Forum OSKKO - wątek

TEMAT: jak długo jeszcze ...
strony: [ 1 ]
Bogp23-03-2007 23:17:49   [#01]
co to znowu jest - Tydzień Ofiar Przestępstw ?

Wielkopolski Kurator Oświaty zwraca się  do Państwa Dyrektorów o nadesłanie informacji o podjętych przez szkoły działaniach w tym zakresie, w szczególności w odniesieniu do ofiar przemocy rówieśniczej w środowisku szkolnym.

zaczyna mi się gotować krew

czy szkoła nie może w końcu zacząć uczyć ?
czy coś takiego, jak zaufanie do szkoły, nauczyciela, dyrektora już nie istnieje?

czy wiecznie będziemy coś obchodzić i pisać idiotyczne sprawozdania z tego co zrobiliśmy, a czego nie?

Narodowy Dzień Życia
Tydzień Ofiar Przestępstw
Miesiąc Pamięci Narodowej

Rok ...?

Może Rok spokojnej pracy, bez ustawicznych zmian i zastanawiania się, czy już wszystkie ankiety, sprawozdania są wysłane, rok bez indoktrynacji, bez oświadczeń, bez tłumaczenia się,że nie jest się wielbłądem, bez wypisywania jak zanalizowałem wyniki próbnych egzaminów, bez dociekania czy osiemnastolatka jest już w ciąży czy nie, bez dociekania czy pan/pani profesor sypia z innym/inną panem/panią profesor/em , bez myślenia o tym czy lepszy będzie strój w kratkę czy w prążki

chcę się obudzić, przyjść do szkoły, pomyśleć, że fajnie jest pracować z młodymi ludźmi, uśmiechnąć się, uczciwie przepracować godziny w szkole, spędzić resztę dnia z rodziną, nie myśleć o tym co jutro zastanę na stronie KO czy też czego zapomniałem wysłać

chcę NORMALNOŚCI, chcę odnajdować DOBRO, a nie ustawicznie szukać ZŁA

a może wszystko wokół jest OK, tylko ja jestem nie OK
Vincia23-03-2007 23:47:47   [#02]

chcę się obudzić, przyjść do szkoły, pomyśleć, że fajnie jest pracować z młodymi ludźmi, uśmiechnąć się, uczciwie przepracować godziny w szkole, spędzić resztę dnia z rodziną, nie myśleć o tym co jutro zastanę na stronie KO czy też czego zapomniałem wysłać

chcesz - więc po prostu tak zrób. Mimo wszystko!

mmaly24-03-2007 08:55:59   [#03]
Dość trudno mimo wszystko robić swoje.
W minionych dwóch tygodniach z uwagi na patriotyczno - religijne imprezy całkowicie wyleciały z kalendarza w mojej szkole cztery dni, część klas dobrowolnie odrobiła lekcje, jakie w tym czasie przepadły, przychodząc na siódmą rano.
Miniony poniedziałek w naszej szkole wyglądał tak:
http://www.zsrpiotrkowice.proszowice.iap.pl/html/Sosnowka_2007/index.html
Teraz się dowiadujemy, że w przyszłym tygodniu będziemy uczyć szacunku dla życia. Zaprawdę, żałosne będzie uczenie szacunku dla życia moich uczniów, z których dwaj robią właśnie pośpiesznie kurs przedmałżeński w swoich parafiach, ponieważ - pewnie z szacunku dla życia poczętego - wyznaczyli już sobie datę ślubu.
Podziwiam wszystkich, którzy nie dają się i mimo wszystko - bez nerwów i odważnie - robią swoje.
--
marcin.anglista.edu.pl
AnJa24-03-2007 11:03:38   [#04]
uroczystości patriotyczno-religijne moga byc niezła szkoła, wazniejszą niż uczenie się programowych nudziarstw

nie wiem jednak dlaczego mam wrażenie, że ze 20% ich uczestników nawet ie wie w czy uczestniczy, a jeszcze ze 40% wie tylko w czym, ale już niczego o tymże np. Langiewiczu powiedzieć nie umie
Bogp24-03-2007 11:32:24   [#05]
owszem, mogą być, jeśli ich liczba jest wyważona, gdyż inaczej ich waga, wartość ulegają deprecjacji

a czemu piszesz o uroczystościach religijnych ?

wg mnie szkoła nie powinna się w nie angażować
AnJa24-03-2007 11:41:42   [#06]
nie da się tego rozdzelic - kazda uroczystość  to też Msza

dla jasności- mnie to nie przeszkadza
Marrek24-03-2007 12:26:54   [#07]

policzono

okazuje się, że z trzech lat nominalnych nauki w liceum większośc szkół tak naprawdę uczy się 2 lata, a niektóre to nawet 1,5 roku!

Jak to piszą niektórzy: Szkoła óczy!

stan24-03-2007 12:56:34   [#08]
 ...nie da się tego rozdzielić - kazda uroczystość  to też Msza

dla jasności- mnie to nie przeszkadza...

A jeśli mnie to przeszkadza, to czy mogę być nadal dyrektorem?

Nie żebym się czepiał, tak tylko się pytam?
;-)
Doris24-03-2007 13:12:07   [#09]

bogp

Normalność, to wynik bardzo dobrej organizacji i profesjonalizmu, a tego brakuje. Podsumowaniem zaangażowania ludzi kierujących innymi są taśmy Oleksego. Ale nie Ludźmy się  niższa władza jest też niewiele lepsza.
AnJa24-03-2007 15:33:40   [#10]
stan - pewnie zależy od uwarunkowań lokalnych - ja, jak dotąd,  mogłem

ale ja z zasady nie bywam na uroczystościach
mmaly24-03-2007 17:45:38   [#11]
Dla jasności - ja też nie jestem przeciwnikiem imprez pozaszkolnych, akademii i wyjazdów. Ale gdy proporcje między nimi a programowym nudziarstwem (które niekoniecznie musi być takie nudne) ulegają zachwianiu, przestaję czuć się normalnie.
Przestaję też widzieć cel pracy w szkole, gdy na programową naukę brak czasu w natłoku akademii i pochodów.
Gaba24-03-2007 19:22:25   [#12]

straszne szkodnictwo - parę ładnych imprez nam połozono... dzieciaki przychodza niechętne, nastroszone i szczególnie zmaknięte. Jakby uczulone... Polacy mają alergię, z Polakami mozna jedynie po doborci.

To były piękne imprezy... teraz niektórzy myślą, że minister mi tak kazał, że sie podlizuję władzom - ?

BożenaB25-03-2007 08:35:21   [#13]

Mnie, jak stanowi, przeszkadza... Każda rzecz ma mieć swój czas i swoje miejsce.

Szkoła publiczna świecka nie powinna włączać mszy do swoich uroczystości. Bo wtedy zmusza do uczestniczenia w praktykach religijnych tych, którzy sobie tego nie życzą.

A  u Marcina, to jeszcze piwo reklamowali ;-)

mmaly25-03-2007 11:38:32   [#14]
Z mszami to moim zdaniem również przesada. Tym bardziej, że jak potem wymagać frekwencji od uczniów w klasie, w której najlepsi uczniowie są np. Świadkami Jehowy i nie przychodzą do szkoły w żadne święta?
A co do reklamy, sugerowałem już kolegom zdjęcie tej foty ze szkolnej strony, ale reakcja jest dość beztroska. Podobnie jak podejście do wielu innych aspektów tej wyjazdowej imprezy.
Gaba25-03-2007 12:20:26   [#15]

a ja uważam, ze jest czas i na mszę, i na życie religijne i formację duchową, dla każdego wg potrzeb. Nie trzeba też iśc drogą republikanizmu francuskiego. Problemem jest jednak niezaslepianie się i nieuszczęśliwianie na siłę innych.

Nie mogę się odciąc od korzeni i nie odetnę.

Bogp25-03-2007 16:39:21   [#16]
ja też uważam, że jest czas i na mszę, i na życie religijne i formację duchową - w odpowiednim miejscu

nie trzeba też iść drogą Torquemady

A korzenie...
po jakimś czasie mogą narobić więcej szkody niż pożytku i mogą nie pozwolić na rozwój innym
Gaba25-03-2007 16:56:12   [#17]

dlatego Ty idzesz swoją, a ja swoją. I to by było na tyle... ;-)))

Pogadałysmy sobie. Torquemada prawdopodbnie miał mnie obrazic. Niestety nie. To nie jest moja droga. Jest jeszcze parę innych dróg.

Cięzkie są doświadczenia osoby, ktora w Polsce spotkała pana T. -  ja się nie dziwię, że się lęka. Nie lękajcie się. ;-)

Bogp25-03-2007 18:06:24   [#18]
eeeeee tam, od razu obrazić ; a niby po co ?
jeśli poczułaś sie urażona - przepraszam

trzymajmy się tego co napisałaś " Problemem jest jednak niezaslepianie się i nieuszczęśliwianie na siłę innych."
mmaly25-03-2007 19:23:49   [#19]
W mojej szkole udajemy wszyscy, że każdy jest uszczęśliwiony.
Na siłę nic nie ma. Zakłada się, że jest ok.
Stąd frekwencja na tej imprezie była fikcyjna, dla większości uczniów był to dzień wolny od nauki  i tyle.
Moim zdaniem nie od tego jest szkoła. Patriotyzmu da się uczyć bez religijnego indoktrynowania. Polak to nie musi być katolik. A gdy nie - katolików wykluczamy z grona Polaków, robimy tylko krzywdę - Polsce, im i sobie.
skrzat25-03-2007 19:33:36   [#20]
Do szkoły po naukę - do kościoła po wiarę- burzenie tego rozdziału jest naruszeniem zasad wolnego państwa.

..i wsio na ten temat!
Gaba25-03-2007 19:47:16   [#21]

faktycznie - to trudne udawać, że się jest uszczęśliwonym, może warto to powiedzieć - udajemy, kłamiemy, nie chcemy ... straszne jest takie lizpupstwo... i milczenie. Długo tak milczycie? To okorpna hipokryzja. Zresztą od dawna uważam, ze polska szkoła to szkoła kamuflazu i udawania czyli hipokryzji.

U nas idzie do kościoła ten kto chce - nawet opieki nie muszę wypisywać... idą ci co chcą, kosciół pełen. Jest stworzona szansa na początek roku szkolnego, na koniec i na dzien patrona, niestety nasz patron pochowany pechowo w Katedrze Wawelskiej... nie mam pomysłu, by dzień patrona poza Katedrą zrobić...

Patriotyzmu nalezy uczyc bez jakiegokolwiek indokrynowania (skrajnie republikańskiego i poprawnie politycznego też) - mamy jednak problem, bo historia tego kraiku nad Wisłą... łączy się z historią kościoła na tej ziemi. Jak to wyciąć, jak to obciąć, by nie było nic razem. To tak jak pewna pani usiłowała męża po rozwodzie obciąć ze ślubnego zdjęcia żyletką... ręce sobie pokaleczyła/

Tego problemu nie mam. Nie muszę być nawet poprawna politycznie - drazni mnie alergicznie nasze ministerstwo z nadętą sztuczną nabożnością - podziwiam szczerze próby republikańskie. I co i nico?

Wartośc jest w wyborze - ja wybrałam. Wy wybraliscie i to by było...

BożenaB25-03-2007 19:48:15   [#22]

Obawiam się, że z Mszy ŚWIĘTEJ robi się rytuał tradycji, coś jak dzielenie się jajkiem na Wielkanoc.

Rytuały są użyteczne, jednak, moim zdaniem, msza nie powinna być tak traktowana.

Jeżeli  uznajemy wymiar religijny mszy, to w imprezach szkoły świeckiej nie jest jej miejsce.

Zdaję sobie sprawę, że każdy ocenia indywidualnie. Dla mnie to jak profanacja świętości. I urażanie uczuć uczniów innych wyznań.

Gaba25-03-2007 19:54:38   [#23]

Bożenko, dużo racji masz - dlatego zakaz powinien obejmować jasełka, by nie urazić... choć chętnie oglądnęłabym bar micwę... wyrzucic choinkę, szopkę, kolędę, koniecznie jeszcze krzyże na dokładkę - bo dzieciaki sie ordynarnie zachowują... krzyż jest znakiem hańby dla naszych braci starszych w wierze. Zakaz Roty, Bogurodzica - a fe!

Będę też schodzić z chodnika w moim mieście, gdy dziewczynki o wschodniej urodzie ubliżają mi, że mój dziad zamordował ich babkę... dlatego też panowie z mosadu mają prawo we mnie mierzyc pistoletami...

odjedę, by było poprawnie...

Nie lubię poprawności - lubię prawdę.

BożenaB25-03-2007 19:59:58   [#24]

Podoba mi się rozwiązanie Gaby. NIe organzuje mszy na terenie szkoły, czy w innym publicznym miejscu dla wszystkich uczniów. Jest stworzona szansa dla chętnych.  

NO, ak się ma patrona na Wawelu "pod nosem" :-) trudno tam nie organizować dnia patrona.

Nie trzeba i nie wolno, moim zdaniem, odcinać historii kościoła od historii Polski - byłoby to kłamstwo.

Jednak msza to misterium, to coś zupełnie innego....

BożenaB25-03-2007 20:10:34   [#25]

Jeju, zadzam się z Gabą w #21 i nie zgadzam sie z gabą w #23. Chcę jasełka, kolędy, choinkę, szopkę.

Bogurodzicy uczono mnie w szkole za wczesnego Gomułki :-)

W scenariuszu z Rotą i "Tak mi dopomóż Bóg" - z moją klasą w 1978 i 1980 przygotowałam dla całej szkoły...

NIe wolno schodzić z drogi... gabo, przykro mi, że to Cię spotkało...

Odrębnie traktuję Mszę św. NIech pozostanie w miejscu i czasie właściwym. Święta...

BożenaB25-03-2007 20:12:55   [#26]

Z Gabą, z Gabą :-) Z gabą, z gabą :-)))

Obie formy poprawne, mam nadzieję :-) Nie mogłaś się zapisac z dużej litery ? ;-)

Gaba25-03-2007 21:23:18   [#27]

;-)

Dajmy temu pokój - jesteśmy z kraju o takiej historii, kraju, ktory przyjmował wyrzuconych z Hiszpanii zydów, kraju, gdzie nie było inkwizycji, kraju... który moze nawiązac do chlubnej przeszłości -

na pohybel durniom, choc dureń to teraz znowu niepolityczny wyraz...

Bogp25-03-2007 22:28:44   [#28]
do #27
z tą chlubna przeszłością ( jeśli chodzi o tolerancję) - można polemizować

owszem, przyjmowaliśmy Żydów, ale nie z pobudek altruistycznych
jaki był do nich później stosunek....no cóż...pomińmy milczeniem

inkwizycja była i w Polsce

rzecz w tym, aby nikt nie spajał wolności i obowiązków w jedno, gdyż tego się nie da zrobić,  a próby dokonania tego obracają się  końcu przeciw temu, który to czyni

do #06
wg mnie to przesada
mi to przeszkadza

jeszcze raz do #27

na pohybel
AnJa25-03-2007 22:47:39   [#29]
dla jasności- Inkizycji rozumianej potoczne- jako organ jurysdykcji kościelnej, której orzeczenia egzekwowała władza państwowa w Polsce nie było - była w tej części  Sląsku który nie był juz w naszych granicach

a co do altruizmu - cóż - z Hiszpanii wygoniono ich z przyczyn bardziej ekonomicznych (pierwotna akumulacja kapitału państwowego w warunkach rodzącej się państwowości) niz ideowych - poza fanatyczną królową nikt chyba sosu religijnego poważnie nie traktował

naszym Piastom potrzebni byli jako pewna rezerwa  grosza na niezaplanowane wydatki publiczne

akcenty ideowe były też - ot, choćby Esterka:-)
Bogp25-03-2007 23:19:30   [#30]
nie sądzę, aby w XVI w. polskie sejmy, które znosiły sądy inkwizycyjne, odnosiły się do Śląska
Bogp25-03-2007 23:23:09   [#31]
zresztą, nie w tym rzecz

oddajmy Bogu co Boskie, cesarzowi co cesarskie, a nie będzie problemów
teka5725-03-2007 23:24:39   [#32]

bogp#1

Już myslałem ,że coś przoczyłem z tym Tygodniem Ofiar Przestępstw.Przyznaję,że jestem zaskoczony tym raportem,bo nie przypominm sobie nic co jest z tym związane(!).Czy coś wiecej  oprócz informacji na stronie KO(?)
Bogp25-03-2007 23:28:07   [#33]
nic więcej nie wiem i nie chcę wiedzieć :)
AnJa25-03-2007 23:28:42   [#34]
nie wiem, co znosiły te sejmy - raczej nie odnosiły się do praktyki wykorzystywania organów państwa - ja przynajmniej takiej praktyki nie kojarzę

a same trybunały likwidowano lub poddawno kontroli państwa na etapie badania juz na etapie tworzenia się monarchii stanowej - czyli w europie w póżnym sredniowieczu nawet
teka5725-03-2007 23:32:50   [#35]

bogp#33

dobrze by było jednak wiedzieć, bo to trzeba wysłać w exelu do 28 marca- ja też nic nie kumam.
zgredek25-03-2007 23:34:06   [#36]
no to zapytaj KO
teka5725-03-2007 23:34:48   [#37]

Tydzień Ofiar Przestępstw

Może ktoś u siebie też ma coś takiego do zrobienia?
zgredek25-03-2007 23:38:51   [#38]
omatko - teka - jak nic nie zrobiłaś, to napisz, że szkoła nie podjęła żadnych działań
teka5725-03-2007 23:41:01   [#39]
zgredek -jestes w temacie?
zgredek25-03-2007 23:42:56   [#40]
jak najbardziej;-)
bosia25-03-2007 23:43:28   [#41]

Też dostałam w piątek telefon z OP czy wiem i czy coś zorganizowałam,

to napisałam że nie wiem i nic nie zorganizowałam, a oprócz tego miałam rekolekcje.

Co ma być to będzie, nie mogę każdgo dnia obchodzić jakiegoś święta

I jeszcze w piątek, że jest dzień ochrony życia poczętego, u mnie młodzież chroni, właśnie jest uczennica w ciąży (na szczęście pełnoletnia).

teka5725-03-2007 23:44:11   [#42]
toś ty od nas?Miło
Bogp25-03-2007 23:46:23   [#43]
wybacz teka, ale nie będę robił więcej tych debilnych sprawozdań
Internet mi sie zepsuł :)))
bosia25-03-2007 23:47:04   [#44]

Ja z łódzkiego

teka5725-03-2007 23:51:22   [#45]
Jak nie zrobisz sprawozdania( u nas)lub się spóźnisz,to jesteś na czarnej liście w necie lub info na twoją skrzynkę.
teka5726-03-2007 00:01:54   [#46]

gogp

jak ci sie popsuł Internet,to  jak to sie dzieje,że teraz piszesz?
teka5726-03-2007 00:05:28   [#47]

bogp

pomyliłem twoja ksywę- sory
Bogp26-03-2007 08:37:55   [#48]
no,  normalnie mi się popsuł, prawdopodobnie kurczaki sobie wzięły do kurnika trochę internetu i nie wszystko do mnie dochodzi :)

a jak to się dzieje, że piszę....
nie wiem...kurczaki też nie :)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]