Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
podłoga z tworzywa sztucznego |
Gaba | 17-12-2006 08:07:03 [#01] |
---|
zastanawiam się, co dac na korytarze, bo wg wszelkich znaków na ziemi, będę w roku 2007 mieć środki na wymianę zdezelowanych podłóg. Parkiet drogi i niema takiego lakieru, który by utrzymał piękno przy 600 osobach - szuranie, chodzenie, dreptanie... Flizów (tj. kafelków w narzeczu północnym tego królestwa) nie położysz, bo stropy drewniane, nawet bicie dwóch płyt osb nie pomoże... to może wylanie podłogi z tworzywa, taki gumowy płaszcz jak w szpitalach, kolorowe toto, ładen, mamy mieć w sali gimnsatycznej (w roku 2008 wielka demolka... ech, może dożyję). Ma ktos coś takiego, jakie są Wasze opinie, jak się to da utrzymać, dorgie to cudo? A adresy na adres, jeżeli firma solidna i nie partacze. |
bogda4 | 17-12-2006 08:16:28 [#02] |
---|
mówisz o tzw. wykładzinie przemysłowej z gwarancją na 100 lat? Koszt rzędu 5-60zł za metr2.Pielęgnacja typowa+sidoluks, albo natłuszczanie czasem. |
Adaa | 17-12-2006 09:36:25 [#03] |
---|
te wylewane to tartan gabo...ale to inwestycja droga teraz w obiektach szkolnych kladzie sie wykladziny polysafe albo polyflor,ladne to i dekoracyjne,trwale,wygłuszajace itd...łatwe w konserwacji trzeba tylko miec dobrego fachowca,który wie jak wylac podklad i jak klaść,nie ma mowy o jakiejś grudce pod wykladziną mam u siebie takie,doskonale sie sprawują wybór ogromny,kolorystyka też....mozesz sobie sama zaprojektować wzór tu masz przyklady co mozna z tym robić: 

|
joszka | 17-12-2006 10:54:52 [#04] |
---|
Mam to cudo 1000 osób dziennie i święty spokój
Żona w gabinecie ma to również na ścianie -spełnia normy hacapu i normy sanitarne gabinetów zabiegowych -poza tym jest polskie z *asła |
bardu | 17-12-2006 10:58:49 [#05] |
---|
a ile kosztuje ten polysafe albo polyflor?? |
Adaa | 17-12-2006 11:10:08 [#06] |
---|
od 10 -30 euro za m/kw netto + robocizna |
Gaba | 17-12-2006 11:54:56 [#07] |
---|
no właśnie TO TO! a nadaje się na drewniane stropy... może ktoś wie. Ale to ładne. W sali gimsnatycznej będę mieć to w roku 2008 - bo mamy generalny remont wszytskiego w węźle sportowym + rozbudowa kompleksu. Drogie, ale w cenie położenia metra flizów... a metr dębowego parkieru z malowaniem 120zł. A więc może to. 160 x 70 = ... może bym się zmieściła. Widziałam takie w szpitalach, po prostu boskie. Nawet bez wzorków tylko z takimi fajnymi ciągami komunikacyjnymi... |
AnJa | 17-12-2006 12:04:10 [#08] |
---|
coś m się wydaje, że na drewno to wylewane niezbyt sie nadają
nieco mnie trwałe są wykładziny - ale też ze 20 lat poleżą - wzory też sie dowolnie tworzy - trzeba tylko porządnafirmę znaleźć
cena zblizona |
Adaa | 17-12-2006 12:17:28 [#09] |
---|
pod zwykła wykladzine tez musisz miec porzadna posadzkę,bo inaczej przetrze sie po 4 latach w miejscach nierównosci mozna lać pod polisafe i inne,izoluje sie strop a potem samopoziomujaca posadzka,wystarczy kilka cm,nie ma obciązenia takiego no..:-) |
Adaa | 17-12-2006 12:19:27 [#10] |
---|
ale u gaby głowy nie dam...moze miec bardzo azurowy strop:-) |
Gaba | 17-12-2006 13:59:40 [#11] |
---|
własnie o tych samopoziomujących myślę... strop ażurowy, zoabaczymy jak bardzo... |
Renatka | 17-12-2006 14:36:10 [#12] |
---|
dajcie namiary na firmy bo w przedszkolu, też chciałabym mieć taką podłogę( coraz więcej alergików to i dywany nie mogą być), a może coś fajnego na schody niestety drewniane. |
AnJa | 17-12-2006 14:51:00 [#13] |
---|
z drewnem to są same problemu - to cholerstwo cały czas pracuje i to zauważalnie
a to znaczy, że wylewka popęka - a jak cienka to nawet bardzo popeka
a to znaczy, że wykładzine szlag trafi
jesli gaba ma obiekt zabytkowy - warto tez sprawdzić, czy konserwator bnie będzie miał zastrzezeń
grneralnie to jednak byłbm za drewnem - nawet deską - a lakierować można co 2-3 lata i będzie ślicznie |
Majka | 17-12-2006 15:03:06 [#14] |
---|
Na drewnianą konstrukcję (dechy podłogowe) zamiast wylewki można połozyć płyty OSB - usztywniają i dają równe podłoże. Wylewka popęka jak nic.
Ale to też waży trochę i podnosi koszty. |
Gaba | 17-12-2006 15:23:52 [#15] |
---|
ładnie, ładnie... pozostają mi tylko więc klepki długie tzw. szerokie dąb klasa II 110zł za metrzyk i cokoły wysokie (tzw. 12cm z frezem) dorabiane, ekstra przez stolarza z 10 tys. za całość, ech! Krakowski zbytek - J. Sztaudynger Szczyt zbytku stanąć przodem do zabytku PS. Skórkowańcy od okien nie przyjechali w piątek (mają 8 dni na montaż 33 okien). Pewno będą chcieć montować wyganiając dzieci z klas. Jestem zła. Poł roku użerania się od popisania 12 lipca przetargu, użeranie się w kształ, o kolor o wszystko... dosłownie o wszystko. A ty masz 600 ludziw obiekcie i masz się znac na wszystkim, na każde halo, na każde baczność, pier... spocznij i odpocznij. PSS. Po mozolnym namyśle usiłowałam wydodyć z ZEO politykę rachunkowości, którą sobie wprowadziłam 6 stycznia... ale ZEO też ma źle. I to jest to - to państwo jest śmieszne i rozbrajające. |
Andrzej z G | 17-12-2006 19:02:28 [#16] |
---|
Parkiet Dąb mozna chyba dostac już za 50-60 zł III kl jesli duże zamówienie, a jest ładny bo nie jednolity w kolorze. Do pielęgnacji polecam olej nakładany ręcznie i poletrowany maszynowo. Podłoga b. ładnie wygląda. Konserwacja przez zmywanie wodą z dodatkiem tzw "mydełka" i raz na rok lub dwa czyszczenie (nie cyklinowanie) i nowa warstwa oleju. Miałem to nawet w stołówce i zdawało egzamin. Dużo mocniejsze od lakieru i podłoga ma wygląd naturalnego drewna, a nie jak po lakierze sztuczności. Jest cenowo ciut droższe od lakierowania. Pozdrawiam. |
Gaba | 17-12-2006 19:43:32 [#17] |
---|
olej? a to ciekawe? Maszynę masz własną czy sa to nogi obsułgi - jaki olej? |
jerzyk | 17-12-2006 20:09:41 [#18] |
---|
Też mnie ten olej zainteresowł. Andrzej popisz wiecej na jego temat. |
Z Ć | 17-12-2006 20:17:58 [#19] |
---|
W zeszłym roku na drewnianą (deski) podłogę poszła wylewka z czegoś tam, a na to wykładzina przemysłowa. Spisuje się świetnie. Strop oczywiście drewniany. Koszt ok. 100zł/m2. |
Adaa | 17-12-2006 20:32:06 [#20] |
---|
gaba nie bój sie wylewki:-)) Termoakustyczne posadzki cementowo-styropianowe Jest to produkt, składającym się z bardzo lekkiego granulatu styropianowego połączonego w fazie produkcji z płynną zaprawą cementową. W ten sposób otrzymujemy zaprawę charakteryzującą się wysoką izolacyjnością termiczną o dobrej wytrzymałości na nacisk oraz stosunkowo niskim ciężarze, stosowany jako zaprawa wyrównująca pod wylewki podłogowe, o właściwościach izolacji termicznej i akustycznej. Wylewka termoizolacyjna i termoakustyczna posiada bardzo niski ciężar objętościowy gdyż niezawiera piasku i może być stosowana na stropy drewniane oraz stropy stare które nie mogą być zbyt mocno obciążane.
Wylewka jest lekka oraz posiada bardzo dobre współczynniki przenikania ciepła i pochłaniania dźwięku.Stosowany do wyrónania powierzchni belkowych stropów drewnianych |
Gaba | 17-12-2006 20:49:17 [#21] |
---|
no to co mnie straszycie... widzę, że jednak się da... granulaty jakieś - w tym historyczno-zapyziałym stropie jest kupa gruzu, mozna go wywalic, jak mi powiedzino, wtedy będzie istorpom lżej... ale drżeń nie da sie uniknąć. 100 i musi to być stabilne, bo przecież... na stropie drewnianym mam te deski diabelskie, na nich koszmarnie zniszczony parkiet z lat 60 i to trzeba zmienić... koniecznie. Mam tego 320 m2 do pokrycia... a dali mi 50 tys. zmieszczę się, czy nie. A.... jestem płatnikiem VAT... |
bogda4 | 17-12-2006 20:58:40 [#22] |
---|
nie żadne tam wylewane tartany ci nie starczy ale na przemysłówkę i heja ;-) |
Bas | 18-12-2006 09:36:42 [#23] |
---|
do aday Mam tez taką podłogę, ale sa problemy z "błyskiem". Robiłam konserwację - strasznie drogą - i starcza na kilka miesięcy. Podłoga się nie błyszczy. A u innych - proszę! Co to jest? Opisz mi na priva, jak do tego dochodzisz. |
bogna | 18-12-2006 10:59:41 [#24] |
---|
gaba powtórzę za Andrzejem - rozważania na temat podłogi zacznij od rozmowy z konserwatorem |
Adaa | 18-12-2006 11:10:32 [#25] |
---|
bas ten błysk posadzki na fotografii to raczej zasługa flesza:-) tak naprawde to wykladziny takie nie będa sie swiecić,bo cudowanie z nimi aby nadac im połysku sprawia,że zwieksz sie ich poslizgowość...ba..nawet zakazuje sie stosowania past... moje konserwowane są tradycyjnie..woda i jakis łagodny detergent lub mleczko do tego typu powierzchni...od czasu do czasu mozna natłuscić oliwka kosmetyczną-wcale nie wychodzi drogo (nie jadalnym olejem ze wzgledy na mozliwość rozwoju bakterii) moje sa w dobrm stanie moze dlatego,że przed oddaniem ich w uzytkowanie były dodatkowo akrylowane...zreszta akrylowanie mozna przeprowadzać zawsze |
barbaras2 | 18-12-2006 22:22:49 [#26] |
---|
Adaa mam prośbę prześlij mi na email adres wykonawcy takiej podłogi.Dzieki z góry |
Marek Pleśniar | 18-12-2006 22:41:12 [#27] |
---|
adoo i mi przeslij szukam sponsorów OSKKO:-) jak macie dobrych producentów podłóg to dajcie, hę? majlem;-) |
Gaba | 19-12-2006 03:42:30 [#28] |
---|
z konserwatorem będę rozmawiać na samym końcu - mam jak najnieciekawsze zdanie na temat tego konkretnie człowieka, tej funkcji ogólnie - np. odtwarzanie okien w technologiach nie istniejących, komisje okienne w listopadzie... uzurpowanie sobie prawa do dysponowania funduszem, z ktorego pan woj. konserwator nie załatwił nawet 1 złotówki, a jest to moja wyłącznie ciężka krwawica. Zamiana okien skrzynkowych na ... takie same... skrzynkowe... gdzie dzieci dalej miały odstawac kwaterami po głowach... mimo opinii ministerstwa kultury, mimo biegłych, mimo programu konserwatorskiego, programu historycznego... za które trzeba bulić ekstra cięzką kasę... Szczyt zbytku - stanąc tyłem do zabytku - z dedykacją dla pana woj.. konserwatora fraszkę Sztaudyngera śle... G. O. (wiesz kto...) oraz specjalne przekleństwo dla dyr. szkół zbytkowych - obyś cudze dzieci uczył w... szkole zabytkowej... |
ibula | 19-12-2006 12:52:41 [#29] |
---|
podłoga adaa, bardzo proszę o podanie danych wykonawcy, w przyszłym roku chcę zrobić podłogi w przedszkolu, tylko mam jedno pytanie- czy takie podłogi moga być położone także w salach dla dzieci? OP twierdzi, że nie, bo podłogi maja być "ciepłe"-to chyba niech mi dadza na ogrzewanie podłogowe, haha, bo przecież panele też sa zimne. |
Adaa | 19-12-2006 18:48:31 [#30] |
---|
taka wykladzina jest bezpieczna,ciepla,wyciszajaca a w dodatku bakteriostatyczna... OP powinien poleżęć na niej troszkę...najlepiej nago:-) |
Gaba | 19-12-2006 19:16:46 [#31] |
---|
a nie daj się w panele wrobić! |
AnJa | 19-12-2006 19:20:33 [#32] |
---|
e, takie gupie to nawet my, na wschodzie, nie są |
Martuś | 19-12-2006 19:50:07 [#33] |
---|
Dlaczego nie panele? |
AnJa | 19-12-2006 20:13:11 [#34] |
---|
bo cierają się, bo pływają, bo reagują na zmiany wilgotności |
Adaa | 19-12-2006 20:20:12 [#35] |
---|
bo są panelami;-) |
aza | 19-12-2006 20:20:14 [#36] |
---|
w sali przedszkolnej najlepiej parkiet olejowany - ciepły, olej niealergizujący, nie smierdzi jak pasty i nie ściera sie jak lakier |
Marek Pleśniar | 19-12-2006 20:20:24 [#37] |
---|
wypaczają się tudzież i wyglądają potem jak peerelowski chodnik z kafli;-) |
aza | 19-12-2006 20:22:07 [#38] |
---|
boże broń panele - zgadzam sie z tym co pisze AnJa a poza tym - potwornie akustyczne!!!!! |
Marek Pleśniar | 19-12-2006 20:24:44 [#39] |
---|
chyba załozymy Partię Zwalczania Paneli:-) |
aza | 19-12-2006 20:25:50 [#40] |
---|
nawet ładnie sie zaczyna :PZP... |
AnJa | 19-12-2006 20:27:49 [#41] |
---|
nie zamierzam zwlczać jako takich - mają niezłe parametry, są tanie, łatwo sie układa je
nie nadają się do obiektów o takiej przepustowości jak szkoły jedynie |
aza | 19-12-2006 20:32:25 [#42] |
---|
a ja zdecydowanie - jestem przeciw!!! w tej samej cenie, a nawt taniej wychodzi mozaika - naturalne, cieple drewno, o niebo trwalsze od paneli...(aby nie było nieporozumień - nie mam wytwórni mozaiki, ani tartaku, ani lasu.....ani psa ;-))" |
Martuś | 19-12-2006 20:56:43 [#43] |
---|
Dzięki za rady, piszcie jeszcze, bo muszę się na coś zdecydować. Z tymi panelami to mnie tak nie straszcie, bo już trochę mam, ale niedługo. Jak jest, napiszę za kilka lat. Może jeszcze coś o tej mozaice. |
Martuś | 19-12-2006 20:58:57 [#44] |
---|
A terakota? |
aza | 19-12-2006 21:09:15 [#45] |
---|
znaczy tak - mozaiki do przedszkola nie polecam - za cienka i wytrzyma najwyżej 2 cyklinowania - do domu jak najbardziej - z panelami zawsze wygra. W przedszkolu najlepsza klepka (dębowa, olejowana)- w salach, na korytarzach może być opisana powyżej wykładzina przemysłowa - u mnie 2 razy w roku pokrywana jest powłoką akrylową (błysk !!! - ale to kosztuje...) Zamawiam firmę - zdziera starą powłokę - kładzie nową - ważne, aby nie czyścić potem czymś, co rozpuszcza ten akryl - zamiast błysku robią się czarne plamy. Najlepsza woda z odpowiednimi, profesjonalnymi płynami .... niestety..... |
Adaa | 19-12-2006 21:09:55 [#46] |
---|
o Martuś...na tym to OP na pewno nie wytrzyma sekundy;-) |
emeryt | 21-12-2006 11:31:55 [#48] |
---|
martuś....nie daj się zwariować.. Właśnie robię dokumentację na remont mojego przedszkola - w tym podług. Po kilku spotkaniach z projektantem i fachowcami i po doświadczeniach moich w innych szkołach powiem Ci tak: Najlepiej sprawuje się wykładzina PCV Tarkett. Jest w różnych kolorach, różnej jakości i grubości. Do pomieszczeń intensywnie użytkowanych jest specjalny Tarkett trudnościeralny. Łatwo się kładzie, jest ciepły i elastyczny. Uwaga praktyczna: nie wykańczać listwami tylko wywinąć bez cięcia na ścianę na wys. 15-20 cm. Łatwo zmyć i zakonserwować. Jest do tego niedrogi środek - raz do roku i błysk. Ponadto można zmywać maszyną myjącą - koszt maszyny ok. 7000 zł ale co za wygoda przy dużych powierzchniach.(gorąco polecam 2 x do roku). Co do posadzki przemysłowej - miałem w jednej ze szkół i wszystko zdzierałem. Jeżeli podłoże pracuje lub ma kontakt z wilgocią to jej wylanie jest bez sensu. Pęka po kilku latach i się odwarstwia. Panele - jeżeli już to w pomieszczeniach administracji. Tak są zimne, akustyczne, i mają wiele wad. Do pomieszczeń dzieci się nie nadają. Nie rób czasem gresów w komunikacji. Śliskie i mają tendencję do odparzania w przypadku dużych powierzchni. Dobra jest deska barlinecka - gotowa do położenia ale wymaga legarowania i dylatacji więc nie wiem czy wyjdziesz z poziomami pod drzwi. No i jest bardzo droga. U mnie przyjęłiśmy: Wykładzina PCV Tarkett - w pomieszczeniach dla dzieci i na komunikacji (podłoża różne - beton(wylewka samopoziomująca), deski (podpitka OSB), lastrico (odtłuszczanie i matowienie) technologia- klej i zgrzewanie łącz, listwy wywinięte na ściany. Panele - pomieszczenia administracyjne. Płytki gres - komunikacja piwnice, magazyny, kuchnia ,zmywalnia. Życzę udanego remontu |
Marek Pleśniar | 21-12-2006 11:42:38 [#49] |
---|
kurka Zdzisław, będę musiał przez Ciebie wyciąc wątek:-) |
Adaa | 21-12-2006 12:02:33 [#50] |
---|
eee...bez przesady...więcej skorzystamy z postu Zdzisława my-dyrektorzy,niz producenci a poza tym,przeciez podajemy linki do artykułów,czy to nie jest reklamowanie gazty? ;-) |
|