Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
minister w Lublinie |
fredi | 14-09-2006 17:43:06 [#01] |
---|
Był
Było OSKKO |
KlaraG | 14-09-2006 17:45:07 [#02] |
---|
Napiszcie coś więcej...
Fredi, prosimy o wrażenia, obserwacje i wnioski |
fredi | 14-09-2006 18:05:04 [#03] |
---|
ogólne wrażenie - dobre
Zmienia się tłumaczenie amnestii maturalnej (jest coraz lepsze)
Niektóre pytania to dla ministra czarna magia (Magosia o EN i SIO a minister się zastanawia czy to nie wymogii UNII) |
Jacek | 14-09-2006 18:17:10 [#04] |
---|
fredi a ja mam relację nieco odmienną bo nie byłem niestety dużo ogólników + kwiatki dla pań na koniec, w niektórych momentach brak znajomości tematu (kurator musiał pomagać - patrz magosia i EN oraz SIO) i za pieniądze na doskonalenie nauczycieli realizacja zapowiedzi wychowania patriotycznego dla uczniów coby ich obwozić po miejscach ważnych dla Polaków |
Magosia | 14-09-2006 18:18:14 [#05] |
---|
:-) Zaraz sprawozdam - póki co potwierdzam co Fredi. |
maeljas | 14-09-2006 18:37:49 [#06] |
---|
- nie ruszy KN
- koniec z grantami na doskonalenie n-li - czyli kursy itp- te pieniądze mają być przerzucone na tanie podręczniki i "program aktywizacji szkół"
- "program aktywizacji szkół" ma byc także dofonansowany z funduszy unijnych - będą to koła zainteresowań, sks, kursy dla młodzieży ( np językowe)itp - w tym minister widzi obejśćie KN- nauczyciele będą pracować z uczniami na podstawie zlecenia lub dzieła - oczywiście najpierw tzreba będzie dostać te pieniądze na konkretne działania- programy( prawdopodobnie urzędy marszałkowskie będą rozpatrywać te wnioski)
- pojęcie Sio jest obecnemu ministrowi obce
- będzie zniesiona część rozporządzenia dotycząca wewnętrznego mierzenia
- powstanie rządowy program wyjazdów "patriotycznych" dla uczniów
- wprowadzi się ścieżki patriotyczne w ramach historii i j. polskiego
- kwiatki wręczał - panie dyrektorki gzrcznie usytawiały się w kolejce
|
beera | 14-09-2006 18:45:36 [#07] |
---|
marta? granty zlikwidowane( akurat może i Ok, bo wygrywały zazwyczaj publiczne placowki) ale fundusz na dofinasowanie dokształcania zostenie? A powiedział kiedy mierzenie zlikwiduje? Wie, że sciezki sa już realizowane? Da dodatkowe treści dodatkowe godziny? Wzięłas kfiat? |
maeljas | 14-09-2006 18:59:56 [#08] |
---|
ale fundusz na dofinasowanie dokształcania zostenie? czy fundusz zostanie -a ja nie wiem czy minister odróznia te sparwy - mówił ogólnie A powiedział kiedy mierzenie zlikwiduje? - ma to potrwać - najpierw zliwiduje a potem ma wymyśleć coś w zamian Wie, że sciezki sa już realizowane? Da dodatkowe treści dodatkowe godziny?- o dodatkowych godzinach nie mówił - jakby wiedział o śieżkach to by chyba tak nie gadał? Chyba??? Wzięłas kfiat? - dostałam na końcu samym, bom nie szła do kolejki - i dostałam siedząc na swoim miejscu... |
maeljas | 14-09-2006 19:00:53 [#09] |
---|
a ten program rządowy wyjazdów ma być gotowy za 8 tygodni |
beera | 14-09-2006 19:07:49 [#10] |
---|
ale popatrz jaki skrupulatny z kfiatkiem w dodatku Twoja sytuacja jest potwierdzeniem tezy "siedźwkońcieaznajdomcie" :))) |
beera | 14-09-2006 19:08:53 [#11] |
---|
proponuję: MOTTO MEN: najpierw zliwiduje, a potem ma wymyśleć coś w zamian |
rzewa | 14-09-2006 19:10:15 [#12] |
---|
dobre! :-)))
A może by tak całą oświatę...? ;-) |
beera | 14-09-2006 19:10:43 [#13] |
---|
o rany :))))))))))))))))))))))))) |
Magosia | 14-09-2006 19:15:38 [#14] |
---|
Dorzucę: Spotkanie mialo być o 15.00/ Pan kurator przeprosił za opóźnienie o 15 minut. Zaczęło się o 15.30. Zagajenie ktrótkie. Brawa przy:
- cokolwiek by sie nie robiło i cokolwiek bym nie mówł to "nigdy się nie mówiło o edukacji tyle, co podczas mojego kierownictwa",
- "będzie zniesiona częśc nadzoru dotycząca mierzenia wewnętrznego", bo jego konieczność nie wynika z ustawy.
Inne cytaty: "prawo powinno służyć ludziom, nie powinno zniewalać, dopasowywać przepisy sie do życia pownno". "jeśli porządku w szkole nie ma , jesli nie ma szacunku, to sie go wymusi" "nie będzie zmiany KN , bo jestem za mały". "Chciałbym doprowadzić do sytuacji, w ktorej nauczyciele robią to, do czego są powołani". "Edukacja musi być priorytetem.Biurokrację ograniczyć. Urzędników tam , gdzie ich miejsce" "Zapewniam Państw,że polską szkołę zmienimy.Tylko reforma edukacji! Do tej reformy należy pozyskać dyrektorow i nauczycieli" "Stawiam na wyksztalcenie, stawiam na polskiego nauczyciela, a zwlaszcza na nauczycielki i dlatego mam róże dla pań" Zapytałam o :
- uregulowanie prawne problemu zatrudnienie w zespołach szkół ( odp:pan minister nie zna problemu, prosi o pismo przez kuratora. Pan kurator( dwa lata na stanowisku dyrektora zespoły) wyjaśnił,że pismo już od roku (?) jest w ministerstwi i trwa spór, pan minister nie potrafi się odnieść w tej chwili do problemu).
- standardy zatrudnienie pracownikow obsługi i administracji( pan minister nie wie o co chodzi, to problem organów prowadzących),
- co dalej z awansem (będe się bliżej przyglądał, myślę o odbiurokratyzowaniu),
- co z prawami nabytymi ekspertów- koniecznośc dodatkowych szkoleń do 1.01.2007 -odp. zapoznam się, być może uda się zmienić rozporządzenie,
- czy na rządowy program wycieczek patriotycznych bęą pieniądze- brak odpowiedzi,
- czy dostanę zwrot kosztów za założony już monitoring - nie , taki jest los prakursorow,
- jak dlugo będzie podwójna sprawozdawczość: (SIO, EN8, En3i inne) -przyjrzę się temu, może to są wymogi Unii, być możę tę biurokrację także ograniczę.
Pytano jeszcze o :
- emerytury po 30 latach- brak odpowiedzi,
- o wizję nauczyciela- jakaś jest(to mój skrót )
Dwie wypowiedzi wiernopoddańcze, w tym jedna mnie zniesmaczyła: "Proszę Państwa, jaki inny minister tak do nas przyjechał, tak z nami rozmawiał, ja Panu dziękuję za list i prezent ((inauguracja roku szkolnego)" . Wrażenia moje: Mówi tak,że łatwo się utożsamiać z ogolnie uznawanymi prawdami. Buduje wizerunek czlowieka, ktory bardzo chce, tylko wszystkiego od razu nie może . Mam wrażenie dużego dyletantyzmu ministra w sprawch oświaty. Zdroworozsadkowe kwestie i niektore poglądy, także pomysly- ale pod warunkiem: zrealizowane- mogą być dobre. Atmosfera w sali: bliska "jaki nasz minister równy chlop i jak prosto mówi". PS. Różę dostałam+ uśmiech ministra, wzięłam, postawilam sobie w wazonie- po prostu , lubię kwiaty, a swoje wiem. Koniec spotkania 16.30. Żałuję, że przedstawiając się, nie dodalam OSKKO. |
beera | 14-09-2006 19:22:41 [#15] |
---|
brzmi dobrze |
Nassssy | 14-09-2006 19:49:47 [#16] |
---|
no szkoda że nie dodałaś, z drugiej strony pewnie i tak rozpoznali - po merytoryczności :) |
elrym | 14-09-2006 20:10:51 [#17] |
---|
najbardziej przerażona jestem tym: "Zapewniam Państwa,że polską szkołę zmienimy.Tylko reforma edukacji! Do tej reformy należy pozyskać dyrektorow i nauczycieli" to zapowiedź kolejnej reformy, czy kontynuacja obecnej??? jeżeli kolejnej, to kiedy skończyła się obecna??? :))) |
Gaba | 14-09-2006 20:13:12 [#18] |
---|
to lekka przesada, bo jeszcze jedna nie została zrobiona, a była od razu niszczona, a już ma być druga - wole pierwszą. Prawo trzeba poprawić. I to pilnie. |
fredi | 14-09-2006 20:33:18 [#19] |
---|
kusiło mnie zapytać czy minister wie ?
1. Ze byly egzaminy zawodowe w technikach
2. ze egzaminy praktyczne to była lipa. Ze wyniki są takie , że nikt o nich nie mówi (pisze)
3. dlaczego nie ma amnestii ?
Dlaczego ministrem nie jest kobieta z LPR ?
(ja też chcę różę, bardzo lubię te kwiaty) |
Jacek | 14-09-2006 20:43:09 [#20] |
---|
jakos z tego podsumowania i relacji na minus niz na plus mi wychodzi, choć nie bylem... skoro przyjeżdża i naraża sie na pytania jak z karabinu maszynowego (no spęd łowieczek był przecież) to se niech weżmie funkcyjnych co będą odpowiadać za niego... a tak to polityka wyszła razem z KFIATAMI.. ale to moje nieobiektywne wrażenia |
jerzyk | 14-09-2006 21:31:04 [#21] |
---|
hmm "jeśli porządku w szkole nie ma , jesli nie ma szacunku, to sie go wymusi" |
Magosia | 14-09-2006 21:33:04 [#22] |
---|
I jeszcze że nie będzie jajko mądrzejsze od kury. |
Magosia | 14-09-2006 21:35:30 [#23] |
---|
Ale też i to : "dyrektorzy muszą mieć mechanizmy,żeby realnie stwarzać możliwości rozwoju ucznia" "moim celem jest likwdacja biurokracji" |
Marek Pleśniar | 14-09-2006 22:20:21 [#24] |
---|
Żałuję, że przedstawiając się, nie dodalam OSKKO. i za to masz w dziób polską szkołę zmienimy.Tylko reforma edukacji! Do tej reformy należy pozyskać dyrektorow i nauczycieli znaczy Was sie wymieni i Szkoły zostaną odzyskane;-) |
Jacek | 14-09-2006 22:22:28 [#25] |
---|
widzisz magosia...trza było siedzieć cicho :-))) |
Gaba | 15-09-2006 01:41:26 [#26] |
---|
niech już nikt nic nie wymusza, bo to będzie wymuszenie rozbójnicze...;-))) Prawo dobre trzeba tworzyć - wyobrażać sobie skutki tego prawa oraz trzymać sie terminów, trzeba nam zezwolić pracować konsepcyjnie, a do tego potrzeba pracy z kalendarzem i zarządzać procesem w skali makro. --- a kiedy będzie egzamin gimnazjalny w roku 2008? |
ReniaB | 15-09-2006 07:50:33 [#27] |
---|
Też byłam. Cichutko w kąciku. Z tezą że nigdy tyle nie mówiło się o oświacie co teraz to nawet się zgadzam, ale wymuszanie szacunku .... Nie wiem gdzie się kończą intweresy partyjne a zaczyna realna troska o resort. Na mnie sprawił wrażenie człowieka który zrobi bardzo dużo by odnieść sukces na działce edukacyjnej i myślę że tu jest dla wszystkich szansa, a pytanie pozostaje jedno na ile jest w stanie współpracować i w przewidywanych projektach brać pod uwagę zdanie nauczycieli, dyrektorów czy wreszcie uczniów. No i na ile my skutecznie potrafimy o nasze się upomnieć. Na sali wydawał się być pełen dobrej woli, ale ..... mam duże wątpliwości. Róże były piękne, ale nie miałam czasu na stanie w kolejce więc nie mam. Małgosiu nie wiedziałam że jesteś z OSKKO, ale gdy cię słuchałam pomyslałam, że jesteś! Profesjonalizm i klasa!!!!! |
Magosia | 15-09-2006 09:04:36 [#28] |
---|
:-) Szefie -obiecuję już zawsze dodawać. Ale - delfinki miałam. Reniu- dziękuję. |
AnJa | 15-09-2006 15:16:53 [#30] |
---|
"Premier dodał, że ducha patriotyzmu powinno przekazywać się na lekcjach historii i języka polskiego.'
Jak zaczniemy tego ducha oddawać zgodnie z zalecenimi to któ będzie tych przedmiotów uczył?
Bo wszyscy ducha wyzioną. |
dhausner | 15-09-2006 15:17:42 [#31] |
---|
Ale ja pamiętam że Pan minister chciał zabrac jedną godzinę w-f na lekcje patriotyzmu, a młody z niego człowiek w stosunku do mnie. Więc jak to w końcu jest. Potem dzielił historię na dwie historie. Co wypowiedź to inny pomysł teraz aktualne 4xP nie mówił nic o tym w Lublinie? |
AnJa | 15-09-2006 15:23:48 [#32] |
---|
Była kiedyś Minister Łybacka - miała nadpobudliwość legislacyjną.
Potem byli ministrowie Sawicki Seweryński - ci nic nie mieli i nic nie robili.
Teraz jest Minister Giertych - ten ma nadpobudliwość oralną.
Wg najwięcej szkód wyrządziła Łybacka, a najlepszą robotę wykonuje Giertych - przynajmniej nie nudzimy się starając się nadążyc za jego kolejnymi pomysłami. A szkodzić nikomu nie szkodzi - bo pomysłów na szczęście nie realizuje. |
dhausner | 15-09-2006 15:27:28 [#33] |
---|
Czyli tak jak dwóch poprzedników tylko większy krzyk - rozumiem. A amnestia maturalna to oczywiście żadna krzywda, wręcz ratunek dla młodych!!!!!!! |
AnJa | 15-09-2006 15:31:30 [#34] |
---|
jestem po spotkaniach z połową naszych klas maturalnych
nie zuważyłem , żeby z tym rozwiązaniem wiązali jakieś nadzieje - oni zwyczajnie chcą zdać i to mozliwie najlepiej |
dhausner | 15-09-2006 15:38:41 [#35] |
---|
Moje odczucia są troszkę inne. Nie potrafią kalkulować jaki poziom wybrać. Raczej tendencje podstawowy coby zdać i mieć spokój wyjechać. (75% ma dwa obywatelstwa) ale to specyficzne województwo myślę. |
AnJa | 15-09-2006 15:42:25 [#36] |
---|
nasi też problemy z wyborem mają poziomu - pewnie wiec w grudniu bedzie gremialne zmienianie |
dhausner | 15-09-2006 20:08:33 [#38] |
---|
Śliczne zdjęcie już wszystkie Polki rodzą więcej dzieci. Obecnie średnia nauczycielska emerytura chyba 1200 a teraz za 10-cioro 50 zł to w przyszłości 1700 warto rodzić dzieci w Polsce |
tunia | 16-09-2006 09:52:20 [#39] |
---|
Też tam byłam. Chciałam się przekonać jaki ten "nasz" minister "duży". I już wiem, że ani ON duży, ani JA taka "mała". Spodziewałam się przykładów WAZELJNY i tu sie niestety potwierdziło!!! A po różę nie wyciągałam ręki, chociaż lubię kwiaty. Myślę, że wiele moich koleżanek tak też zrobiło, bo róż starczyło ministrowi na agitację przedwyborczą na deptaku. A do rzeczy: Pan minister większości pytań niezrozumiał, albo wygodnie MU tak było udawać GUPIEGO. Jednym słowem: czas stracony. Gorzej, że myślę o czasie JEGO rządzenia. Pozdrawiam. |
Majka | 16-09-2006 12:28:32 [#40] |
---|
(...)Zapowiedział też reformę edukacji pod hasłem 4P – prawdy, patriotyzmu, prestiżu
i porządku. Zamierza ją przeprowadzić dzięki pomocy kobiet(...)
Pycha. Kobiety jako silne ramię ministra ;) |
hania | 16-09-2006 13:14:52 [#41] |
---|
ale o którą prawdę chodzi? :-) prawda tyz prawda i g...o prawda ?????? |
Ala | 16-09-2006 13:25:02 [#42] |
---|
jest jeszcze święta prawda ;-) |
Adaa | 16-09-2006 16:34:10 [#43] |
---|
jest też prawda czasu i prawda ekranu:-) |
Fred | 16-09-2006 16:43:01 [#44] |
---|
A to.. ucho (lewe) to... od róży?.. |
Adaa | 16-09-2006 19:03:36 [#45] |
---|
przyjaciel kobiet...kurcze mistrzostwo asekuracji:-)) bo przyjaciel mężczyzn to wiadomo kto:-) |
bogda4 | 16-09-2006 19:17:47 [#46] |
---|
co to za babcie wzięli do zdjęcia? i romek jej wręcza drugiego kfiatka. ..... A panie wcześniej mówiły że kfiatów było w bród |
fredi | 16-09-2006 21:22:14 [#47] |
---|
Stanowisko nr 5
Rady Naczelnej Polskiego Stronnictwa Ludowego
w sprawie: zamiaru konfiskaty majątku ZNP
Rada Naczelna PSL wyraża głęboki sprzeciw i oburzenie wobec zapowiedzianej przez ministra edukacji narodowej, Romana Giertycha konfiskacie majątku ZNP; majątku gromadzonego przez ponad 100 lat, przez wiele pokoleń polskich nauczycieli.
Rada Naczelna Polskiego Stronnictwa Ludowego
Warszawa, dnia 15.09.2006r. |
fredi | 16-09-2006 21:22:38 [#48] |
---|
Stanowisko Nr 4
Rady Naczelnej
Polskiego Stronnictwa Ludowego
z dnia 15 września 2006 r.
w sprawie: likwidacji małych szkół.
W obliczu postępującego niżu demograficznego, którego skutkiem jest proces likwidacji wielu szkół, szczególnie na wsi, wobec pozornych i propagandowych działań podejmowanych przez ministra Romana Giertycha, wzywamy Ministra Edukacji Narodowej do podjęcia działań, których celem będzie skuteczne wsparcie samorządów prowadzących takie szkoły, m.in. poprzez korzystniejszy dla nich sposób naliczania subwencji oświatowej. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|