Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Przeniesienie do klasy programowo wyższej. |
Bewa | 11-11-2002 11:04:51 [#01] |
---|
Czy jest możliwe przeniesienie ucznia w ciągu roku szkolnego do klasy programowo wyższej?
Uczeń chodzi do klasy I SP. W klasie II ma siostrę . W związku z tym matka zgłasza prośbę do dyrektora o przeniesienie chłopca do klasy II, ponieważ uczył się razem z siostrą i nudzi się w kl. I. Dziecko jest alergikiem i często opuszcza lekcje. Matce byłoby wygodniej, gdyby dzieci były w jednej klasie. Sądzę, że potrzebna jest opinia poradnii PPP, ale nie mogę znaleźć odpowiednich przepisów. Może mieliście w swoich szkołach podobny przypadek? |
Ewa z Rz | 11-11-2002 11:19:05 [#02] |
---|
Nie wiem, czy można Ale na pewno zależy to od dyrektora, nawet jeśli można (przez analogię do przyjęcia ucznia do szkoły wcześniej i na pewno trzeba wtedy opinię z PPP) A ja jestem zdecydowanie przeciw! Więc bym się nie zgodziła, nawet jeśli można, wobec czego dla mnie nie ma sprawy. |
Bewa | 11-11-2002 11:40:48 [#03] |
---|
Ewa, matka była już (bez porozumienia ze mną ) u wizytatora w KO. Załatwiła więc mi "ulubioną" wizytę w szkole. W związku z tym chciałabym dobrze przygotować się do rozmowy. |
Małgoś | 11-11-2002 12:39:15 [#04] |
---|
Na jakiej podstawie dyr. podejmuje tego typu decyzje? Czy na podstawie:
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu
z dnia 19 grudnia 2001 r.
w sprawie warunków i trybu udzielania zezwoleń na indywidualny program lub tok nauki oraz organizacji indywidualnego programu lub toku nauki.
Jeśli tak, to musi zasięgnąć opinii RP i PPP. Argument o "wygodzie matki" jest poza dyskusją :-). Myśle, że tylko tzw. DOBRO DZIECKA. Czy rzeczywiście się nudzi w kl. I i opanowało wymagania niezbędne aby sprostać wymaganiom klasy II? |
Bożena | 12-11-2002 13:07:54 [#05] |
---|
Tu chyba należy wziąć pod uwagę rozporządzenie w sprawie klasyfikowania i promowania uczniów...z dn. 21 marca 2001 r. z póź zm., a tam nie ma innych sposobów na przejscie do klasy programowo wyższej poza normalnym trybem promowania i klasyfikowania. Może w statucie są odrębne zapisy dotyczące promowania poza trybem wymienionym w rozporządzeniu. Matka wcześniej mogła ubiegać się o wcześniejsze rozpoczęcie nauki( UoSO art.16). Ale może organ coś wymyśli. |
Iwona2 | 13-11-2002 20:23:43 [#06] |
---|
W szkole, w której pracuję był taki przypadek (SP). Uczeń właściwie nie uczęszczał do klasy II. Ale w żadnym wypadku nie było to "widzimisię" matki.
Był bardzo zdolny, wybiegał poza wymagania i nudził się.
Nauczycielka dwoiła się i troiła - wymyślała dla niego zadania, krzyżówki, karty pracy, wreszcie doszła do wniosku, że dłużej nie będzie pracowała na dwóch poziomach.
Należałoby dodać, że nie z lenistwa - klasa była dosyć słaba i chłopak się marnował.
Zasugerowano rodzicom przeniesienie dziecka do klasy wyżej. Rodzice poszli do PPP i dziecko zostało pod tym kątem zbadane.
Do szkoły przyszła opinia z PPP - RP podjęła uchwałę i chłopak znalazł się w klasie programowo wyższej.
W nowej klasie przyjęto go życzliwie, szybko się zaaklimatyzował i dobrze sobie radzi (obecnie jest w klasie 5).
Nie wiem, czy jest to zgodne z przepisami, ale coś takiego miało miejsce.
Iwona | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|