dyrektorzy (ZOLA !) szkół średnich pomóżcie, bo ja "nie siedzę w temacie", a zostałem poproszony o wyjasnienie wątpliwości. W liceum technicznym powiedziano teraz! uczniom, że na maturze w tym roku szkolnym jako drugi przedmiot pisemnego egzaminu muszą zdawać matematykę. We wrześniu mogli wybierać m.in. historię i j. angielski. No to niektórzy wybrali. Teraz im powiedziano, że niestety, ale będzie to matematyka. Sięgnąłem do przepisów i ...... zgłupiałem. Bo zobaczyłem coś takiego: Załacznik do rozp o ocenianiu dot. egzaminu dojrzałości: 2. W części pisemnej egzamin dojrzałości obejmuje dwa przedmioty: 1) język polski - we wszystkich typach szkół i profilach kształcenia,
2) drugi przedmiot - w zależności od typu szkoły i profilu kształcenia, z zastrzeżeniem ust. 3:
a) historię - w klasach o profilu humanistycznym liceów ogólnokształcących,
b) historię lub język łaciński - do wyboru przez ucznia - w klasach o profilu klasycznym liceów ogólnokształcących,
c) biologię z higieną i ochroną środowiska lub matematykę - do wyboru przez ucznia - w klasach o profilu biologiczno-chemicznym liceów ogólnokształcących,
d) matematykę - w klasach o profilu matematyczno - fizycznym liceów ogólnokształcących oraz w szkołach średnich zawodowych,
e) matematykę, historię, biologię z higieną i ochroną środowiska, chemię, fizykę z astronomią, geografię - do wyboru przez ucznia – w klasach o profilu ogólnym, pedagogicznym i innych profilach realizowanych w liceum ogólnokształcącym, niewymienionych w lit. a) - d),
f) matematykę, historię, biologię, biologię z innymi dodatkowymi zakresami treści programowych, jeżeli program nauczania tego przedmiotu zawiera co najmniej treści programu nauczania biologii w klasach o profilu ogólnym liceum ogólnokształcącego - do wyboru przez ucznia - w szkołach średnich zawodowych,
g) do wyboru przez ucznia - jeden z następujących języków obcych: język angielski, język francuski, język grecki klasyczny, język hiszpański, język łaciński, język niemiecki, język rosyjski, język słowacki i język włoski, a od sesji wiosennej w roku szkolnym 2002/2003 - także język portugalski i język szwedzki, (nie określono typu szkoły więc należy sądzić, że dotyczy wszystkich typów szkół?)
h) chemię lub fizykę z astronomią - w klasach z indywidualnie zatwierdzonym, rozszerzonym programem nauczania tego przedmiotu albo - do wyboru przez ucznia - przedmiot wskazany dla danego profilu kształcenia (typu szkoły).
3. Zainteresowani uczniowie klas o profilu matematyczno-fizycznym, biologiczno-chemicznym, humanistycznym lub klasycznym w liceach ogólnokształcących oraz zainteresowani uczniowie szkół średnich zawodowych - po uzyskaniu zgody dyrektora szkoły - mają prawo wybrać inny niż przewidziany dla danego typu szkoły lub profilu kształcenia drugi przedmiot w części pisemnej egzaminu dojrzałości, zgodnie z przepisem ust. 2 pkt 2 lit. e). Wyrażenie zgody na zmianę wyboru przedmiotu należy odnotować w protokole egzaminu dojrzałości danego absolwenta. No to jak to w końcu jest? Można coś innego w liceum tyechnicznym, czy nie można? A może liceum techniczne nie jest średnią szkołą zawodową? To wtedy czym jest? I co obowiązuje? I co z tymi językami? Pomóżcie mi proszę wyjaśnić ten problem, bo szkoda mi tych młodych ludzi. Matura juz niedługo, a oni nie wiedzą co mają robić? |