Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Przed Miętnem- nadzór w naszych KO |
|
beera | 10-02-2007 20:37:02 [#01] |
---|
czytam trochę plany nadzoru naszych KO. Dzis wstrząsnął mną poznański plan... Myślę, ze warto wszystkie palny zebrac w jednym wątku. Po porównaniu widać, ze nasz nadzor jak rozdrobnienie dzielnicowe. Wiele róznych pomysłów, w dodatku po omacku, na wyczucie. Brak generalnego pomysłu, centralnej polityki oswiatowej w minimalnym choć zakresie ( bo nie chodzi mi o centralnie stanowioną koniecznośc noszenia mundurkow). Różnice w interpretacjach tak zasadnicze, jakby chodziło o rózne sprawy. I widać w ktorym KO NIE CHCIAŁOBY się dyrektorować. Na szczęście są tez takie, gdzie dyrektorować by się chciało. 1. SZCZECIN http://www.xoops.kuratorium.szczecin.pl/modules/wfsection/article.php?articleid=1080 2. ŁÓDŹ http://www.kuratorium.lodz.pl/show_orgnadzped.php 3. WROCLAW http://www.kuratorium.wroclaw.pl/index.php?id_kat=25 4. OPOLE www.kuratorium.opole.pl 5. BYDGOSZCZ http://www.kuratorium.uwoj.bydgoszcz.pl/KO%20nadzor%20pedagogiczny/Plan_nadzoru_2006_07.htm 6. KATOWICE http://www.kuratorium.katowice.pl/Nadzor_pedag/plannadzoru2sem2007.doc 7. OLSZTYN http://www.ko.olsztyn.pl/ko/index.php?plik=nadzor/rszk2006_07/index.htm
http://www.kuratorium.waw.pl/pdfs/1,82953523192470,1.pdf 15. KIELCE ( Z KOMENTARZEM;) kurde,nie nadążam za zmianami. Od wczoraj w naszym KO mamy kolejny, nowy, plan nadzoru. W dodatku obowiazuje od 5 lutego, od którego miał obowiazywać ten poprzedni opublikowany 2 lutego. Tamten zniknął jak kamfora i tylko adres po nim został
16.KO w Poznaniu: http://www.ko.poznan.pl/?page=1032 ............. Dziekuję Ewie 13- moje zestawienie powstalo głównie dzięki jej pracy |
beera | 10-02-2007 20:52:47 [#02] |
---|
aha czemu ma służyc ten wątek? Jesli w planach nadzoru waszych KO, jest cos na co chcielibyście zwrócic szczególną uwagę, napiszcie tu o tym warto zrobic zbiorowkę slabych i mocnych stron naszych KO w zakresie sprawowania przez nie nadzoru nad szkołami czyż nie? |
beera | 10-02-2007 21:02:24 [#03] |
---|
angielskie wnioski: Wprowadzenie do szkoły osoby, która ma badać szkołę celem rozliczenia szkoły i jednocześnie ta sama osoba ma być krytycznym przyjacielem, jest koncepcją mało realną i dziwną. Dziwna jest przyjaźń, w której inni mają decydować kto z kim się przyjaźni.” |
Ewa 13 | 10-02-2007 21:09:14 [#04] |
---|
Asiu gratuluję pomyslu - wątek świetny - teraz tylko niech kazdy szczegółowo skupi się nad swoim planem (planem KO) i pisze o swoich watpliwościach |
beera | 10-02-2007 21:13:45 [#05] |
---|
ewa- pomysł inspirowany Twoim z innego wątku :) |
Leszek | 10-02-2007 21:15:12 [#06] |
---|
również gratuluję... proponuje pisać także na ile zrozumiały (lub nie-) jest prezentowany plan nadzoru w naszym województwie... i odczucia kręgów dyrektorskich... pozdrawiam |
Małgoś | 10-02-2007 21:24:57 [#07] |
---|
hmmm...poznański też mnie dotyczy trudno sie wczytać ...dziesiątki stron, załączników mnóstwo przewaga formy nad trescią |
beera | 10-02-2007 21:27:13 [#08] |
---|
oooo tez? byłaś juz na szkoleniu? Przeczytawszy niewiele zrozumiałam i z idei i z szczegółowych tez (wklejałam juz wcześniej) Doskonalenie badań w zakresie zadań wynikających z priorytetów kształcenia albo:
Schemat badań jakości kształcenia i wspomagania w zakresie zadań wynikających z badań |
Małgoś | 10-02-2007 21:29:47 [#09] |
---|
osobiście nie byłam - wysłałam swoich ludzi ale chyba niewiele zrozumieli :-( Ja jestem wrocławianka z krwi, kości i duszy zabużańskiej - mnie idee poznańskie nie wchodzą :-( |
beera | 10-02-2007 21:31:12 [#10] |
---|
:)))))) |
zgredek | 10-02-2007 21:34:33 [#11] |
---|
:-))))))))) |
DYREK | 10-02-2007 21:41:14 [#12] |
---|
OPOLE "Rolą kuratora oświaty jest zadbanie o to, aby czas, ludzki wysiłek i środki wkładane w rozwój oświaty były wykorzystywane efektywnie." i oto chodzi |
beera | 10-02-2007 21:43:59 [#13] |
---|
to tez z Opola: Tworzenie atmosfery wspólnej odpowiedzialności, atmosfery wzajemnego zaufania ma na celu miedzy innymi nieukrywanie problemów i niezniekształcanie prawdy, lecz zachęcenie do rzetelnej samooceny. brzmi bardzo dobrze- czy za intencjami wyrażonymi w tym wstepie poszedł plan nadzoru? jak to oceniasz? |
Małgoś | 10-02-2007 21:52:14 [#14] |
---|
WIELKOPOLSKA (Poznań) Obszary dzia łań szkoły/przedszkola/placówki wskazane przez Kuratora Oświaty do badań jakości pracy od 1 lutego 2007 do 15 czerwca 2007 r.
1.1. Zarządzanie strategiczne Szkoła/przedszkole lub placówka posiada wyraźnie określone i akceptowane przez nauczycieli, uczniów i rodziców cele i kierunki działania. Nauczyciele uczestniczą w procesie planowania, rozumieją i akceptują strategię działania szkoły lub placówki. Nauczyciele, uczniowie i rodzice wiedzą, co szkoła lub placówka chce osiągnąć i jak będzie realizować swoje cele. Dyrektor włącza nauczycieli, uczniów i rodziców do tworzenia i modyfikowania programu rozwoju szkoły i placówki. 1.2. Nadzór pedagogiczny dyrektora dla zapewniania jakości pracy Nadzór pedagogiczny w szkole lub placówce zapewnia ciągły rozwój i doskonalenie jakości jej pracy oraz zmierza do zaspokojenia potrzeb uczniów rodziców i nauczycieli. Sprawny i skuteczny nadzór pedagogiczny sprawowany przez dyrektora szkoły lub placówki sprzyja podwyższaniu jakości jej pracy. Dyrektor organizuje wewnętrzną diagnozę jakości pracy. Majsterszyk. Prawda? :-) Nie ma to jak okreslić zadanie w taki sposób, aby trzeba było objąć wszystko ;-) A ja uważam, ze jak trzeba zrobić wszystko, to zazwyczaj nie robi się nic porządnie :-( Poza tym słabo się to ma do UoSO - tak mi się zdaje. Nie cierpię ogólników w zadaniach :-( |
Magosia | 10-02-2007 21:56:00 [#15] |
---|
Nie porównywałam innych ..bo wcześniej nie mialam czasu, a dzisiaj juz mi sie nie chce... I z tym zastrzeżeniem mówię, co już na innym wątku powiedzialam : LUBELSKI mi sie podoba. Zalety:
- Krótki.
- Konkretny.
- Pisany jasnym, poprawnym językiem.
- Wiem - kto, co , kiedy, jak , w jakim terminie.
Poza tym - omówił kurator - w ciągu godziny i nie miałam odruchu protestu ( a Ci co mnie trochę znają, wiedzą, że u mnie ten odruch często..odruchowy;-) Spodobało mi się, jak kurator podkreślał, że badanie robi wizytator- jeśli to jest potrzeba KO - czyli sam ankietuje, analizuje, opracowuje, a dyrektora zapoznaje z wynikami. Wiem co potrzeba na wizytację w szczegółach, wiem, co na hospitacji, wiem, jakie badania mnie czekają do końca roku. Chyba należę do tych KO, o kórych Asia pisze: Na szczęście są tez takie, gdzie dyrektorować by się chciało. Fakt- mnie sie chce mimo ,że co jakiś czas mam pod górkę z OP - to tak dla równowagi :-) |
Ewa 13 | 10-02-2007 21:58:19 [#16] |
---|
Szczecin oby nie okazało się, ze z całego województwa tylko ja nie rozumiem pewnych zapisów Program wizytacji 1. odpowiedź na pytanie w celach wizytacji nie jest dopasowana do wszystkich typów szkół i placówek - skupienie uwagi wyłącznie na wynikach w nauce, a w UoSO jest troszkę więcej niz tylko wyniki w nauce 2. tematyka wizytacji - nie jest dopasowana do typów placówek - nie pasuje np.do PP-P 3. niezrozumiałe kryteria oceny efektywnosci działań edukacyjnych - np. jak rozumieć "Uspołecznienie procesu nadzoru pedagogicznego dyrektora" 4. Powiadomienie dyrektora szkoły/placówki i organ prowadzący (na piśmie) o terminie wizytacji z 2 tygodniowym wyprzedzeniem. W treści zawiadomienia wizytator może poprosić dyrektora o pisemną, krótką, uzupełniającą informację wynikającą z tematyki wizytacji - wizytator powinien być przygotowany do wizytacji jeśli prowadzi nadzór nad szkołą - nie rozumiem tego zapisu - czy dyrektor musi opracować już całość wizytacji (materiały) i w jakim terminie ma to zrobić?... skoro zawiadomienie o wizytacji wysyłane jest do niego na dwa tygodnie przed... 5. nie ma nic na temat - po jakim czasie następuje rekontrola zaleceń powizytacyjnych - czy jest to uzależnione od wizytatora, czy to on określa termin i czy zawiadamia o tym wcześniej dyrektora??? |
beera | 10-02-2007 22:00:53 [#17] |
---|
Małgoś- a zauważylaś, ze te Wasze, to powielenie z poprzedniego rozporządzenie standarów oceny pracy szkoły? W dodatku nie rozumiem- KO wam to wskazał do badań? Czy to tylko te szkoły, ktore mają wizytację? nie mogłam tego rozebrać? ............... magosia- to jest ważne, że nie chcą zrobic ze szkoły instytucji wykonującej badania na zlecenie.
I nie musisz porownywać- napisz nam tylko o swoim, z kilku takich opowiesci porównanie samo wyjdzie:) |
Ewa 13 | 10-02-2007 22:02:44 [#18] |
---|
Szczecin Plan nadzoru tabelaryczny, krótki, odsyłający do załączników - z samego planu niewiele wynika |
Małgoś | 10-02-2007 22:04:12 [#19] |
---|
WIELKOPOLSKA W tzw. INFORMACJI PODSTAWOWEJ O SZKOLE NALEZY OPISAĆ:
Środowisko i warunki funkcjonowania z uwzględnieniem: 1. Poziomu gospodarczego społeczeństwa na tle województwa (w tym stopa bezrobocia, zamożność społeczeństwa). |
2. Poziomu finansowania potrzeb szkoły przez organ prowadzący. |
3. Rodzaju naboru uczniów. |
4. Poziomu aspiracji edukacyjnych uczniów. |
5. Konkurencji na lokalnym rynku usług edukacyjnych (w wypadku szkół ponadgimnazjalnych i gimnazjów). |
6. Lokalnej infrastruktury kulturalnej (muzea, biblioteki, kina, teatry, domy kultury itp.). |
Inne (w zależności od badanego standardu): | Póki co nie mogę się doczytać, czy każda szkoła musi składac takie informacje, czy tylko te które są objęte badaniem. Zdaje sie jednak, ze ...każda (???) |
Małgoś | 10-02-2007 22:06:45 [#20] |
---|
Asiu, nie mam pojęcia Ale mam wrazenie, że te bardzo rozbudowane arkusze dotycza szkól wskazanych do badania, natomiast mnóstwo innych (bardzo podobnych do przeszłosci) wymagań ma zastosowanie do wszystkich. W tygodniu podzwonię sobie telef. do KO i spróbuje się dowiedzieć |
beera | 10-02-2007 22:08:20 [#21] |
---|
ewa- to z numeru 5 łączy sie pewnie z UOSO 6. W przypadku nieuwzględnienia zastrzeżeń przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, dyrektor szkoły lub placówki jest obowiązany powiadomić ten organ o realizacji zaleceń, uwag i wniosków w terminie 30 dni. Czyli nie wczesniej niz po 30 dniach wnioski, a o reszcie rzeczywiście nie wiadomo. ............ Małgoś- ciekawe jak to rozbierzesz, mnie się nie udalo, ale siedziałam nad tym tylko godzine ;) swoją droga litosci : Środowisko i warunki funkcjonowania z uwzględnieniem: 1. Poziomu gospodarczego społeczeństwa na tle województwa (w tym stopa bezrobocia, zamożność społeczeństwa). 4.Poziomu aspiracji edukacyjnych uczniów. Rozbawilo mnie tez to, że od kazdej szkoły chcą opisu konkurencji na rynku edukacyjnym - każda szkoła ma to opracować? |
Ewa 13 | 10-02-2007 22:08:45 [#22] |
---|
podoba mi się plan z Wroclawia... czytając go wiem co mam robić i co będzie przez KO wymagane... jako publiczna lub niepubliczna placówka... przeraziła mnie tylko ilość zadań, ale podobno (tak mi wytłumaczono na forum) jest już zrealizowana |
Magosia | 10-02-2007 22:09:10 [#23] |
---|
O Matko :-( :-( Jeśli to jest tylko podstawowa informacja , to się nieźle dalej zapowiada. Oczywiście - to jest do zrobienia- tylko jak się to ma tak naprawdę do nadzoru oświatowego? To jak dyrektor poznańskiej podstawówki będzie pisał ..to on tę bazę kulturalną musi całą? ? ? Lokalna infrastruktura kulturalna (muzea, biblioteki, kina, teatry, domy kultury itp.). Się trochę napisze..... |
beera | 10-02-2007 22:09:37 [#24] |
---|
:)))))))))) w szkole w miescie 130 szkół i każda ma opisać: Lokalną infrastrukturę kulturalną (muzea, biblioteki, kina, teatry, domy kultury itp.). |
Magosia | 10-02-2007 22:10:19 [#25] |
---|
Uzupełnienie: # 23 był do 19 |
Małgoś | 10-02-2007 22:11:07 [#26] |
---|
Asiu, to ...kpina nie mamy ani możliwości, ani kompetencji do rozpracowywania konkurencji, środowiska itp. nie jestesmy placówką badawczą |
beera | 10-02-2007 22:12:20 [#27] |
---|
ewa- dolnosląskie, to moje Podoba mi się ten plan- mam nadzieję, ze KO wpisało tyle zadań, bo część jest zrealizowana. Generalnie podoba mi się, ze plan nadzoru KO dotyczy KO, a nie tego, co w ramach SWOJEGO AUTONOMICZNEGO nadzoru ma robic szkoła. Zobacze jak to będzie w praniu- ale najważniejsze, ze ten plan zrozumiałam, a jak czytam inne, to widze, ze mogło być gorzej |
Ewa 13 | 10-02-2007 22:13:33 [#28] |
---|
osobiście spodobał mi sie plan Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty - rozbudowany, ale każdy moze łatwo się w nim znaleźć - każdy dyrektor - uważam, że pomimo objętości, to bardzo dobry plan... |
beera | 10-02-2007 22:13:43 [#29] |
---|
Małgoś- dzis czytałam ten Poznań... zdumiał mnie, może na szkoleniach trochę jasniej to było przedstawione, stąd pytanie... |
Magosia | 10-02-2007 22:13:43 [#30] |
---|
A swoją drogą uważam , że pod każdym takim planem powinien sie AUTOR podpisać. Wiadomo- kurator - podpisuje jako decydent. Ale KTOŚ to przygotowuje- jakiś zespół, ktoś nad tym siedzi. |
beera | 10-02-2007 22:14:31 [#31] |
---|
musze poczytać ten kujawsko w takim razie chyba jest z niego tu ktos i pomoze tez |
beera | 10-02-2007 22:21:37 [#32] |
---|
powiedzcie jak to jest że w jednym KO ( kuj- pom) mozna napisac normalnie, a w innym musi byc taki potworek: 13. Zasadność wprowadzania zmian, które są kategorią rozwoju uczniów. |
Ewa 13 | 10-02-2007 22:24:31 [#33] |
---|
dzięki za cytat tylko jednego "potworka"... |
Marek Pleśniar | 10-02-2007 23:10:09 [#34] |
---|
popieram jawność autorstwa urzędniczych potworków i lubię Internet za zdolnośc do realizacji jawności;-) no i .. podziwiam brak wyobraźni owych autorów, którzy nie spodziewają się że wszystko wylezie na jaw np na ogólnopolskim forum;-) |
Jolanta Szuchta | 10-02-2007 23:20:35 [#35] |
---|
A mnie się to podoba Sprawowania nadzoru pedagogicznego nie należy traktować jako akcji. Ma to być proces polegający na przemyślanej, ciągłej i systematycznej współpracy nadzorujących z nadzorowanymi, na możliwie pełnej i wnikliwej obserwacji przebiegającej w życzliwej atmosferze, partnerskim współdziałaniu, wymianie doświadczeń, udzielaniu pomocy, inspirowaniu i wspieraniu twórczych inicjatyw, zdobywaniu rzetelnej i obiektywnej wiedzy o stanie szkół/placówek oraz efektach |
AnJa | 11-02-2007 11:14:45 [#36] |
---|
u ns na stronie nie ma
spotkanie było - ale ja z czytających jestem i mówione do mnie nie dociera
wiem tylko, że mam wizytację w marcu - a reszta mnie nie rusza |
Adams135 | 11-02-2007 12:40:17 [#37] |
---|
... "... nie mamy ani możliwości, ani kompetencji do rozpracowywania konkurencji, środowiska itp. nie jesteśmy placówką badawczą". No cóż KO chce sprawdzać również działania marketingowe szkół. Może wkrótce zażądają biznesplanów niczym banki od firm które występują o kredyt. Jednym słowem KO teraz zaczyna "robić" w audycie - znaczy się trochę inaczej jak przedtem ale nie tak samo. Co to znaczy ... być dla samego bycia i czuć się potrzebnym ;-) ? |
Ewa 13 | 11-02-2007 13:15:18 [#38] |
---|
Gorzów zgrabne połączenie rozporządzenia i UoSO - zbyt mało jednak (jak dla mnie) o prowadzonym nadzorze przez samo KO... bardzo ogólnikowo (czytając) uwagę mą budzi zapis 2. W szkołach artystycznych, rolniczych i leśnych Lubuski Kurator Oświaty sprawuje nadzór pedagogiczny tylko nad nauczaniem przedmiotów ogólnokształcących. ale może być to z niewiedzy - z powyższego zapisu wynika, że na terenie KO nie ma np. szkół w schroniskach dla nieletnich... żaden zapis nie mówi o tego typu szkołach w planie widać dużą autonomię, którą przekazuje się poszczególnym wizytatorom - zakres wizytacji - ma to swoje dobre strony (w spojrzeniu optymistycznym) brakuje mi jednak konkretów - np. tematyki narad dla dyrektorów, zakresu i tematyki badań, diagnoz.... ale może się czepiam |
Ewa 13 | 11-02-2007 13:25:29 [#39] |
---|
Katowice jak dla mnie - forma planu jasna i czytelna, ale odbieram ją częściowo jako "szkielet"... są wymienione zadania do realizacji priorytetów MEN (nie wiem, co z priorytetami KO), tematyka diagnoz, kontroli, narad dla dyrektorów... wszędzie podane terminy - mozna planować - wiadomo co i kiedy brakuje jeszcze dokumentu dotyczącego wizytacji, ale z planu wynika, że dokument określający zasady planowania i realizacji wizytacji opracowany zostanie do 26 III |
Ewa 13 | 11-02-2007 13:37:41 [#40] |
---|
Rzeszów w planie podoba mi się jego czytelność (forma tabelaryczna) dotycząca wyznaczonych zadań i form ich realizacji, w badaniach podana tematyka, zasięg i techniki, narzędzia - wszędzie są terminy... jako dyrektor wiedziałabym co mnie czeka i z jakich kontroli, czy diagnoz mam się spodziewać... ale nie mogę znaleźć szczegółów wizytacji, jej tematyki i sposobu przeprowadzania... to budzi mój niepokój... jeśli byłabym wyznaczona do wizytacji... |
ankate | 11-02-2007 13:42:23 [#41] |
---|
W Łodzi też zniknęły gdzieś priorytety KO, zostały tylko MEN. |
beera | 11-02-2007 13:49:46 [#42] |
---|
wklejam tu: Jestem już po dwóch szkoleniach (wielkopolska) i nadal niewiele rozumiem, pocieszam się tym, że w tym roku szkolnym nie mam tego "mierzenia" co to teraz nazywa się badaniem. A tak ogólnie to chyba szię wypalam, bo mnie to mierzi już. ........ Ewa- fajne są te Twoje uwagi- żal, ze nie przyjeżdżasz do Miętnego |
Ewa 13 | 11-02-2007 14:00:04 [#43] |
---|
proszę o pomoc Lublin
2.1. Organizacja przeprowadzania wizytacji
3) analiza dokumentacji szkolnej/ placówki: co oznaczają poniższe zapisy dotyczące dokumentacji??? - troszkę się w nich pogubiłam - nie rozumiem wyróżnienia w nawiasach (w planie są one zapisane kursywą) typów placówek - odczytuję poniższe zapisy troszkę dziwnie - przecież w specjałach nie ma księgi ewidencji, a dzienniki zajęć rewalidacyjnych - jeśli jest taka potrzeba powinny być też w masówkach... skoro wymieniane są typy placówek, to gdzie podziały się MOW-y, MOS-y i inne perełki??? - jak było na spotkaniu to komentowane???? a) dokumentacja przebiegu nauczania, działalnosci wychowawczej i opiekunczej (dzienniki zajec przedszkola /przedszkole/, dzienniki lekcyjne, dzienniki zajec pozalekcyjnych, dzienniki zajec wychowawczych /specjalny osrodek szkolnowychowawczy,specjalny osrodek wychowawczy, bursa/, dzienniki zajec dydaktyczno- wyrównawczych i specjalistycznych/ w tym zajec rewalidacyjnych i socjoterapeutycznych/, dzienniki zajec rewalidacyjnowychowawczych, ksiega ewidencji dzieci i młodzieży podlegajacych obowiazkowi szkolnemu, ksiega uczniów, ksiega wychowanków/ specjalny osrodek szkolno-wychowawczy, specjalny osrodek wychowawczy, bursa/, arkusze ocen uczniów, ksiegi arkuszy ocen, uchwały rady pedagogicznej dotyczace klasyfikowania i promowania uczniów oraz ukonczenia szkoły, zezwolenia na indywidualny program lub tok nauki, ewidencja swiadectw,dokumentacja pracy pedagoga/ psychologa), |
Ewa 13 | 11-02-2007 14:00:38 [#44] |
---|
dzięki asiu |
Kawa | 11-02-2007 15:21:22 [#45] |
---|
ja podlegam pod KO Rzeszów, i mam wizytację w kwietniu lub w maju, bo Pani wizytator poinformowała mnie że obecnie zespół do spraw monitoringu w KO opracowuje narzędzia w jaki sposób mają przebiegać wizytacje w naszym województwie.Dopiero jak będzie miała narzędzia i będzie wiedziała jak powinna wyglądać taka wizytacja to dopiero się pojawi u mnie. |
rzewa | 11-02-2007 15:28:02 [#46] |
---|
Przeanalizowałam rzeszów podoba mi się forma i to, że plan dotyczy tego co ma robić KO
Jest pewne novum - załączony harmonogram obejmuje nie tylko wizytacje ale też wszystkie pozostałe formy zbierania informacji o działalności szkół - tak, że każdy dyrek wie co i kiedy go spotka ze strony KO. Harmonogram ten nie obejmuje wszystkich szkół i placówek, wobec czego można domyślać się, ze pozostałe będą poza zasięgiem planowej działalności KO -> czyli KO nie przewiduje zbierania jakichkolwiek danych od wszystkich szkół województwa...
Co się tyczy wizytacji to nie niepokoiła bym się - u nas był przed wprowadzeniem mierzenia jasno sprecyzowany sposób wizytacji szkoły - wizytatorzy penie go pamiętają i będą stosowali... Ale najważniejsza jest zasada, że przed przystapieniem do wizytacji wizytator ma obowiązek przedstawić plan wizytacji oraz listę dokumentów jakie chce przejrzeć jak również ustala z dyrektorem na pierwszej wizycie szczegółowy harmonogram wizytacji - czyli nie powinno tu byc niespodzianek.
Myślę, że jak będzxie zapotrzebowanie to taki dokument o tym jak powinna przebiegać wizytacja ukaże się również.
Analiza planu wskazuje, że KO nie będzie przeszkadzać w pracy szkół, ale czy będzie pomagać to już nie wiadomo... Tematyka szkoleń wyraźnie jest przechylona w strone szkolnictwa ponadgimnazjalengo (zawodowego zwłaszcza), choć z priorytetów, to nie wynika.
W ogóle jest pewna rozbieżność pomiędzy deklarowanymi priorytetami a planowanymi zadaniami... |
rzewa | 11-02-2007 15:29:31 [#47] |
---|
no i mamy :-) kawa nam wyjaśniła dlaczego nie ma nic bliższego nt. wizytacji...
:-) |
jxg | 11-02-2007 15:38:14 [#48] |
---|
troszkę bym tego Rzeszowa broniła, jeśli chodzi o ten rozdźwięk to nie do końca.
W priorytetach:
4. Wysoki poziom edukacji pod względem jakości i użyteczności społecznej.
5. Edukacja na rzecz „gospodarki wiedzy"
to zadania związane z zapotrzebowaniem rynku na kształcenie zawodowe przecież.
A w planie umieszczono wiele zadań wcześniej (przed nowym rozp.)
już wykonanych.
Misię podoba, wiem co mam robić.
A jeśli chodzi o wizytację, to trzeba sobie złożyć Uoso i rozp. o nadzorze:) |
Macia | 11-02-2007 20:15:43 [#49] |
---|
Kielce chyba ten aktualny nie rózni sie od poprzedniego. Musiałabym porównac dokładnie. |
Kawa | 11-02-2007 20:21:35 [#50] |
---|
jxg Rzeszowa nie trzeba bronic - NADZÓR jest super,czekamy tylko informacji na temat jak będa wyglądały wizytacje, a zgodnie z informacjami od wizytatorów będa na stronie KO wkrótce |
|