Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ksero w szkole
strony: [ 1 ]
Marek Pleśniar19-12-2006 12:54:27   [#01]

Wątek zmodyfikowany.

usunąłem wątek o identycznym tytule ale wszystko wklejam Wam tu - musiałem pozbyć się danych marketingowych z Waszych wypowiedzi:-)

nela2 18.12.2006 16:24 [#01]
Ksero w szkole
Jak rozwiązujecie sprawy kserowania materiałów dodatkowych dla uczniów ?
AnJa 18.12.2006 16:38 [#02]
niestety- ląmiąc prawo

płaca po kosztach- u mnie 10 gr za A4
jokada 18.12.2006 17:52 [#03]
U nas do tej pory sekretarki kserowały wszystko, wszystkim. Gdy skończyły się fundusze i zabrakło papieru, każda klasa zakupiła swój papier(tzn. kto chciał) i teraz n-le mogą kserować sami - do woli.
dyrlo 18.12.2006 20:00 [#04]
Serwisanci powiedzieli mi, że w całym mieście nie znajdą drugiego takiego miejsca gdzie tyle kserują. Rodzice kupili ksero a my kserujemy ile kto chce. Testy, sprawdziany, ćwiczenia przygotowane przez nauczycieli itd. Najwięcej kserują językowcy, prowadzę rejestr kto ile ale to i tak nie ogranicza.
AnJa 18.12.2006 20:33 [#05]

mam chyba ze 4 - przerób z gatunku astronomicznych - cała materiałówka poszłaby na to

wiem, że lepiej byłoby jedno profesjonalne, ale część to spadek po poprzednikach a w pokoju też chciałem mieć jedno, coby zatorów uniknąć

n

jagodast 18.12.2006 21:42 [#06]
U mnie w szkole nie można kserować kart pracy, sprawdzianów czy innych potrzebnych materiałów. Zbieramy pieniądze od uczniów i kserujemy gdzies na mieście. Każda dyskusja na temat ksero w szkole kończy się szybką zmianą tematu przez dyrekcję.
masia 18.12.2006 21:49 [#07]
a kupna kredy nie kwestionuje dyrekcja, czy też każe kupować sobie na mieście

bsmazur

{przepraszam Cię - usunąłem dane firmy) Marek Pleśniar

18.12.2006 22:25 [#08]
ksero dla każdego
1. W sekretariacie dla administracji (finansuje szkoła)
2. W bibliotece szkolnej dla czytelników (finansuje szkoła)
3. W pokoju nauczycielskim dla nauczycieli (sprawdziany itp.) (finansuje szkoła)
4. Na holu szkoły dla uczniów. Zawarłem umowę z firmą na zamieszczenie kopiarki z czytnikiem kart magnetycznych w szkole.  Firma dostarcz papier, toner, karty magnetyczne oraz zapewnia obsługę techniczną i dokonuje wszelkich napraw i konserwacji. Szkoła nie ponosi żadnych kosztów z tego tytułu. Za zużycie energii elektrycznej płaci firma zgodnie z umową.

Teraz uczniowie i nauczyciele korzystają samodzielnie z kopiowania i jest czasami spokój w sekretariacie.

Polecam i pozdrawiam.
darek 19.12.2006 10:20 [#09]

Na potrzeby dydaktyczne ustawiłem w 2 pokojach nauczycielskich kserokopiarki. Wychowawcy zbierają w klasach i samodzielnie kupują papier(można za pośrednictwem dostawcy szkolnego). Bez ograniczeń każdy nauczyciel może kserować, według potrzeb. Szkoła daje toner i zapewnia konserwację.

Przeprowadzięm symulację róznego rodzaju ograniczeń dostępu (karty magnetyczne itp.) - każde okazywało się byc droższym od pełnej demokracji w dostępie do maszyny. Ludzie i tak kserują i będą kserować, a po co stwarzać sobie problemy.

Kaszt takiego rozwiązania to 1x w miesiącu toner (lub rzadziej) - ok. 100 zł/maszyna + 2,3x rocznie konserwacja 200 - 500 zł (zależnie od typu maszyny.

tadek 19.12.2006 10:21 [#10]
Kserujemy bezpłatnie. Papier kupuje RR, lub Szkoła na zmianę. Dziwi mnie nieraz szkoła posiada ksero, a N ksero robią na mieście. Ja mam już drugie ksreo szkoła mała..
AnJa 19.12.2006 10:47 [#11]
Roczne koszty (bez enegii) - ok.25-30 tys.

Z wpływów mamy ok.20 tys., reszta to materiałowka z doskonalenia i budzet szkoły.

Jak u napisalem - 3 mam własne, 1 w dzierżawie.
darek 19.12.2006 11:06 [#12]
Bardzo drogie w eksploatacji te Twoje maszyny... Może taniej wymienić na nowe. Ja się pozbyłem tych starych, sypiących się - toner był drogi, przeglądy częste. I chyba wyszedłem szybko na swoje. Nie trzeba zaraz profesjonalnych maszyn za 10000-15000 zł. (takie mi proponowano). Ja kupiłem Ricocha za jakieś 3000 i koszta spadły o połowę. A co nowe to nowe - drugi rok bez napraw. A ceny ostatnio bardzo spadają - Chińczycy wzięli się do roboty :)
AnJa 19.12.2006 11:41 [#13]
nie wydaje mi się - przy dziennych przerobach (na najbardziej obciazonej ok.25 tys miesięcznie - 2 ryzy dziennie to minimum) małe posypałyby się  sie po około roku

musi być too tez szybkie - kseruje się głównie na przerwach

serwis 2 bardziej obciążonych mam w ryczałcie - i 5 gr od kopii (w tym dzierżawa, toner, wszystkie koszty przeglądów i wymian części - mój papier i energia)

pozostałe pełnia role pomocniczą - a serwis nie jest aż tak drogi, bo poza obudową to chyba już nic z oryginalnego egzemplarza nie mają  i robi je na wszystkich ta sama firma - kolejne koszty więc się redukują (np.dojazdu)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]