Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Lektura obowiązkowa dla nauczycieli ;-) |
Dorsto | 05-11-2006 20:59:00 [#01] |
---|
Na rynku nawał książek, nie zawsze wartych uwagi. Podpowiedzcie, jakie książki dotyczące pracy nauczyciela powinnam przeczytać? Jeśli możecie jakieś polecić, proszę też o króciutkie streszczenie... Fajnie by było, gdyby się rozwinął wątek dotyczący książek, z którymi (prawie) obowiązkowo powinien zapoznać się każdy belfer... :-D |
Gaba | 05-11-2006 21:05:02 [#02] |
---|
Edukacja jaskiniowców, Harold Benjamin, Warszawa 1998 |
Arwena | 05-11-2006 21:13:02 [#03] |
---|
Thomas(chyba) Gordon "Wychowanie bez porażek w szkole" |
Fakir2 | 05-11-2006 21:13:23 [#04] |
---|
W temacie jaskiń... Hanna Olechnoowicz, Jaskiniowcy zagubieni w XXI wieku - praca terapeutyczna z małymi dziećmi, WSiP 1999 |
DYREK | 05-11-2006 21:14:27 [#05] |
---|
M. Fullan, Odpowiedzialne i skuteczne kierowanie szkołą, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006. |
Marek Pleśniar | 05-11-2006 21:15:26 [#06] |
---|
oo, baardzo pożyteczny wątek - też się chętnie dokształcę! Prosimy o więcej:-) |
Adaa | 05-11-2006 21:17:48 [#07] |
---|
"Umiejetnosci terapeutyczne nauczyciela " - Gail King fragment :
To bardzo ważne, żeby dać do zrozumienia, że to, co zostało powiedziane, zostało też wysłuchane i zrozumiane. Kiedy Joasia wyzna, że jej rodzice się rozwodzą, nauczyciel może okazać zrozumienie, mówiąc: „Musisz być tym bardzo zdenerwowana” albo: „Przypuszczam, że bardzo się tym martwisz”. Gdy Maciek zwierzy się, że od kiedy zerwał z Elą, nie potrafi dać sobie rady z depresją, nauczyciel może powiedzieć: „Widzę, że bardzo to przeżywasz. Czy chciałbyś ze mną o tym porozmawiać?”. Nie warto mówić: „Nie martw się, niedługo dojdziesz do siebie”, bo to nic nie pomoże. Zapewnienia, że wszystko będzie dobrze, uspokajają sumienie tego, kto tak mówi, i kończą wszelką dyskusję. Sugerują, że dana sprawa jest zbyt trudna lub zbyt mało ważna, żeby o niej rozmawiać. |
Fakir2 | 05-11-2006 21:17:48 [#08] |
---|
No i muszę... Zasady negocjacji - kompendium wiedzy dla trenerów i menedżerów, Lewicki, Barry, Saunders, Minton, REBIS, 2005 |
Fakir2 | 05-11-2006 21:21:43 [#09] |
---|
Z mojej półki domowej... Kochać o rozumieć - Jak pomóc dziecku przeżyć szczęśliwe dzieciństwo, Kochać o rozumieć - Ciąg dalszy... Kochać o rozumieć - Część trzecia.... Irena Obuchowska, Media Rodzina of Poznań, 1996 |
Fakir2 | 05-11-2006 21:24:04 [#10] |
---|
- - - Sytuacja człowieka słabego we współczesnej cywilizacji, Andrzej Wojciechowski (red), UMK, Toruń 1999 |
Iwon | 05-11-2006 21:27:00 [#11] |
---|
M. McKay, M. Davis, P. Fanning "Sztuka skutecznego porozumiewania się".2002. |
Magosia | 05-11-2006 21:29:27 [#12] |
---|
Beletrestyka.. ale taka, ktorej praktyczne rozwiązania belferskie wiele razy stosowałam: Ewa Jackiewicz "Wczorajsza młodość". Rzecz sie dzieje w dwudziestoleciu międzywojennym - a jakoś tak mi bliskie... Marshall Rosenberg "Porozumienie bez przemocy" |
Fakir2 | 05-11-2006 21:31:38 [#13] |
---|
Ponadczasowa ale obowiązkowa moim zdaniem... Antoine de Saint Exupery, "Mały Książę" i "Mały Książę odnaleziony"... Poza tym... Ustawa o systemie oświaty i Karta Nauczyciela :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) |
violka | 05-11-2006 21:32:28 [#14] |
---|
i z tej samej półki "Porozumienie bez przemocy, czyli język żyrafy w szkole" Towe Widstrand Wawa- 2005 Wyd. CMPPP |
eny | 05-11-2006 21:32:37 [#15] |
---|
Christoph Lindenberg SZKOŁA BEZ LĘKU Wydawnictwo SANTORSKI, Warszawa 1993 Książka dla rodziców, nauczycieli i uczniów, mówi o nauczaniu w szkołach waldorfowskich, w których związek nauczyciela z uczniem jest demokratyczny i twórczy.
Andrzej Samson / hmm... kontrowersyjny obecnie autor// 20 TYSIĘCY GODZIN W BUDZIE. O SZKOLE, UCZNIOWSKIM LOSIE I KILKU INNYCH SPRAWACH, Wydawnictwo SANTORSKI, Warszawa 2003
Podoba mi się ten cytat: "Dzieci i zegarki nie mogą być stale nakręcane. Trzeba im także pozwolić chodzić".
Jean Paul Sartre Krótki opis: "W szkole i nad lekcjami spędzamy ponad 80% czasu przypadającego na nasze ,,szkolne dzieciństwo'' (od 6 do 15 roku życia) i wczesną młodość. Oznacza to około 20 tysięcy godzin przeżytych w warunkach napięcia, strachu i nudy wśród których, jak diamenty w popiele błyskają nieliczne chwile lepszego samopoczucia. Jest to czas wyczerpującego i szkodliwego dla zdrowia życia w permanentnym stresie, porównywalny do życia pilotów odrzutowców albo innych ludzi mających niebezpieczną i odpowiedzialną profesję. Mam nadzieję, że lektura tej książeczki ułatwi wszystkim uczniom przeżycie tego czasu, a być może skłoni też ludzi szkoły do refleksji nad swoją pracą i jej ewentualnym udoskonaleniem". |
malmar15 | 05-11-2006 21:35:06 [#16] |
---|
Jestem na etapie kampanii "Szkoła bez przemocy", więc polecam:
1. D. Krowatschek Jak poradzić sobie z agresją u dzieci. Poradnik dla rodziców
2. B. Golden Zdrowy gniew
3. C. Ross, S. Rob Jak naprawdę kochać dziecko pełne gniewu
4. A. Stein Kiedy dzieci są agresywne
5. J. Rumpf Krzyczeć, bić, niszczyć. Agresja u dzieci w wieku do lat 13
6. S. Lawson Jak pomóc zastraszonemu dziecku. Poradnik dla rodziców i wychowawców.
7. R. Katja Nie kłóćmy się już! Opowiadania, które pomogą pogodzić się dzieciom
8. M. Mundy Szkoła może być fajna!
9. M. Mundy Każdy czasem wpada w gniew
10. E. Meyer-Glitza Kiedy Pani Złość przychodzi z wizytą.
Terapeutyczne opowiadania dla impulsywnych dzieci
11. K.G. Nadeau, H.B. Dixon Naucz się opanowania I koncentracji
Poradnik dla dzieci z ADHD i ich rodziców, wychowawców i pedagogów.
12. G. Fisher, R. Cummings Przewodnik przetrwania. Możesz być zwycięzcą
Jest to książka skierowana do dzieci mających trudności w nauce (dysleksja, dysgrafia,itd.).
13. G. Fisher, R. Cummings Szkolny przewodnik przetrwania. Jak dzieci z trudnościami w nauce mogą uczyć się łatwiej i przyjemniej
14. G. Kaufman, L. Raphael, P. Espeland Poznaj sam siebie- bądź sobą
Jak kształtować silną osobowość i pozytywną samoocenę u dzieci.
15. John Robertson JAK ZAPEWNIĆ DYSCYPLINĘ I UWAGĘ W KLASIE SZKOLNEJ WSiP 2005
16. Anna Seferyńska UCZEŃ Z RODZINY DYSFUNKCYJNEJ Przewodnik dla wychowawców i nauczycieli WSiP 2004
17. Sylwia Szostak, Anna Tabaka POROZMAWIAJMY O AGRESJI Propozycja programu profilaktyczno-wychowawczego dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej RUBIKON - Kraków 2004
18. Marshall B. Rosenberg POROZUMIENIE BEZ PRZEMOCY O języku serca Jacek Santorski & Co - Warszawa 2003
19. Widstrand Towe POROZUMIENIE BEZ PRZEMOCY, CZYLI JĘZYK ŻYRAFY W SZKOLE CMPPP - Warszawa 2005
20.Wojciech Słonina, Renata Knez SAPER. CZYLI JAK ROZMINOWAĆ AGRESJĘ. (DLA KLAS IV-VI SZKÓŁ PODSTAWOWYCH) Program profilaktyczno-wychowawczy. RUBIKON - Kraków 2004
21.Praca zbiorowa pod redakcją: Krystyny Ostrowskiej, Jana Tatarowicza
ZANIM W SZKOLE BĘDZIE ŹLE ... Poradnik dla nauczycieli CMPPP - Warszawa 2004
22.Małgorzata Babich JAK WSPÓŁPRACOWAĆ Z RODZICAMI "TRUDNYCH" UCZNIÓW? WSiP 2005
23.Joanna Danielewska AGRESJA U DZIECI - SZKOŁA POROZUMIENIA WSiP 2004
24. Julian Elliott, Maurice Place DZIECI I MŁODZIEŻ W KŁOPOCIE Poradnik nie tylko dla psychologów WSiP - 2003 |
Anka L | 05-11-2006 21:40:26 [#17] |
---|
Gordon Dryden, Jeannette Vos: Rewolucja w uczeniu. Wyd. Zysk i S-ka |
HenrykB | 05-11-2006 21:41:01 [#18] |
---|
to może i ja... Może bardziej dla dyrektorów te pozycje, ale i nauczycielom się przyda: Literatura: 1. Bonstingl J.J. „Wprowadzenie do Total Quality Management w edukacji”, Wyd. CODN Warszawa 1995. 2. Dzierzgowska I., Wlazło S. „Mierzenie jakości pracy szkoły. Program TERM”, Radom 1996. 3. Dzierzgowska I., Wlazło S. „Poradnik - mierzenie jakości pracy szkoły. Program TERM”, Radom 1996. 4. Wlazło S. „Mierzenie jakości pracy szkoły” cz I-IV, Wydawnictwo MarMar, Wrocław 1998-2002. 5. Wlazło S. „Jakościowy rozwój szkoły”, Wydawnictwo MarMar, Wrocław 2002. 6. Wlazło S. „Jak stosować zmodyfikowany nadzór pedagogiczny”, Wyd. MarMar, Wrocław 2004. 7. Dzierzgowska I., Wlazło S. „Mierzenie jakości pracy szkoły podstawowej. Poradnik”, Wyd. CODN, Warszawa 2000. 8. Dzierzgowski Sergiusz. „Mierzenie jakości pracy szkoły podstawowej. Raport”, Wyd. CODN, Warszawa maj 2000. 9. Dzierzgowska I. „Nadzór pedagogiczny. Poradnik dla dyrektorów w dziesięciu lekcjach”, Fraszka Edukacyjna, Warszawa 2004. 10. Dzierzgowska I „Dyrektor w zreformowanej szkole”, Wydawnictwa CODN, Warszawa 2000. 11. Knafel K., Żłobecki E. „WDN. Program Nowa Szkoła. Materiały dla rad pedagogicznych”, Wyd. CODN,Warszawa 1999. 12. Szubański R. „Nadzór pedagogiczny sprawowany przez dyrektora szkoły”, Wydawnictwo Szkolne PWN, Warszawa – Łódź 2000. 13. Elsner D., K. Knafel “Jak organizować WDN?”, BTiW MENTOR, Chorzów 2000. 14. Elsner D. „Jak planować rozwój placówki oświatowej?”, Teoria i Praktyka, BTiW Mentor, Chorzów 2003, tel./fax: 032 34-56-240 (druk ITE Radom). 15. Elsner D. „Szkoła jako ucząca się organizacja. Szansa dla ambitnych”, BTiW MENTOR, Chorzów 2003. 16. Elsner D. „Wokół nowych pojęć i znaczeń”, Wyd. Mentor, Chorzów 1999. 17. Red. Elżbieta Tołwińska-Królikowska „Autoewaluacja w szkole”, Wydawnictwa CODN, Warszawa 2003. 18. Kruszwicki W., Symela K. „Poprawa jakości pracy szkoły”, Program SMART, Komponent 01, Warszawa 1999, druk: ITE Radom 1999. 19. Grabowska K., Kołodziej W., „Nadzór pedagogiczny dyrektora sprawowany poprzez wewnętrzne mierzenie jakości pracy w praktyce”, ODN Białystok wrzesień 2000. 20. Rzeszowski Ośrodek Samorządu Terytorialnego „Zasady sprawowania nadzoru pedagogicznego przez dyrektora szkoły. Przykład koncepcji i organizacji”, Rzeszów 2000. 21. Biblioteczka Reformy nr 28 i 29 „O nadzorze pedagogicznym” cz. I i II, MEN, Warszawa listopad 2000. 22. Biuletyn Kuratorium Oświaty w Warszawie nr 1, styczeń 2001. 23. Komisja Europejska „Biała Księga Kształcenia i Doskonalenia. Nauczanie i uczenie się na drodze do uczącego się społeczeństwa”, WSP TWP Warszawa 1997. 24. Stankiewicz D. „Zarządzanie dla jakości”, Dyrektor Szkoły nr 5/99, str. 22. 25. Pielachowski J. „Organizacja i zarządzanie oświatą i szkołą”, Poznań 1997. 26. Kuc R. „Samokontrola – metoda dobrej roboty”, Warszawa 1984. 27. Pająk J. „Kultura organizacyjna w oświacie” Katowice 1996. 28. Ornstein A., Hunkins F. „Program szkolny. Założenia, zasady, problematyka”, Warszawa 1998. 29. Niemierko B. „Inwentarz programowy”, Warszawa 1998. 30. Niemierko B. „Między oceną szkolną a praktyką. Bliżej dydaktyki”, Warszawa 1997. 31. Niemierko B. „Ocenianie szkolne bez tajemnic”, WSiP, Warszawa 2002. 32. Materiały programu Nowa Szkoła (4 tomy). 33. BIBLIOTECZKA REFORMY, MEN, Warszawa 1998 i 1999. 34. EDUKACJA MEDIALNA, 1996-1999. 35. Ekiert-Grabowska D. Kierowanie zmianą. Program TERM, Radom 1996. 36. Współczesne tendencje w kierowaniu zmianą edukacyjną. Pod red. D. Ekiert-Grabowskiej. Program TERM, Radom 1997. 37. Elsner D. „Kierowanie zmianą w szkole”, Wydawnictwa CODN, Warszawa 2005. 38. Elsner D. „Opiekun stażu. Refleksyjny praktyk”, BTiW MENTOR, Chorzów 2002. 39. Red. Małgorzata Pomianowska „Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej i egzaminacyjnej w systemie awansu zawodowego nauczycieli. Poradnik” Wydawnictwa CODN, Warszawa 2005. 40. Mike Mariusz „Jak wspólnie diagnozować sytuację szkoły”, Wydawnictwa CODN, Warszawa 2001. 41. Owczarz Marzena „PORADNIK EDUKATORA”, Wydawnictwa CODN, Warszawa 2005. |
Anka L | 05-11-2006 21:42:45 [#19] |
---|
może jeszcze Adele Faber, Elaine Mazlish: Jak mówić, żeby dzieci się uczyły w domu i w szkole. Wyd. Media Rodzina of Poznań |
Małgoś | 05-11-2006 21:42:53 [#20] |
---|
być może to będzie wyglądać jak żart, ale ja całkiem serio :-) z zapartym tchem chłonę program na TVN ...Superniania, ale nie dla kojącego nerwy happy endu każdego odcinka o dzieciach z piekła rodem, lecz z powodu oszołomienia prostotą metod wychowawczych, które są ilustracją nowoczesnego poradnika dotyczącego...wychowania psa ;-) mam psa od paru miesięcy i bardzo serio wzięłam się za jego wychowanie, korzystając z ksiązek polecanych przez doświadczonych psiarzy - połknęłam je jednym tchem i żałowałam, ze nie znałam tych książek pare lat temu, gdy moje ...dzieci były małe to brzmi strasznie, ale wbrew pozorom nie chodzi o tresurę, ale o wychowanie malców nie tylko bez kar fizycznych, ale nawet ...bez podnoszenia głosu podstawa to łagodność, żelazna konsekwencja, opanowanie emocji, świadome utrzymywanie dominacji nad wychowankiem, kary symboliczne i drobne, prawie symboliczne nagrody w efekcie - cuda wychowawcze - takie same jak u Superniani :-) |
Magosia | 05-11-2006 21:46:27 [#21] |
---|
Małgoś:-) podobnie dzisiaj stwierdziłam - więcej takich programów w porze dobrej oglądalności dla podniesienia świadomości wychowaczej rodziców. |
Adaa | 05-11-2006 21:49:54 [#22] |
---|
a moja córka mówi dzis do mnie (bo ogladam ja sporadycznie a ona zawsze)..."mamo,superniania niedawno mowila,ze nigdy nie pozwolilaby swoim dzieciom uprawiac boksu a tym chłopakom,w tym programie zaleciła" sprzeczne komunikaty:-) |
ankate | 05-11-2006 21:50:16 [#23] |
---|
# Małgoś, to bardzo ciężkie, dla mnie nie do realizacji...kilka lat temu dostałam terierkę walijską, potwór w psiej skórze, chociaż wtedy była szczeniaczkiem cudnej urody. Też obłożyłam się ksiązkami. 1 dzień polecenie "na miejsce" co najmniej 200 razy przed snem, jak za 201 wyszła z legowiska i wskoczyła do naszego łóżka to dałam za wygraną i od tej pory nasza Fronia była szefową domowego stadka, dopóki jej wychowaniem nie zajął się dziadek . Skąd bierzecie siły na żelazną konsekwencję??? |
Dorsto | 05-11-2006 21:51:42 [#24] |
---|
"Gniazdo rodzinne" Vitus Droscher (przez o umlaut)... - o zwierzętach, ale z odniesieniami do ludzi. Warto i świetnie się czyta. |
Małgoś | 05-11-2006 21:53:29 [#25] |
---|
siły? czasem jak mi nastolatka fika do granic wytrzymałości, to mam wrażenie, ze jak odpuszczę to ...zniknę :-) stąd siły ale też ...prześladuje mnie wspomnienie dawnego świetnego polskiego serialu "Ballada o Januszku" i jak poczuję "Januszka", to siły wracają :-) |
JKecak | 05-11-2006 22:24:51 [#26] |
---|
"Jak kochać dziecko" Janusz Korczak |
Gaba | 06-11-2006 07:21:37 [#29] |
---|
konwecja praw dziecka... - to nie żart + kosntytucja. My nie znamy naszej konstytucji!!! |
bogda4 | 06-11-2006 07:48:11 [#30] |
---|
dla pedagogów nauczyciele też skorzystają: K.Drat-Ruszczak Podręcznik pomagania D.Johnson Podaj dłoń J.Steward Mosty zamiast murów P.Watzlawic Jak być nieszczęśliwymi R.Bandler V.Satir Zmieniamy sie wraz z rodzicami J.Eliott Dzieci i młodzież w kłopocie M.Maultsby Racjonalna Terapia Zachowania H.Hamer Rozwój umiejętności społecznych M.Herbert Rozwój społeczny ucznia. G.Hornby Nauczyciel-wychowawca M.H.Kellner Pod kontrolą.Program uczenia nastolatków metod radzenia sobie za złością B.Bettelheim Rany symboliczne Uciekinierzy z życia Sztuka oczywistości cdn. :-) |
hania | 06-11-2006 09:57:27 [#31] |
---|
Adele Faber, Elaine Mazlish - cały zestaw.........(jest na pewno 4 sztuki) "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły...) "rodzeństwo bez rywalizacji" "Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci" zarówno dla rodziców jak i dla nauczycieli ja stosowałam najpierw na własnych córkach (rany! jakie sztuczne mi się wydawało na początku! ale skuteczne) - z czasem w nawyk weszło i przenosiłam na pracę w szkole........ skutek też:-) |
Marek Pleśniar | 06-11-2006 10:03:10 [#32] |
---|
hm, a to działa na wkurzających gówniarzy w wieku końcowogimnazjalnym? |
gimnazjum | 06-11-2006 10:16:21 [#33] |
---|
a ustawy i rozporządzenie MENiSU to niby co zapomnieliście? |
AnJa | 06-11-2006 11:18:59 [#34] |
---|
niczego chyab z tego co piszecie nie przeczytałem
a to co przeczytałem - nie działa, przynajniej na jednego
ba- mam wrażenie, że gówniarz czyta wcześniej i wie, co ja zgodnie, z lekturą zrobię |
PawełR | 06-11-2006 15:29:45 [#35] |
---|
H. Sienkiewicz, Z pamiętnika poznańskiego nauczyciela - warto (tu jest o tym, jak nie gnębić uczniów) B. Prus, Antek - też warto (tu jest o nauczaniu elementarnym oraz o tym, że dziecko ma olbrzymi potencjał poznawczy oraz że szkoła powinna jednych kształćić teoretycznie, a drugich w umiejętościach) H. Sienkiewicz, Janko Muzykant - też warto (tu jest dużo o przestępczości oraz karach) |
Anna Domańska | 06-11-2006 15:45:41 [#36] |
---|
odnośnie Faber Mazlish... to albo mam pecha albo to nie działa ani na przedszkolaków ( sprawdzałam zawodowo), ani na młodsze, ani na starsze SP( sprawdzałam prywatnie). Działa natomiast na te przedziały wiekowe konsekwencja i spokój. Nie krzyczę, nie wściekam się a wymagam. Odnośnie literatury wszystkim nauczycielom polecam Zimbardo " Psychologię i życie" - wiele ciekawych opisów i wyjaśnień różnych zachowań, także tych skrajnych, mechanizmy oddziaływania grupy, dużo wiedzy o procesach zapamiętywania i uczenia się. Pozdrawiam. |
rychoorychoo | 06-11-2006 17:18:04 [#37] |
---|
szczerze polecam . . bo warto Paul Black, Christine Harrison, Clare Lee, Bethan Marshall, Dylan Wiliam, Jak oceniać, aby uczyć? , CEO, Warszawa 2006. Danuta Sterna, Ocenianie kształtujące w praktyce. CEO, Warszawa, 2006. a dla nauczycielskiego relaksu i dystansu do chorej rzeczywistości, super przebój Ludwik Stomma, Polskie złudzenia narodowe, Sens, Poznań, 2006. |
asan | 06-11-2006 18:10:08 [#38] |
---|
Intencja " dorsto " super, a my po swojemu. Ciekaw jestem, kto wklei najdłuższy zestaw bibligraficzny. Podpowiadam najlepiej z ne-tu? |
beera | 06-11-2006 18:33:16 [#39] |
---|
:)))) trzy razy miałam test podobnej tresci, co asana i jakoś kasowałam Wiecie, co - zestawów bibliograficznych rzeczywiscie w necie dużo, a moze warto tę jedną jedyną książkę- albo trzy jedyne, cztery? Pierwsza książką, która mnie poruszyła, to bylo Gruszczyk Kolczyńskiej- "Dlaczego dzieci nie moga się nauczyć matematyki" Kolejną to była jedna z pierwszych książek Stefana Wlazło, który opisywał szkołę z punktu widzenia TQM i uświadomił mi prawdę oczywistą, że nadzorowanie bieżącej pracy szkoły jest lepsze niz koncentracja na wyniku. Towarzyszenie podczas procesu stało się dla mnie istotą jakościowego rozwoju szkoły Dla mnie te ksiązki trafiły w ten właściwy moment i bardzo je sobie cenię Poza tym polecam wychowawcom Taraszkiewiczową I bardzo serdecznie psychologię rozwojową dzieci- pozwala ona wiele zrozumieć, jesli się chce zrozumieć. |
Benigna | 06-11-2006 19:09:38 [#40] |
---|
Właśnie oglądam część pierwszą "Atlasu efektywnego uczenia się" - M. Taraszkiewicz i C. Rose.
Ze strony tytułowej: jak uczyć (się): polisensorycznie, obupółkulowo, wielointeligentnie - ze zrozumieniem procesu, w którym uczestniczą i uczniowie, i nauczyciele |
jerzyk | 06-11-2006 19:44:17 [#41] |
---|
#34 AnJa , sięgnij po to, może podziała ;-) ( a i nam niebawem też sie to przyda) Modlitewnik. Nabożeństwa do Świętych szczególnego wstawiennictwa w sprawach najtrudniejszych i beznadziejnych . Stanisław Maria Kałdon OP Wydawca: Wydawnictwo M Rok Wydania: Kraków 2002 |
asan | 06-11-2006 20:04:07 [#42] |
---|
jerzyk - ty wszystko wiesz i panujesz nad beznadzieją, :-) |
Bogumiła | 06-11-2006 20:56:56 [#43] |
---|
lektura obowiązkowa dla nauczyciela Proponuje przeczytać, a nawet zakupić " Alchemik"-Paulao Coelho- otwiera drzwi naszej duszy, każe marzyć,podążać za własnym powołaniem, podejmować ryzyko.Warto mieć. |
Bogumiła | 06-11-2006 21:11:59 [#44] |
---|
Przepraszam za literówkę oczywiście ma być Paulo. malmar15 też jestem w akcji Szkoła bez przemocy dziękuję za bogaty spis lektur |
asan | 07-11-2006 09:33:01 [#45] |
---|
Dla Bogumiły
http://www.pbw.bydgoszcz.pl/pliki2/agresja.html |
malmar15 | 07-11-2006 10:45:40 [#46] |
---|
Bogumiła, ta literatura znajduje się na stronie Szkoły bez przemocy. Właśnie szykowałam zestaw materiałów dla nauczycieli, rodziców i uczniów ;) Czekamy na materiały, które miały dotrzeć do szkół do końca października, ale do dziś nie dotarły. Postanowiliśmy nie czekać i sami podjąć pewne działania. Miło, że jesteś w programie. Zawsze można przedyskutować pewne tematy. Zapraszam do pisania na priva :) Pozdrawiam. |
Katka | 07-11-2006 18:28:37 [#47] |
---|
Kochani, a wy juz nic "normalnego" nie czytacie? Żadnej "Samotności w sieci" czy "11 minut" ? Polecam "Być jak płynaca rzeka" P.Coelho. Zresztą wszystko tego autora polecam - z "Alchemikiem " na czele. |
krasnoludek zadyszek | 07-11-2006 19:15:49 [#48] |
---|
Czytamy - znaczy ja czytam normalne rzeczy - ostatnio zapamiętale kryminały Marka Krajewskiego: atmosfera duszna i ciężka jak w MENie:D:D:D
Przepraszam moje przedmówczynie, bo wiem, że de gustibus..., ale dla mnie Coehlo jest nie do przejścia absolutnie. Dla mnie to maksymalnie grafomańskie kawałki, w których facet sprzedaje ogrzewane, uproszczone prawdy filozoficzne z miną odkrywcy oczywistości. Wiem, jestem okropna, ale po prostu nie trawię go absolutnie, dla mnie to prostytucja intelektualna.
Jeszcze raz - nikogo nei chcę urazić, nie oceniam ludzi po ich lekturach, tylko tak nieśmiało pytam - może ktoś jeszcze pana Paulo nie lubi? Toczę boje o niego z moimi uczniami, żeby nie był to jedyny przykład literacki w wypracowaniach, może są na forum inni antyfani?:)
A z literatury stricte pedagogicznej polecam: Klaus Schaeffer, Jak przeżyć szkołę - Niemcy blisko, a niektóre ich pomysły na prace z uczniami wydają się nam takie egzotyczne - to jednak inny świat:) (książka ma już swoje lata, ale -pominąwszy rozdziały o "nowości", jaką jest komputer - nadal bardzo aktualna i przydatna). |
Ewav | 07-11-2006 19:47:23 [#49] |
---|
Krasnoludku ja też nie trawię :( |
|