Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
święto-Dzień Życia Poczętych |
|
bogda4 | 15-03-2007 21:01:15 [#02] |
---|
nie otwiera sie tak jak trzeba a warto się dowiedzieć że poszedł list do kuratorów: MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ SEKRETARZ STANU Mirosław Orzechowski
Warszawa, 2007.03. Kuratorzy Oświaty wszyscy Szanowni Państwo Zgodnie z uchwałą Sejmu RP z dnia 27 sierpnia 2004 roku, w bieżącym roku po raz trzeci obchodzony będzie Narodowy Dzień Życia. Serdecznie zachęcam Państwa Kuratorów do podjęcia stosownych kroków w celu godnego uczczenia w szkołach przypadającego 24 marca Narodowego Dnia Życia. Niech dzień ten będzie dla nas wszystkich okazją do refleksji nad wielkością daru życia oraz odpowiedzialnością za wychowywanie młodego pokolenia w szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zdanych na pomoc innych. Dobrym tego wyrazem może być zorganizowanie w szkołach konkursu nt. obrony życia poczętych im. Ks. Jerzego Popiełuszki lub innych okolicznościowych imprez (wystaw, projekcji, inscenizacji). Jestem przekonany, że budzenie odpowiedzialności i zachęta do ochrony życia ludzkiego, zwłaszcza tego poczętego, a jeszcze nienarodzonego, przyczyni się do odbudowy tak potrzebnego Polakom poczucia wartości życia, osobistego i społecznego oraz poszanowania rodzicielstwa: ojcostwa i macierzyństwa. Z wyrazami szacunku Mirosław Orzechowski |
Marek Pleśniar | 15-03-2007 21:04:24 [#03] |
---|
temu panu się coś pomyliło on jest urzędnikiem państwowym a nie prymasem |
bogda4 | 15-03-2007 21:05:33 [#04] |
---|
Dobrym tego wyrazem może być zorganizowanie w szkołach konkursu nt. obrony życia lub innych okolicznościowych imprez (wystaw, projekcji, inscenizacji). |
Kawa | 15-03-2007 21:07:44 [#05] |
---|
o matuchno co nas jeszcze czeka!!!! czym jeszcze nas zaskoczy MEN?????? |
Kawa | 15-03-2007 21:08:36 [#06] |
---|
najlepsza byłaby inscenizacja!!!! |
Tara | 15-03-2007 21:10:15 [#07] |
---|
Się załamałam :-(((( |
beera | 15-03-2007 21:11:48 [#08] |
---|
:))))))))) swietna inscenizacja jest narysowana przez Mleczkę w ostatniej "Polityce", ale i to jest niezłe: 
rzecz jasna- Raczkowski i "Przekrój" |
maeljas | 15-03-2007 21:12:56 [#09] |
---|
czy ten pan przeczytał to, co podpisał? |
Krzysztof Pom | 15-03-2007 21:13:35 [#10] |
---|
matko, córko, ojcze, synu oraz cała rodzino pozostala! Czy ja śnię? Czyżby ktoś pomylił ministerstwa lub w ogóle dziedziny społeczne, w których mógłby się wykazać kunsztem i pomysłowością.... |
skrzat | 15-03-2007 21:17:37 [#11] |
---|
nie wierzę....nieeeeeeeeeeeeeeeeee!!
chyba zacznę szukać last minute....i wioooooooooooooo...
.Dublin, Londyn, a choc i Pernambuko. |
Krzysztof Pom | 15-03-2007 21:19:03 [#12] |
---|
skrzacie, ja tylko za poludniową granicę, tam mi podoba |
jxg | 15-03-2007 21:19:06 [#13] |
---|
24 marca to sobota:) |
Aneta Garncarz | 15-03-2007 21:19:37 [#14] |
---|
No tak.... a poszanowanie rodzicielstwa rodzi sie najczęściej w domu jednak. |
Krzysztof Pom | 15-03-2007 21:19:49 [#15] |
---|
i co się dziwić ZNP, że manifestację kroi w stolicy? Może zdążą jeszcze kilka haseł dodać :-))) |
Fakir2 | 15-03-2007 21:39:35 [#16] |
---|
- - - Faktycznie to jest porażające W TEJ FORMIE I STYLU !!! Bo sama treść? Jak się zastanowić, głupia nie jest... "...okazja do refleksji nad wielkością daru życia oraz odpowiedzialnością za wychowywanie młodego pokolenia w szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zdanych na pomoc innych..." I dalej: "...budzenie odpowiedzialności i zachęta do ochrony życia ludzkiego (...) przyczyni się do odbudowy tak potrzebnego Polakom poczucia wartości życia, osobistego i społecznego oraz poszanowania rodzicielstwa: ojcostwa i macierzyństwa..." Nie widzę w tym nic głupiego - w tej treści, którą przytoczyłem... |
zgredek | 15-03-2007 22:01:52 [#17] |
---|
nie wiecie jak? doradca doradzi:
Informacja o powołaniu Doradcy Ministra ds. Promocji Ochrony Życia w Szkole
W tym miesiącu rozpocznie pracę w Ministerstwie Edukacji Narodowej Pani dr Hanna Wujkowska – na stanowisku Doradcy Ministra, której zadaniem będzie Promocja Ochrony Życia w Szkołach. | | |
Marek Pleśniar | 15-03-2007 22:04:51 [#19] |
---|
Promocja Ochrony Życia o świetnie - nareszcie mamy behapowca w MEN? |
Aneta Garncarz | 15-03-2007 22:06:30 [#20] |
---|
to jakiś absurd zgredek, a co ona ma doradzać? |
zgredek | 15-03-2007 22:06:58 [#21] |
---|
poczytaj co Grażka wkleiła |
Marek Pleśniar | 15-03-2007 22:07:14 [#22] |
---|
no jak chronić życie kaski, mydło bhp te rzeczy;-) (zwłaszcza te rzeczy) |
zgredek | 15-03-2007 22:08:13 [#23] |
---|
Kontrowersyjna lekarka doradzi Giertychowi Wprost 18:00 |
Hanna Wujkowska, kontrowersyjna działaczka środowisk antyaborcyjnych, została doradcą wicepremiera Romana Giertycha i członkiem jego gabinetu politycznego – dowiedział się "Wprost". Ma doradzać m.in. w kwestiach antyaborcyjnych zmian w Konstytucji oraz wprowadzenia do programów szkolnych naturalnych metod planowania rodziny.
Wujkowska znana jest z radykalnych poglądów. Twierdzi m.in., że antykoncepcja hormonalna prowadzi do bezpłodności, jest przeciwniczką metody zapłodnienia in vitro, domaga się też zakazu aborcji nawet, gdy ciąża jest wynikiem gwałtu lub płód ma poważną wadę genetyczną. To są kwestie, na których ona po prostu się zna – wyjaśnia "Wprost" poseł Krzysztof Bosak z LPR.
if (NJB('srodtekst')) { document.getElementById('rekSrd05').style.display='block';}
O Wujkowskiej było już głośno w styczniu 2006 roku, kiedy pod wpływem nacisków Radia Maryja została doradcą ds. kobiet i rodziny premiera Kazimierza Marcinkiewicza. Przeciwko nominacji ostro zaprotestowały wówczas organizacje kobiece. Z wykształcenia jest lekarzem chorób wewnętrznych. W przeszłości była dyrektorem ZOZ w podwarszawskiej Zielonce. Zwolniono ją za ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych, m.in. za nadużycia finansowe.
Wiktor Ferfecki
| |
Aneta Garncarz | 15-03-2007 22:13:47 [#24] |
---|
no tak; to na razie doradziła napisanie listu do kuratorów |
Marek Pleśniar | 15-03-2007 22:17:31 [#25] |
---|
a kuratorzy napiszą dyrektorom że "radzą serdecznie" zrobić konkurs i inscenizację |
zgredek | 15-03-2007 23:17:55 [#26] |
---|
albo napiszą tak: Proszę o rozważenie możliwości aktywnego udziału Waszych podopiecznych w tej formie edukacji |
Majka | 15-03-2007 23:25:52 [#27] |
---|
O poczynaniu nie kazano, bo grzech. Dziewczyny w ciąży przeankietowano i najlepiej na nauczanie indywidualne, bo co ma dziatwę gorszyć. Wiceminister zaleca "wychowywać w cnocie czystości i wierności". I konkurs teraz robić?
Kusi mnie inscenizacja o poczęciu ;) |
zgredek | 15-03-2007 23:38:01 [#28] |
---|
Spotkanie Ministra Edukacji Narodowej z Księdzem Prałatem Henrykiem Jankowskim
W dniu dzisiejszym (14 marca 2007 r.) w Ministerstwie Edukacji Narodowej odbyło się spotkanie Ministra Romana Giertycha z Księdzem Prałatem Henrykiem Jankowskim. Rozmowa dotyczyła wielu kwestii, m.in. rozmawiano o edukacji, bieżących sprawach Polski, a także o problemie obrony życia poczętego i zmianie art.38 Konstytucji RP. Ksiądz Prałat wyraził swoje poparcie w tej kwestii, ponieważ, jak podkreślił, jest to sprawa przyszłych pokoleń młodych Polaków. |
Adaa | 15-03-2007 23:58:42 [#29] |
---|
tacy ludzie jak Orzechowski spłycą swieto,które mialoby szansę stac sie swietem bardzo refleksyjnym jego idea , tak jak dostrzegł to Fakir jest dobra i madra znam szkoły, organizujące konkursy plastyczne, happeningi zwiazane z tym dniem, nie wypaczające idei tego dnia pan Orzechowski,poprzez swoje poglądy stal sie swoistym Midasem - czego sie nie tknie przemienia sie w.... ( i tu nie dokończę) przemienił pare zlotych sztuk na wlasnie to czego nie dokończylam |
jatoja | 16-03-2007 01:02:29 [#30] |
---|
...a ludzie pomiędzy Orzechowskim a szkołą - z jakimś wiernopoddańczym upodobaniem - zrealizują w groteskowy sposób wytyczne z "góry", dopiszą co trzeba do planów, programów, wytycznych - zepchną to "niżej" i odetchną w błogostanie poczucia dobrze spełnionego nakazu. A "śnieżna kula" potoczy się dalej. Aż jakiś stażysta kliknie "pilnie potrzebuję gotowego scenariusza". |
jatoja | 16-03-2007 01:12:00 [#31] |
---|
( nie wkleiło mi całości - reszta zostala na żółtym:-) )
Bo wtedy powinni jacyś ichni wszechmądrzy i wszechzdolni stworzyć gotowce i rozsyłać ochoczo po Rz-plitej jak długa i szeroka. Znaczy: umundurować inicjatywy szkolne, nadać im jedynie słuszny i prawdziwy kierunek ideologiczny ! |
Gusia | 16-03-2007 05:19:14 [#32] |
---|
Bo sama treść? Jak się zastanowić, głupia nie jest... "...okazja do refleksji nad wielkością daru życia oraz odpowiedzialnością za wychowywanie młodego pokolenia w szacunku dla życia ludzkiego, szczególnie ludzi najmniejszych, najsłabszych i zdanych na pomoc innych..." I dalej: "...budzenie odpowiedzialności i zachęta do ochrony życia ludzkiego (...) przyczyni się do odbudowy tak potrzebnego Polakom poczucia wartości życia, osobistego i społecznego oraz poszanowania rodzicielstwa: ojcostwa i macierzyństwa..." Jasne, ja też nic głupiego w tym nie widzę.... chociaż nasz rząd jest zupełnym zaprzeczeniem tych słów.:(((((((( czy oni liczą się z kim kolwiek, czy dają wskazówki młodemu pokoleniu jak żyć w szacunku - NIE i jakże obce jest im poszanowanie ... |
dhausner | 16-03-2007 06:21:17 [#33] |
---|
Mnie też kusi inscenizacja uwzględniająca początki życia. Mozna zacząć od komórki. |
rzewa | 16-03-2007 06:41:00 [#34] |
---|
hmm... tak, ale... jedna komórka to też już życie -> przecież komórka żyje lub nie, nie?
Więc jak to z tym życiem jest? Jedno się chroni a drugiego nie? Przecie te komórki przed połączeniem też żyją - jakby nie żyły to by nic z tego nie wyszło... czyli dlacego ich się nie chroni nim się połaczą tylko dopiero po...?
A poza tym bywają tzw. wczesne poronienia samoistne (podobno wcale nie mało) więc co? Trzeba będzie za każdym razem sprawdzać czy przypadkiem nie miało miejsca takie poronienie, żeby odpowiedni pochówek sprawić, czy jak? |
Małgoś | 16-03-2007 06:50:21 [#35] |
---|
mnie to oburza - to szarganie tragicznych autorytetów, - granie na najniższych emocjach, - obsesyjne traktowanie wartości tak, że budzi sie w człowieku opór wprost proporcjonalny do nacisku, Dlaczego pozwalamy, by jakiś oszołom reprezentujący marginesik społeczeństwa tak mieszał nam w głowach i wartościach? Nie zgadzam się na imprezy szkolne z imieniem Ks. Popiełuszki na plakatach - to grozi cynizmem wobec męczeństwa. |
Tara | 16-03-2007 07:24:14 [#36] |
---|
Majko różne rzeczy już były ale kto wie co jeszcze wymysli doradca Ministra.Może ankietę o liczbie uczennic po aborcji,a może zlustrują dyrektorów w tym względzie? Ja bym się chętnie wypisała z tej instytucji pod tytułem oświata,ale jestem za stara żeby robić coś nowego a żyć do emerytury jeszcze z czegoś trzeba. Dobrze że jesteście i podnosicie na duchu,zaraz sobie włączę hipcia. |
aisew | 16-03-2007 07:29:05 [#37] |
---|
Cofamy się do epoki kamienia łupanego... Jeden z naszych uczniów po kilku lekcjach p.d.ż. zapytał nauczycielkę, kiedy wreszcie będą zajęcia praktyczne? Dziewczę się zdziwiło,a okazuje się, że to uczeń postępowy... Jestem osobą wierzacą, ale nie podobają mi się ostatnie akcje, konkursy, zalecenia.Ciekawe jaką jeszcze lustrację nam zrobią? |
Dorotka N | 16-03-2007 09:04:00 [#38] |
---|
powiesiłam przed chwilą list w pokoju nauczycielskim... ludzie po prostu stanęli jak nie przymierzając żona Lota... aż się boję, że tak zostaną w tym osłupieniu... |
ola 13 | 16-03-2007 09:09:32 [#39] |
---|
Chyba obciążyło serwer Łódzkiego KO, bo sie wczytuje i wczytuje.... |
akam | 16-03-2007 09:16:57 [#40] |
---|
ten Pan od listu robi wszystko aby zaistnieć, a nuż ktoś zauważy a on pójdzie w ministry, ambasadory lub co jeszcze ważniejszego.... Juz troche przerabialiśmy jego pomysłów: hymn, wyciągągnięcie ustawy antyalkoholowej, wydaje mi się że miał również epizod z ewolucją... Pomysłowy to on jest... zobaczymy jaką inscenizację w tym dniu zrobią w MEN |
Marek Pleśniar | 16-03-2007 12:09:00 [#41] |
---|
od komórki nie można w szkole zaczynac inscenizacji o życiu poczętym bo komórki są ustawowo zabronione |
Aneta Garncarz | 16-03-2007 12:47:49 [#42] |
---|
Ale ale, właśnie rozmawiałam z główną dyrektor i stwierdziła, że powinien to być dzień wolny; żeby każdy we własnym zakresie uczcił poczynanie życia i życie poczęte:) |
Marek Pleśniar | 16-03-2007 12:49:47 [#43] |
---|
no proszę - nawet sie ludziom nastrój planuje stworzyć do poczynania powinno być też winkowe wypłacane - na białe wino i sery;-) |
zgredek | 19-03-2007 23:57:56 [#44] |
---|
Obchody Narodowego Dnia Życia 2007-03-19
Szanowni Państwo Dyrektorzy szkół i placówek oświatowych!
Przypominam Państwu, iż 24 marca 2007r. po raz trzeci obchodzić będziemy Narodowy Dzień Życia. Serdecznie zachęcam do uczczenia tego Dnia w Państwa placówkach. Niech będzie on okazją do refleksji nad odpowiedzialnością za wychowanie młodego pokolenia w szacunku dla życia ludzkiego.
Z poważaniem Dolnośląski Wicekurator Oświaty Renata Otolińska |
mmaly | 20-03-2007 00:07:17 [#45] |
---|
MEN Czy byliście ostatnio na stronie MEN?
Ci panowie dawno zapomnieli, że są ministrami edukacji. Oni ze strony MEN zrobili tubę propagandową swojej partii. Za samą zawartość tej strony powinni dawno obaj być zdymisjonowani. Polecam lekturę: http://www.men.gov.pl
A tego rodzaju list to tylko kolejny dowód na to, że im się role pomyliły.
Goście tak po prostu propagandę partyjną uprawiają, a szkoła, edukacja, wychowanie... A co im to...
--
marcin.anglista.edu.pl |
Marrek | 20-03-2007 08:22:20 [#46] |
---|
Uchwała sejmu weszła w sierpniu 2004 roku, marszałkiem sejmu był wtedy Józef Oleksy - to był inny sejm i inni ministrowie;wtedy też zachęcano do takich akcji w szkołach. Jak widać z niektórych postów, szkoły pięknie i z wyczuciem to robią. Pan Orzechowski zacytował ją właściwie w całości (króciutka jest jak na uchwałę sejmu) i niestety dodał "małe co nieco" od się :) http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WMP20040370648&type=2&name=M20040648.pdf Jednak to, że wyszła słoma (nie pierwszy raz zresztą), moim zdaniem nie powinno nam przesłonić tego najważniejszego - róbmy coś, bo rzeczywiście coraz mniej tego szacunku. I róbmy coś, żeby przynajmniej troche naprawić to, co ktoś z góry psuje. My (dorośli) się będziemy ustawiać, przestawiać i udowadniać, a tracić zawsze będzie dziecko. |
Gaba | 20-03-2007 08:37:31 [#47] |
---|
20 marca 1989 roku urodziła się moja córka - dziś osiągnęła pełnoletność. Chroniłam jak umiałam to życie poczęte i nie potrzebne są mi zadne dnie - każdy dzień z 6570 dni życia tej dziewczynki był szczególną ochroną życia I niech juz pan Orzechowski mi nie mówi, co mam robić. |
alexw | 20-03-2007 08:46:21 [#48] |
---|
gaba - tak trzymać! Myślę, że nasza codzienna praca najlepiej oddaje życiu szacunek. Nie potrzeba na to osobnego dnia. Najlepsze życzenia dla córki :))) |
Marrek | 20-03-2007 09:20:54 [#49] |
---|
zapewne nie potrzeba... tak jak nie potrzeba oddzielnego dnia dla Dnia Chłopca, Dnia Kobiety i Dziewczynki, Święta Pieczonego Ziemniaka, Święta Ziemi, Wystawek szopek i tysiąca innych, które w szkołach się dzieją. Czasami są to dni zaaplikowane przez szkołe sobie samej, czasami wynikają z tradycji, inicjatywy i presji społecznej, a czasami z "rozdzielnika". Zawsze jednak mówia o czyms waznym, a chyba takie jest zadanie szkoły - mówić o tym i pokazywać to, co jest najważniejsze. Moja córka uczyniła pełnoletniość rok temu, reszta dzieci jeszcze czeka :) Gratuluję rodzicom wytrwałości i powodu do dumy (też dumny jestem), jednak w pracy muszę mysleć też o "służbowych" dzieciach, bo ponoć wszystkie sa nasze :) |
alexw | 20-03-2007 10:13:10 [#50] |
---|
marrku, nie denerwuj się, ja szanuję życie poczęte, także to przed narodzeniem. Jednak teraz reaguję alergicznie na wszystko, co przychodzi z MEN. Uchwała mówi: "Dzień ten powinien być również motywem solidarności społecznej, zachetą dla wszelkich działań służących wsparciu i ochronie życia" - agdzie w MEN jest ta solidarność? Same nakazy i zakazy i rozstawianie wszystkich po kątach... |
|