aministracji- wynagrodzenie, premia itd. 10. Wykaz prac.obsługi - wynagrodz., grupa itd. 11.Wydruk tkzw. arkusza zbiorczego-analitycznego 3. Arkusz obowiązkowo opiniuje rada pedagiczna i zz- wpis na arkuszu wraz pieczątkami i podpisami zz 4. Uwagi- drobne! - dyr. i wicedyr bez godz. ponadwym. - nauczyciele- do 4 godz ponadwym. - zgoda OP na naucz. emerytów - przestroga przed rozw. stosunku pracy w grudniu! 4. Wskazówki i bezcenna pomoc, szczególnie zwracam uwagę na rozbudowaną podstawę prawną(jakież ułatwienie do przygot.arkusza) na str. http://kuratorium.krakow.pl/index.php?ac=111&id=1850
Procedura dalsza Arkusz oddajesz do OP, stamtąd wędruje do wizytatora, który opiniuje i po pewnym czasie (15-20 maja)jesteś wzywany przed oblicze OP-Zarząd, gdzie wyjaśniasz, tłumaczysz, że nie jestes wielbłądem. P.S. Tyle roboty, żeby w sierpniu wszystko zmieniło się diametralnie, bo brak naboru wakaty, urlopy itp. W czasach minionych bez wspomagania PC robiło sie arkusz w trzy dni!!! A może wystarczyłoby oddać w maju płytkę CD z danymi !!!
Św. Marku, św. Romanie ratuj! |
| |
DYREK | 20-04-2007 13:58:21 [#09] |
---|
Małopolski Kurator Oświaty 1. Arkusz organizacyjny szkoły (zespołu) lub placówki wymaga zaopiniowania przez: 1) radę pedagogiczną (adnotacja na arkuszu z podaniem nr uchwały i daty uchwały), 2) organizację zakładową lub międzyzakładową w przypadku NSZZ „Solidarność”, zarząd oddziału w przypadku Związku Nauczycielstwa Polskiego (adnotacja na arkuszu organizacyjnym); związek zawodowy może wyrazić na piśmie opinię negatywną, którą należy dołączyć do zaopiniowanego arkusza organizacyjnego. |
DYREK | 20-04-2007 14:01:55 [#10] |
---|
Może warto wysłać ponownie do MEN ? Minister Edukacji Narodowej i Sportu Stanowisko Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty w sprawie stosowanych przez kuratorów oświaty procedur opiniowania arkuszy organizacyjnych. Zwracamy się z prośbą o wywarcie wpływu na ujednolicone, zgodne z prawem oświatowym, konstruowanie przez kuratorów oświaty procedur opiniowania arkuszy organizacyjnych szkół i placówek oświatowych. Przygotowując arkusze organizacyjne, dyrektorzy w niektórych województwach spotykają się z instrukcjami przedstawianymi im przez kuratoria oświaty, zalecającymi przeprowadzanie czynności zbędnych z punktu widzenia prawa, a nawet prawo naruszającymi. W szczególności pragniemy zwrócić Państwa uwagę na następujące zgłoszone przez dyrektorów przypadki: 1. Zalecenia dotyczące obowiązku opiniowania arkuszy przez rady pedagogiczne.
Na podstawie Art. 41 ust 2.p. 1 Ustawy o Systemie Oświaty: Rada pedagogiczna opiniuje w szczególności: organizację pracy szkoły lub placówki, w tym zwłaszcza tygodniowy rozkład zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych.
Zalecanie opiniowania arkuszy organizacyjnych uważamy za błędną interpretację przepisów ustawy.
- Zalecenia dotyczące przedkładania arkuszy do zaopiniowania związkom zawodowym.
Przepisy ustawy o związkach zawodowych nie upoważniają związków zawodowych do opiniowania przydziału zajęć poszczególnym pracownikom. Szczególnie jednak istotne jest wykroczenie kuratorów oświaty poza kompetencje nadzorcze ze względu na angażowanie się w stosunki pracodawca – związki zawodowe. Ingerencja w tę dziedzinę to stawanie po stronie interesów związków zawodowych, co zaburza delikatną równowagę sił między stronami.
- Zalecenia dotyczące dostarczania arkuszy do zaopiniowania kuratorom oświaty.
Praktykowane w kraju żądanie od dyrektorów dostarczania ww. arkuszy kuratorom oświaty narusza zapis z Art. 31 ust.6a UOSO, według którego kurator oświaty opiniuje arkusze organizacji publicznych szkół i placówek, z wyjątkiem szkół i placówek prowadzonych przez ministrów, w zakresie ich zgodności z przepisami, przedstawiane przez organy prowadzące szkoły i placówki przed zatwierdzeniem arkuszy. Wchodzenie w kompetencje organów prowadzących nie powinno być zalecane dyrektorom.
- Przypadki żądania od dyrektorów sporządzania arkuszy na „obowiązujących wzorach arkuszy”.
W bieżącym roku zdarzyły się przypadki żądania przez organy nadzoru pedagogicznego sporządzania arkuszy na tzw. „obowiązujących wzorach arkuszy”. Pragniemy zwrócić uwagę, ze przepisy prawa nie określają obowiązującego wzoru arkuszy projektu organizacyjnego, a ponadto te ogólnie znane i zalecane są przystosowane jedynie do ręcznego wypełniania. Oznaczałoby to, przy obowiązku ich stosowania, konieczność zaprzestania drukowania arkuszy przy pomocy programów komputerowych, które polskie szkoły już od lat stosują, czyli ogromny krok wstecz w dziedzinie zastosowań komputerów do zarządzania szkołami. Wnioskujemy o zajęcie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu stanowiska w omawianych sprawach.. Nasze stanowisko podyktowane jest troską umożliwienie dyrektorom sprawnego organizowania pracy szkół i placówek – w ramach respektowanego przez wszystkie strony prawa oświatowego. Z poważaniem:
DW. Kuratorzy Oświaty. |
emeryt | 20-04-2007 14:59:45 [#11] |
---|
JUŻ TYLKO ASAN morfina na Twoje bóle... Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. A siedzę w tym biznesie 23 lata. Pałka się przegła!!!!!! |
Ala | 20-04-2007 15:13:54 [#12] |
---|
zdzisławF przenieś się do Krakowa to zobaczysz na własne oczy ;-) |
AnJa | 20-04-2007 15:19:43 [#13] |
---|
to co tu zacytowano z CK jest jeszcze do przełknięcia
nie wiem skąd jest asan i czyje to wymagania- ale wyglądają ... no, mam zastrzeżenia
ilekroć czytam o takich rzeczach usiłuje odpowiedzieć sobie na 2 pytania:
1. co zrobiłbym dzisiaj, gdyby ktoś czegoś takiego chciał ode mnie? (bo pare jeszcze lat temu nie zrobiłbym tego na pewno- ale wtedy byłem młodszy i jakoś mi zależalo)
2. skąd spotkało mnie takie szczęście, że mam 2 kadencje rozsądne KO (choć 2 rózne ekipy) i OP (tu wyborcy dali Szefowi kolejne życie)? |
zgredek | 20-04-2007 16:47:26 [#14] |
---|
Docierają do mnie sygnały o nieprawidłowościach w zatrudnianiu nauczycieli. Taka dodatkowa kontrola społeczna może tylko poprawić sytuację - uważa kurator. państwo prawa?????????????? kurator powiedział??? i to jest jego program naprawczy??? |
barbarakuk | 20-04-2007 20:32:48 [#16] |
---|
moi zwiazkowcy z Solidarnosci nie podpisali kryteriów zwolnień nauczycieli , podali swoje kryteria, które są takie jak dyrekcji i ZNP. Jednak powiedzieli, iz dla nich dyscyplina pracy ma wieksze znaczenia niż podnoszenie jakości pracy szkoły i uwazaja ten punkt za decydujacy. Jeśli dyr. nie zgodzi się, to nie podpisza kryteriów. Jak nie to nie!!Co Wy na to? |
zgredek | 20-04-2007 20:46:44 [#17] |
---|
nie podpiszą, to nie a jakie to ma znaczenie dla dyrektora? |
barbarakuk | 20-04-2007 20:50:44 [#18] |
---|
zgredku, a jak nie podpiszą pod płachtą arkusza ?Pewnie dla ciebie to oczywiste, a ja dpoiero parę dni po konkursie.pliss |
ola 13 | 20-04-2007 20:54:04 [#19] |
---|
Nic to masz obowiązek ustawowy :)) oddać do 30 kwietnia arkusz. I już. Raz miałam negatywną, więc związek dołączył protokół rozbieżności :)). Poszło, wyszło na moje ale po kieszenie i d... dostałam. |
zgredek | 20-04-2007 20:56:13 [#20] |
---|
niech napiszą swoje uwagi do arkusza - dołączysz - niezaleznie od tego co napisali jesli nie zechcą napisać - to ty napiszesz, że w dniu... pokazałaś im, zobaczyli, ale stwierdzili, że nie podpiszą i nie podpisali |
zgredek | 20-04-2007 20:57:13 [#21] |
---|
Ola - dałaś się tak? po kieszeni? a niby na jakiej pp? |
ola 13 | 20-04-2007 20:59:16 [#22] |
---|
No, zgodnie z regulaminem dod. motywacyjnego w gminie :) ZZ mają długie ręce :)))) |
zgredek | 20-04-2007 21:00:59 [#23] |
---|
no to Basia się załamie już:-( teraz dodam zatem - Basiu - co u Oli to nie znaczy, że wszędzie |
barbarakuk | 21-04-2007 08:16:57 [#24] |
---|
Nie wiem jak u mnie bedzie, ale to się nie spodoba.A jeszcze jedno. prosiłam związki zawodowe o nazwiska osób chronionych. Czekałam, czekałam na ich odpowiedź i nic...Zaczęłam juz rozmowy z nauczycielami o zwolnieniu, a tu list polecony , a w nim nazwiska osób, które wytypowane do zwolnienia. Czy ktoś wie, czy zz co roku mogą podawać podają inne osoby. W ubiegłym roku to były inne nazwiska, a teraz ( oprócz prezesa ogniska) sa całkiem inne. Jak to jest. Wybieram sie w pon. na rozmowe do zz. Chce sie przygotować . pomóżcie - plissss!!! |
AnJa | 21-04-2007 08:31:51 [#25] |
---|
nie znam się na zz - ale sądze, że nawet co godzine moga inne te nazwiska być |
barbarakuk | 21-04-2007 11:28:23 [#27] |
---|
przeciez musi być jakas podstawa prawa ( oprócz ustawy o zz) , która stwierdz ilu członków zz i od kiedy do kiedy ,i dlaczego podlegają ochronie! Jeśli nie ma i zz w/g widzi mi sie podaje osoby ochonione i to zawsze te , które są do zwolnienia, to rozbój w biały dzień. |
hania | 21-04-2007 12:19:41 [#28] |
---|
Basiu- wiem jak w znp jest: Zarząd oddziału podejmuje uchwałę w której określa kogo i na jaki czas obejmuje ochroną. Po podjęciu uchwały winien poinformować o tym pracodawcę. Przeważnie ochronę daje się na rok. ochrona też do czegoś zobowiązuje chronionych - można ją uchwałą też "zdjąć"! |
barbarakuk | 21-04-2007 12:55:24 [#29] |
---|
a jak poprosiłabym o wgląd do tej uchwały( chodzi mi o datę jej podjęcia) to czy mogą mi tego odmówić ??? |
Gaba | 21-04-2007 12:58:28 [#30] |
---|
wg mnie możesz prosic, gdyz każdy obywatel ma praw do informacji publicznej, a to pod nią podlega. |
zgredek | 21-04-2007 13:34:34 [#31] |
---|
wgląd do uchwały masz jak najbardziej natomiast są dwa rodzaje zz-towej pomocy: ochrona i obrona |
zgredek | 21-04-2007 13:37:24 [#32] |
---|
to jest ochrona: Art. 32. 1. Pracodawca bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej nie może: 1) wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku pracy z imiennie wskazanym uchwałą zarządu jego członkiem lub z innym pracownikiem będącym członkiem danej zakładowej organizacji związkowej, upoważnionym do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy albo organu lub osoby dokonującej za pracodawcę czynności w sprawach z zakresu prawa pracy, 2) zmienić jednostronnie warunków pracy lub płacy na niekorzyść pracownika, o którym mowa w pkt 1 - z wyjątkiem gdy dopuszczają to odrębne przepisy. 2. Ochrona, o której mowa w ust. 1, przysługuje przez okres określony uchwałą zarządu, a po jego upływie - dodatkowo przez czas odpowiadający połowie okresu określonego uchwałą, nie dłużej jednak niż rok po jego upływie. 3. Zarząd zakładowej organizacji związkowej, reprezentatywnej w rozumieniu art. 24125a Kodeksu pracy, wskazuje pracodawcy pracowników podlegających ochronie przewidzianej w ust. 1, w liczbie nie większej niż liczba osób stanowiących kadrę kierowniczą w zakładzie pracy albo liczba pracowników ustalona zgodnie z ust. 4. 4. Zarząd zakładowej organizacji związkowej, o której mowa w ust. 3, zrzeszającej do 20 członków ma prawo wskazać pracodawcy 2 pracowników podlegających ochronie przewidzianej w ust. 1, a w przypadku organizacji zrzeszającej więcej niż 20 członków będących pracownikami ma prawo wskazać, jako podlegających tej ochronie, 2 pracowników oraz dodatkowo: 1) po jednym pracowniku na każde rozpoczęte 10 członków tej organizacji będących pracownikami, w przedziale od 21 do 50 tych członków, 2) po jednym pracowniku na każde rozpoczęte 20 członków tej organizacji będących pracownikami, w przedziale od 51 do 150 tych członków, 3) po jednym pracowniku na każde rozpoczęte 30 członków tej organizacji będących pracownikami, w przedziale od 151 do 300 tych członków, 4) po jednym pracowniku na każde rozpoczęte 40 członków tej organizacji będących pracownikami, w przedziale od 301 do 500 tych członków, 5) po jednym pracowniku na każde rozpoczęte 50 członków tej organizacji będących pracownikami, w przedziale powyżej 500 tych członków. 5. Osobami stanowiącymi kadrę kierowniczą w zakładzie pracy, o których mowa w ust. 3, są kierujący jednoosobowo zakładem pracy i ich zastępcy albo wchodzący w skład kolegialnego organu zarządzającego zakładem pracy, a także inne osoby wyznaczone do dokonywania za pracodawcę czynności w sprawach z zakresu prawa pracy. 6. Ochrona przewidziana w ust. 1, w zakładowej organizacji związkowej innej niż wymieniona w ust. 3 i 4, przysługuje jednemu pracownikowi imiennie wskazanemu uchwałą zarządu tej organizacji. 7. Ochrona przewidziana w ust. 1 przysługuje, przez okres 6 miesięcy od dnia utworzenia komitetu założycielskiego zakładowej organizacji związkowej, nie więcej niż trzem pracownikom imiennie wskazanym uchwałą komitetu założycielskiego. 8. W przypadku gdy właściwy organ nie dokona wskazania, o którym mowa w ust. 3, 4, 6 albo 7, ochrona przewidziana w ust. 1 przysługuje - w okresie do dokonania wskazania - odpowiednio przewodniczącemu zakładowej organizacji związkowej bądź przewodniczącemu komitetu założycielskiego. 9. Ochrona przewidziana w ust. 1 przysługuje pracownikowi pełniącemu z wyboru funkcję związkową poza zakładową organizacją związkową, korzystającemu u pracodawcy z urlopu bezpłatnego lub ze zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Ochrona przysługuje w okresie tego urlopu lub zwolnienia oraz przez rok po upływie tego okresu. Zgodę, o której mowa w ust. 1, wyraża właściwy statutowo organ organizacji związkowej, w której pracownik pełni albo pełnił tę funkcję. 10. Minister właściwy do spraw pracy określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady i tryb: 1) powiadamiania przez pracodawcę zarządu zakładowej organizacji związkowej o liczbie osób stanowiących kadrę kierowniczą w zakładzie pracy, o której mowa w ust. 5, 2) wskazywania przez zarząd oraz komitet założycielski zakładowej organizacji związkowej pracowników podlegających ochronie przewidzianej w ust. 1, a także dokonywania zmian w takim wskazaniu.
|
zgredek | 21-04-2007 13:39:10 [#33] |
---|
a to jest obrona: Art. 30. 1. W zakładzie pracy, w którym działa więcej niż jedna organizacja związkowa, każda z nich broni praw i reprezentuje interesy swych członków. 2. Pracownik niezrzeszony w związku zawodowym ma prawo do obrony swoich praw na zasadach dotyczących pracowników będących członkami związku, jeżeli wybrana przez niego zakładowa organizacja związkowa wyrazi zgodę na obronę jego praw pracowniczych. |
jerzyk | 21-04-2007 23:39:44 [#34] |
---|
hm... facet kpi? - czy o drogę pyta? "Chodzi nam tylko o jawność - tłumaczy Ryszard Proksa, szef świętokrzyskiej "Solidarności" pracowników oświaty. Jego zdaniem, zapobiegnie to zwalnianiu nauczycieli. - Do gimnazjów wchodzi niż demograficzny, wielu nauczycielom grozi utrata pracy. Chcemy wiedzieć, co komu grozi, i pomagać ludziom. Nie dziwię się, że dyrektorom może się to nie podobać - mówi Ryszard Proksa." Kodeks pracy Art. 38. § 1. O zamiarze wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nie określony pracodawca zawiadamia na piśmie reprezentującą pracownika zakładową organizację związkową, podając przyczynę uzasadniającą rozwiązanie umowy. § 2. Jeżeli zakładowa organizacja związkowa uważa, że wypowiedzenie byłoby nieuzasadnione, może w ciągu 5 dni od otrzymania zawiadomienia zgłosić na piśmie pracodawcy umotywowane zastrzeżenia. § 3. skreślony. § 4. skreślony. § 5. Po rozpatrzeniu stanowiska organizacji związkowej, a także w razie niezajęcia przez nią stanowiska w ustalonym terminie, pracodawca podejmuje decyzję w sprawie wypowiedzenia. |
AsiaJ | 22-04-2007 00:11:44 [#35] |
---|
Osoby chronione przez ZZ nie mogą byc zmieniane z tygodnia na tydzień, bo to osoby wybrane przez walny zjazd czy inne ciało, a to się odbywa nie częściej niż 1 raz na rok, jeżeli nie 1 raz na 3 lata. ZZ powinny podac do wiadomości dyrektora, kto jest chroniony. Albo sam zainteresowany n-l przynosi pisemko z ZZ, bo to w jego interesie. To nie jest zabawa w kotka i myszkę. ZZ mają duże prawa. I jak kiedys usłyszałam; z ZZ się nie wygra, przynajmniej w kwestii osób chronionych. |
barbarakuk | 23-04-2007 17:57:37 [#36] |
---|
A ja byłam dzisiaj w zz i poprosiłam o uchwałę, na mocy której objęli ochrona swoich członków. Odmówli!!Powiedzieli, ze to są ich poufne sprawy. Prosze o podpowiedź, prosić ich na pismie? Czy do uchwał zz dyrektor nie nie może zagladać!? Jeśli tak, naprwadę mogą zz grać w kotka i myszkę. Co robić?? |
zgredek | 23-04-2007 18:07:28 [#37] |
---|
Basiu - zajrzyj do ustawy o dostępie do informacji publicznej tam są wymienione zz-ty - jako udostępniający i to co mają udostępniać - między innymi uchwały zwróc się na piśmie - powinni odpowiedzieć w jaki sposób możesz się zapoznać z uchwałą - moze być na miejscu, może publikują w bipie, może też być za odpłatnością - ale wtedy - na nośniku |
hania | 23-04-2007 18:14:27 [#38] |
---|
z wklejania zgredka:
10. Minister właściwy do spraw pracy określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe zasady i tryb:
1) powiadamiania przez pracodawcę zarządu zakładowej organizacji związkowej o liczbie osób stanowiących kadrę kierowniczą w zakładzie pracy, o której mowa w ust. 5,
2) wskazywania przez zarząd oraz komitet założycielski zakładowej organizacji związkowej pracowników podlegających ochronie przewidzianej w ust. 1, a także dokonywania zmian w takim wskazaniu.
nic mi nie wiadomo o takowym rozp ministra do spraw pracy....... niedoinformowana jestem, czy stosowne ministerstwo coś przegapiło?
Basiu - proś na piśmie - przynajmniej o nr uchwały.....
zostaje jeszcze droga do wyższej instancji związku...
(swoją drogą - ciekawe dla mnie które i gdzie... ale to na priva może....) |
hania | 23-04-2007 18:15:35 [#39] |
---|
chyba że w kodeksie pracy coś nie doczytałam.... |
zgredek | 23-04-2007 18:28:19 [#40] |
---|
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 16 czerwca 2003 r.
w sprawie powiadamiania przez pracodawcę zarządu zakładowej organizacji związkowej o liczbie osób stanowiących kadrę kierowniczą w zakładzie pracy oraz wskazywania przez zarząd oraz komitet założycielski zakładowej organizacji związkowej pracowników, których stosunek pracy podlega ochronie, a także dokonywania zmian w takim wskazaniu
(Dz. U. z dnia 26 czerwca 2003 r.)
Na podstawie art. 32 ust. 10 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 79, poz. 854, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Pracodawca powiadamia na piśmie zarząd zakładowej organizacji związkowej o liczbie osób stanowiących kadrę kierowniczą w zakładzie pracy, o których mowa w art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych, zwanej dalej "ustawą".
2. Powiadomienie, o którym mowa w ust. 1, następuje w terminie 7 dni od dnia otrzymania pisemnego żądania zarządu zakładowej organizacji związkowej w celu realizacji art. 32 ust. 3 ustawy.
§ 2. 1. Zarząd oraz komitet założycielski zakładowej organizacji związkowej imiennie wskazują pracodawcy na piśmie pracowników, których stosunek pracy podlega ochronie, o której mowa w art. 32 ust. 1 ustawy.
2. Zmiany we wskazaniu, o którym mowa w ust. 1, zarząd oraz komitet założycielski zakładowej organizacji związkowej dokonują na piśmie w terminie 7 dni od dnia zaistnienia zmiany.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2003 r. |
barbarakuk | 23-04-2007 18:46:00 [#41] |
---|
dziękuję za podpowiedź, bo dzisiaj zdenerwowałam sie w tych zwiazkach nie ma żarty!!świete krowy , czy co!! |
barbarakuk | 23-04-2007 21:47:15 [#42] |
---|
zgredku przeczyałam ustawę o informacji publicznej i nie znalazłam informacji i uchwałach zz. pomóż!Bardzo mi zalezy , by zz nie robiły to , co im sie podoba. Powiedzieli, ze pracownik jes chroniony, ale od kiedy juz nie, a o uchwale to slyszeć nie chcieli. plissss |
barbarakuk | 23-04-2007 22:22:07 [#43] |
---|
prosze pomóżcie, jutro znów wybieram sie do zz. Napisze podanie o wglad do uchwały. Potrzebuje pp. |
zgredek | 23-04-2007 22:24:44 [#44] |
---|
po pierwsze trzeba się zastanowić, czy uchwała zarządu nie podlega pod ochronę informacji niejawnych uważam, że nie, bo zarząd musi udostępnić pracodawcy imienną listę osób chronionych - patrz --> ustawa o zz-tach i rozporządzenie z #40 czyli nie zawiera tajemnicy, której pracodawca nie może poznać bo on ją musi poznać jeżeli zatem zarząd nie stosuje się do obowiązującego prawa - należy mu to uświadomić można zatem zerknąć do ich uchwały - zaraz podam pod które art. to podchodzi |
barbarakuk | 23-04-2007 22:26:21 [#45] |
---|
zgredku jesteś cudny!!czekam na informacje. |
zgredek | 23-04-2007 22:26:26 [#46] |
---|
ustawa o dostępie do informacji publicznej: Art. 3. 1. Prawo do informacji publicznej obejmuje uprawnienia do:
1) uzyskania informacji publicznej, w tym uzyskania informacji przetworzonej w takim zakresie, w jakim jest to szczególnie istotne dla interesu publicznego,
2) wglądu do dokumentów urzędowych,
3) dostępu do posiedzeń kolegialnych organów władzy publicznej pochodzących z powszechnych wyborów. |
barbarakuk | 23-04-2007 22:28:59 [#47] |
---|
dziekuje serdecznie!!! |
joszka | 23-04-2007 22:31:38 [#48] |
---|
A u nas arkusz "klepią" w komputerach sami związkowcy! |
barbarakuk | 23-04-2007 22:34:39 [#49] |
---|
a czy zz powinny podać informację( o o proszę) od kiedy i do kiedy te osoby sa objete ochroną?? W ustawie tego nie ma, a wiec czy w łaskawosci swojej, czy udzielą mi takiej odpowiedzi. |
zgredek | 23-04-2007 22:36:12 [#50] |
---|
Art. 4.
2. Obowiązane do udostępnienia informacji publicznej są organizacje związkowe i pracodawców reprezentatywne, w rozumieniu ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego (Dz. U. Nr 100, poz. 1080, z późn. zm.), oraz partie polityczne. reprezentatywne są między innymi: ZNP i Solidarność ---------------- uważam, że pracodawca może powołać się na powyższą ustawę, jeżeli nie może w inny sposób wyegzekwować od związków informacji
problemem może być fakt, gdy w uchwale będą informacje dotyczące innych szkół lub placówek - ale to ich problem - powinni w jakiś sposób zabezpieczyć te dane, cobyś ich nie dojrzała;-)
(a ja kobita jestem;-) |
|