Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Mit pokolenia młodych |
|
Marek Pleśniar | 17-09-2006 20:32:35 [#01] |
---|
Mit pokolenia młodych Michał Olszewski
2006-09-16, ostatnia aktualizacja 2006-09-15 15:03
Od 1989 roku nie zbudowaliśmy nawet podwalin nowego polskiego mitu, który pozwoliłby kolejnym rocznikom młodych Polaków lepiej poczuć się we własnym kraju
Fot. Grażyna Makara / AG
Michał Olszewski
var rTeraz = new Date(1158516862674);
function klodka (ddo) {
if (rTeraz.getTime()>=ddo.getTime())
document.write('');
}
2-->
Na początku swojej książki „Młodzi w nowym świecie”, zapisu prowadzonych od 1996 do 2004 r. rozmów z licealistami, prof. Hanna Świda-Ziemba pisze: „ »Nie jesteśmy pokoleniem «. Tę zdumiewającą, a zarazem charakterystyczną deklarację składali zgodnie licealiści Białegostoku, Kutna, Płocka, Warszawy, Torunia, gdy w latach 1996-98 przeprowadzałam z nimi wywiady.”
Jedno krótkie zdanie doskonale opisuje stan ducha roczników wchodzących w dorosłość po 1989 r., bo przecież nie jest wyłącznie suchą konstatacją - pod trzema słowami buzuje ogień narodowych emocji. Powiedzieć w Polsce "Nie jesteśmy pokoleniem" to wywrócić na nice zakorzenioną od bodaj dwustu lat tradycję myślenia, w którym mimo podejmowanych czasem wysiłków "my" góruje niepodzielnie nad "ja", to zdać raport z absolutnie odmienionego biegu historii i dać dowód, że się jest tej zmiany świadomym. To wreszcie wypełnić częściowo testament Gombrowicza z jego akcentowaną do bólu koniecznością indywidualizmu.
Wszystko pod warunkiem, że owo sformułowanie przyjmiemy za dobrą monetę. I tu zaczyna się problem - otóż brak spoiwa pokoleniowego jest dla młodych Polaków nie do zniesienia.
"Nie jesteśmy pokoleniem" oznacza w polskim wydaniu: "jesteśmy towarem niepełnowartościowym". Z deklaracji i zachowań roczników, które w dorosłe życie wchodziły już po przemianach końca lat 80., wynika, że brak wspólnych doświadczeń pokoleniowych to prawdziwe przekleństwo.
mam podobne spostrzeżenia - oni nie mają celu, czegoś wspólnego, ważnego
i co teraz? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|