Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Interpretacja Ustawy o ZFŚS
strony: [ 1 ]
Joanna08-12-2006 11:11:20   [#01]

Mam problem - księgowa uważa, że świąteczne bony mogą być różnicowane wyłącznie w zależności od dochodów, a komisja socjalna również od wymiaru zatrudnienia (tak zresztą jest zapisane w regulaminie). Jeszcze raz uważnie przeczytałam przepisy i skłaniam się ku interpretacji mojej księgowej, z drugiej strony jednak rozumiem punkt widzenia komisji, czyli tak zwaną sprawiedliwość społeczną. Tymczasem przepisy jak w większości wypadków dość ogólnie.

USTAWA o ZFŚS

Art. 8. 1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu.

2. Zasady i warunki korzystania z usług i świadczeń finansowanych z Funduszu, z uwzględnieniem ust. 1, oraz zasady przeznaczania środków Funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej określa, z zastrzeżeniem ust. 2a, pracodawca w regulaminie ustalanym zgodnie z art. 27 ust. 1 albo z art. 30 ust. 5 ustawy o związkach zawodowych. Pracodawca, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa, uzgadnia regulamin z pracownikiem wybranym przez załogę do reprezentowania jej interesów.

beera08-12-2006 11:23:20   [#02]

oczywiście, ma rację księgowa

sprawiedliwość spoleczna?
ZFŚS jest funduszem dla najbiedniejszych.
Jesli patrzec na to w ten sposob, to, to dośc mocno sprawiedliwe społecznie

:)

urzędniczka08-12-2006 12:25:42   [#03]
Jedynym kryterium przyznawania i określania wysokości świadczeń socjalnych jest sytuacja życiowa, rodzinna, materialna każde inne kryterium, w tym wymiar zatrudnienia są niedopuszczalne.
aga 308-12-2006 13:27:16   [#04]

ZFŚŚ

jak u Was jest z nauczycielami dochodzącymi, dostaja socjalne czy nie. my mamy w regulaminie, że dla osób niepełnozatrudnionych jest przyznawane, ale tylko gdy jest to ich jedyny zakład pracy. nie wiem czy to jest prawidłowy zapis.
Joanna08-12-2006 13:36:03   [#05]

No właśnie jak to się ma do ustawy? Kurka kasy mało a problemów cała fura!

DYREK08-12-2006 13:42:01   [#06]

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=18947&fs=0&st=0

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=19061#FBK

izka4808-12-2006 15:50:49   [#07]
Interesuje mnie,czy można mieć wspólny regulamin ZFŚS  dla wszystkich placówek w gminie, który ustalą dyrektorzy a zatwierdzi burmistrz?
AnJa08-12-2006 16:44:39   [#08]
o ile pamiętam - ustawa dopuszcza wspólne administrowanie funduszem

tyle, że burmistrz to do niego nic nie ma
DYREK08-12-2006 20:16:34   [#09]

art 53 KN

4. Organ prowadzący szkołę może tworzyć służbę socjalną powołaną do gospodarowania funduszem, o którym mowa w ust. 3.

5. W sprawach nie uregulowanych w ust. 1-4 stosuje się przepisy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych.

nie oznacza to wspólnego ZFŚS

ale

ustawa o ZFŚS

Art. 9. 1. Pracodawcy mogą prowadzić wspólną działalność socjalną na warunkach określonych w umowie.

Umowę zawierają szkoły (nikt ich do zawarcia umowy nie może zmusić). Ważne jest zdanie ZZ (regulamin ZFŚS). OP może wtedy powołać służbę do gospodarowania ZFŚS.

violka09-12-2006 00:28:20   [#10]

aga

wszyscy dostają

a zapis "dla osób niepełnozatrudnionych jest przyznawane, ale tylko gdy jest to ich jedyny zakład pracy" jest nieprawidłowy

ulkowa09-12-2006 01:07:52   [#11]

Nie mogę sie zgodzić z tym, że nauczyciele zatrudnieni w niepełnym wymiarze mają dostawać pełne dofinansowanie z funduszu do bonów czy wczasów turystycznych. A dlaczego? Mieliśmy 3 nauczycieli katechetów (2,70 etatu) plus pani na 2 godziny (pani ucząca religii z........ św...... gdzies w moim mieście. OP nakazał naszej szkole ja zatrudnić). I od września buuuum. Ksiądz wyjechał i na jego miejsce Biskuk przysłał 2 księży. Od kilku dni nauczyciel katecheta musiał wziąść urlop bezpłatny bo został członkiem Zarządu. Na Jego miejsce Biskup przysyła dwóch nauczycieli katechetów.

Mamy super. 6 katechetów w tym pani co nasz najważniejszy nigdy nie widział na oczy.

I proszę, nie mówcie mi, ze pod uwagę w ZFŚS pownna być brana pod uwagę przede wszystkim sutuacja materialna danego pracownika. Możemy zawyżyć progi żeby Ci nasi dochodzący na kilka godzin nic nie dostali. Ale jest małe ale. Zawyżając progi nie dostanie nic z ZFŚS wiekszość nauczycieli, prac. adm i obslugi oraz emerytów.

Dlatego zostaję przy proporcjonalnym wypłacaniu świadczeń

rzewa09-12-2006 07:45:45   [#12]

dura lex set lex

za takie coś nieźle "beknąć" można...

lepiej tego nie pisać w regulaminie - a w praniu to róznie wychodzi...
Gaba09-12-2006 08:17:22   [#13]

1. Ewa, tzn. jak mozna beknąć- co? że RIO napisze, kontrola zaleci, pójdzie najwyżej dodatek motywacyjny... e, tam od razu beknąć nieźle... ;-)))

2. Oczywiście nie zalecam ekpertymentów własnych nad prawem - w więc dura lex... jak najbardziej.

3. Walczę  z poglądem, ze socjalny tylko dla biednych i najbiedniejszych z biednych - w Polsce, zeby przeżyć trzeba miec minimum 1500zł brutto na osobę. Granica nędzy jest okarżeniem tego państwa, bo 500zł na osobę, a nieraz i dotkliwie mniej jest po prostu oskarżeniem. OSKARŻENIEM.

Nuaczyciel i wiele innych zawodów, pocztowie, pielęgniarka nie mogą wyżyć. Za 2 tys. nie da sie utrzymać - chyba ze mówimy o wegetacji.

Nasi najzdolniejsi budją inne potęgi, gospodarki i uniwersystety.

Jeżeli ten socjalny jest taki mały... to nie dziwota, ze dyrektro z komisja kombinują, że starcza tylko dla nędzarzy, ale nie dla biednych.

DYREK09-12-2006 08:39:31   [#14]

"Dlatego zostaję przy proporcjonalnym wypłacaniu świadczeń"

Dyrektor ma prawo wypowiadać swoje poglądy ale ma obowiązek stosować obowiązujące przepisy. Przepis jest taki jaki jest (kryterium socjalne).

RIO, PIP i ZZ czekają na "odważnych", łamiących przepisy ustawy o ZFŚS, dyrektorów. Jeżeli  będzie wniosek o odwołanie to zostaniecie sami.

Gaba09-12-2006 09:19:02   [#15]
Oczywiście Dyrku, 100% racji - bardzo skrupulatnie przeglądano wszystkie wnioski z trzech lat i badano zgodność z wnioskiem pracownika o pomoc, każdy przypadek, gdy ktos otrzymał więcej pieniążków, np. wyższą stawkę bonów z wyższej przedziałki, a srednia go jednak nie puszczała - badano, w jaki sposób zmienił swoje miejsce i np. za prawidłowe uznano dopiski - np. samotna matka, długotrwała choroba w rodzinie, w trakcie rozwodu, itp. czyli wzięto pod uwagę sytuację rodzinną i losową, co jest prawidłowe.
Konto zapomniane09-12-2006 13:15:35   [#16]
 U mnie Komisja Socjalna jeszcze za poprzedniego dyrektora wywalczyła prawo wyższego świadczenia np.bonów dla osób samotnych, ponieważ jak twierdzą osoba samotna ma większe wydatki i świadczenie dla niej przyznaje się w podwyższonej wysokości. Wydaje mi się to niesprawiedliwe i tak nie powinno być. Mam zamiar to zmienić.
Gaba09-12-2006 13:56:30   [#17]

nie wiem, czemu musiała walczyć...

osoba samotna ma w istocie wyższe koszty utrzymania na jedną osobę.

W efekcie będą otrzymywać owego słynnego bona tylko osoby dzieciate i to najlepiej, zeby był wianuszek, wtedy będziesz miała nawet i może medal za politykę prorodzinną.

Komisja pewnie zmieniła, gdy większość komisji była samotna... ;-)))

Adaa09-12-2006 14:42:09   [#18]

ponieważ jak twierdzą osoba samotna ma większe wydatki

kurcze,do jakich pomyslów moga dojśc ludzie

no...co prawda,osoba samotnie zamieszkujaca w domu jednorodzinnym ma faktycznie wieksze wydatki np. mieszkaniowe niż,czteroosobowa rodzina zamieszkujaca w kawalerce

:-)

Wioleta D09-12-2006 18:09:21   [#19]
Moje pytanie dotyczy odpowiedzialności za środki funduszu. Jakie kary? Czy KŚS odpowiada na równi z dyrektorem? Jak często zdarzają się kontrole i kto je przeprowadza? I ostanie: Zmiana dyrektora czy odpowiada za błędy poprzednika?
Gaba09-12-2006 18:25:27   [#20]

1. Nikt nie powinien odpowiadać za błędy poprzednika, ale w praktyce się dośc często zadzra, ze Twoje ew. błędy smają źródło w poprzedniej działalności imoże upłynąc wiele lat zanim wykryjesz kolejne bzdury i nieprawidłowości. Wiem, coś o tym, bo człowieka dokładnie rusza... gdy pomyslę o tysiącu drobiazgów, które winny być a ich nie ma, albo jeszcze zostały zrobione źle i trzeba odkręcać po rok 1999 i jeszcze dalej...

2. np. zgłoszenie do prokuratury... (ja czasem żałuję ze nie zgłosiłam... chciałam być silna i sie odwróciło przeciwko mnie - cały czas cos nie gra z przepisami... na styku lat 1999, 2000, 2001 - niektóre moje błedy sa wygenerowane, bo stan prawny przez poprzednika został... ech!)

3. Komisja za nic nie odpowiada (dlatego należy gonić i ograniczac popisy niektórych mądrali) - jedyną odpowiedzialność ma dyrektor oraz księgowa do granic upowaznienia, jakie kary... np. za naruszenie dysycpliny finansów publicznych - kara od zywkłego uznania za winnego ale odstąpienie od ukarania, co kosztuje jedynie 200zł, po kary wymierne idące w tysiące złotych.

Marek Pleśniar09-12-2006 19:54:56   [#21]

no;-)

1024 razy pisaliśmytu:-) Komisja to takie ciało zwołane bo dyrektor miał dobre serce albo marudną kadrę:-)

Za nic nie odpowiada to i gada rózne.

nam11-12-2006 08:56:01   [#22]
Czytam o tym funduszu i zastanawiam się z jakich województw pochodzicie. Ja jestem z Wielkoposki i musze powiedzieć, że tutaj ustawa nie obowiązuje. Moje 800 zł. na osobę uznano za tak dużą kwotę, że nie należą mi się żadne zapomogi - mam żyć jak pączek w maśle i nie marudzić. Mój dyrektor za to przekroczył próg podatkowy jak i kilkoro nauczycieli również mających z dyrektorem układy i im się należy, chociaż ich dochód na osobę jest trzykrotnie wyższy od mojego. Nikt się tym nie chce zaiteresować i do nikogo nie docierają przepisy. Dyrektor musi dostać zapomogę bo ma tylko jedno dziecko i jest biedny.
Adaa11-12-2006 09:33:21   [#23]

wiele rozgoryczenia...co chyba jaet podstawową funkcja ZFŚS

co do ukladów,to chyba trzeba  miec je z ksiegową skoro wiadomo o przekroczeniach progu podatkowego przez dyrektora i niektórych nauczycieli,bo o ile wiem dochody innych sa objete tajemnicą

nam11-12-2006 10:02:00   [#24]
Wiadomo, bo informacje wyciekły z księgowości i aż huczało w całej szkole. Nie przeszkodziło to wcale w braniu zapomóg przez najbogatszych. Ja naprawdę chciałabym wiedzieć, czy wy wszyscy bierzecie pod uwagę dochód pracownika, czy tylko tak piszecie na forum internetowym. Czy prawo faktycznie jest stosowane w praktyce, bo przykład z mojej szkoły jest żenujący.
Marek Pleśniar11-12-2006 10:06:28   [#25]

nam - ustawa tu nic nie ma do tego. Nie możesz podejmować takiej krytyki nie czytając zakładowego regulaminu ZFŚS.

progi dochodowe ustala dyrektor ze związkami zawodowymi - w Waszym regulaminie

nie wiń więc go samego bo były przy tym związki.

Może spytaj o regulamin po prostu?

AnJa11-12-2006 10:37:56   [#26]
nie mam progów przy zapomogach - ale nie znaczy to, że każdy dostaje tyle samo (kilka zapomóg poniżej 100 zł zahamowało wzrost liczby wniosków o nie),

progi mamy ustalone tak, że róznice kwotowe przy pozostałych świadczeniach są śladowe , nie ma też górnego progu, po przekroczeniu którego  świadczeń nie ma

istnienie komisji socjalnej jest dla mnie swego rodzaju gwarancja jawności swiadczeń
ankate13-12-2006 11:03:50   [#27]

Nno właśnie An-Ja, czy może nie być progów przy zapomogach??? Bo u mnie, są b. ostre, że w sumie zapomogi otrzymują osoby wychowujące dzieci niepełnosprawne i rodziny wielodzietne. Razem 4 uprawnionych każdego roku, a progi jakieś uzależnione od iluś tam % najniższej płacy chyba, czy to dalej obowiązuje przy zapomogach???

Jak macie u siebie, komu można przyznać zapomogę, proszę, bo muszę nad tym wszystkim zapanować,

I jeszcze jedno, kto u was prowadzi całą dokumentację i czy za to otrzymuje jakieś wynagrodzenie???

violka13-12-2006 11:16:12   [#28]

Marek napisał

progi dochodowe ustala dyrektor ze związkami zawodowymi

więc może nie być progów albo mogą być bardzo niskie tak żeby większość się łapała

to zalezy od dyrektora i związków - bo oni muszą się zgodzić co do zapisów regulaminie

jam mam najniższe wynagordznenie jako dochód na głowę w rodzinie - większość się łapie, a dla samotnych próg jest 150% najniższego wynagrodzenia

AnJa13-12-2006 11:17:34   [#29]
nie mamy progów przy zapomogach

dokumentację prowadzi księgowość - w ramach obowiązków

w różnych kwestiach z ZFŚS - dawno temu udało mi się zrozumieć, że jest tylko jeden akt prawny tyczący administrowania tym fundusze - Ustawa

jest on brdzo ogólny - więc regulamin musi byc konkretny, niesprzeczny z ustawą i uzgodniony ze zwiazkami

więc jak cokolwiek komukolwiek przyjdzie go głowy, co do wydatkowania sięgamy do ustawy i sprawdzamym, czy tam tego zabroniono

jeśli nie - sprawdzamy, czy w regulaminie coś o tym jest

jeśli nie ma - uzgadniamy ze związkami i wprowadzamy do regulaminu

albo i nie wprowadzamy(jesli jakoś tam pod niezbyt konkretny zapis regulaminu da się podciągnąć), a konkretny wydatek uzgadniam ze zwiazkami i wydajemy

sprawdza się - bo nasze związki to mądrzy ludzie są
maria4415-03-2007 20:09:13   [#30]
czy można przez Wasze wypowiedzi rozumieć - że jeżeli nauczycie nie złoży mi aktualnego oświadczenia o dochodach na członka rodziny (TO JEST WYMÓG Z NASZEGO UZGODNIONEGO REGULAMINU) to nie powinien otrzymać żadnego świadczenia z Funduszu Socjalnego?? jak się ma np. do tego wniosek o pożyczkę na remont mieszkania??
DYREK15-03-2007 20:24:55   [#31]

Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu.

Zwrotna pożyczka nie jest ulgowym świadczeniem socjalnym, bezzwrotna lub w cześci umorzona - to wtedy ważne dochody lub sytuacja losowa, rodzinna wnioskodawcy.

Ania Sz16-03-2007 08:10:50   [#32]
A w regulaminie ZFŚS w mojej szkole jest zapis, że prawo do świadczeń z funduszu (poż. mieszkaniowej, bonów, wczasów pod gruszą, świadczeń urlopowych, zapomóg) uzyskuje się po przepracowaniu roku... Czy to jest zgodne z ustawą o ZFŚS bo mi sie wydaje że nie...
ewa16-03-2007 08:14:24   [#33]
i dobrze Ci się wydaje Aniu
Ania Sz16-03-2007 09:00:17   [#34]
Wiedziałam :) I jakoś wszyscy udają że nie wiedzą o co chodzi, kurcze, denerwuje mnie to...
Konto zapomniane16-03-2007 09:30:14   [#35]
Nie ma prawnego uzasadnienia dla  tworu jak Komisja Socjalna. Tylko zz i dyrektor. Kednak KS jest bardzo użytecznym ciałem doradczym i przede wszystkim ykonawczym w realizacji zadań ZFSS. U nas poszczególni członkowie KS realizuja poszczególne zadania i są za nie odpowiedzialni. Na wniosku o świadczenie moze być na jego końcu zapis: opinia KS, nizej propozycja zz i na końcu: decyzja dyrektora i podpis. Nawet 1 godzina stosunku pracy to prawo do korzystania z ZFSS w uzależnieniu od sytuacji materialnej.
jxg16-03-2007 17:49:58   [#36]
Jakie oświadczenia o dochodach członków rodziny ustaliliście w waszych szkołach?

Czy dochód roczny na podstawie PIT ? Mam problem z kilkoma osobami,

które uważają ujawnienie dochodów małżonka za naruszenie dóbr osobistych.

(to zwykle ci co mają najwyższe dochody). Kolejny raz tłumaczę, że oświadczenie

jest dobrowolne, a sytuacja powtarza się co rok.

Najbardziej wkurza mnie argument -

"bo w innych szkołach nie ujawnia się dochodów małżonka"!

Jak to robicie? Może ktoś podać swój wzór takiego oświadczenia?
Rycho16-03-2007 18:11:08   [#37]
Jakie oświadczenia o dochodach członków rodziny ustaliliście w waszych szkołach?
normalne. Pracownik chce dostać świadczenie składa oświadczenie.

Nie składa oświadczenia, nie dostaje świadczenia.

Warunkiem otrzymania świadczenia jest spełnienie wymogów regulaminowych. Jeśli jednym z nich jest złożenie odpowiedniego oświadczenia, to nie można go przydzielić, jeśli pracownik go nie składa, lub składa nie takie jak jest wymagane.

Nikt nie musi ani się starać o te świadczenia.

I nie każdy musi je dostać, kto się o nie stara.
Rycho16-03-2007 18:13:30   [#38]

i jeszcze jedno

bo w innych szkołach nie ujawnia się dochodów małżonka

na coś takiego jest tylko jedna odpowiedź: "proszę się przenieść do szkoły, spałni te wymagania".

I już :-)
mariaa16-03-2007 18:22:44   [#39]
Koleżanka odeszła na emeryturę w ubiegłym roku szkolnym.Czy ma prawo ubiegać się o pożyczkę mieszkaniową z ZFŚS? Czy też jej się nie należy? Serdecznie proszę o odpowiedź, z góry dziękuję.
jxg16-03-2007 18:24:59   [#40]
Ja to wiem Rychu, chodzi mi o to żeby porównać takie oświadczenie z waszymi. Ustaliliśmy wzór oświadczenia, obowiązuje od kilku lat taki sam,
trzeba tam podać roczny dochód każdego członka rodziny a następnie przeliczyć go "na głowę" na miesiąc.
Otrzymałam właśnie oświadczenia, gdzie nie podano dochodu małżonka, lub podano tylko przelicznik na osobę. Uważam, że skoro obowiązuje pewien
wzór - druk, to powinni wszyscy wypełniać go tak samo,
nie wiem jak traktować takie sytuacje - rozdzielność majątkowa nie, separacja nie
- no to co?
Rycho16-03-2007 18:51:57   [#41]
to, co napisałem powyżej.

Jeśli waszym wymogiem jest złożenie oświadczenia takiego jak pisałaś, to każdy, kto złoży je w innej formie nie powinien otrzymać świadczenia.

Jeśli zapyta dlaczego, otrzyma właśnie taką odpowiedź: nie spełnił regulaminowych wymogów.

Jak spełni, to się jego wniosek rozpatrzy. Otrzymywanie świadczeń z ZFŚS nie jest (poza świadczeniem urlopowym) obligatoryjne, tzn nie każdy, kto się stara musi je otrzymać.

Osobiście ważam, że akurat przy tych sprawach przynajmniej formalnych wymogów powinno się pilnować.
jxg16-03-2007 19:05:03   [#42]
Rychu, dzięki,

jeśli jeszcze mógłbyś sprawić, żeby ktoś w cholerę zlikwidował ten fundusz,
to byłabym Ci bardzo wdzięczna;)))

i powtórzę za DYRKIEM:

"Takie marzenie

godziwa pensja - w szkole

świadczenie socjalne -  w ośrodkach pomocy społecznej

pożyczki - w banku."
EDUKACJA16-03-2007 19:26:58   [#43]
miałam kontole i zakwestionowano róznicowanie bonów w zależności od wymiaru zatrudnienia. zakładowy fundusz świadczeń socjalnych jest pomoca socjalną i nie powienien być róznicowany w zależności od wymiaru zatrudnienia tylko od sytuacji materialnej a wyznacznikiem sytuacji materialnej jest z reguły dochód osiągany przez pracownika
rzewa16-03-2007 19:51:50   [#44]
też odkrycie...
jxg16-03-2007 20:00:50   [#45]
no chyba nie tylko przez pracownika,
ale przez wszystkich członków rodziny pozostających
w jednym gospodarstwie domowym?
AnJa17-03-2007 14:21:24   [#46]
rzewa-nie czepiaj się edukacji:-)
na poprzednim wątku dostał po łbie za wielkie litery, troche rekonwalescencji jej się nalezy

zwłaszcza, ze to o czym pisze, to wciąz zjawisko często występujące- a edukacja tu nowa
rzewa17-03-2007 14:36:33   [#47]
obrońca uciśnionych się znalazł... też mi coś!

Nikomu za nic nie dałam po łbie... baa nikomu w dziób nie obiecałam (ale ty się napraszasz, uważaj możesz być pierwszy)

Nikogo się nie czepiam - czasem nie ma czasu na obszerne elaboraty - ja zeresztą tylko wtedy dużo piszę, jak muszę coś wytłumaczyć, a jak podaję informacje to krótko (jak najkrócej) i węzłowato - wiadomo fizyk.
Adaa17-03-2007 15:17:13   [#48]

no AnJa...ty wiesz,że rzewa wozi ze soba wszystko ... pewnie też klucz francuski;-)

to se zważaj co piszesz:-))

AnJa17-03-2007 15:59:57   [#49]
gazrurkę i łapkę (taką jak do włamów) pewnie tez

cóż, kiedy: amicus rzewa, sed magis amica veritas
jadw5119-03-2007 23:29:40   [#50]
W mojej szkole stosujemy progi dochodowe na członka rodziny , mamy ustalony wzór wniosku ktory stanowi załacznik do regulaminu a progi zaznacza sie w oświaczeniu i sa to:  do najnizszego wynagrodzenia , powyżej, powyzej dwukrotnego.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]