Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zaliczki
strony: [ 1 ][ 2 ]
dar6013-01-2007 18:18:54   [#01]
Czy to prawda w, że od stycznia nie można pobierać zaliczek np.na zakupy, podobno zmiana w ustawie o finansach publicznych?
adaole13-01-2007 19:07:47   [#02]
Niestety to prawda. Duże utrudnienie w przypadku zakupów detalicznych.
Marek Pleśniar13-01-2007 19:14:33   [#03]

i co wtedy?

jak chce kupić??? cosia?

adaole13-01-2007 19:35:17   [#04]
Tylko na przelew. Ewentualnie możesz wyłożyć swoją kasę. Albo kombinujesz;-)
adaole13-01-2007 19:39:16   [#05]
Z tym mam same problemy. Zakupy produktów spożywczych na giełdzie, drobnych materiałów do remontu, których nie ma w mojej miejscowości(tu mi wierzą;-)), kasa na wycieczki (wszystkie wpłaty przeprowadzamy przez konto).
Gaba13-01-2007 19:56:49   [#06]
a my mamy już 2 zaliczki otwarte... - przecież to nielogiczne, bo sklepy nie chcą dawać na przelew... jeżeli to jest prawda, to to jest problem dla nas a nie jakieś poprawki do rozporządzenia w sprawie statutów.., które dubluje dawno istniejące rozwiązania (tu otrzeba ludzie, którzy nie przeszkadzają w stosowaniu prawa...)
adaole13-01-2007 20:08:41   [#07]
Podczas ostatniej kontroli RIO w ub roku, pan kontroler zapowiadał juz tę zmianę.  Mówił, że chodzi o to aby zaliczki nie były "kasą zapomogową". Jakoś nie chciało mi się z nim dyskutować.
Marek Pleśniar13-01-2007 20:09:57   [#08]
mus wyrobić kartę magnetyczną na firmę
adaole13-01-2007 20:13:14   [#09]
Tak, to jest rozwiązanie. Jednak jak zapłacić kartą na giełdzie? Nie wszystkie sklepy mają też czytniki kart. Ale to ich problem;-). Nasz to zabezpieczenie i przechowywanie karty. Pozostają jeszcze czeki.
Marek Pleśniar13-01-2007 20:14:21   [#10]
to faktycznie problem sprzedawców. Bezczytnikowcy wyginą.
Ank13-01-2007 21:26:30   [#11]

A u nas dalej działają zaliczki - dla intendentów na żywienie i na pozostałe zakupy osobno.

Gdzie znaleźć te zmiany? Wklejcie jakiś link

Hala Sportowa13-01-2007 22:04:47   [#12]
A gdzie w ustawie to pisze?  który artykuł ustawy?
Renatka13-01-2007 22:28:13   [#13]
kto poda podstawę prawną!!! mamy tak jak u Ank
Konto zapomniane14-01-2007 00:15:36   [#14]

zaliczka

Gdzie jest ta zmiana  ?Bo my tez juz mamy otwarta zaliczke proszę o pomoc

wisiak14-01-2007 03:15:14   [#15]

nasze

zaliczki na żywność też funkcjonują.I co?? Przecież na takich wsiach jak u nas nikt nie da na przelew, bo musiałby codziennie przelewać. E, znowu ktoś zachorował ;)0
adaole14-01-2007 14:50:34   [#16]
Informację o braku zaliczek otrzymałem od skarbnika gminy i od swojej księgowej. W poniedziałek sprawdzę to w przepisach i napiszę. Teraz idę do szkoły na WOŚP.  Cześć. Ups- Siema
Tytus15-01-2007 08:17:05   [#17]

zaliczki

Kochani !!!! proszę napiszcie gdzie tego szukać bo juz mi sie ciepło zrobiło
mika15-01-2007 09:05:56   [#18]
Podnoszę, bo też bardzo mnie to interesuje.
adaole15-01-2007 09:50:27   [#19]
Napiszę za dwie godziny. Już wiem jak jest. Cierpliwości.
adaole15-01-2007 11:40:08   [#20]
Czyli tak.
Dotychczas w sprawie zaliczek działał &19.1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA FINANSÓW
z dnia 26 stycznia 2005 r.w sprawie gospodarki finansowej jednostek budżetowych, zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych jednostek budżetowych oraz zasad i terminów rocznych rozliczeń i wpłat do budżetu (Dz. U. nr 23 poz. 190 z dnia 9 lutego 2005 r.). Zapis ten, mimo że w dziale dotyczącym państwowych j.b. dotyczył również samorządowych j.b..
ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 29 czerwca 2006 r.
w sprawie gospodarki finansowej jednostek budżetowych, zakładów budżetowych i gospodarstw pomocniczych oraz trybu postępowania przy przekształcaniu w inną formę organizacyjno-prawną
(Dz. U. z dnia 30 Nr 116,  poz. 783 z 29 czerwca 2006 r.) zniesiono mozliwość udzielania zaliczek pomijając całkowicie dotychczasowe zapisy par 19.1.
W nowym rozporządzeniu o zaliczkach  jest tylko zapis:
§ 37. Pracownicy placówek mogą otrzymywać, na podstawie odrębnych przepisów, zaliczki na koszty leczenia oraz zaliczki na poczet wynagrodzenia przed wyjazdami na urlopy wypoczynkowe.
A to nie rozwiązuje naszego podstawowego problemu.
Czyli klapa.
Magdat15-01-2007 12:23:54   [#21]
To że nie ma zaliczek to nie oznacza iz w szkole nie może byc obrotu gotówkowego. Poprostu trzeba kupic artykuły za własne pieniadze, a później rozliczyc się w kasie szkoły (nalezy pamietac aby nie było takiej sytuacji,że kupiono w danym dniu za wieksza kwotę niż wynosi stan kasy...(bo i takie sytuacje widziałam ).
Jacek15-01-2007 12:31:54   [#22]

a to

§ 17. 1. Państwowe jednostki budżetowe przyjmujące dochody do kasy lub za pośrednictwem poczty obowiązane są do przekazania ich w dniu pobrania (wpływu) na właściwy rachunek bieżący dochodów. W uzasadnionych przypadkach, w zależności od wysokości przyjętej gotówki oraz właściwego jej zabezpieczenia, kierownik jednostki może podjąć decyzję określającą częstotliwość przekazywania gotówki do banku.

2. Przepis ust. 1 nie dotyczy stałego zapasu gotówki na bieżące wydatki.

Karolinamat15-01-2007 12:33:02   [#23]
A co zrobić w przypadku kiedy nie ma kasy (kontrola nam tego nie zakwestionowała) i tylko są pobierane zaliczki - jedna na dożywianie, druga na bieżące potrzeby szkoły. Z jednej strony byłoby dla mnie "wygodniej" gdyby wszystkie faktury były na przelew, ale z drugiej strony wiadomo że nie wszyskie sklepy takowe dają.
Magdat15-01-2007 13:07:19   [#24]

Nie spotkałam sie jeszcze z zaliczką bez kasy... przecież zaliczke pobiera się w gotówce czyli musi być kasa: najpierw pobiera się pieniążki z konta, przyjmuje do kasy-na raport kasowy i nastepnie kupuje na fakturki gotówkowe... i wszystko gra:)

Karolinamat15-01-2007 13:37:17   [#25]
Wiem że to trochę skomplikowane. Na początku pobieramy zaliczkę stała, która jest rozliczana na koniec roku. Przez cały czas zaliczkobiorca ma np.1000 zł i fakturami rozlicza się do tej wysokości. Chciałam wprowadzić kasę, ale dyrekcja powiedziała,że skoro kontrola się nie doczepiła do tego to ma zostać tak jak jest.
Magdat15-01-2007 13:52:48   [#26]
No nie wiem, ale w świetle przepisów zaliczek nie powinno być(a juz tym bardziej całorocznych), czyli z dyrekcją mozna teraz porozmawiać na temat utworzenia kasy.Tym bardzej że kontrola pewnie była z OP, nie zapomnijmy  że w każdej chwili szkoła może mieć kontrole z RIO, a wtedy taka sytuacja może być potraktowana poważenie (oczywiście tego nie życzę).
Renatka15-01-2007 15:00:15   [#27]
 a zakłady budżetowe????
Ania15-01-2007 16:56:55   [#28]

mamy jak karolinamat

kontrola RIO nie miała absolutnie żadnych zastrzeżeń
ulkowa15-01-2007 17:46:30   [#29]

To chyba żart. Konserwator ma stałą zaliczkę. Za to jak trzeba kupuje jakieś wyłączniki, żaraówki, znaczki i różne drobne rzeczy i tak przez cały rok. Dlaczego konserwator szkoły ma finansować szkołę. Przecież on często w rachunkach ma ponad 200 zł. To chore. Dzisiaj dorabiał 6 kluczy i co miałby to kupować z własnych pieniędzy? Księgowość nie wypisze czeku na kilka złotych i bedzie musiał cekać a tutaj trzeba już zapłacić abonament RTV. Programy nauczania z Ministerstwa przychodzą za zaliczeniem pocztowym. Tez trzeba wyłożyć własną kasę. Można powiedzieć, że konserwator może kupić od razu 20 wkładek, 100 żarówek itd ale niby po co maja być zamrożone m pieniądze?

adaole15-01-2007 17:46:59   [#30]
Regionalne Izby Obrachunkowe dopiero w tym roku na szkoleniach zaczęły zwracać uwagę na sprawę zaliczek. Osoba, która "opiekuje się " w RIO naszą gminą potwierdziła brak mozliwości udzielania zaliczek.  Potwierdziła także słuszność zastrzeżeń, ale "prawo to prawo".  Coś w tej sprawie się dzieje w izbach, bo zastrzeżenia są powszechne. Nie tylko szkoły mają problem.  Kontrole RIO dopiero w tym roku będą zwracały uwagę na zaliczki. Zresztą skarbnik OP zwróci na to z pewnością uwagę.

Może warto byłoby i ze strony OSKKO skierować do MF reklamację?
Być może jest jakieś rozwiązanie, o którym nie wiemy?

Renatko, pytasz o z.b.. W nich oraz w gospodarstwach pomocniczych tak samo. Brak możliwości.
Karolinamat - tak długi okres rozliczenia i w poprzednim stanie prawnym nie był dopuszczalny. Czy tak było to określone w waszym  wewnętrznym ustaleniach?  Pewnie nie mieliście kontroli RIO. Ja miałem zapisany dwa lata temu miesiąc i to zostało zakwestionowane. Musiałem zmienić na dwa tygodnie.

Co do przekazywania gotówki do banku, to nie widzę uzasadnienia aby ja przetrzymywać w szkole. Zbyt duża odpowiedzialność. Od razu do banku!

Konsekwencje z powodu nieprzestrzegania przepisów finansowych są nieporównalnie większe od pieszczot jakimi mozemy być potraktowani przez KO czy OP za niedociągnięcia z KN czy UoSO.  Ja nie ryzykuję. Jeśli wiem, że nie to nie. Chyba, że nie wiem, to co innego;-)
dyrlo15-01-2007 17:49:14   [#31]
A pogotowie kasowe? Musi być kasa, kasjerka i pogotowie kasowe. Ja sama niechętnie wykładam ze swoich a pracownikom miałabym kazać?
adaole15-01-2007 17:49:46   [#32]
ulkowa NIESTETY!
A jeszcze dodam, że od tego roku sklepy nie powinny pisać faktur zbiorczych! (Dotyczy zakupów na "zeszyt").
Jestem jednak optymistą. Nie taka wojne się przeżyło. Coś wymyślimy.
adaole15-01-2007 17:51:30   [#33]
I jeszcze:
Jeśli masz "pogotowie kasowe", to w kasie możesz miec pieniądze i nimi płacić. Nie możesz tylko dac ich w formie zaliczki pracownikowi.
ulkowa16-01-2007 00:50:00   [#34]

nie jestem ksiegową ale to wariactwo. A co jeżeli woźnemu całą wypłatę zabiera żona? Fakt czepiam się. Nie można nawet powiedzieć, że został zlikwidowany obrót bezgotówkowy bo przecież jest. Jutro dzonię na pocztę z prośba o wystawienie faktury na przelew za abonament RTV no i oczywiście za znaczki. A te łączka, kolanka i inne drobiazgi. A niech się wali.

I jeszcze jedno> Nasze sprzataczki w następnym  będą chodziły do sklepu z artykułami bhp. Będą wybierać fartuszki i buciki (takie drewniane klapeczki) To teraz mam je wszystkie wziąść za rączkę i iść o jednej godzinie żeby to kupić.

ALE CYRK

Konto zapomniane16-01-2007 07:24:24   [#35]
A co z art. żywnościowymi do stołówki. Większość warzyw i owoców kupowane są na "rynku" i w małych sklepikach nie ma możliwości robienia zakupów bez zaliczki
kama617-01-2007 10:17:07   [#36]

A jak sę dało zaliczkę? To co teraz?

Karolinamat17-01-2007 10:57:12   [#37]
No właśnie też dałam. Porąbane to wszystko
Jacek17-01-2007 11:00:14   [#38]

no a gdzie jest zapis, że nie można zaliczek???

wkleiłem zapis z rozporzadzenia, który jednoznacznie daje prawo do zaliczek miom zdaniem:

§ 17. 1. Państwowe jednostki budżetowe przyjmujące dochody do kasy lub za pośrednictwem poczty obowiązane są do przekazania ich w dniu pobrania (wpływu) na właściwy rachunek bieżący dochodów. W uzasadnionych przypadkach, w zależności od wysokości przyjętej gotówki oraz właściwego jej zabezpieczenia, kierownik jednostki może podjąć decyzję określającą częstotliwość przekazywania gotówki do banku.

2. Przepis ust. 1 nie dotyczy stałego zapasu gotówki na bieżące wydatki.

Krzysztof Pom17-01-2007 15:06:18   [#39]
Towar do kuchni kupujemy w naszych sklepikach. Dają towar, faktury wystawiają<<zapłacono gotóką>>, intendentka je zbiera, potem robi zestawienie, biegnie do księgowości w OP, dostaje od nich KW, biegnie do banku - bo w nim jest kasa - realizuje KW, biegnie do sklepików i płaci za towar.
Rząd powinien głeboko zastanowić się (jeśli umie) i zmienić program "Tanie państwo" na "Chore państwo". Ono jest tak chore, że jedynie skuteczna terapia, np. elektrowstrząsy moga coś zdziałąć, jednak NFZ z cała swoją kasą nie jest zdolne wyleczyć tych, którzy stanowią nieżyciowe i nieprzyjazne obywatelom prawo.
Gaba17-01-2007 15:08:16   [#40]

zaliczkowanie przez kupującego jest naruszeniem dysycpliny budżetowej - jest to także niedopuszczalne. Ja tak robiłam w roku 2004 i audyt mi zarzucił.

Tak samo za delegacje - najpierw pobrać zaliczkję, a potem zakupić, a potem zrobić rozlliczkę... ;-((((

Marek Pleśniar17-01-2007 16:38:40   [#41]
zgadza się
Gaba17-01-2007 16:56:23   [#42]
mamy pata - nie może pracownik ze swojego zakładać, robiłam tak osobiście, bo mi było wygodniej,  a tam... myslałam... będa mi zwracać, pisać i tak dostanę z powrotem, a tu guzik... takie zakładanie jest przymuszaniem pracownika i nawet siebie samego do naruszania swojego stanu posiadania - nikt nie ma prawa do tego w Polsce.
dzicia17-01-2007 21:32:36   [#43]
§ 37 nowego rozporządzenia  w sprawie gospodarki finansowej jest w DZIALE III dotyczacym placówek mających  siedzibe poza Rzeczpospolitą a nie naszych szkół. Może na podstawie przepisów o zatrudnieniu czy rachunkowości można brać zaliczkę na delegacje , bo z tego rozporządzenia to raczej nie.
adaole17-01-2007 21:50:07   [#44]
Drążę temat dalej.
Już wiemy, że z nowego rozporządzenia w sprawie gospodarki finansowej wykreślono zapisy dotyczące zaliczek. To z kolei stało się podstawą do zakazu udzielania zaliczek.  
Jest jednak inne rozporządzenie:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 28 lipca 2006 r.
w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych jednostek sektora finansów publicznych
(Dz. U. Nr 142, poz. 1020)
a w nim w ZAŁĄCZNIKU Nr 2
PLAN KONT DLA JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH, ZAKŁADÓW BUDŻETOWYCH, GOSPODARSTW POMOCNICZYCH JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH
w punkcie II. Opis kont 1.  Konta bilansowe

czytamy:

"38)    Konto 234 - "Pozostałe rozrachunki z pracownikami"

Konto 234 służy do ewidencji należności, roszczeń i zobowiązań wobec pracowników z innych tytułów niż wynagrodzenia.

Na stronie Wn konta 234 ujmuje się w szczególności:

1)  wypłacone pracownikom zaliczki i sumy do rozliczenia na wydatki obciążające jednostkę;

2)  należności od pracowników z tytułu dokonanych przez jednostkę świadczeń odpłatnych;

3)  należności z tytułu pożyczek z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych;

4)  należności i roszczenia od pracowników z tytułu niedoborów i szkód;

5)  zapłacone zobowiązania wobec pracowników.

Na stronie Ma konta 234 ujmuje się w szczególności:

1)  wydatki wyłożone przez pracowników w imieniu jednostki;

2)  rozliczone zaliczki i zwroty środków pieniężnych;

3)  wpływy należności od pracowników.

Zaliczki wypłacone pracownikom w walutach obcych można ujmować, do czasu ich rozliczenia, w równowartości waluty polskiej ustalonej przy wypłacie zaliczki.

Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 234 powinna zapewnić możliwość ustalenia stanu należności, roszczeń i zobowiązań z poszczególnymi pracownikami według tytułów rozrachunków."

Tak więc z jednego rozp zaliczki zniknęły a w innym nadal funkcjonują.

Myślę, że to jest argument za tym, że nastąpiła pomyłka polegająca na pominięciu zapisów "zaliczkowych" w rozporządzeniu w sprawie gospodarki finansowej a nie calowe działanie MF.

Ponawiam swoją propozycję reklamacji z poziomu OSKKO.
Gaba17-01-2007 22:12:54   [#45]
ja także proszę o szybką rekację do Min. Fn. - bardzo mnie zabolał argument, że nie będzie się finansować z zaliczek prywatnych osób - szkodliwość takiego jakoby finansowania jest znikoma, a straty... w zmianie systemu... wielkie.
dzicia17-01-2007 22:16:43   [#46]
O zaliczkach na delegacje jest tu: rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju,
Karolinamat29-01-2007 22:07:45   [#47]
Dziś na szkoleniu prowadzący (członek kolegium RIO, zastępca rzecznika dyscypliny fin.publ) poinformowała że zakaz pobierania zaliczek obowiązuje tylko w zakresie budżetu państwa. U nas się nic nie zmieniło. Nadal można pobierać zaliczki, zarówno stałe jak i te jednorazowe. Nawet (co mnie bardzo ucieszyło) można pobierać zaliczki stałe na okres roku.  I dobrze....
teka5729-01-2007 23:02:05   [#48]

pogotowie gotówkowe!

wpisuje  tu swoja watpliowść.W takim razie czy osoba odpowiedzialna za prowadzenie biura obsługującego placowki może wyznaczyć jeden dzien w tygodniu na pobieranie przez kasjerkę zaliczki z banku w celu zwrócenia nam własnych,wyłożonych pieniędzy na pokrycie zakupów, bez procentów ,po tygodniu?- może mi odpowiedzie czy tak może być?

To teraz  PAŃSTWO z dyrektorów zrobiło sobie pogotowie kasowe- robi nas w KAS-kuku! Często robię zakupy kilkusetzłotowe, a nawet więcej.Ostatnio wziąłem własny kredyt,by kupić pracownikom towary z funduszu socjalnego.

rzewa29-01-2007 23:03:56   [#49]

weź stałą zaliczkę

i po kłopocie...

a większe zakupy na zamówienie i na przelew...
teka5729-01-2007 23:08:38   [#50]

KAS-kuku

nikt nie chce dać zaliczki,bo w myśl dzisiejszego zarządzenia kierownika-pieniadze kmożna pobierać dopiero po okazaniu sie rachunkiem.
strony: [ 1 ][ 2 ]