Forum OSKKO - wątek
wiesia | 05-11-2002 10:01:43 [#01] |
---|
Pilnie potrzebuję instrukcje: mycia naczyń, garów, posadzek, rąk itp. Wprawdzie mam jakieś ale SANEPID twierdzi, że to za mało. Jeżeli ktoś ma tobardzo proszę o przesłanie. Wielkie DZIĘKI. |
Marek Pleśniar | 05-11-2002 11:38:13 [#02] |
---|
a u Henia? nie ma nic? jest u góry ekranu w menu Witryny - sponsorowane - edukator. Ja niestety nic:-( bo bym dał. |
HenrykB | 05-11-2002 16:15:40 [#03] |
---|
To i do tego instrukcje Moje kucharki całe życie myły bez instrukcji. I było czysto. |
Marek Pleśniar | 05-11-2002 16:26:44 [#04] |
---|
teraz to się zmieni:-) kucharki zajmij tymi instrukcjami, a mycie nie jest tak istotne:-) |
Tadek | 05-11-2002 16:35:29 [#05] |
---|
O jakie mycie chodzi wstepne, biezace czy ostateczne. A czy masz istrukcje mucia sie kucharek. |
Adaa | 05-11-2002 17:57:45 [#06] |
---|
a...... moja zaprzyjaźniona pani z sanepidu powiedziała mi kiedyś ,że jak chcą zrobić sobie zgrywę z młodego pracownika,którego puszczają w teren to mówią : Zwróć szczególną uwagę na instrukcję mycia naczyń w stołówkach!:))))))) i instrukcję wyparzania:-), ma być to powieszone nad zlewem:-)) Skutek jest taki ,że dyrektorzy rozdziawiają mordki:-)) a pracownik sanepidu ma osiągnięcia na polu znajdowania uchybień. Starzy wyjadacze natomiast się śmieją....... Inna sprawa to dezynfekcja i tu powinna być instrukcja. |
beera | 05-11-2002 19:44:24 [#07] |
---|
no! Adaa ma rację :-) A Wiesia problem :-) A Wy powody do śmiechu :-) A kucharki? Zmartwienie- bo kiedys było głupio i prosto , teraz za to bedzie mądrzej i trudniej :-) |
HenrykB | 06-11-2002 16:24:32 [#08] |
---|
Trudno mówić o śmiechu gdy chodzi o inspektora sanitarnego. Śmiech - to kolejny regulamin. A my uwielbiamy regulaminy. Ślijcie, jak coś macie w sprawie tego zmywania. Przecież nikt nie będzie tego wymyślał. Mycie w całym kraju powinno być takie samo. Standardy mogą różnić się tylko kierunkiem ruchu myjką - zgodnie lub przeciw zegarowi. Ja jestem przeciw! |
PawełR | 06-11-2002 16:52:43 [#09] |
---|
A ja... Ja, jak już coś zmywam, to zgoednie z kierunkiem wskazówek zegara. Henryku, czyżbyś był leworęczny? :-) Jeśli tak, to regulamin musi przewidywać leworęczność :-))))) Pozdrawiam |
HenrykB | 06-11-2002 17:39:16 [#10] |
---|
Praworęczny I tak jestem przeciw zegarowi |
Z Ć | 06-11-2002 18:44:12 [#11] |
---|
zmywanie Proponuję używać zegara elektronicznego, bez wskazówek. Wtedy zmywanie jest łatwiejsze.:) |
Małgoś | 06-11-2002 18:59:32 [#12] |
---|
a czy podczas zmywania można: - śpiewać? - rozmawiać (nie o zmywaniu)? - słuchać radia (elektryczność!!!)? - myśleć o bycie poza zmywaniem? ponadto jak rozwiązac problem wpływu koloru myjki na stan psychiczny zmywającego (czerwień pobudza, zieleń uspakaja, a róż roztkliwia)? |
PawełR | 06-11-2002 19:20:45 [#13] |
---|
Zalecenia do regulaminu Podstawową różnicą pomiędzy zmywniem domowym a gastronomicznym (tudzież szkolnym) jest długość cyklu mycia. W domowym zmywaniu cykl mycia trwa od ok. 15 min. do 1 godziny (zależy od rodziny, ilości sprzętu kuchennego itp.). Przy dużej ilości naczyń zmywanie domowe jest męczące, ale można stosować niższe temperatury wypażania niż w szkolnym zmywaniu. Drugą więc podstawową różnicą jest temperatura wyparzania naczyń - w domu wynosi ok. 60-70oC, a w szkolnej zmywarni nieco więcej, coby bakterie ubić lepiej. Zasady higieny obowiązujące w szkolnycyh jadłodajniach zmusiły dyrektorów do konstruowania regulaminów zmywania, w których zaznacza się, że komora mycia jest głęboko tłoczona, pozbawiona złączy i kantów. Temperatura wyparzania naczyń wynosi 80-90oC, co skutecznie niszczy pozostałości po bakteriach. Na jakość mycia ogromny wpływ ma czas mycia, dlatego w szkole stosuje się intensywniejszy strumień wody oraz wyższe temperatury. Silny strumień wody wprowadza ramiona i dłonie myjącego w ruch. Ruch wody pod ciśnieniem powoduje działanie szorujące i wytwarza siłę tarcia działającą na zabrudzenia przylegające do powierzchni naczyń, powodując ich usunięcie. Ruch wody pod ciśnieniem połączony z podwyższoną temperaturą mycia pozwala na skrócenie cyklu mycia, o ile dokonuje się on zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla leworęcznych odwrotnie). Jednym zdaniem: rozwiązania regulaminowe współczesnego zmywania w szkole powinny prowadzić do zminimalizowania nakładów pracy personelu, zwiększenia wydajności mycia naczyń, zapewnienia najwyższej higieny oraz lepszej współpracy ze środowiskiem poprzez zmniejszenie toksyczności i ilości ścieków. I tego się, kurka, trza trzymać ręcami i zębami... |
Małgoś | 06-11-2002 20:04:10 [#14] |
---|
Pawle R - zostałam porażona Twoim wywodem, całe szczęście, że mam zmywarkę elektryczną bo w trzęsacych się z niekompetencji dłoniach nawet arcoroc nie byłby bezpieczny :-) |
Gaba | 07-11-2002 04:11:09 [#15] |
---|
chichoczę hihihihihihihihihi... |
emeryt | 07-11-2002 07:59:54 [#16] |
---|
proponuję wniosek do MENiS o wydanie: Rozporządzenia w sprawie szczegółowych instrukcji mycia naczyń w stołówkach szkolnych uwzględniających specyfikę każdego typu i rodzaju szkoły. 1. Rozporządzenie określa zasady i opis czynności niezbędnych do przwidłowej realizacji czynności myjących w kuchniach i stołówkach szkolnych. 2. Ilekroć mowa o: kubkach - należy przez to rozumieć ...... talerzach - ............. itd itd..................... |
Bożena | 07-11-2002 08:17:22 [#17] |
---|
zmywarka Kup im zmywarkę i będziesz miała problem z głowy ; tam na pewno jest instrukcja zmywania. :-) |
PawełR | 07-11-2002 08:23:35 [#18] |
---|
Toteż... ja włąśnie przerobiłem instrukcję od zmywarki na zmywacza. :-) |
stan | 07-11-2002 09:17:50 [#19] |
---|
Nie podpuszczajcie MENiS bo naprawdę ktoś to zrobi i trzeba będzie kontrolować wdrożenie i przestrzeganie ;-) stan |
beera | 07-11-2002 09:21:21 [#20] |
---|
Hm.. A gdzie zmywaczowi sypie się sól? Nie śmiem pytać o nabłyszczacz :-)))) |
wiesia | 07-11-2002 09:32:28 [#21] |
---|
Cieszę się Cieszę się ogromnie, że dostarczyłam Wam okazji do żartów. Wybaczcie, że dorpiero teraz się odzywam, ale byłam bardzo zajęta m.in. tworzeniem instrukcji mycia i dezynfekcji. Wielkie dzięki tym, którzy pomogli szczególnie Krystynie. Przeczytajcie fragmenty ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 28 lutego 2000 r.w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny....
§ 28. 1. Osoba kierująca zakładem jest obowiązana do zapewnienia:
1) posiadania przez zakład instrukcji dobrej praktyki higienicznej,...
2. Instrukcja, o której mowa w ust. 1, powinna odpowiednio do konstrukcji mytych powierzchni, materiału, z którego są wykonane, oraz rodzaju artykułu spożywczego stykającego się z tymi powierzchniami w produkcji szczegółowo określać:
§ 42. 1. Zabiegi mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń, aparatury, sprzętu, naczyń, opakowań itp. należy przeprowadzać zgodnie z instrukcją dostępną w każdym czasie dla pracowników dokonujących tych zabiegów.
2. Instrukcja, o której mowa w ust. 1, powinna odpowiednio do konstrukcji mytych powierzchni, materiału, z którego są wykonane, oraz rodzaju artykułu spożywczego stykającego się z tymi powierzchniami w produkcji szczegółowo określać:
1) poszczególne fazy mycia, dezynfekcji oraz częstotliwość tych zabiegów,
2) rodzaj chemicznych środków myjących oraz chemicznych środków dezynfekujących; ich stężenia, temperatury i czas działania na powierzchnie,
3) w przypadku fizycznych metod dezynfekcji (gorące powietrze, para lub woda) – temperatury i czas ich działania na powierzchnie,
4) sposób suszenia umytych powierzchni,
5) sposób mycia, dezynfekcji i przechowywania sprzętu i urządzeń używanych do zabiegów mycia i dezynfekcji (zlewozmywaki, wiadra, szczotki itp.)....
i jeszcze
§ 47. Skuteczność zabiegów mycia i dezynfekcji należy sprawdzać badaniem mikrobiologicznym, a ewentualne pozostałości środków myjących i dezynfekcyjnych – badaniem chemicznym powierzchni kontaktujących się z artykułami spożywczymi oraz artykułów spożywczych, we wszystkich fazach cyklu produkcyjnego.
Badanie o którym wyżej kosztuje w naszym SANEPIDZIE około 300 zł plus transport pracownika tej szanownej instytucji. Może kogoś stać na płacenie mandatów, ale mnie nie. U nas panie z powiatowej stacji są już mniej wyrozumiałe gdyż z województwa udawadniają im, że źle sprawują nadzór nad placówkami (walka o byt) więc robią co mogą. I jeszcze jedna sprawa - placówka, która kieruję to przedszkole z oddziałem żłobkowym.
Pozdrawiam.
Wiesia |
beera | 07-11-2002 10:18:24 [#22] |
---|
No tak... Kurcze, Wiesiu , wybacz :-) Pouśmiechaj się z nami . teraz masz nawet lepszy powód , bo zabiłaś niektórym tu ćwieka :-))) |
Marek Pleśniar | 07-11-2002 14:37:01 [#23] |
---|
matko i córko i ćwieku. nie gniewaj się Wiesiu! Swoją drogą kolejne 300zł przełozone z kieszeni do kieszeni. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|