Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
czego oczekujemy od księdza w szkole |
Zola | 11-11-2002 17:11:54 [#01] |
---|
kochani przygotowuję się do spotkania z neoprezbitrami i mam mówić o tym czego oczekuje od księdza - katechety dyrektor (co przeszkadza,co pomaga) zaplanowałam sobie wypowiedź w nastepujący sposób a)co reguluje obecnośc religii i księdza w szkole - aspekt prawny b)ksiądz - jako kapłan (rola duchowa) - jako katecheta (rola nauczyciela religii) - jako nauczyciel (członek RP,podlegającyKN,awans, ocena pracy, nagrody,wynagrodzenie itp.) c)oczekiwania dyrektora podzielcie sie swoimi doświadczeniami ,oczekiwaniami |
Żaczek | 11-11-2002 20:16:13 [#02] |
---|
Zolu!!! Modlitwy o nasze dotrwanie do spokojnej emerytury;-) |
Leszek | 11-11-2002 20:42:14 [#03] |
---|
Możę daruj sobie punkt ksiądz jako kapłan (rola duchowa). Osobiście pominąłbym lub oddał ten punkt jednemu z nich do prezentacji. Zaproś może proboszcza albo i dziekana (o wizytatorze z kurii już nie wspomnę) Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 11-11-2002 20:53:17 [#04] |
---|
a kiedy masz to spotkanie? wizytatorzy z kurii mają nieźle to opracowane na swoich arkuszach hospitacyjnych - widziałem coś takiego u swojego. moze zadzwoń do nich i wyciągnij? A tu masz fajny link - powinni coś tam mieć: http://www.katecheta.pl/ |
Zola | 11-11-2002 21:22:36 [#05] |
---|
Żaczku,o modlitwy poproszę Leszku ,chyba masz rację,to nie moja działka Marku dzieki - poszukam pod tym adresem - już tam troche szperałam Zostałam zaproszona do seminarium,będzie rektor i wizytator Oni chcą,żebym podała jak widzi to dyrektor z puntu widzenia pracodawcy mam troche doświadcenia ,bo już sporo się przez szkołę przewinęło księży i to mi najwięcej przeszkadza - co roku inny katecheta,ale na to prezbitrzy nie mają wpływu,to akurat mówię podczas innych spotkań może cos z praktyki - co wam przeszkadza,czego oczekujecie |
Leszek | 11-11-2002 21:27:44 [#06] |
---|
Brak mi doświadczeń negatywnych. Powodzenia Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 11-11-2002 23:01:34 [#07] |
---|
różnie czesem
- niedostatek praktyki w pracy z dziecmi w szkole
- zabieranie księdza ze szkoły do jakichś czynności w kościele a na zastępstwo przysyłanie kogoś inego. Pominąwszy zdatność zastępcy - jest to sprzeczne z prawem pracy
- podczas lekcji - tematy, hmm straszące dzieci (o sektach, duchach itp) - ostrożniej z tym
- brak przepływu informacji (coraz rzadziej) - katecheta, proboszcz - dyrektor
- PSO z religii:-)
|
Małgoś | 12-11-2002 00:18:16 [#08] |
---|
a problem wychowawstwa klasy? We Wrocławiu jest wielka afera - klasa I (LO) broni wszelkimi sposobami (radio, prasa, TV, nawet reklamy - protesty w tramwajach mają wieszać) swojego wychowawcy - katechety, którego dyr. odwołała, bo przepisy nie zezwalają, a ktoś zrobił donos. Jest w tym zrywie coś fajnego (mimo wszystko) - zważywszy, że to I klasa (tak polubili swojego wychowawcę w ciągu 2 m-cy, a jak się ...zintegrowali) :-) |
hania | 12-11-2002 20:35:34 [#09] |
---|
ja bym oczekiwała.... większej współpracy księdza, katechety z wychowawcami w sferze właśnie wychowania. Biorąc pod uwagę oczywiście wartości, które chcemy dzieciom wskazać. Tu pole w realizacji programu profilaktyki. Od Henia chyba - ciekawa strona ks Dziewieckiego http://www.szkoly.edu.pl/szydlowiec/mardzie/index2.html |
HenrykB | 13-11-2002 18:16:38 [#10] |
---|
Tak... Tworzę nową wersję tej witryny, dlatego nie publikuję w niej nowości. A mam ich sporo. Nowa witryna (cząstkowa) pod tymczasowym adresem: http://www.szkoly.edu.pl/szydlowiec/mardzie2/ Warto zajrzeć po - być może - inne spojrzenie na naszą szarą rzeczywistość. Polecam książki ks. Marka. Świetne są też jego spotkania z młodzieżą, w tym "Jak wygrać życie". Zapraszam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|