Forum OSKKO - wątek

TEMAT: HACCP
strony: [ 1 ][ 2 ]
Lulka20-02-2007 23:48:28   [#01]
Czy ktoś mi pomoże? Jestem baaaaardzo młodym dyrektorem i nie mogę poradzić sobie z księgą HACCP. Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Lulka20-02-2007 23:50:15   [#02]
to jeszcze raz ja. Zapomniałam dodać, że moja poprzedniczka zostawiła zerowy stan w tym temacie
malinek20-02-2007 23:53:20   [#03]
Poszło na maila:)Może sie przyda.
Sylwek21-02-2007 13:18:14   [#04]

haccp

Czy możesz mi też pomóc? Dzięki. Myślę że nie na wyrost.
emen21-02-2007 17:16:57   [#05]

haccp

Może i ja -równie młody stażem dyrektor mogę skorzystać z pomocy? Z góry serdecznie dziekuję!
Kawa21-02-2007 17:19:12   [#06]

 

malinek

 ja nie tak "młody "dyrek ale też poprosze

malinek21-02-2007 17:53:49   [#07]
OK,ale w tej chwili nie mam dostepu do "swojego" komputera.Prześlę Ci na pewno!!
wiwka21-02-2007 19:29:33   [#08]

malinek

 

Ja też się uśmiecham do Ciebie i proszę o pomoc. Bardzo dziękuję.

malinek21-02-2007 19:56:24   [#09]
Po wizytach Sanepidu nie miałam problemów z instrukcjami i Książką,ale zaznaczam,że też nie mam wszystkiego:)Ostatnio kazali mi np.opracować arkusz monitoringu miejsc narażonych na obecność szkodników,chociaz nie występują.Nie wiem,czego sie czepia następnym razem?Ale dam co mam
Małysz21-02-2007 20:01:27   [#10]

malinek... malinek..

malinek... ja również proszę..
malinek21-02-2007 20:42:48   [#11]
Słuchajci zgłupiałam,niestety nie pierwszy raz Napiszcie proszę co konkretnie jest potrzebne,bo jeśli,np: sposób przygotowywania gotowych , konkretnych potraw,to nie mam.Wtedy i ja chętnie poproszę o wsparcie:)
Lulka21-02-2007 21:25:48   [#12]
malinek. Nie dostałam od Ciebie maila. wyślij jeszcze raz. dzięki
Kawa21-02-2007 21:54:49   [#13]

U nas od 2 lat Sanepid kontrolował Instrukcję Dobrej Praktyki Higienicznej a od wrzesnia wszystkie przedszkola otrzymuja nakaz opracowania Instrukcji HACCAP ja mam do lutego 2008r.

Poczyniłyśmy pierwsze kroki, zaprosiłysmy dwóch wspaniałych Panów Z LUBLINA,którzy szkolą  placówki ośwatowe na temat HACCAPU, bardzo ładnie mówią o HACCAPIE w przedszkolu.Zostawili troche materiałów.Wiem jak to zrobic ale jest to bardzo pracochłonne,zaczęłam opracowywać ale kiedy skończę???????????/

Malinek masz racje trzeba opisać każdą potrawę jaką gotuje się w kuchni, krok po kroku jak sie ją wykonuje.

Gdyby ktoś chciał to moge podać namiary na tę firmę.Myśmy u nas zrobiły szkolenie

razem cztery  przedszkola, na które zaprosiliśmy po 2 nauczycielki, intendentki,kucharki i po  woźne z każdej placówki.

malinek21-02-2007 23:07:36   [#14]
Dawaj tych ludzi najlepiej na maila,że by nie był.....
kasiek161022-02-2007 08:45:32   [#15]

To może jeszcze ja się ustawię do kolejki??? U nas HACCP (w SP) wdrażany przez pracowników - drogą prób i błędów i małych "przecieków" z innych placówek które już coś takiego miały

boreasz22-02-2007 09:36:29   [#16]
ja też bardzo proszę
Madzia1122-02-2007 09:36:32   [#17]

haccp

ja też poproszę
magda
boreasz22-02-2007 09:36:54   [#18]
ja też bardzo proszę
ReniaB22-02-2007 13:19:31   [#19]

W

wymianie -plików są moje przepisy. Ale każdy musi napisać tak jak sam robi żeby sobie nie zaszkodzić. Bo jeżeli coś się zapisze to tak należy wykonywać dane potrawy
Marek Pleśniar22-02-2007 14:06:07   [#20]

właśnie wszedłem w porozumienie z Instytutem Żywienia i  Zywności, któy zajmuje się procedurami HACCp w Polsce

przyjadą na III Krajową Konferencję Dyrektorów Przedszkoli do Miętnego (20-22 kwietnia 2007) i odpowiedzą na pytania oraz wyjaśnią sprawę

mówią że jest dużo tu mitów i piszą specjalny materiał informacyjny dla szkół bo nabierają się one na papierologię niepotrzebną

będą też jakieś materiały:-)

AnJa22-02-2007 14:20:10   [#21]

dzięki, choć nie przedszkolanka ze mnie:-)

mam takie wrażenie, ze to mit

bo niemal niczego z tego co piszecie nie mamy, a jakoś się nie czepiaja zanadto do nas
aza22-02-2007 15:36:53   [#22]
no mówiłam - haccp - prawdy i legendy.... Dobrze, że będzie info z pierwszej ręki. Marku - super!
beera22-02-2007 15:47:54   [#23]

aza?

no a Ty się nie złamiesz z tym przyjazdem?

aza22-02-2007 15:50:08   [#24]
stanę na głowie - noże uda się choć na 1 dzień...........
malinek22-02-2007 16:42:05   [#25]
Marek,jesteś wielki!!!Dzięki za ten HACCP>>>>)))
AnJa22-02-2007 16:44:48   [#26]
uwaga! mam wizję:

będzie jak z nadzorem: Dyrektor Szubanski fakty- a wizytatorzy swoje fakty, OŻiŻ fakty- a sanepid swoje fakty

tak się rodzą mity...
Kawa22-02-2007 17:39:48   [#27]

Jeżeli propozycja posiadania namiarów na firmę szkoląca w tym zakresie jest nadal aktualna to wyślę jutro z pracy  bo dzisiaj nie miałam neta przez cały dzień.

Marku!!!! Dziękujemy bardzo, ale równie bardzo prosiłybyśmy aby Instytut Żywienia i  Zywności,odniósł  się  do  HACCAPu  w przedszkolu nie mówił  nam jak jest w gastronomii bo nas to nie interesuje, a na konferencji będa tylko przedstawiciele przedszkoli. Prosilibyśmy konkrety, praktyczne wskazówki, co, jak i kiedy!!!

aza22-02-2007 17:44:01   [#28]
no to przecież oczywiste...
Kawa22-02-2007 17:54:12   [#29]
co takie oczywiste - nie rozumię!!1
aza22-02-2007 17:57:10   [#30]
że marek załatwi jak trzeba;-)
Ewi22-02-2007 18:04:21   [#31]
Bardzo proszę również o podesłanie materiałów - jestem krótko dyr. przedszkola i proszę o pomoc w tym zakresie
Kawa22-02-2007 19:40:56   [#32]
Ja w Marka nie wątpię,zawsze wracam bardzo zadowolona z konferencji jakie on wspólnie ze swoją"Świtą" organizuje. Uważam,że  JEST TO ODPOWIEDNI CZŁOWIEK NA ODPOWIEDNIM MIEJSCU.
Marek Pleśniar22-02-2007 19:42:52   [#33]

no nareszcie kto pochwalił;-)

ale "świtę" skreśl:-)) nie mam

Kawa22-02-2007 19:46:43   [#34]

Pochwaliła Maria pisząc o "świcie" miałam na myśli Asię,Rycha  ......

a już jak jestem przy głosie a właściwie przy pisaniu to musze powiedzieć że jesteście wszyscy SUPER dlatego za "ostatni" grosz ale zawsze jestem z Wami.Do zobaczenia w Kwietniu.Pozdrawiam.

Marek Pleśniar22-02-2007 19:48:02   [#35]
wracając do zagadnienia - wszyscy goście konferencji wiedzą że jadą do dyrków przedszkoli - i wyraźnie mówili że wiedzą;-)
Kawa23-02-2007 10:49:04   [#36]

 

INSTRUKCJA TECHNOLOGICZNA SMAŻENIA FRYTEK


 

 

 

 

 

 

 

Frytownice:

Typ ................................................................................................................................................................

                (nazwa)

 


Tester stopnia zużycia tłuszczu:

........................................................................................................................................................................

(nazwa)

 

1.       Zamrożone frytki przed procesem smażenia przełożyć z zamrażarki do lodówki (+4°C) w przed­dzień użycia (ok. 12 h).

2.       Włączyć frytownicę i rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (nie przegrzewać tłuszczu).

3.       Wrzucić porcję frytek, kontrolując temperaturę smażenia. Temperatura smażenia nie powinna przekraczać 170-180°C. Czas smażenia- 10 minut.

4.       Wyjąć kosz z frytkami do ocieknięcia tłuszczu.

5.       Wyłożyć frytki do miski i porcjować na talerz jednorazowego użytku.

6.       Należy kontrolować stopień zużycia tłuszczu smażalniczego przy użyciu testera zgodnie z in­strukcją jego działania. Częstotliwość testu lipidowego należy ocenić wizualnie, cieńmy tłuszcz, przez który nie widać dokładnie kratki kosza frytownicy po jego zanurzeniu w tłuszczu, wykazuje konieczność sprawdzenia jakości tłuszczu.

7.       Wymiana tłuszczu smażalniczego:

-          wyłączyć frytownicę z prądu,

-          po ostygnięciu wylać tłuszcz do pojemnika przeznaczonego do gromadzenia zużytego tłuszczu, zamknąć i odstawić do szafki na zapleczu (po napełnieniu pojemnika odbiór zuży­tego tłuszczu zgłasza firmie utylizacyjnej kierownik stołówki*/...........................................................................

(osoba upoważniona)

-          usunąć z frytownicy resztki zanieczyszczeń,

-          umyć frytownicę preparatem do mycia i czyszczenia frytownic, środek myjący spłukać dokładnie gorącą wodą, pozostawić urządzenie do wyschnięcia,

-          powierzchnie w otoczeniu urządzenia sprzątnąć, umyć i zdezynfekować,

-          umyć i zdezynfekować ręce,

-          napełnić frytownicę świeżym tłuszczem,

-          włączyć urządzenie.

-           

Uwaga:  • Przy działającym urządzeniu należy pamiętać o włączeniu wyciągu w okapie.

               • Zabiegi wymiany tłuszczu należy zorganizować tak, by jedna frytownica była zawsze gotowa do użycia w czasie działania zakładu.

 

 

 


Zatwierdził

data: ...................................................

podpis: ...............................................

pieczęć zakładu


INSTRUKCJA TECHNOLOGICZNA

SMAŻENIA RYB W PATELNI ELEKTRYCZNEJ

LUB ZWYKŁEJ

 

Patelnia:

typ ........................................................................................................................................................................

(nazwa)

 

1.       Surowiec zamrożony (filety rybne) należy przełożyć do lodówki w kuchni właściwej (+4°C) w przeddzień użycia (około 12 h). Ryby niemrożone (surowiec oczyszczony) przechowywać w lodówce (+4°C) w sposób niepowodujący zanieczyszczenia wnętrza urządzenia.

2.       Włączyć patelnię do osiągnięcia temperatury tłuszczu 150°C.

3.       Umieścić porcję ryby i smażyć około 15 minut. Nie przekraczać założonej temperatury.

4.       Po usmażeniu rybę wyłożyć na siatkę w misce do ocieknięcia tłuszczu.

5.       Porcję ryby serwować na talerzu jednorazowego użytku.

6.       Należy kontrolować stopień zużycia tłuszczu smażalniczego przy użyciu testera, zgodnie z in­strukcją jego działania. Częstotliwość kontroli wymiany tłuszczu w patelni należy ocenić wizu­alnie i zastosować test.

7.        Wymianę tłuszczu wykonać w następujący sposób:

-          wyłączyć patelnię z prądu,

-          pozostawić tłuszcz do ostygnięcia,

-          zużyty tłuszcz zlać do pojemnika przeznaczonego do gromadzenia zużytego tłuszczu, za­mknąć i odstawić do szafki na zapleczu (po napełnieniu pojemnika odbiór zużytego tłuszczu zgłasza firmie utylizacyjnej kierownik stołówki/........................................................................................................),

                                                                   (osoba upoważniona)

-          usunąć z patelni resztki zanieczyszczeń,

-          umyć patelnię preparatem do mycia i czyszczenia patelni....................................................................

                                                                                                                                                 (nazwa, producent)

-          środek myjący spłukać dokładnie gorącą wodą, pozostawić urządzenie do wyschnięcia,

-          powierzchnie w otoczeniu urządzenia sprzątnąć, umyć i zdezynfekować,

-          umyć i zdezynfekować ręce,

-          napełnić patelnię świeżym tłuszczem,

-          włączyć urządzenie.

-           

Uwaga: • Przy działającym urządzeniu należy pamiętać o włączeniu wyciągu w okapie.

  • Zabiegi wymiany tłuszczu należy organizować tak, by nie powodować wyłączenia pa­telni z użytku w czasie działania zakładu.

 

 


* niepotrzebne skreślić

 

 

Zatwierdził

data: ....................................................

podpis: ................................................
Kawa23-02-2007 10:49:43   [#37]
to sa przykłady do instrukcji HACCAP
Marek Pleśniar23-02-2007 11:28:42   [#38]

hm

a nie narusza to praw czyichś?

 

rozmawiałem z panią z IŻŻ. Mówiłą, że przepisy nie muszą być w HACCPIE. Że wystarczy się do nich odwoływać.

Grazzza23-02-2007 11:30:07   [#39]

Do Marka

Jestem też wdzięczna za ten HACCP, ale nie pamiętam ,czy na ostatniej, czy przedostatniej KDP były dwie młodziutkie:) panienki, które mniej wiedziały od nas, ( znały rozporządzenia, które nam przeczytały) wierzę, że "załatwisz" kogoś z praktyką wdrażania tego systemu! A tak poza tym jesteś wielki!
Marek Pleśniar23-02-2007 11:33:28   [#40]

średniego wzrostu;-)

nie

tamto to jakaś firma doradcza była a tu będzie instytut co to wdraża rządowo

Grazzza23-02-2007 11:35:44   [#41]

Dzięki, nadal twierdzę, że jesteś wielki ,średniego wzrostu:)

Marek Pleśniar23-02-2007 11:37:58   [#42]
a wolałbym odwrotnie;-)
Grazzza23-02-2007 11:42:13   [#43]
Bardziej przystojny jest ten facet, któryma 1,74m - 1,78m niż 2,10, ale więcej już dziś na ten temat nie napiszę bo powiedzą, że flirtuję z dyrektorem, a ja mam tylko szacuneczek dla tego gośia
Kawa23-02-2007 15:13:57   [#44]
Marek Pleśniar 23.02.2007 11:28 [#38]

hm

a nie narusza to praw czyichś?

Nie!  nie są to czyjeś prawa tylko nasze wypracowane na szkoleniu!!!!

 

Marek Pleśniar23-02-2007 15:15:55   [#45]
aaaaa, noo to co innego:-) ładnie sformatowane, to myślałęm że z jakiejś ksiunżki
Kawa23-02-2007 15:24:36   [#46]
nie z książki tylko z instrukcji  w przedszkolu -wypociny ze szkolenia!!!Mam tego całe mnóstwo aż mnie szlak.....bierze na tę kocahną biurokrację nikomu nie służącą.
pinkas23-02-2007 15:42:27   [#47]
Jestem zupełnie zielona w dziedzinie HCCAP, dlatego proszę o jakąkolwiek pomoc, będę wdzięczna na meile w tej sprawie
aza23-02-2007 16:14:00   [#48]

ja tez mam różne ładne takie, np.:

INSTRUKCJA TECHNOLOGICZNA

POSTĘPOWANIA Z JAJAMI STOSOWANYMI DO PRODUKCJI POSIŁKÓW

Bas23-02-2007 16:17:52   [#49]
A jaja czyje?
matka2723-02-2007 16:20:23   [#50]

HACCP

ja tez prosze na e-mai
ms_siwa@pocztaonet.pll
strony: [ 1 ][ 2 ]