Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zastępstwa
strony: [ 1 ][ 2 ]
bogna429-11-2006 10:15:29   [#01]
Prosze o podstawe prawną w sprawie zastepstw. Kiedy sa to zajęcia opiekuńcze, itd Kiedy i  jak płacić. Pinie potrzebne.
dyrlo29-11-2006 10:19:53   [#02]
Każdy organ prowadzący ma swój regulamin. U nas gdy nauczyciel idzie do klasy na zastępstwo a uczy w tej klasie więc robi swój przedmiot to mu sie placi 100%, jakl idzie polonista inny na język polski 100% a jak idzie polonista na wf, albo biolog na język polski i nie uczy w tej klasie więc nie moze realizować tego polskiego to zajęcia opiekuńcze 50%
Jacek29-11-2006 10:25:54   [#03]
u mnie zwszae płatne 100% bez względu na to co realizuje bo niby dlaczego za opiekuńcze ma być mniej
dyrlo29-11-2006 10:27:43   [#04]
Nie mam pojęcia, chyba dlatego, ze wtedy nauczyciel siedzi i "nic nie robi tylko pilnuje". Można np swoje sprawdziany poprawiać a uczniowie uczyć sie cichuteńko czegoś tam.
Arwena29-11-2006 10:37:07   [#05]
Ale przecież biolog na języku polskim może zrobić biologię.
AnJa29-11-2006 10:40:06   [#06]
i taki regulamin, niezgodny z prawem, puścił wojewoda?
dyrlo29-11-2006 10:40:17   [#07]

Ale u nas w regulaminie jest napisane, że moze zrobić biologię jeśli w tej klasie uczy biologii (na codzień). A jak nie zna "dzieciaków" to ma nie mieszać temu co tam uczy na codzień.

Ale nakręciłam ale chyba wiesz o co mi chodzi.

dyrlo29-11-2006 10:40:52   [#08]
Puścił dawno temu i obowiązuje któryś tam rok.
AnJa29-11-2006 10:41:44   [#09]
a toto nie musi być uchwalane corocznie?
dyrlo29-11-2006 10:42:41   [#10]
No jest uchwalane corocznie i corocznie przechodzi.
Rycho29-11-2006 10:58:31   [#11]
regulamin musi uwzględniać to, co zostało zapisane na ten temat w KN.

a w KN jest tak:
Art. 35

3. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.

stąd, każde inne płacenie jest łamaniem prawa.

No chyba, że ktoś chce zapłacic więcej ;-)

elrym29-11-2006 11:04:20   [#12]
u mnie tak samo ... tzn. płatne wszystkie 100%
DYREK29-11-2006 11:04:25   [#13]

Regulamin OP nie może być sprzeczny z KN

http://www.znp.edu.pl/arch/pip.html

PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY                     Rzeszów, 6. 12. 2000 r.
      Okręgowy Inspektorat Pracy
                w Rzeszowie

Związek Nauczycielstwa Polskiego
                                                                      Zarząd Oddziału Rzeszów

Państwowa Inspekcja Pracy Okręgowy Inspektorat Pracy w Rzeszowie w nawiązaniu do pisma Związku z dnia 25. 09. 2000 r. oraz odpowiedzi tut. Inspektoratu z dn. 28. 09. 2000 r. uprzejmie wyjaśnia co następuje:
        W związku ze zgłaszanymi wątpliwościami dotyczącymi zapisów regulaminów (w części dotyczącej obliczania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe oraz za godziny doraźnych zastępstw) ustalanych przez organy samorządu terytorialnego na podst. art. 30 ust. 6 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz.U. z 1997 r. Nr 56, po z. 357 z późn.zm.) Departament Prawny Głównego Inspektoratu Pracy, po zasięgnięciu opinii w Departamencie Kadr, Szkolenia i Organizacji Ministerstwa Edukacji Narodowej, poinformował, że zgodnie z art. 30 ust. 6 w/w ustawy, na organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego został nałożony obowiązek określenia w drodze regulaminu m. in. szczegółowego sposobu obliczania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe oraz godziny doraźnych zastępstw. Przy ustalaniu sposobu obliczania wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe organ samorządu terytorialnego jest zobowiązany do uwzględnienia treści art. 35 ust. 3 Karty Nauczyciela, zgodnie z którym wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
        Przepisy ustawy Karty Nauczyciela nie zawierają jednak przepisu nakazującego przyjęcie takiej samej zasady przy obliczaniu wynagrodzenia za godziny doraźnych zastępstw, co pozwala na wprowadzenie w regulaminie różnego sposobu obliczania wynagrodzenia za godziny doraźnych zastępstw przez organy samorządu terytorialnego. Nie oznacza to jednak możliwości różnicowania wysokości wynagrodzenia z uwagi na posiadane kwalifikacje za godziny doraźnych zastępstw.

Tym samym brak jest podstaw prawnych do zamieszczania w regulaminie zapisów pozwalających na ustalenie niższego wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe oraz doraźne zastępstwa dla nauczycieli, którzy nie posiadają wymaganych kwalifikacji.

Starszy Specjalista
mgr Krystyna Haba-Szpunar

Unita29-11-2006 12:04:13   [#14]
Przytoczona w #13 wykładnia obowiązywała do 30 sierpnia 2004 r. ponieważ od 31 sierpnia 2004 r. obowiązuje zapis podany w #11. Zapis ten został wprowadzonu ustawą z dnia 15 lipca 2004 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 179, poz. 1845)
DYREK29-11-2006 12:28:56   [#15]
i dlatego teraz należy wypłacac 100% stawki, a poprzednio (po okresie wątpliwości) wyjaśniono że też 100%
skrzat29-11-2006 12:31:01   [#16]
U mnie zastępstw w ogóle nie ma, bo nie przewidziano na ten cel pieniędzy.

Pani dyrektor wydziału oswiaty twierdzi, że oświata dużo kosztuje i nie ma na zastępstwa , a nauczyciele za dużo chorują.....sorry - biorą zwolnienia, nie wiadomo, czy zawsze zasadne.

Słowa cisną mi się....
krzysio29-11-2006 13:24:45   [#17]
U mnie na zastępstwa doraźne przezaczone jest 2% budżetu szkoły. Na dzień dzisiejszy wykonanie mam na poziomie 6%. W związku z tym w grudniu lub styczniu czeka mnie kontrola z Urzedu Miejskiego.
beera29-11-2006 16:39:14   [#18]

wiesz, to częsty problem, gdy się dyrektorwi nakazuje "radzic sobie JAKOŚ"

jesli jest dobrze- jest dobrze, jesli sie cos sypnie- bedzie wina dyrektora.

W takiej sytuacji dobrze w momencie zbliżania się do 2% pismo o zwiększenie srodków na zastepstwa, w związku z koniecznością zapewnienia dzieciom po pierwsze realizacji obowiązku szkolnego (wbrew pozorom, to nie takie byle co- dziecku się nalezy, to co zapisane w ramówce), po drugie opieki i bezpieczeństwa.

Ciekawam, który OP wówczas na pismie odmói.

............

dyrlo- Wasz regulamin do zmiany:)
Jeśli ktoś poda szkołę do sądu- wygra wszystkie niewypłacone części 100% kwoty za zastępstwo

słonko29-11-2006 18:57:09   [#19]
http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=18089&fs=0&st=0
XatenkaX02-12-2006 16:28:24   [#20]

zastepstwa

Jestem przeciwniczką zmuszania nauczycieli do niewolniczej pracy w ramach zastępstw za darmo!!!

Nie dalej jak wczoraj miałam z tego też powodu sprzeczkę z koleżanką dyr., która publicznie chwaliła się w obecności OP, że jest takim wspaniałym szefem, ponieważ szukając oszczędności nie płaci swoim nauczycielom zastępstw!!

Jak oczekiwać od swoich pracowników szacunku i lojalności, kiedy traktuje się ich jak niewolników.

Nic się wielkiego nie może w oświacie zmienić, dopóty sami nie będziemy sę szanować i doceniać swoich pracowników.

Trochę się wyżaliłam ale nie mogę strawić takiej głupoty, której niektórzy  ulegają.

Jestem dyr 6 lat i zawsze wszystkim nauczycielom płacę za zastępstwa i będę to robiła nadal!!!!

AnJa02-12-2006 17:00:25   [#21]
a co toma wspólnego z szacunkiem?

w prawie jk wół napisano - i jeśli koleżanka wysyła za darmo to OP, po stwierdzeniu łamania przez nia prawa powinno rozwazyć kroki dyscyplinarne, do odwołania z funkcji włącznie
mika02-12-2006 18:19:09   [#22]
Z tym niewolnictwem to też chyba przesada zawsze możesz odmówić niepłatnego zastępstwa. Ostatnio powiedziałam nauczycielowi, że nie musi pracować w mojej placówce  jak mu coś nie odpowiada (narzekał, że ma niepełny etat), obraził się śmiertelnie. Staram się bardzo szanować i doceniać ludzi, ale nauczyciele to bardzo wrażliwa grupa.
ergo02-12-2006 18:36:38   [#23]
Mika, z całym szacunkiem, ale niezupełnie jest to "twoja" placówka.

Bardzo Ci się ten nauczyciel musiał narazić, że poniosły Cię emocje ...
Dżoana02-12-2006 20:25:08   [#24]
Jak słyszę takie teksty jak w poście 12, to ręce mi opadają. Oczywiście nie musisz iść na to zastępstwo :-), ale jak nie pójdziesz to cię zwolnię z uśmiechem na ustach. Szkoda gadać...
dyrlo02-12-2006 20:33:42   [#25]

do Asi

Co robić wg Ciebie, powiem mojemu naczelnikowi, żeby poprawili ten regulamin bo przeciez będą go znowu uchwalali (nowy rok się zbliża).

Ale czy to coś da nie wiem. Mam nadzieję, że mnie nauczyciele do sądu nie podadzą. Może nas nie czytają?

beera02-12-2006 20:37:49   [#26]

nie wiem, jaki masz uklad z OP...

ja bym swoim powiedziała, ze mają regulamin niezgodny z KN

A jak Cię podadzą?
Co więcej- pozwy mają specyfikę jak pospolite ruszenie- jeden zapoczatkuje kolejne

dyrlo02-12-2006 20:52:02   [#27]
Układ z Naczelnikiem przyjacielski, ale Naczelnik to nie OP. Ale przez niego zacznę działać. A tak wogóle to my przecież mamy ten regulamin w powiecie i to nie tylko ja a 15 placówek.
beera02-12-2006 21:08:04   [#28]

z naczelnikiem- oczywiscie.

Od niego zacznij

wiesz- jestem nauczona pewnym doświadczeniem przykrym...
zglaszam takie na piśmie po prostu

ale czasem pisma się nie daje dać;)

dyrlo02-12-2006 22:03:14   [#29]

Dziękuję :-)

We wtorek mam akurat spotkanie to pogadam. Chyba najpierw tak po koleżeńsku, potem coś razem będziemy działać. Kolegów dyrektorów też w to wciągnę.

beera02-12-2006 22:11:05   [#30]
to w zasadzie dla dobra OP jest :)
mika03-12-2006 11:42:11   [#31]
Renata, oczywiście że nie moja, użyłam świadomie skrótu myślowego bo nie chciało mi sie pisać: publiczna placówka oświatowa, którą kieruję i uważam, że każdy nauczyciel może pisac moja. Poza tym emocje poniosły nauczyciela. Jestem zdania iż za pracę, zgodnie z prawem, należy się płaca, jeśli regulamin jest niezgodny to należy go poprawić, jednak rzeczywiście rozmowy z OP czasem nie przynoszą skutku a dyrektor odpowiada.
AnJa03-12-2006 16:38:04   [#32]
mika - nauczycielowi co ma pretensje o liczbe godzin możesz przypomnieć o swobodzie w poruszaniu się na rynku pracy

ale nauczycielowi, który odmówi ci pójścia na bezpłatne zastępstwo powinnaś podziękować - że przypomniał Ci, iż Polska jest państwem prawa
mika03-12-2006 19:56:33   [#33]
Toteż czynić się staram:)
bogna404-12-2006 00:06:09   [#34]
A jak traktować zastępstwa w klasach połączonych.U nas są małoliczne klasy i podczas nieobecnosci n-la łaczę klasy np. II i III. Jak płacić? Czy nie płacić?Czy n-ciel może odmówić? I czy gdziekolwiek jest lub było napisane, że np.poloniscie na zastepstwie lekcji przyrody nie mozna płacić?
AnJa04-12-2006 08:23:49   [#35]
jeśli w regulaminie masz dodatwek za pracę w klasach łączonych - ten dodatek

jesli nie - no to zwyczajnie (czyli nie płacić)
DYREK04-12-2006 08:37:27   [#36]
"0 tolerancji"  - bezpłatne zastępstwa
bogna404-12-2006 10:02:13   [#37]

Dzięki , juz troche pojasniało:-)  Ponawiam pytanie, skąd wziął sie pomysł, żeby n-lowi, który nie jest spacjalistą od przedmiotu(chodzi o zastępstwo)  płacić tak, jakby nie miał kawlifikacji? Czy to były regulaminy OP? Pytam, bo moja pani inspektor w rozmowie telefonicznej powiedziała,że nie płacimy jesli na zastepstwo nie idzie przedmiotowiec,Dałam się nabrać w pierwszej chwili. Kiedy jednak przeczytałam regulamin OP, okazało się,że nie ma tam słówka na ten temat.Własciwie o zastepstwach doraźnych mówi tylko nagłówek paragrafu.Treść dotyczy godzin ponadwymiarowych. Mało tego, będac na kursie usłyszałam od prowadzącego, że teraz juz nie ma niepłacenia za zastepstwa n-lowi , który nie jest specem od przedmiotu.TZN,że kiedys było?

Czy dobrze wnioskuję?

- n-l , który idzie na zastepstwo może realizować swój przedmiot

- łacząc klasy nie płacę ( bo nie ma mowy o tym w regulaminie OP)

- biblioteka, pedagog jesli w ramach swoich godzin nie płacę. No własnie tu nie jestem pewna..

Czy ktos może mnie oświecić?

Macia04-12-2006 10:06:44   [#38]

a jak to wygląda w przedszkolach?

czy praktykujecie bezpłóatne zastepstwa ale godziny nadpracowane do odebrania w okresie zmniejszonej liczby dzieci podczas gdy organizowany jest dyzur?

DYREK04-12-2006 10:20:04   [#39]

bogna4

1. tak

2. ? (dodatek za klasy łączone), ryzyko jeżeli będzie wypadek

3. tak nie płacę, prowadzi zajęcia opiekuńcze lub to co wynika z jego zadań np. edukacja czytelnicza

DYREK04-12-2006 10:26:48   [#40]

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=4437

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=18089

DYREK04-12-2006 10:29:58   [#41]

Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i doraźne zastępstwa

Kategoria: oświata
Data publikacji: 2006-04-05 08:00:03
Autor: Dariusz Dwojewski

W związku z pojawiającymi się licznie wątpliwościami dotyczącymi zasad wynagradzania nauczycieli za pracę w godzinach ponadwymiarowych oraz za doraźne zastępstwa, poniżej przedstawione zostały regulacje prawne wraz z wykładnią na temat ich stosowania.

Przedstawione zagadnienia uregulowane są w Karcie Nauczyciela w przepisach o godzinach ponadwymiarowych (art. 35 ust. 1 i 2) oraz o doraźnych zastępstwach (art. 35 ust. 2a). Przy analizie tych przepisów należy uwzględnić nowelizację Karty Nauczyciela z dnia 15 lipca 2004 r. (Dz.U. Nr 179, poz. 1845).

Jeżeli chodzi o pracę w godzinach ponadwymiarowych, to zgodnie z art. 35 ust. 1 Karty Nauczyciela, w szczególnych wypadkach, podyktowanych wyłącznie koniecznością realizacji programu nauczania lub zapewnienia opieki w placówkach opiekuńczo – wychowawczych, nauczyciel może być obowiązany do odpłatnej pracy w godzinach ponadwymiarowych zgodnie z posiadaną specjalnością, których liczba nie może przekroczyć ¼ tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć.
Karta Nauczyciela przez godzinę ponadwymiarową rozumie przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych. A zatem dla nauczycieli świetlicy godziną ponadywymiarową będzie każda godzina pracy ponad obowiązujące go tygodniowe pensum.

Natomiast doraźne zastępstwo nie jest uzależnione od kwalifikacji. Zgodnie z art. 35 ust. 2a Karty Nauczyciela, przez godzinę doraźnego zastępstwa rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, której realizacja następuje w zastępstwie nieobecnego nauczyciela. Każda taka godzina jest płatna niezależnie od tego, czy zastępujący ma kwalifikacje do nauczania przedmiotu, którego naucza zastępowany nauczyciel. Nie ma również czegoś takiego, jak limit płatnych zastępstw – każda godzina doraźnego zastępstwa jest płatna.

A zatem sprzeczne z przepisami Karty Nauczyciela jest uzależnianie płatności wynagrodzenia za godziny doraźnych zastępstw od tego, czy są one realizowane zgodnie z planem i programem nauczania danej klasy. Zgodnie z Kartą nauczycielowi przysługuje wynagrodzenie za każdą godzinę doraźnego zastępstwa.

Niezgodne z ustawą jest również wliczanie godzin doraźnych zastępstw w ramy 40 godzinnego czasu pracy. Art. 35 ust. 2a Karty stanowi bowiem wyraźnie, że są to godziny zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej obowiązującego nauczyciela pensum tych godzin. Tygodniowy wymiar tych zajęć określa art. 42 ust. 3 Karty i w powiązaniu z tym przepisem należy interpretować art. 35 ust. 2a.

Opracował
Dariusz Dwojewski

http://www.serwissamorzadowy.pl/articles/show_article.php?articleid=187
bogna404-12-2006 12:30:25   [#42]

Wreszcie nastąpiła jasność!!!!!! Dzięki Dyrku.

:-)))) Jednak drążac temat - klasy łaczone w mojej szkole- to tylko klasy mało liczne,Bywa,że po połączeniu jest to liczba 20-22 osób.To chyba nie jest ryzykowne?????

Jak rozumiem n-el może odmówić pójscia na zastepstwo? To tak dla ścisłosci.Na szczęście póki co nie miałam takich problemów.

dyrlo05-12-2006 15:06:57   [#43]

Do Asi

Załatwione już w styczniu 2006. Niestety zagapiłam się, wyrównuję od początku roku, na całe szczęście mam pieniądze.

Ech ta rutyna, dzięki za forum i Twój głos. :-)

norbert05-12-2006 15:44:22   [#44]
a jak płacić nauczycielowi ,który w ramach swoich godzin bibliotecznych idzie na zastepstwo
DYREK05-12-2006 16:03:50   [#45]
Nie można dwa razy zapłacić za te same godziny. Może prowadzić zajęcia z edukacji czytelniczej i medialnej.
beera05-12-2006 16:07:53   [#46]

dyrlo- to się ucieszą za to Ci Twoi na koniec roku:)))

.........

Norbert- w "ramach godzin" biblioteki nie realizuje się zastępstw doraźnych

dyrlo05-12-2006 16:13:59   [#47]
A mnie kamień z serca, że w porę. :-)
AnJa05-12-2006 16:14:54   [#48]
ano nie realizuje się - znaczy: nie płaci za nie

ale podrzucanie uczniów do czytelni pod opiekę bibliotekarek to standard u mnie
DYREK05-12-2006 16:17:10   [#49]
taki standard to my też mamy:)))
beera05-12-2006 16:18:11   [#50]

podać Ci pewien paragraf z karnego?

Kto...

;))

..........

Piszemy o przepisach- niech choć tyle z tego będzie,ze kazdy je naruszający będzie miała tego świadomośc w razie "W"

.........

dyrlo :)

strony: [ 1 ][ 2 ]