Forum OSKKO - wątek
Wiesio | 13-02-2007 15:37:59 [#01] |
---|
Nauczyciel pracuje w innej szkole na pełny etat, u mnie dorabia na oddzielnej umowie (nie na uzupełnieniu etatu!) na 5/18. Dostarczył świadectwo pracy z wcześniejszego zakładu (17 lat). Czy (1.) przysługuje mu u mnie dodatek za wysługę lat (17%)? i czy (2.)naliczam mu dalszą wysługę za pracę u mnie? Z rozporządzenia z 31.01.2005r w sprawie wynagrodzeń wynika, że (1.) tak i (2.) nie (par. 7.2), ale każdy prawnik (i każda osoba w KO :) mówi co innego :( |
rzewa | 13-02-2007 16:11:11 [#02] |
---|
mależy się jemu u ciebie dodatek 17% oraz za każdy następny rok pracy u ciebie wysługa rośnie o 1%, ale nie więcej niż 20% |
pawik | 13-02-2007 19:04:57 [#03] |
---|
§ 7. 1. Do okresów pracy uprawniajacych do dodatku za wysługe lat wlicza sie okresy poprzedniego zatrudnienia we wszystkich zakładach pracy oraz inne udowodnione okresy, jeeli z mocy odrebnych przepisów podlegaja one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależa uprawnienia pracownicze.
2. Nauczycielowi pozostaj acemu jednoczesnie w wiecej niż jednym stosunku pracy okresy uprawniajace do dodatku za wysługe lat ustala sie odrebnie dla kadego stosunku pracy, z zastrzeeniem ust. 3 i 4. Do okresu zatrudnienia uprawniajacego do dodatku za wysługe lat nie wlicza sie okresu pracy w innym zakładzie, w którym nauczyciel jest lub był jednoczesnie zatrudniony. Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia.
3. Nauczycielowi pozostaj acemu w stosunku pracy jednoczesnie w kilku szkołach w wymiarze łacznie nieprzekraczajacym obowiazujacego nauczyciela wymiaru zajec, do okresów uprawniajacych do dodatku za wysługe lat w kadej ze szkół wlicza sie okresy zatrudnienia, o których mowa w ust. 1.
4. Nauczycielowi mianowanemu lub dyplomowanemu, który przeszedł do pracy w Centralnej Komisji Egzaminacyjnej lub okregowej komisji egzaminacyjnej na stanowisko wymagajace kwalifikacji pedagogicznych, do okresów pracy uprawniajacych do dodatku za wysługe lat wlicza sie okresy pracy zaliczane do dodatku za wysługe lat w szkole, w której nauczyciel otrzymał urlop bezpłatny na czas zajmowania tego stanowiska. |
rzewa | 13-02-2007 21:02:34 [#04] |
---|
nie ma mowy o żadnych okresach dodatkowych czy podstawowych Zatrudniam n-la na 5/18, przynosi mi on świadectwo pracy stwierdzające 17 letni staż pracy, zatem musze zaliczyć mu 17 lat stażu (patrz §7 ust 1), czyli wypłacam mu 17% dodatku stażowego. Nie interesuje mnie (i nie powinno interesować) czy ma on jeszcze inne zatrudnienie czy nie. |
njolek | 13-02-2007 21:53:54 [#05] |
---|
Odpowiedź w wątku powyżej, .staż wypracowuje sobie od początku -jeśli to jego dodatkowe zatrudnienie /o ile pracuje gdzie indziej to nie dostałby chyba swiadectwa/. Jeśli ma świadectwo to staż jest kontynuacją. Też bym dała 17. |
pawik | 13-02-2007 22:18:45 [#06] |
---|
To co "poeta" miał na myśli? |
pawik | 13-02-2007 22:20:48 [#07] |
---|
Spotkałem się z jeszcze wiekszym galimatiasem, kiedy kobieta-specjalistka od prawa pracy (oświatowego) stwierdziła, że u nauczycieli w takim przypadku się nie zalicza, a nienauczycieli się zalicza. |
pawik | 13-02-2007 22:24:06 [#08] |
---|
Może mieć świadectwo pracy i pracować równolegle w dwóch szkołach - w jednej na cały etat, a w drugiej na parę godzin. Pytanie, po co w rozporządzeniu to sformułowanie: "Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia. "??? Na czerwono liczba mnoga. |
rzewa | 13-02-2007 22:25:53 [#09] |
---|
w §7 ust 2 chodzi o taka np. sttuację: Nauczyciel mający świadectwo pracy stwierdzające np. 5 letni staż pracy, zatrudnia się w szkole A na etat - otrzymuje "na wejściu" 5% dodatku. Po np. 3 latach zatrudnia się dodatkowo w szkole B na np. 4/18, przedstawia to samo świadectwo (jedyne, które ma) i otrzymuję w szkole B 5% dodatku, ale w szkole A ma już 8% dodatku. I własnie z powodu zapisu jw. nie może mieć w szkole B 8%, bo nie można w szkole B zaliczyć mu stażu wypracowanego w szkole A - do okresu dodatkowego zatrudnienia (szkoła B) nie wlicza sie okresów zatrudnienia podstawowego (szkoła A) Wyjątek (§7 ust 3) stanowi sytuacja, gdy n-l ma w szkole A mniej niż etat (a dokładne nie więcej niz 14/18) wtedy w szkole B będzie miał prawo do 8% dodatku, bo na mocy tego przepisu okres zatrudnienia w A należy doliczyć do stażu pracy w B |
pawik | 13-02-2007 22:27:16 [#10] |
---|
"Nie interesuje mnie (i nie powinno interesować) czy ma on jeszcze inne zatrudnienie czy nie." Zainteresuje Cię, gdy będziesz układała plan zajęć (a może bardziej zainteresuje owego nauczyciela). |
rzewa | 13-02-2007 22:27:28 [#11] |
---|
liczba mnoga, bo nauczyciel może pracowac np. w trzech (lub więcej) szkołach - wtedy gdy jedna z nich jest dodatkowa - reszta to podstawowe i na odwrót. |
rzewa | 13-02-2007 22:29:53 [#12] |
---|
nie interesuje mnie - jak chce u mnie pracować to ma sie dostosować... Chyba, że mam problemy z n-lami o takich kwalifikacjach - wówczas robie plan tak by mu pasowało, ale nie interesuje mnie dlaczego chce akurat te 2 dni a nie inne. |
pawik | 13-02-2007 22:31:16 [#13] |
---|
rzewa ad #09 Wydaje mi się, że powinnaś zastosować tutaj ten fragment rozporządzenia: "Do okresu zatrudnienia uprawniajacego do dodatku za wysługe lat nie wlicza sie okresu pracy w innym zakładzie, w którym nauczyciel jest lub był jednoczesnie zatrudniony." |
pawik | 13-02-2007 22:34:09 [#14] |
---|
"
nauczyciel może pracowac np. w trzech (lub więcej) szkołach - wtedy gdy jedna z nich jest dodatkowa - reszta to podstawowe i na odwrót. |
| " Może być więcej niż jedno zatrudnienie podstawowe jednocześnie? |
rzewa | 13-02-2007 22:37:42 [#15] |
---|
ten fragment dotyczy innej sytuacji chodzi o świadectwa pracy które opiewają na ten sam okres czasu (ew. "zachodzą na siebie") - bierze sie wówczas pod uwagę każdy okres tylko raz Czyli, jeśli ma świadectwo pracy na czas od 1.09.96 do 31.08.99 (3 lata) a drugie 1.09.98 do 31.08.2000 (2 lata), to zaliczam tylko 4 lata do stażu, a nie 5, gdyż w roku szkolnym 98/99 n-l był zatrudniony jednocześnie w obu szkołach |
pawik | 13-02-2007 22:43:01 [#16] |
---|
Tak, rozumiem, ale z okresami zatrudnienia podstawowego i dodatkowego trzeba się liczyć - jest takie pojęcie "w podstawowym miejscu pracy" np w sprawozdaniu dla GUS. Podstawowe i dodatkowe zatrudnienie uwzględnia się także w naliczaniu zaliczki na podatek dochodowy. |
rzewa | 13-02-2007 22:53:58 [#17] |
---|
jest podstawowe i dodatkowe - nigdy nie twierdziłam, że nie. Ale to dotyczy tylko zatrudnień aktualnie trwających - nie dotyczy zatrudnienia już zakończonego - zakończone nie może byc ani podstawowe ani dodatkowe w stosunku do obecnie trwającgo zatrudnienia. Dlatego staż pracy stwierdzony świadectwem pracy podlega zaliczeniu w każdym miejscu pracy pracownika. |
pawik | 14-02-2007 07:58:54 [#18] |
---|
"Nauczycielowi pozostajacemu jednoczesnie w wiecej niż jednym stosunku pracy okresy uprawniajace do dodatku za wysługe lat ustala sie odrebnie dla kadego stosunku pracy" podstawowe zatrudnienie, dodatkowe zatrudnienie "Do okresu zatrudnienia uprawniajacego do dodatku za wysługe lat nie wlicza sie okresu pracy w innym zakładzie, w którym nauczyciel jest lub był jednoczesnie zatrudniony. " okresy z różnych świadectw pracy nie mogą się pokrywać, dublować "Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia. " Do wysługi lat z zatrudnienia dodatkowego zalicza się tylko okresy zatrudnienia dodatkowego. Wiadomo, że może być taka sytuacja, że określenie, co jest zatrudnieniem dodatkowym, a co podstawowym jest trudne, jednak taki zapis jest. Można się zastanawiać, czy dodatek za wysługę lat jest potrzebny, albo czy nie płacić go tak, jak proponujesz. Na mocy obecnych przepisów nie jest to jednoznaczne, wielu prawników zbija kokosy na interpretacjach wzajemnie wykluczających się, sędziowie odfajkowują normy ilości spraw itd. |
Wiesio | 14-02-2007 08:00:58 [#19] |
---|
Z podstawowym i dodatkowym okresem zatrudnienia nie ma problemu, rozbieżności pojawiają się dziwnym trafem przy dalszym naliczaniu wysługi lat - część zainteresowanych stwierdza, że przy zatrudnieniu poniżej połowy etatu, wysługa nie nalicza się :) |
rzewa | 14-02-2007 08:07:36 [#20] |
---|
pawik, cały czas jeszcze pokutuje "socjalistyczne" myślenie... Zatrudniasz n-la i on ci w żaden sposób nie musi (i ty tego wymagać nie możesz) zgłaszać, że jest jeszcze gdzie indziej zatrudniony, a jak nawet to zrobi to co z tego wynika? - to po pierwsze, a po drugie on ci przdstawia świadectwo pracy -> i czy masz teraz jakąkolwiek podstawę do nieuznania stażu pracy o jakim stwierdza to świadectwo? Zatem musisz wypłacić dodatek jaki z tych świadectw wynika - i po sprawie. Naprawdę nie rozumiem problemu oraz tych możliwości różnorakich interpretacji... |
rzewa | 14-02-2007 08:10:34 [#21] |
---|
a gdzie jest do tego pp, że się nie nalicza? - zapytaj tych którzy tak twierdzą. Przed ostatnia (lub przedostatnią) zmianą rozporządzenia był w nim zapis, że trzeba mieć co najmniej 1/2 etatu, teraz go nie ma - sądzę, że ci którzy tak twierdzą po prostu nie zakonotowali sobie tej zmiany. |
pawik | 14-02-2007 08:18:52 [#22] |
---|
ok, zostajemy przy swoim |
pawik | 14-02-2007 10:30:00 [#23] |
---|
"Do stażu pracy uprawniającego do dodatku za wysługę lat i odprawy wlicza się wszystkie zakończone okresy poprzedniego zatrudnienia, w tym u prywatnych pracodawców, bez względu na sposób ustania stosunku pracy lub ewentualne przerwy w zatrudnieniu. W przypadku, gdy pracownik wykonuje pracę w jednostce organizacyjnej, jako dodatkowe zatrudnienie - prawo do dodatku ustala się odrębnie dla każdego stosunku pracy. Do stażu pracy uprawniającego do dodatku za wysługę lat w tejże jednostce nie wlicza się zatrudnienia w podstawowym miejscu pracy, zaś wlicza się poprzednie - dodatkowe zakończone okresy zatrudnienia. Przez "dodatkowe zatrudnienie" należy rozumieć tylko takie sytuacje, gdy pracownik jest zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy i dodatkowo podejmuje zatrudnienie w niepełnym wymiarze w urzędzie lub jednostce organizacyjnej." link: http://www.wzz.3it.pl/news4/opcje.php?opcja=drukuj&numer=6 |
rzewa | 14-02-2007 10:41:26 [#24] |
---|
artukuł nie dotyczy nauczycieli (co stwierdza na początku autor), ale zasady dotyczące nauczycili w tym zakresie są takie same jak prac. samorządowych. Zgodazm się z treścią tego artykułu całkowicie i nie rozumiem naprawdę w czym problem -> gdzie różnimy się w ocenie sytuacji. Gdybyś udzielił odpowiedzi na konkretne pytania, np. z postu #01 i #20 to bym wiedziała ma czym rozbieżność zdań polega, bo jakoś przestałam ją widzieć... (zwłaszcza po przeczytaniu tego co wkleiłeś ostatnio) A do poczytania jest też i tu: http://prawo.vulcan.pl/przegladarka.asp?qdatprz=14-02-2007&qindrodzaj=1&qindid=376 |
pawik | 14-02-2007 11:36:22 [#25] |
---|
"Do stażu pracy uprawniającego do dodatku za wysługę lat w tejże jednostce nie wlicza się zatrudnienia w podstawowym miejscu pracy, zaś wlicza się poprzednie - dodatkowe zakończone okresy zatrudnienia." Tych 17 lat stażu (post#01) nie zaliczyłbym w dodatkowym miejscu pracy, ponieważ zostały one zaliczone do okresu podstawowego zatrudnienia. Oczywiście pracownik mógłby powiedzieć, że pracuje tylko u mnie i nigdzie więcej, a wtedy to inna rozmowa. |
pawik | 14-02-2007 12:10:53 [#26] |
---|
"
artukuł nie dotyczy nauczycieli (co stwierdza na początku autor), ale zasady dotyczące nauczycili w tym zakresie są takie same jak prac. samorządowych." Także uważam, że te same zasady dotyczą nauczycieli i pracowników samorządowych, ale słyszałem inną opinię. Na szkoleniu kadrowym rozróżniła te sytuacje pani Grażyna Stańko - ekspert od spraw kadrowych. Stwierdziła, że inaczej jest u nauczycieli, a inaczej u nienauczycieli. |
pawik | 14-02-2007 12:53:40 [#28] |
---|
Jeszcze z innej beczki Pytanie:
Nauczyciel - Pani X pracuje na czas nieokreślony w wymiarze pełnego etatu w szkole \"A\" od 01.09.2001r. nadal. Dodatkowo od 01.09.2002 r. do 31.08.2003 r. pani ta podjęła pracę (umowa na czas określony) w szkole jako nauczyciel w wymiarze 9/18 etatu, od 01.09.2003r. do 31.08.2004r. (umowa na czas określony) na 9/18 etatu, od 01.09.2004r. do 31.08.2005r. (umowa na czas określony) na 8/18 etatu. Obecnie od 01.09.2005r. do 31.08.2006r. (umowa na czas określony) pracuje na 4/18 etatu. Ostatnio złożyła wniosek o wypłacanie wysługi lat przedstawiając kserokopię świadectw za lata przed zatrudnieniem się w szkole \"A\" tj. lata 1998 - 31.08.2001r. oraz dodała słownie, że inne szkoły wypłacają wysługę lat nawet jeśli jest zatrudnienie na 6/18 etatu (też jeśli jest to dodatkowe zatrudnienie) oraz zaliczają poprzednie zatrudnienie omijając obecnie - podstawowe na pełen etat.
Odpowiedź:
Rozporządzenie MEN z dnia 11 maja 2000r. utraciło moc prawną z dniem 9 lutego 2005r. tj. z dniem wejścia przepisów rozporządzenie MENiS z dnia 31 stycznia 2005r. (Dz. U. Nr 22, poz. 181). Zgodnie z przepisami § 7 nowego rozporządzenia do okresów pracy wymaganych do nabycia prawa za wysługę lat zalicza się okresy pracy wykonywanej również w wymiarze niższym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć. W dodatkowym zatrudnieniu nie wlicza się zakończonych okresów pracy wliczanych już w podstawowym miejscu pracy (w szkole \"A\"). Jeżeli pracownik przedstawi zaświadczenie, że szkoła \"A\" nie zalicza mu do stażu pracy okresów pracy w latach 1998 - 2001, należy je wliczyć do lat pracy w Waszej szkole i ustalić okres pracy uprawniający do dodatku stażowego, zgodnie z art. 33 Karty Nauczyciela (po przepracowaniu 3 lat, w czwartym roku pracy 3% uposażenia zasadniczego, w wysokości proporcjonalnej do wymiaru zajęć). Wynagrodzenie za dodatek stażowy, ustalony wg nowych przepisów obowiązuje od 1 stycznia 2005r. link: http://www.nowator.edu.pl/index.php?902&go=faq&l=pytanie&id=22 |
Wiesio | 14-02-2007 13:31:27 [#29] |
---|
A rozporządzenie ...działa wstecz? Jeśli klient pracuje na 4/18 do 2002 do 2007r to nie liczyć wysługi za 2002-2005 i liczyć za 2005-2007 ? :) |
rzewa | 14-02-2007 13:39:14 [#30] |
---|
W dodatkowym zatrudnieniu nie wlicza się zakończonych okresów pracy wliczanych już w podstawowym miejscu pracy (w szkole A). Nie ma żadnych podstaw do takiego twierdzenia - jest to sprzeczne ze zdaniem pierwszym ust 2 §7 oraz ust 1 tego paragrafu Jesszcze raz powtarzam: pojęcie dodatkowy i podstawowy stosunek pracy dotyczy wyłaczniesytuacji jednoczesnego zatrudnienia w więcj niz jednym zakładzie pracy. Nie mam, jako pracownik, żadnego obowiązku informowania zakładu pracy o tym, że jestem jeszcze gdzies zatrudniona, więc nie może od takiej sytuacji zależeć prawo do dodatku i to na moją niekorzyść -> czyli jak nie poinformuje o tym, że gdzies jeszcze pracuję będe miala wyższy dodatek niż w sytuacji gdy to zrobię - to jest po prostu nielogiczne. Po prostu fakt, że jeszcze gdzies pracuję nie może miec negatywnego wpływu na mój status jako pracownika. |
pawik | 14-02-2007 13:45:06 [#31] |
---|
"Nie ma żadnych podstaw do takiego twierdzenia" To jest podstawa: "Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia. " |
Yxmo | 22-02-2007 10:49:31 [#32] |
---|
Proponuję małe ćwiczenie intelektualne:
rozważmy dwa przypadki osób które pracują w jednej szkole od 20 lat. Obydwie podejmują dodatkowe zatrudnienie w dodatkowej szkole. Jaki przysługuje im dodatek za wysługę lat?
Jedna- Gosia pracowała w szkole macierzystej od samego początku (20 lat)- jest to jej pierwsza i jedyna praca.
Druga osoba- Agnieszka zaczęła pracę w tej szkole 2 lata temu, poprzednio przez 18 lat pracowała w różnych miejscach.
Czy w związku z tym nie uważasz że wg Twojego sposobu naliczania dodatku stażowego pokrzywdzona byłaby Gosia (tylko dlatego że nie ma żadnego świadectwa pracy) i promowałoby to osoby często zmieniające pracę (ponieważ dysponują one świadectwami pracy od poprzednich pracodawców)???
Chyba nie o to chodziło ustawodawcy. |
rzewa | 22-02-2007 10:51:14 [#33] |
---|
może nie o to chodziło, ale tak wyszło... :-) |
pawik | 22-02-2007 11:51:12 [#34] |
---|
Czy są może jakieś interpretacje (nie)kompetentnych urzędników na ten temat? Zgadzam się z Yxmo. |
rzewa | 22-02-2007 12:02:49 [#35] |
---|
tak było do 1996 (bodajże), kiedy aby móc mieć zaliczony staż pracy trzeba było dać do akt oryginał świadectwa pracy -> można było w ten sposób zaliczyć dany okres do stażu pracy tylko w jednym zakładzie - obecnie tak nie jest, ani też nie można żądać od pracowników (z wyjątkiem tych grup, które mają takie ograniczenia ustawowe) oświadczeń o tym, że nie są nigdzie dodatkowo zatrudnieni, ani o tym, że danego świadectwa pracy nie przedstawili w innym zakładzie.
Przepis jest taki - dostaję świadectwo pracy, to musze zaliczyć okres na jaki ono opiewa do stażu pracy i tyle - nie mam innego wyjścia. Nie zaliczam tylko po raz drugi okresu jaki już zaliczony został i tyle. |
pawik | 22-02-2007 12:16:15 [#36] |
---|
mantra: "Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia. " ;) |
rzewa | 22-02-2007 12:19:20 [#37] |
---|
a skąd wiem niby jakie to zatrudnienie jest - dodatkowe czy podstawowe, hę? |
pawik | 22-02-2007 12:21:52 [#38] |
---|
Jeśli nie wiesz, to nie obchodzi Cię, ale przy zatrudnianiu nauczycieli na niepełny etat najczęściej robimy rozeznanie w innych szkołach, czy ktoś nie chciałby dorobić do pensji, bo u nas akurat mamy nadwyżkę godzin, albo ktoś zachorował itp. |
bomals | 22-02-2007 12:44:54 [#39] |
---|
skąd wiadomo czy podstawowe, czy dodatkowe? Ano stad, ze składa oswiadczenie do podatku, deklarujac głowne miejsce pracy. Ale nie o tym chciałam. Rzewa ma racje (jak na moj mały móżdzek). Bo zdaje sie chodzi tutaj o to, ze nie można zaliczyc okresu pracy zatrudnienia - nazwijmy podstawowego - z tej prostej przyczyny, iz nie mamy z niego świadectwa pracy. Ale jezeli w ogolnym stazu pracy (np 20 letnim), zdarzyły nam się takie sytuacje, kiedy swiadectwo pracy otrzymaliśmy, to dlaczego nie zaliczyć? Przykład: Ktos tutaj uzył imienia Gosia, więc i ja sobie pozwolę. Gosia pracuje łacznie 20 lat . 15 lat w szkole i 5 lat pracowała wcześniej jako - "ktos tam", skad odeszła otrzymujac swiadectwo pracy. W szkole (podstawowym miejscu pracy) dostaje 20 % wysługi - 5 lat z poprzedniego zakładu pracy + to co wypracowała przez kolejne 15 lat. W innym zakładzie pracy, nie zostanie jej zaliczony staz w podstaowym miejscu pracy (15 lat) ale dlaczego nie zaliczyć jej tych 5-ciu, na ktore ma swiadectwo? To moja skromna interpretacja tego co mowi rozporzadzenie i chyba tego co próbuje nam wytłumaczyc rzewa (mnie wczesniej probowała ale ja uparta koza, co nie znaczy, ze nie reformowalna), wyprostujcie mnie, jezeli sie mylę. :) |
rzewa | 22-02-2007 12:48:30 [#40] |
---|
no to inaczej...
wyobraź sobie, że przychodzi do ciebie kontroler PIP i ogląda akta osobowe twego n-la, a tam świadectwo pracy opiewające np. na 10 lat, teczka założona 4 lata temu, a ty mu przyznałeś tylko 4% dodatku stażowego.
I co? nie ma żadego śladu o jakimś dodatkowym zatrudnieniu... Kontroler zwraca ci wówczas uwagę na nieprawidlowo obliczony staż, ty się tłumaczysz, że wiesz o tym, iż n-l pracuje jeszcze tam i tam... A kontroler ci na to: i co z tego? Są świadectwa pracy, należy się wysługa.
i jeszcze mandat dowali...
To, że wiesz, co wiesz nie ma żadnego wpływu na zawartość tych akt osobowych - dla kontrolera nie ma w nich podstaw do takiego akurat dodatku stażowego, czyli jest nie w porządku i na tym koniec.
Nie będę już tego więcej pisać, bo już zaczynam ciągle o tym samym - szkoda mego i twego czasu.
Ja uważam jak uważam, ty też przy swoim zdaniu zostaniesz - nasz spór może jedynie sąd rozstrzygnąć i to ten najwyższy. A jak ci bardzo to leży, to napisz do PIP o opinię - zobaczymy jakie mają zdanie - może im uwierzysz.
(albo mnie przekonasz :-)) |
rzewa | 22-02-2007 12:51:20 [#41] |
---|
bomals oświadczenia do podatku składac nie musi, tylko może, więc...
Poza tym jest to oświadczenie do innych celów i tu nie może być wykorzystane. |
bomals | 22-02-2007 12:51:42 [#42] |
---|
rzewa to do mnie było? :( |
bomals | 22-02-2007 12:53:06 [#43] |
---|
a przeczytałas do końca? :( Oswiadczenie do podatku ma obowiazek złozyc... czyli chyba musi ... |
rzewa | 22-02-2007 12:53:12 [#44] |
---|
#40 był do pawika, a #41 do ciebie, bomals
:-) |
bomals | 22-02-2007 12:58:29 [#45] |
---|
acha! Ale sie nastresuję jak cos do Ciebie pisze :)))) |
AnJa | 22-02-2007 13:15:07 [#46] |
---|
do pawika ja Ci radzę- Ty rozeznań nie rób - toto niezgodne z prawem - ani Ty(także jako pracodawca) nie masz prawa zbierac informacji o kimkolwiek, kto u Ciebie nie pracuje, ani pracodawca tamtego pracownika udzielać Tobie informacji o nim |
pawik | 22-02-2007 13:22:37 [#47] |
---|
"Bo zdaje sie chodzi tutaj o to, ze nie można zaliczyc okresu pracy zatrudnienia - nazwijmy podstawowego - z tej prostej przyczyny, iz nie mamy z niego świadectwa pracy." Rzewa rozumuje logicznie, ale przepis stanowi: "Do okresu dodatkowego zatrudnienia nie wlicza sie okresów podstawowego zatrudnienia. " Dlaczego jest liczba mnoga? Co innego jest nie zaliczanie równoległego zatrudnienia. |
bomals | 22-02-2007 14:20:43 [#48] |
---|
... :( nie mam zielonego, ba! bladego pojecia why? Ale jak wyjasnia rzewa, dośc trudno wytłumaczyc PIP-owi, dlaczego mamy swiadectwo i nie liczymy do wysługi. Tym bardziej trudno wytłumaczyć pracownikowi, dlaczego nie chcemy przyjąc swiadectw od niego, jezeli on je składa do akt ("bo nie chcemy ich tam mieć", "nie, bo nie"?) Sytuacja patowa dość, przyznaj! A "bajdełej" skoro tak napisali, znaczy zatrudnienia podstawowego może byc wiecej, niż jedno. Przyznasz - mało logiczne. Może lepiej czasem niektóre stwierdzenia wziąc za pewnik i nie drążyć. Skoro PIP mowi, pisze, nakazuje, by liczyc... liczmy więc :) |
AnJa | 22-02-2007 14:41:26 [#49] |
---|
okresów podstawowego zatrudnienia może być wiele - sam mam ich z 5
oraz ze 2 dodatkowe onegdaj |
pawik | 22-02-2007 15:11:40 [#50] |
---|
Teoretycznie można od pracownika wziąć oświadczenie, które zatrudnienie jest podstawowe. Nie słyszałem, że PIP tak mówi. AnJa - 5 okresów podstawowego zatrudnienia równolegle, czy szeregowo;) (jeden po drugim)? |
|