W szkole, w której pracuję (SP) we wrześniu Dziennik Zachodni obfotografowywał klasy I wraz z wychowawczyniami. Później zdjęcia klas i wychowawczyń miały się ukazać w którymś z numerów gazety. Wychowawczynie zostały poproszone przez gazete o zebranie od rodziców podpisów, że wyrażaja zgodę na umieszczenie nazwiska swojej pociechy pod zdjęciem. N-lki również wyrażały zgodę - pisemnie. Podpisane listy zostały dostarczone do gazety. Widziałam numer gazety ze zdjęciami i przy niektórych szkołach (klasach) brak było nazwisk nauczycieli lub dzieci. Inny przypadek - chyba wszyscy się z nim zetknęli. Jeśli nie chcecie, aby wasze nazwisko widniało na liscie lokatorów, to pisemnie się na to nie zgadzacie i składacie takowe pismo w ADM. Dla mnie jest to przesada. Jak dalej będziemy szli w tym kierunku, to niedługo znikna z naszych drzwi tabliczki z nazwiskami - a może już zniknęły ;-))) Przestaniemy również na kopertach pisać nazwisko nadawcy listu (ktoś powie - kto dzisiaj pisze listy????) Myśl, że nie należy popadać w przesadę z powodu ochrony danych osobowych. Zrób listę i niech ci kazdy podpisze - wyrażam zgodę lub nie wyrażam i myślę, że kłopot z głowy. Pozdrawiam Iwona |