Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ratowanie stażu!
strony: [ 1 ]
Grażyna06-01-2003 11:43:21   [#01]

Podpowiedzcie co zrobić, aby uratować staż?!

Moja koleżanka w maju kończy staż na dyplomowanego (2,9 m), jest jednak w ciąży (termin porodu - 3 maja). Nie byłoby w tym nic kłopotliwego, gdyby nie L4. Ma je do 17 stycznia (łacznie uzbieralo się tego w czasie trwania stażu 3 miesiące - do w/w terminu). Musi więc potem przerwać staż. Jak wiem staż musi wznowić po upływie 6 miesięcy (jeśli nie chce zaczynać od nowa). Czy jest tu jakaś furtka?

Wymyśliłam, że musiałaby wrócić po 17 stycznia do pracy i pracować co najmniej do kwietnia (potem dopiero staż przerwać), aby móc go rozpocząć ponownie od października (czyli po powrocie z macierzyńskiego  i po wykorzystaniu 6 tygoni urlopu). Staż, który by jej pozostał, to 2 miesiące- za kwiecień i maj. Czy dobrze myslę, czy można jeszcze coś wykąbinować, aby dziewczyna nie wracała  do pracy w czasie trwania ciązy?

Ewa z Rz06-01-2003 13:06:04   [#02]

można uratować...

art. 9d KN
ust. 3. Staż, o którym mowa w art. 9c ust. 1, przerywa się w przypadku nieobecności nauczyciela w szkole z powodu: czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy oraz urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej łącznie dłużej niż 3 miesiące, z zastrzeżeniem ust. 3a.

ust. 3a. W przypadku nieobecności w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego staż ulega przedłużeniu o czas trwania tego urlopu.

ust. 4. Po ustaniu przyczyny przerwania stażu nauczyciel może złożyć wniosek o kontynuację stażu. W przypadku złożenia wniosku w terminie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, do wymaganego okresu stażu zalicza się okres stażu odbytego przed przerwą, z wyłączeniem okresu nieobecności. W razie złożenia wniosku po upływie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, nauczyciel obowiązany jest odbyć staż ponownie w pełnym wymiarze, z zastrzeżeniem ust. 4a.

Według mnie z tego co napisane powyżej wynika, że:

1. staż ulega przerwaniu po wystąpieniu nieobecności dłuższej niż 3 m-ce łącznie - czyli wg tego co piszesz, koleżance staż ulega przerwaniu 18 stycznia br (17.01 mija jej 3 m-ce)

2. przerwa nie może byc dłuzsza niż 6 m-cy od dnia przerwania stażu - czyli w twoim przypadku od 18 stycznia (to wypada dopiero w czerwcu)

Zatem koleżanka musi złożyć wniosek o kontynuacje stażu przed 17 czerwca - wtedy już będzie na urlopie macierzyńskim - może być listem poleconym. A po powrocie z urlopu kontynuuje staż przedłużony o czas trwania urlopu macierzyńskiego licząc od daty wysłania pisma o kontynuacji stażu. I kończy go wtedy kiedy to wypadnie... Oczywiście wszystko co zrobiła do dnia przerwania stażu jej się zalicza.

Elusia06-01-2003 15:16:05   [#03]

Niech sprawdzi w KO

Ostatnio gdzieś czytałam, że to zależy od interpretacji KO. Najczęściej dotyczy to L-4.To łącznie można interpretować nast.:

1. 3 miesiące w "jednym" kawałku ( jedna nieprzerwana nieobecność )

2. 3 miesiące w większej ilości kawałków ( suma nieobecności z powodu choroby )

3. 3 miesiące, ale łącznie wszystkich powodów.

Z Twoich informacji nie wynika, czy to jedna nieprzerwana nieobecność, czy za cały staż ( przerywana ). Jedne KO stosują 1., inne ( niestety w zdecydowanej większości ) 2.

Sprawdźcie - być może Wasze KO jest bardziej ludzkie i każe przerywać staż, gdy jest to nieprzerwanie trzymiesięczna nieobecność.

Pozdrowienia. I życz koleżance szczęśliwego rozwiązania.

Grażyna06-01-2003 16:09:51   [#04]

dzięki

Elu, to byłoby cudownie! ale czy urlop macierzyński liczony jest jako niezdolność do pracy, bo tutaj różne są interpretacje. I czy może wznawiać staż będąc na macierzyńskim. Muszę to wiedzieć na 100%
Grażyna06-01-2003 16:10:47   [#05]

pytam jak głupia, ale muszę mieć pewność

:))
Grażyna06-01-2003 16:12:39   [#06]

:))

przecież pkt. 3a to wyjaśnia

Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

Ewa z Rz06-01-2003 18:56:20   [#07]

To co napisałam

jest pewne na 100%!!

Bo wynika wprost z KN! Trzeba tylko uważnie przeczytać te zapisy...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]