Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jak zatrudniacie nauczycieli w zespole... |
JarTul | 24-10-2002 11:30:40 [#01] |
---|
Zespół obejmuje LO, LO dla Dorosłych i gimnazjum. Większość nauczycieli ma godziny w LO i gimnazjum. Nauczyciel w umowie o pracę jest zatrudniony w zespole szkół czy w jednej ze szkół zespołu (np. LO). |
Marzo | 24-10-2002 12:28:07 [#02] |
---|
My zatrudniamy w zespole, ponieważ nauczyciele mają po kilka godzin w poszczególnych szkołach, w związku z tym były takie sytuacje, że w żadnej ze szkół nie mogliby być zatrudnieni nawet w wymiarze 1/2 etatu.
Co wtedy stałoby się z nauczycielami zatrudnionymi na podstawie mianowania, jak w tej sytuacji odbywać staż, płacić dodatki wiejskie, mieszkaniowe itp. |
Jacek | 24-10-2002 12:43:46 [#03] |
---|
Przecież .... zgodnie z USO i w zapewne waszym statucie to zespół jest jednostką a nie poszczególne części składowe (LO czy gimnazjum) więc wszystkie czynności prawne w tym umowy o pracę powinien załatwiać dyrektor zespołu bo on został zapewne wybrany w drodze konkursu i on administruje całością. |
Alfred | 24-10-2002 14:40:48 [#04] |
---|
Na dzień 31 sierpnia miałem podstawówkę i gimnazjum. Od 01 września, na bazie obu placówek, ruszył zespół szkół. Zgodnie z zapisem zawartym w statucie, wszyscy pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni zatrudnieni w jednej i drugiej placówce stają się z dniem 01 września pracownikami zespołu. Do roku ubiegłego stosunek pracy z nauczycielmi wygladał następująco: 1 grupa - nauczyciele zatrudnieni wyłącznie w s.p. 2 grupa - nauczyciele zatrudnieni wyłącznie w gimnazjum, 3 grupa - nauczyciele zatrudnieni w s.p. uzupełniający etat w gimnazjum, 4 grupa - nauczyciele na odrębnej umowie o pracę w sp. lub gimnazjum.
I. Od 01 września: ad 1) zatrudnieni w zespole szkół (...) szkoła podstawowa.... ad 2) zatrudnieni w zespole szkół (...) gimnazjum... ad 3) zatrudnieni w zespole szkół (...) szkoła podstawowa....(z godzinami ponadwymiarowymi lub bez ponadwymiarowych) w gimnazjum (lub na odwrót dla grupy 2, jeśli z dniem 01 września 2002 pracują i w s.p. i w gimn., ale ani tu, ani tam nie mają "pełnego" etatu), ad 4) nie ma takich. Inni - tj. zatrudnieni w zespole z dniem 01 września 2002 r. Patrz - kwalifikacje i wykształcenie, Patrz - gdzie ma więcej godzin (s.p. czy gimn.?)
- Jeśli więcej w s.p. (ale nie mniej niż na "pół etatu") to zatrudnieni w zespole szkół (...) szkoła podstawowa....
- Jeśli w gimn. (ale nie mniej niż na "pół etatu") to zatrudnieni w zespole szkół (...) gimnazjum...
- Jeśli po równo (ale nie mniej niż na "pół etatu" tu i tam) - patrz w przyszłość.
Sprawozdania GUS - analogicznie do roku ubiegłego,czyli dla s.p. i gimn. Płace - Jedna lista płac, jeden ZUS. |
Ewa z Rz | 24-10-2002 14:47:56 [#05] |
---|
Oczywiście jest tak jak pisze Jacek! Wszyscy pracownicy sa zatrudnieni w zespole szkół! Jak jeden zakład i jeden dyrektor to i wszyscy zatrudnieni sa w jednej firmie - zespole szkól właśnie. I wskazywanie w umowie o pracę, że pracuje dany n-l w jednej ze szkół jest nieprawidłowe jak i niewygodne dla dyrka, bo jeśli sie to z jakis przyczyn zmienia to trzeba pisać aneks do umowy! Jeśli zespól został właśnie powołany (zespól można uteorzyć w każdym czasie, niekoniecznie 1 wrzesnia), to każdy z pracowników powinien otrzymać stosowny dokument informujący, że stał się ten prac. pracownikiem zespołu. |
Alfred | 24-10-2002 15:22:14 [#06] |
---|
I stosowny dokument otrzymali. |
JarTul | 24-10-2002 16:04:01 [#07] |
---|
A co powiecie na to... str. 106, Komentarz. Ustawa KN, Autorzy A.Barański i inni, Dom Wydawniczy ABC. Stan prawny na 01.02.2002. Nauczyciele powinni być zatrudnieni w konkretnej szkole nawet wówczas, gdy szkoły połączone są w zespół. Z przepisu art. 62 ust. 2 USO stanowiącego, iż dyrektor zespołu jest jednocześnie dyrektorem szkoły, nie można wysnuć wniosku o dopuszczalności zatrudnienia nauczycieli w zespole, a nie w konkretnej szkole. Zatrudnienie nauczyciela w zespole szkół nie dawałoby możliwości precyzyjnego ustalenia, jakie kwalifikacje powinien posiadać nauczyciel, w szczególności gdy w skład zespołu wchodzą szkoły różnego typu.... |
Ewa z Rz | 24-10-2002 16:24:57 [#08] |
---|
Absolutnie sie nie zgadzam. Przeciez to jakie powinien mieć kwalifikacje pracownik nie zależy od tego jak się nazywa, czy czym jest firma, w której pracuje, a to na jakim stanowisku został zatrudniony! I dalej, na stanowisku nauczyciela np. matematyki może być zatrudniona osoba mająca okreslone w rozporzadzeniu kwalifikacje, które przeważnie nie zależą od typu szkoły. Rolą dyrka jest tak przydzielać zajęcia (wszystkim, nie tylko nauczycielom), by do ich wykonywania mieli własciwe kawalifikacje. Pozatym, w rozumieniu KP (a tu ma zastosowanie KP, bo KN o tym nie mówi), pracodawca dla WSZYSTKICH pracowników, jest zespół szkół jako jedna jednostka organizacyjna! Jeden szef i jedna jednostka. Nie można traktować zespołu szkół jak holdingu, co w sposób jednoznaczny wynika z UoSO. Wobec czego zatrudnianie powinno być w zespole. |
Leszek | 24-10-2002 17:32:46 [#09] |
---|
No cóż poza nieprzystającym do rzeczywistości poradnikiem wszyscy jesteśmy zgodni - jeden dyrektor jedna umowa a dalej jak Ewa z Rz napisała. Pozdrawiam |
stan | 24-10-2002 18:34:36 [#10] |
---|
Ktoś kto tworzył to prawo, prawdopodobnie nigdy nie był w zespole szkół. Biorąc pod uwagę, że w chwili obecnej są szkoły ponadgimnazjalne i ponadpodstawowe to u mnie jest 17 szkół i np nauczyciel geografii uczy we wszystkich 17 szkołach plus godzina wychowawcza, czy mam zawrzeć 17 umów po 1/18 etatu każda? :-) Pozdrawiam stan |
JarTul | 24-10-2002 20:52:09 [#11] |
---|
Nie zwróciłem dotychczas na to uwagi... LO szkoła ponadpostawowa i LO szkoła ponadgimnazjalna to dwie różne szkoły: Rozporządzenie MEN z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. Nr 61, poz. 624 oraz z 2002 r. Nr 10, poz. 96) Na podstawie art. 60 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty zarządza się, co następuje: §1 ust.1 Określa sie ramowy statut: ... 4) publicznego liceum ogólnokształcącego, o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. b) ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zwanej dalej "ustawą", stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia, ... 6) publicznej szkoły ponadpodstawowej: ... b) szkoły średniej ogólnokształcącej, ... - stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.
Zatem w statucie zespołu, w którym było i jest LO szkoła ponadpodstawowa (kl. 3 i 4) oraz jest LO szkoła ponagimnazjalna (kl. 1) należy zapisać, że:
W skład Zespołu wchodzą:
a) ...
b) ...
c) Liceum Ogólnokształcące będące szkołą ponadpodstawową, którego działalność wygasa w roku 2004
d) Liceum Ogólnokształcące będące szkołą ponadgimnazjalną
e) ...
Czy umknął mi jaki przepis prawny, albo coś źle interpretuję? |
stan | 24-10-2002 21:00:17 [#12] |
---|
Tak! To są dwie różne szkoły. Jedna 4-letnia, druga 3-letnia o różnych podstawach. Dyrektor dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej stał się z dniem 1.09.2002 roku również dyrektorem szkoły ponadgimnazjalnej. W statucie powinny być szkoły ponadpodstawowe i ponadgimnazjalne. :-) Pozdrawiam stan |
JarTul | 24-10-2002 21:05:32 [#13] |
---|
Zatem każde stare LO, jeżeli ma pierwsze klasy nowego LO powinno być zespołem szkół ogólnoksztacących (na okres 2 lat)? |
Leszek | 24-10-2002 21:35:56 [#14] |
---|
Coś znalazłem w:
USTAWA z dnia 8 stycznia 1999 r.
Przepisy wprowadzające reformę ustroju szkolnego
(Dz. U. Nr 12, poz. 96, z 2000 r. Nr 12, poz. 136, Nr 104, poz. 1104 i Nr 122, poz. 1312 oraz z 2001 r. Nr 111, poz. 1194, Nr 144, poz. 1615 i Nr 147, poz. 1644) |
Art. 2d.
Szkoła ponadpodstawo wa, o której mowa w art. 2c ust. 6, do czasu zakończenia likwidacji może być połączona w zespół z inną szkołą ponadpodstawową tego samego lub innego typu oraz ze szkołą ponadgimnazjalną.
Art. 6b.
1. W szkołach ponadgimnazjalnych utworzonych w wyniku przekształcenia dotychczasowych szkół ponadpodstawowych prowadzi się klasy dotychczasowych szkół ponadpodstawowych aż do czasu likwidacji tych klas zgodnie z przepisami art. 2a i 2b.
Zatem nie musi to być zespół a LO ponadgimnazjalne z klasami LO ponadpodstawowego. Pozdrawiam |
JarTul | 24-10-2002 21:46:40 [#15] |
---|
Leszku... dziękuję... Coś mi jednak umknęło. :-) Ale w takim razie jak, to ująć w statucie? Czy tak będzie o.k.?
W skład Zespołu wchodzą: a) ... b) ... c) Liceum Ogólnokształcące będące szkołą ponadpodstawową, którego działalność wygasa w roku 2004 d) Liceum Ogólnokształcące będące szkołą ponadgimnazjalną e) ... |
Zola | 24-10-2002 21:54:19 [#16] |
---|
ja mam właśnie Lo ponadgimnazjalne z klasami Lo ponadpodstawowymi |
Leszek | 24-10-2002 21:55:21 [#17] |
---|
Nie widzę przeciwskazań, choć specjalistą od statutów zespołów jest tu Alfred. Pozdrawiam |
Marek z Rzeszowa | 04-11-2002 16:19:33 [#18] |
---|
Znów dostałem pocztę. Dziś Podkarpackie Kuratorium zajmuje stanowisko w sprawie zatrudniania nauczycieli w zespołach. Tu: http://www.ko.rzeszow.pl/artykuly/ar226.php3 można znaleźć cos takiego: Zatrudnianie nauczycieli w zespołach szkół Zgodnie z przepisami art. 10 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela ( tekst jednolity: Dz.U. z 1997 r. Nr 56, poz. 357 z późn. zm. ), nauczyciela zatrudnia się w danej szkole, a nie w zespole szkół. Nauczyciele powinni być zatrudnieni w konkretnej szkole nawet wówczas, gdy szkoły połączone są w zespół. Powyższa zasada ma zastosowanie do wszystkich nauczycieli zatrudnionych w szkołach i placówkach wymienionych w art. 1 ust. 1 Karty Nauczyciela. Z przepisu art. 62 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty ( tekst jednolity: Dz. U. z 1996 r. Nr 67, poz. 329 z późn. zm. ) stanowiącego, iż dyrektor zespołu jest jednocześnie dyrektorem szkoły, nie można wysnuć wniosku o dopuszczalności zatrudnienia nauczycieli w zespole, a nie w konkretnej szkole. Zatrudnienie nauczyciela w zespole szkół nie dawałoby możliwości precyzyjnego ustalenia, jakie kwalifikacje powinien posiadać nauczyciel, w szczególności gdy w skład zespołu wchodzą szkoły różnego typu. Podstawowym miejscem pracy nauczyciela powinna być szkoła wchodząca w skład zespołu, w której nauczyciel realizuje co najmniej 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć lub największą ilość godzin. Nauczyciel może uzupełniać tygodniowy obowiązkowy wymiar zajęć dydaktyczno- wychowawczych lub opiekuńczych w innej szkole, także w szkole wchodzącej w skład zespołu, w trybie określonym w art. 22 ust. 1 Karty Nauczyciela, tj. na pisemne polecenie organu prowadzącego szkołę zobowiązujące nauczyciela do uzupełnienia pensum godzin w innej szkole. Jeśli tygodniowy wymiar godzin zajęć przydzielonych nauczycielowi w innej szkole przekracza wymiar, który jest uzupełnieniem pensum nauczyciela, to godziny przekraczające to pensum nie powinny być traktowane jako godziny ponadwymiarowe w rozumieniu art. 35 ust. 2 Karty Nauczyciela. W takiej sytuacji dyrektor szkoły, w której nauczyciel uzupełnia pensum, powinien zawrzeć z tym nauczycielem umowę o pracę, określając w niej odpowiedni wymiar.
|
JarTul | 04-11-2002 16:40:22 [#19] |
---|
Marku... przepisali dokładnie ze str. 106, Komentarz. Ustawa KN, Autorzy A.Barański i inni, Dom Wydawniczy ABC. Stan prawny na 01.02.2002., z którego cytowałem powyżej. |
Ewa z Rz | 04-11-2002 16:54:22 [#20] |
---|
No ale... To sie kłóci z dotychczasową praktyką ...
Przeciez zespoły nie zaczęły dopiero teraz istnieć... istniały od zawsze i nauczyciele mieli zatrudnienie w zespole właśnie...
Czyli co?
W zespole np. szkół zawodowych należy przepisywac umowy o pracę??
A co na to KP?
???
I co na to powie stan? A jego n-le z 17 umowami o pracę? |
bogna | 04-11-2002 16:57:27 [#21] |
---|
Super - czyli dla nauczyciela np. języka polskiego w moim zespole - 7 umów:-) ? 2 godz. - szkoła zasadnicza na podbudowie 8-letniej podstawowej 2 godz. - szkoła zasadnicza dla dorosłych 2 godz. - zasadnicza szkoła zawodowa na podbudowie gimnazjum 3 godz. - technikum na podbudowie 8-letniej szkoły podst. 3 godz. - technikum na podbudowie gimnazjum 3 godz. - liceum ogólnokształcące na podbudowie 8-letniej podstawowej 3 godz. - liceum profilowane |
Leszek | 04-11-2002 22:22:27 [#22] |
---|
Nie przejmuj się poradnikiem. Jeden dyrektor (pracodawca) - jedna umowa dla nauczyciela. Pozdrawiam bez zbędnego przejmowania się radami autorów wymienionego poradnika. |
Ewa z Rz | 04-11-2002 22:46:57 [#23] |
---|
No tak, ale... Obecnie równiez nasz KO dał taki głos... I to w sposób dość oficjalny... ale w tej materii to KO może tylko radzic dyrektorowi, natomiast nie może niczego nakazać, bo to nie nadzór pedagogiczny! |
Alfred | 05-11-2002 18:06:55 [#24] |
---|
W sierpniu załatwiałem w GUS'-e REGON dla zespołu.. Dowiedziałem się m.in., że MENiS zawarł na wiosnę z inną "górą" porozumienie w sprawie traktowania zespołów szkół. W gus'owskim wykazie placówek oświatowych (szkół) nie ma placówki o nazwie "zespół szkół", a wśród pracowników zespołu szkół nie ma stanowiska nauczyciela. Jest tylko dyrektor oraz pracownicy administracyjno-obsługowi. Dlatego też, jako dyrektor zespołu, nie podpisałem pisma w sprawie wyrażenia zgody na przeniesienie mnie ze stanowiska n-la szkoły na stanowisko n-la zespołu, gdyż takowego stanowiska w zespole nie ma. Angaż na dyrektora zespołu przyjąłem jako nauczyciel jedej z placówek wchodzacych w skład zespołu. Nauczyciele są równiż przypisani konkretnej placówce. No tak..., ale mam tylko dwie placówki w ramach zespołu... Jak rozstrzygnąć status nauczycieli zatrudnionych tak jak Bogny lub Stana?..:-(( |
Rafał | 06-11-2002 09:03:02 [#25] |
---|
To nasze Podkarpacie...
Na początku sierpnia wysłałem do KO w Rzeszowie pismo o poniższej treści. Są to pytania od księgowych i kadrowych ze szkół. Jak łatwo zgadnąć do tej pory nie mam odpowiedzi... Pytania dotyczące podziału Zespołu Szkół na poszczególne typy szkół (problematyka wynikająca z nadania przez WUS nowych numerów REGON na poszczególne typy szkół).
- Na jakich zasadach będą przenoszeni nauczyciele do poszczególnych typów szkół (czy zgodnie z przepisami Karty Nauczyciela art. 18, 22).
- Jeżeli nauczyciel będzie uczył w kilku typach szkół i w żadnej nie będzie miał nawet ½ etatu tygodniowego obowiązującego wymiaru zajęć to jak w takiej sytuacji postąpić, do której szkoły go przypisać np. w trzech typach szkół uczył będzie po 6 godzin tygodniowo. Czy decyzje, przeniesienia sporządzać nauczycielowi dla każdego typu szkoły, w której będzie miał zajęcia nawet na jedną godzinę tygodniowo. Czy sporządzać listy płac w każdej szkole, w której nauczyciel będzie uczył.
- Czy każdego roku szkolnego wraz z nowym projektem organizacyjnym będzie tzw. ruch kadrowy tj. przeniesienia, informowanie nauczycieli o przeniesieniu do innego typu szkół. W jakim terminie i na jakich zasadach będzie się to odbywało.
- W dniu l września 2002 r. będzie podział na dotychczas obowiązujące typy szkół i na nowe typy szkół zgodnie z nowymi przepisami i jak dokonać podziału nauczycieli.
- W jaki sposób dokonać podziału czy przeniesienia pracowników administracyjno – obsługowych.
- Obecnie szkoły mają zatwierdzony ogólny plan finansowy na 2002 r. Czy będzie podział planu finansowego od IX 2002 r. na poszczególne rozdziały.
- Jak rozdzielać wydatki rzeczowe np. gaz, energia, woda, materiały biurowe.
- Dochody i środki specjalne – przy którym rozdziale zostaną.
- Jak rozgraniczyć etaty sprzątaczki, dozorcy, pracownika administracyjnego, nauczycieli.
- Co z pracownikami już zatrudnionymi na czas nieokreślony w wymiarze pełnego etatu.
- Czy zmieniać umowy pracownikom administracji o obsługi oraz nauczycielom już zatrudnionym i w jaki sposób.
- W jaki sposób rozgraniczać na listach płac.
- Co z ZUS.
- Jak sporządzać sprawozdania do Urzędu Statystycznego.
- W jaki sposób sporządzać sprawozdania do PFRON-u.
- Czy każda jednostka musi mieć swoje konta bankowe, umowy z bankiem, wzory podpisów, pieczątki.
- Koszty obsługi biura rachunkowego – czy każda jednostka oddzielnie, czy zostaje na starych zasadach.
- Gdzie przyporządkować dyrektorów i wicedyrektorów.
- Jak spisywać umowy z nauczycielami.
- Czy każdy typ szkoły powinien mieć swój NIP.
- Czy każdy typ szkoły mając odrębny REGON i NIP powinien mieć odrębne konto w banku.
- Do czego będziemy używać REGON-u na Zespół Szkół.
- Jak prowadzić księgowość (karty wydatków, księgę tabelaryczną, plany) wg poszczególnych typów szkół czy jak dotychczas.
- Jak powinna wyglądać od m-ca IX sprawozdawczość wg typów szkół.
|
annah | 09-11-2002 16:59:07 [#26] |
---|
Jestem po spotkaniu z panią z KO Rzeszów. W nowym arkuszu organizacyjnym mam tak przydzielać nauczycieli, aby byli zatrudnieni w danym typie szkoły (mieli tam co najmniej 1/2 etatu), a nie w zespole, np: 1/2 etatu w LP a resztę uzupełnia w innych typach szkół. Nie powinno być takich sytuacji jak obecnie, że nauczyciel ma po kilka godzin w kilku różnych szkołach. Może zdarzyć się, że zawodowcy będą zatrudnieni w technikum, a w szkole zasadniczej będą uzupełniać etat. Wtedy nie będzie nauczyciela na pełnym etacie w szkole zasadniczej. Przydziału do danego typu szkoły dokonuje dyrektor. |
stan | 09-11-2002 22:00:59 [#27] |
---|
To ja jeszcze raz. 17 typów szkół i w każdej po 1 godzinie np geografii plus godz wych tj. etat. W której szkole mam zatrudnić tego nauczyciela? :-) stan |
Ewa z Rz | 10-11-2002 06:33:18 [#28] |
---|
kolejna bzdura i tyle! Zespoły istnieją od wielu, wielu lat i nauczyciele byli w nich zatrudniani zgodnie ze zdrowym rozsądkiem - w zespole... Przytoczona interpretacja UoSO (w poradniku, która powtarza KO) mówi tylko, że nie można z ustawy wyprowadzić nakazu zatrudniania n-li w zespole - ale nakazu postępowania odwrotniego TEŻ nie da się wyprowadzić!... A co nie jest zabronione jest dozwolone... A na świadectwie uczeń ma napisane, że uczęszczał do takiej to a takiej szkoły w zespole szkół... |
annah | 10-11-2002 07:41:19 [#29] |
---|
pewnie, że bzdura masz rację Ewa i nauczyciel ma mieć napisane w umowie, że pracował w takiej to a takiej szkole w Zespole Szkół to też mi się nie podoba, ale pożyjemy zobaczymy, może do nowego arkusza znowu coś się zmieni? ;) tylko spokój może nas teraz uratować |
fredi | 27-11-2002 15:17:49 [#30] |
---|
ludzie zwariuję.
już nie wiem ile mam szkół w jednym budynku |
bogna | 27-11-2002 15:21:19 [#31] |
---|
kto ma więcej szkół? policz dobrze - może wygrasz ze Stanem ;-))) |
stan | 27-11-2002 19:34:33 [#32] |
---|
Bogna. Ja naprawdę mam 17 szkół w Zespole. 17 regonów. 17 sprawozdań typu S.. Ostatnio musiałem podać "liczba nauczycieli w szkole". Zapytałem KO czy wg liczby godzin czy wg nazwisk. ... no podać liczbę nauczycieli pracujących w danej szkole. Jak ktoś pracuje w dwóch szkołach to wystąpi dwa razy... Wyszło mi, że mam 300 nauczycieli. Po dwóch tygodniach ... awantura. Panie, panu wychodzi 300. nauczycieli ? Przecież mówiłem, ze to bzdura. ... i tak życie toczy się dalej.... Pozdrawiam stan |
Marek Pleśniar | 27-11-2002 19:41:25 [#33] |
---|
mic :-))) bylismy kiedyś u stana i faktycznie tak to u niego wygląda:-)))) |
bogna | 28-11-2002 14:35:26 [#34] |
---|
Stan ja na prawdę Ci wierzę :-) My mamy tylko trochę mniej :-)) |
JarTul | 18-12-2002 14:11:08 [#35] |
---|
Jeszcze dwa pytania?
- Czy każda szkoła w zespole ma własny regon?
- Jak rozliczacie się z ZUS-em i US:
a) każda szkoła odrębnie? b) jako zespół? |
Alfred | 18-12-2002 18:21:45 [#36] |
---|
Ad.1 Tak, każda szkoła w zespole ma własny regon. Ad.2. Z ZUS-em jako zespół; z US - odrębnie. |
Ewa z Rz | 18-12-2002 18:29:30 [#37] |
---|
Z US też można jako zespół W każdym bądź razie można było w 98 roku... |
JarTul | 18-12-2002 20:24:13 [#38] |
---|
Alfredzie... zatem każda szkoła w zespole powinna mieć własny NIP i jeszcze zespół powinien mieć własny NIP? Kto zatem jest płatnikiem? Jakie przepisy mają tu zastosowanie? Jeden dyrektor, jedna księgowość, ale księgowanie dla każdej szkoły odrębnie? Jestem nieźle skołowany. U nas do dzisiaj jeden REGON, jeden NIP - zespół płatnikiem w ZUS-ie i US. |
JarTul | 19-12-2002 21:23:42 [#39] |
---|
Proszę o uwagi... (a najlepiej odpowiedzi) w sprawie dwóch moich ostatnich pytań. |
JarTul | 30-12-2002 13:37:11 [#40] |
---|
Alfredzie... proszę o odpowiedź na moje ostatnie pytania... :-))) |
Alfred | 31-12-2002 09:28:50 [#41] |
---|
Kurcze, dziś Sylwester.. Kwestie budzące wątpliwości precyzyjnie zawarł w swoich pytaniach Rafał z Leżajska. Nic nowego nie dodam, bo nie wiem. Mamy 3 regony i póki co 3 NIP-y. Regon i NIP zespołu, jako płatnika, służy potrzebom ZUS-u. Regony zespołu, podstawówki i gimnazjum dla potrzeb GUS-u, według którego: Zespół szkół - to dyrektor, administracja i obsługa. Szkoła podstawowa - to pracownicy pedagogiczni. Gimnazjum - to pracownicy pedagogiczni. NIP-y podstawówki i gimnazjum czekają na wyjaśnienie.Urząd Skarbowy sugerował, by anulować je. Na razie nie zrobiliśmy tego. W ZUS'-e wyrejestrowaliśmy podstawówkę i gimnazjum a zarejestrowaliśmy zespół. Płatnikiem jest więc zespół szkół. I nie warto denerwować się. Ważne, by pracownicy otrzymywali wynagrodzenie, a ZUS swoją dolę. Idę teraz do domu;-) Żona mówiła, że do fryzjera.., żebym Ją zawiózł i przywiózł.. Buziaczki. Ale wyłącznie Paniom! Kurcze, a co!..;-) Jutro Nowy Rok.. |
JarTul | 31-12-2002 10:00:37 [#42] |
---|
Alfredzie... Wielkie Sylwestrowe Podziękowanie... :-))))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|