Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
tematy z jęz.angielskiego |
asiha | 07-11-2002 19:29:52 [#01] |
---|
czy są jakieś wytyczne do wpisywania tematów przez językowców tzn. czy np. z jęz.angielskiego tematy nie powinny być pisane po polsku i po angielsku - a nie tylko po angielsku? |
Leszek | 07-11-2002 19:40:01 [#02] |
---|
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu
z dnia 19 lutego 2002 r.
w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji.
(Dz.U. z 2002r. Nr 23, poz. 225)
§ 7. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, (...). 2. Do dziennika lekcyjnego wpisuje się w porządku alfabetycznym lub innym ustalonym przez dyrektora szkoły nazwiska i imiona uczniów, daty i miejsca urodzenia oraz adresy ich zamieszkania, imiona i nazwiska rodziców (prawnych opiekunów) i dresy ich zamieszkania, a także tygodniowy plan zajęć edukacyjnych, oznaczenie realizowanych programów nauczania zawartych w szkolnym zestawie programów nauczania dla danego oddziału oraz imiona i nazwiska nauczycieli prowadzących poszczególne zajęcia. 3. W dzienniku lekcyjnym odnotowuje się obecność uczniów na zajęciach edukacyjnych oraz wpisuje się tematy przeprowadzonych zajęć, oceny i zaliczenia uzyskane przez uczniów z poszczególnych zajęć edukacyjnych, oceny zachowania, a także przeprowadzone hospitacje zajęć edukacyjnych. Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych nauczyciel potwierdza podpisem. 4. Przeprowadzenie hospitacji zajęć edukacyjnych potwierdza podpisem nauczyciel , upoważniony do sprawowania w szkole nadzoru pedagogicznego. Zatem wpisujesz temat lekcji w jego oryginalnym brzmieniu - taki jak podałaś swojej klasie. Innych przepisów nie spotkałem. Pozdrawiam. |
Majka | 07-11-2002 21:12:45 [#03] |
---|
ale... Poczas Bardzo Ważnej Kontroli z organu wydano u nas zalecenie, by tematy z języków obcych były wpisywane po polsku. Zalecenie brzmiało radykalnie ;-) |
Adaa | 07-11-2002 21:29:44 [#04] |
---|
zależy od poziomu uczniów..... Wpisuję po polsku jednak nie wszystkie:-) Kluczowe zagadnienia w wersji angielskiej. "What are you interested in? . Zainteresowania uczniów." |
Leszek | 07-11-2002 21:32:07 [#05] |
---|
A zalecenie było poparte wskazaniem podstawy prawnej ? Bez podstawy prawnej jest niewiele warte. Ustawa o systemie oświaty - art 33:
4. Nauczyciele, o których mowa w art. 35 ust. 5, mogą wydawać dyrektorom szkół i placówek doraźne zalecenia oraz zgłaszać uwagi i wnioski wynikające z przeprowadzonych czynności.
5. Dyrektor szkoły lub placówki w ciągu 7 dni od otrzymania zaleceń, uwag i wniosków, o których mowa w ust. 4, może zgłosić wobec nich zastrzeżenia do organu sprawującego nadzór pedagogiczny.
6. W przypadku ni euwzględnienia zastrzeżeń przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny, dyrektor szkoły lub placówki jest obowiązany powiadomić ten organ o realizacji zaleceń, uwag i wniosków w terminie 30 dni.
Jeśli wizytator wyda zalecenie to dyrektor moze w ciągu 7 dni odwołać się do kuratora prosząc o podstawę prawną. Pozdrawiam |
violka | 07-11-2002 21:43:12 [#06] |
---|
spotkałam się z takim zdaniem ze strony metodyków, że powinny być wpisywane po angielsku |
Leszek | 07-11-2002 21:54:40 [#07] |
---|
Powinny być wpisywane tak jak są podawane uczniom. Pozdrawiam |
Małgoś | 07-11-2002 22:17:29 [#08] |
---|
...dyrektor sprawuje nadzór pedagogiczny nad pracą n-li ...dyrektor kontroluje realizację programów nauczania przez n-li ...dyrektor kontroluje, czy to co dzieje się na lekcjach jest zgodne z programem nauczania, rozkładem materiału ...dyrektor nie zna języka angielskiego! ...dyrektor nie może zrozumiec zapisów w dzienniku lekcyjnym! więc NICI Z NADZORU :-( |
Zola | 07-11-2002 23:06:41 [#09] |
---|
i tak u nas uzasadniano pisanie tematów z języków po polsku ja również wychodze z założenia ,żeby temat pisac po polsku - dyrektor nie musi znać i rosyjskiego i niemieckiego i angielskiego i francuskiego a hospituje i musi wiedzieć co do dziennika zagląda wychowawca i może chciałby cos przkazac rodzicom i łatwiej mu będzie gdy zapis tematu jest po polsku pisanie tematów po polsku jest niewygodne dla językowca - doswiadczam tego ale wygodne dla wychowacy,rodzica i nadzoru mysle ,ze to kwestia umowy |
Agnieszka z Krakowa | 08-11-2002 06:32:12 [#10] |
---|
? Ciekawe, co wpisuje anglista, kiedy ma lekcję poświęconą uroczemu tematowi "phrasal verbs" :-) Może coś przegapiłam, ale polszczyzna chyba takiego zjawiska nie wymysliła;-) Co wtedy? jak to przetłumaczyć? |
Marek Pleśniar | 08-11-2002 07:49:57 [#11] |
---|
hmm, pozwólcie ze się przyczepię:-) czyli ulubiona sztuczka z tematami! Powyżywam się trochę!! I nieco zboczę z tematu. Cóż to kurka za temat "phrasal verbs", albo: "płazy i gady". Albo z techniki: "karmnik". Albo moja anglistka pisze "Haloween". Rozumiem że lekcja dotyczy sztuki zostania czarownicą;-) Co karmnik? :-))))) Czy to temat z przyrody? Zasadna byłaby "nauka obróbki drewna" czy jakieś tam ćwiczenia:-) A teraz opowiam czemu mam prawo (w swych oczywiście wyobrazeniu) sie czepiać. Kiedyś, kiedyś wizytator natknał się w dzienniku na wdzięczny temat z techniki: "okucie". No i na domiar wszystkiego wtedy tej techniki uczyłem ja. No i mi wytłumaczyli to skutecznie;-) Dziś napisałbym: nauka obróbki metalu skrawaniem - łuki i proste". I by było wiadomo czego sie uczniowie nauczyli. Ale nie uczę techniki i przepadło. Pozostanę w tym starym dzienniku z okuciem. A Wy z tym swoim. Czy jakbym to okucie wpisał po angielsku czy niemiecku to nagle temat byłby mądrzejszy? A więc wracając: Po pierwsze po polsku z niezbędnymi fragmentami po angielsku. Np: Stosowanie czasów.... i tu po angielsku reszta zniknie problem poprawności w ogóle skonstruowania tematu prawidłowo bo sobie dyrektor poczyta a ponadto będzie mógł sobie spokojnie sprawować ten swój nadzór. Chyba, że dyrektor anglista;-) |
Ewa z Rz | 08-11-2002 11:11:30 [#12] |
---|
:))) Ja to nawet zrobiłam szkolenie RP odnośnie pisania tematów lekcji - temat powinien byc tak sformułowany by albo opisywał co na lekcji było robione, albo pozwalał na określenie tego co uczeń z lekcji wynieść powinien (w aspekcie merytorycznym danego przedmiotu)
Nie była to łatwa lekcja dla RP, choć jej temat był czytelny: "Sztuka formułowania tematów lekcji"...
:))) |
hania | 08-11-2002 21:11:58 [#13] |
---|
trochę dowcipnie, ale autentycznie: Przykłady wpisów do dzienników: "Wykańczanie policjanta"( dzieci kończyły dzieło plastyczne na temat..) "Oglądanie narządów stolarza" ( wycieczka do zakłady stolarskiego)- :-))) Podoba mi się Ewo, pomysł na taką radę.... |
Małgoś | 08-11-2002 21:15:51 [#14] |
---|
:-))))) za te narządy stolarza to wręczyłabym autorowi Złoty Korektor |
Majka | 08-11-2002 21:45:08 [#15] |
---|
Najlepszy wpis z wf: Łuk napięty tyłem. Zgadnijcie, co to było? |
Małgoś | 08-11-2002 21:54:19 [#16] |
---|
mostek? koci grzbiet? ..stawiam na mostek ;-) |
Majka | 08-11-2002 21:59:25 [#17] |
---|
mostek :) Zajęło mi to więcej czasu :-)))) Długo wycierałam oczy z łez ;-) |
Małgoś | 08-11-2002 22:10:53 [#18] |
---|
a koci grzbiet? to proste! łuk napięty przodem! :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|