Forum OSKKO - wątek
|
wiolako2 | 09-10-2006 20:04:14 [#01] |
---|
Wszechpolak w Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli
Aleksandra Pezda, Wojciech Szacki
2006-10-09, ostatnia aktualizacja 2006-10-09 11:03
MEN skierował do Centralnego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli Tomasza Połetka, wszechpolaka wplątanego w aferę finansową LPR i przyłapanego na faszystowskim geście
ZOBACZ TAKŻE
* W Łęckiej jest tyle tolerancji co w Giertychu - komentarz Piotra Pacewicza (09-10-06, 00:32)
* Trzeba uczyć, do jakiej degenaracji prowadzi homoseksualizm (09-10-06, 00:00)
* Kim jest Tomasz Połetek? (09-10-06, 00:00)
* LPR: Kto jeszcze bawił się w nazistę (02-11-05, 01:00)
Połetek jest adwokatem, prawnikiem LPR i pełnomocnikiem procesowym Romana Giertycha. Ma doradzać nowej dyrektorce CODN Teresie Łęckiej.
Łęcka przyszła z nim pierwszego dnia urzędowania - w miniony czwartek. - To jest pan Tomek, będzie mi pomagał. Jestem z Łodzi, a on z Warszawy, będzie mu wygodniej - powiedziała pracownikom. W piątek z Połetkiem i Łęcką przyjechał do CODN wiceminister Mirosław Orzechowski. Jego obecność miała wystarczyć za pełnomocnictwa Połetka do wglądu w dokumenty firmy.
Nieoficjalnie wiemy, że prawnik LRP przeglądał dokumenty dotyczące zwolnienia poprzedniego dyrektora CODN Mirosława Sielatyckiego. Min. Roman Giertych odwołał go w czerwcu za wydanie oficjalnego poradnika Rady Europy dla nauczycieli "Kompas" propagującego tolerancję, m.in. wobec homoseksualizmu. Sielatycki oddał sprawę do sądu pracy. Pracownicy CODN są przekonani, że to Połetek będzie reprezentował firmę w procesie.
Sam Połetek jednak przeczy: - Nie jestem pełnomocnikiem CODN, nie będę go reprezentował procesie z poprzednim dyrektorem, nie podpisywałem żadnej umowy z CODN.
Co w takim razie robił w Ośrodku? - Dyrektor Łęcka poprosiła mnie o poradę. W jakiej sprawie, nie powiem, tajemnica adwokacka - mówi.
Kiedy prawnik przeglądał dokumenty, pracownicy CODN szukali w internecie informacji o nim
- Lider Młodzieży Wszechpolskiej, przyłapany na faszystowskim geście, a jako prawnik zamieszany w machlojki finansowe. Włos się jeży na głowie - opowiada jeden z nich.
W piątek do dymisji podała się wicedyrektorka CODN odpowiedzialna za sprawy programowe i personalne Katarzyna Koszewska: - Nie będę firmowała nazwiskiem działań dyktowanych przez Młodzież Wszechpolską - powiedziała "Gazecie".
Nieoficjalnie wiemy, że i druga wicedyrektor (ds. gospodarczych) rozważa, czy nie odejść z firmy.
Elżbieta Królikowska, pracownik CODN: - Dyrektor poprosiła, żeby Połetkowi udostępniać każdy dokument, jaki zechce. Zapytaliśmy o pełnomocnictwa, nie możemy przecież ujawniać spraw firmy nieupoważnionym osobom. Dyrektor nas uspokoiła, że pełnomocnictwa będą, ale na razie nikt ich nie widział.
- Kojarzenie firmy z Młodzieżą Wszechpolską nie służy jej dobrze. Mamy na przykład współpracę z partnerami z Izraela - jak to się ma do antysemityzmu, którego po tej organizacji należy się spodziewać? - mówi Królikowska.
- Nie znamy swoich kompetencji, na pytania, jak będzie funkcjonowała firma, dyrektor Łęcka odpowiada, że najpierw musi to skonsultować z ministrem Giertychem - mówi druga wicedyrektor Marlena Fałkowska.
Pracownicy CODN boją się indoktrynacji w kierunku nietolerancji. - Gdyby nas zapytać, czy wolimy zdyscyplinowaną Młodzież Wszechpolską, czy też gejów i lesbijki, odpowiemy, że bliżej nam do tych drugich - mówi sarkastycznie Królikowska, nawiązując do sporu ministra Giertycha z b. dyrektorem Sielatyckim.
Z dyrektor Łęcką nie udało nam się w weekend skontaktować. W pracy ma być dopiero we wtorek, bo musi przekazać swojemu następcy szkołę w Łodzi, w której dotąd pełniła funkcję dyrektora.
Minister Giertych i wicemminister Orzechowski też nie byli wczoraj dostępni. O pracę Połetka w CODN zapytaliśmy asystenta ministra Giertycha Cypriana Gutkowskiego. - Nic mi nie wiadomo, żeby miał jakąkolwiek umowę z CODN - odpowiedział. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|