Zadając pytanie myślałam już o nowej ustawie obowiązującej od 1. 01. 2003 roku. Czytam ją już od świąt i nie rozumiem. Mogą istnieć organizacje zakładowe, muszą mieć minimum10 członków i mają wtedy jakieś prawa. Ale wyczytałam też, że struktury wewnętrzne związku ustalane są w statutach. W statucie naszych ZZ "stoi napisane": Członkowie związku zrzeszają się na zasadzie terytorialno-branżowej Podstawową jednostką organizacyjną jest organizacja zakładowa zrzeszajaca w danym zakładzie ( minimum) 10 pracowników. Status organizacji zakładowej posiada rownież organizacja międzyzakładowa zrzeszajaca członków związku w miejscach pracy nieobjętych działalnością zakładowej organizacji.(np. moja szkoła) Zakładowa organizacja związkowa ( czyli również międzyzakładowa posiadająca prawa zakładowej) może tworzyć niższe ogniwa np. koła.Nie ma mowy o ilości członków koła.( czyli może być np.2???????) Kołem i jego pracami kieruje komisja koła wybrana przez zebranie członków koła( jak to jest jak jest 2??????? albo 4?????) Przewodniczący pełni funkcje opiniodawcze w sprawach koła i jego członków. Komisja zakładowa ( czyli również miedzyzakładowa) może zlecić załatwianie spraw określonych w par. 26 ust. 2 pkt 3 lit. b przewodniczącym kół. Czyli będzie tak jak było, mamy 4 członków na 70 pracowników a o wszystko pytamy nie przedstawicieli pracowników tylko przewodniczącego koła "czteroczłonkowego". Czy dobrze myślę czy źle? Pocieszcie mnie i napiszcie, że mój tok myślenia jest zły. Pozdrawiam. |