Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jak zamierzacie rozpowszechnić list Romana G.? |
KlaraG | 01-09-2006 09:38:49 [#01] |
---|
Czy to będzie:
- publiczne namaszczone odczytanie
- czy każdy z uczniów dostanie w łapkę kserówkę
- czy cały tekst zawiśnie jako atrakcyjny plakat (przecież jest ze zdjęciem)
- czy też może wykorzystacie radiowęzeł?
A może macie inne super pomysły? |
osia | 01-09-2006 09:47:37 [#02] |
---|
ups, a o jaki list chodzi, bo ja chyba nie w temacie |
osia | 01-09-2006 10:02:41 [#03] |
---|
o chorobcia, znalazłam na innym wątku, to nie żart??? |
DYREK | 01-09-2006 10:24:02 [#04] |
---|
w poczcie znalazłem jako SPAM MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Państwo Dyrektorzy Szkół Szanowni Państwo,
poniżej przekazuję list Ministra Edukacji Narodowej z okazji rozpoczęcia roku szkolnego. List ten został już do Państwa rozesłany. Niniejszym dołączam kopię elektroniczną na wypadek gdyby z jakiś powodów nie dotarła do Państwa szkoły wersja wydrukowana. Proszę, aby treść tego listu została odczytana podczas uroczystości inaugurujących rok szkolny 2006/2007. Z poważaniem Kaja Małecka rzecznik prasowy Ministra Edukacji Narodwej
Warszawa, 31 sierpnia 2006 r.
Szanowni Państwo, Dyrektorzy, Nauczyciele, Pedagodzy, Pracownicy szkół, Rodzice i wreszcie Wy Drodzy Uczniowie! Dzisiaj rozpoczynamy nowy rok szkolny. Pierwszy raz mam zaszczyt przeżywać ten dzień jako Minister Edukacji Narodowej. To zaszczyt, ale też odpowiedzialność za ogromne dziedzictwo, jakim jest polska szkoła.
Wiemy, jaka polska szkoła była podczas zaborów - podczas okupacji hitlerowskiej, kiedy walczyła o przetrwanie i sowieckiej, kiedy stawała się terenem walki ideologicznej. Dlatego pamiętając o przeszłych zagrożeniach, w jakich się znalazła, musimy otoczyć ją szczególną troską i wspólnymi siłami naprawić system edukacji oraz przywrócić prestiż zawodu nauczyciela. Głęboko wierzę, że jest to możliwe przy wspólnym zaangażowaniu wszystkich, którym szkoła jest droga.
W polskiej tradycji nie brakuje wzorców służby dobru wspólnemu naszego Narodu. Te przykłady odwagi i pokory, wierności ideałom i poświęcenia wyzwalały najpiękniejsze uczucia i postawy wielu Rodaków, którzy bezinteresownie ratowali polską szkołę, gdy była poddawana najcięższym próbom.
Szkoła przecież obok rodziny pełni najważniejszą rolę w wychowywaniu i kształtowaniu postaw młodych Polaków. Młodzież i dzieci są przyszłością Narodu, są tą przyszłością właśnie w oparciu o rodzinę i szkołę.
Uzdrowienie polskiej szkoły chcemy rozpocząć od wprowadzenia do Karty Nauczyciela zapisu o podniesieniu prestiżu zawodu nauczyciela poprzez nadanie mu statusu funkcjonariusza publicznego. Kolejnym ważnym zadaniem jest wzmocnienie roli szkoły w zakresie programu wychowania patriotycznego. Jestem przekonany, że gruntowniejsze poznanie naszej historii i jakże bogatego dorobku kulturowego Polski będzie kształtowało postawę patriotyczną młodzieży, jak i ułatwi jej podejmowanie śmiałych i mądrych decyzji w przyszłości. Ministerstwo Edukacji Narodowej pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej będzie nadzorowało przygotowanie nowych podręczników do nauki historii oraz do nauki języka polskiego. Będziemy też realizować narodowy program wyjazdów młodzieży do miejsc historycznych i miejsc pamięci narodowej.
Szkoła musi być także miejscem bezpiecznym. Dlatego dla bezpieczeństwa naszych dzieci chcemy wprowadzać program monitorowania wejść na teren szkoły. W szkolnych komputerach będą instalowane programy zabezpieczające przed szkodliwymi treściami w Internecie.
Zachęcamy też dyrektorów do wprowadzania jednolitego stroju dla uczniów. Mundurki szkolne nie tylko zwiększą bezpieczeństwo w szkołach i wprowadzą ład w ubiorze, ale jesteśmy pewni, że staną się piękną tradycją i dumą każdej szkoły.
Kolejną inicjatywą, jaką podjęliśmy, jest przywrócenie gabinetów lekarskich w szkołach, aby dzieci zostały objęte profilaktyką medyczną. Trwają już prace nad tym projektem w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia. Ponadto zmienią się niektóre zasady egzaminu maturalnego, m.in. system oceniania prac. Skróci się też czas oczekiwania na wyniki. W roku szkolnym 2008/2009 wprowadzimy obowiązkową matematykę na maturze.
W całym kraju rozpoczyna się w tym roku pilotażowy program nauki języka angielskiego w pierwszych klasach szkół podstawowych.
To tylko niektóre ze zmian, nad którymi pracuje Ministerstwo Edukacji Narodowej. Cztery miesiące mojej obecności w resorcie były bardzo pracowite. Mogę dziś Państwa zapewnić, że polska szkoła zmieni się na lepsze. Wiem, że polscy nauczyciele to wspaniali pedagodzy, którzy zasługują na docenienie, a nie stwarzanie im biurokratycznych barier. Dlatego już w niedługim czasie zostaną zniesione uciążliwe procedury tzw. oceny wewnętrznej. W tej sprawie w ciągu najbliższych tygodni zostanie wydane stosowne rozporządzenie.
Wszystkim życzę dobrego, pracowitego i owocnego roku szkolnego.
Roman Giertych Minister Edukacji Narodowej
P.S. Przy okazji dziękuję tym wszystkim, którzy przesłali mi kartki z życzeniami i pozdrowieniami z wakacji. |
|
OlkaJa | 01-09-2006 11:22:01 [#05] |
---|
Odczytam uczniom, rodzicom, nauczycielom podczas apelu 4.09.06r. DOBRZE? |
Jacek | 01-09-2006 12:03:35 [#06] |
---|
ups...a jak ja nie mam "uroczystości inaugurujących rok szkolny 2006/2007" ? Podpadnę chyba czy jak? |
Piotrek | 01-09-2006 12:10:01 [#07] |
---|
powieszę - na drzwiach wejściowych ...list On się nie nadaje do czytania dzieciom. Starym zresztą też. |
mmaly | 01-09-2006 12:47:20 [#08] |
---|
I tak tego nikt nie słucha Moim zdaniem przeczytać można. Tego i tak nikt nie słucha i gorsze rzeczy się czytało na "uroczystościach inaugurujących".
Każdy minister coś tam pisze i ktoś to czyta. Bywało, że się puszczało z radia przemówienie ministra na żywo we wszystkich szkołach. Też tego nikt nie słuchał.
Ale zrobiło mi się niedobrze czytając te bzdury o podniesieniu prestiżu zawodowego i innych osiągnięciach. A ten dopisek o pocztówkach z wakacji sprawił, że muszę na chwilę się chyba połozyć.
--
marcin.anglista.org |
osia | 01-09-2006 13:27:59 [#09] |
---|
a ja już zapoznałam radę i niekoniecznie chciałabym to czytać drugi raz. Zwłaszcza o tym programie pilotazowym - w całym kraju, a w mojej szkole nie. |
AnJa | 01-09-2006 16:51:29 [#10] |
---|
jasna cholera
skserowałem i obwiesiłem po drzwiach i tablicach
a nie sprawdziłem, czy ujawnić mysli przed 04.09 mozna
ujawniłem tajemnicę, czy nie? bo pismo Kuratora z instrukcjami gdzies mię wcięło... |
dyrlo | 01-09-2006 16:53:50 [#11] |
---|
A to PS widzieliście? |
bogda4 | 01-09-2006 16:56:31 [#12] |
---|
z daleka wygląda to jak "WANTED". ;-) |
Małgoś | 01-09-2006 21:17:48 [#13] |
---|
ale to nie jest ...list to jest ...sprawozdanie z pomysłów udowadniajace jak cięzko minister pracował w czasie wakacji ... a po okresie sowieckim od razu nastał R.G. ???? - tak wynika z "listu" ... chodziłam do szkoły w latach 60-tych - stąd znam juz tę retorykę :-( "Wspólna droga, wspolny cel!", "Proletariusze wszystkich krajów łączcie się" i "Matko! Chroń swe dziecko przed biegunką!" a jesli chodzi o osobowe wzorce z przeszłości , to nie kto inny, ale własnie autor listu ostanio pokazał jak się niszczy ich dobre imię i godność.... ... Dla dobra RG i szacunku dla urzędu, który piastuje...nie przeczytam |
Danka | 01-09-2006 21:32:07 [#14] |
---|
Kabaret albo tragedia! Tak można to tylko odebrać! |
rychoo | 01-09-2006 22:20:33 [#15] |
---|
tego sie nie da nie skomentować . . . Szanowni Państwo, Dyrektorzy, Nauczyciele, Pedagodzy,a nauczyciel, to nie pedagog?! Pracownicy szkół, Rodzice i wreszcie Wy Drodzy Uczniowie! prawie 3000 z budżetu na pycho!!! to "i wreszcie" wali na kolana, niech dzieciarnia zna swoje miejsce . . . Dzisiaj rozpoczynamy nowy rok szkolny. Pierwszy raz mam zaszczyt przeżywać ten dzień jako Minister Edukacji Narodowej mam nadzieję, ze ostatni. To zaszczyt, ale też odpowiedzialność za ogromne dziedzictwo, jakim jest polska szkoła. a odpowiedzialność?
Wiemy, jaka polska szkoła była podczas zaborów - podczas okupacji hitlerowskiej, kiedy walczyła o przetrwanie i sowieckiej, kiedy stawała się terenem walki ideologicznej a teraz czego jest terenem?. Dlatego pamiętając o przeszłych zagrożeniach, w jakich się znalazła, musimy otoczyć ją szczególną troską i wspólnymi siłami naprawić , tworząc zapewne NIW system edukacji oraz przywrócić prestiż zawodu nauczyciela. Głęboko wierzę, że jest to możliwe przy wspólnym zaangażowaniu wszystkich, którym szkoła jest droga w ramach taniego państwa.
W polskiej tradycji nie brakuje wzorców służby dobru wspólnemu naszego Narodu dlatego skopaliśmy Pamięć o Jacku Kuroniu. Te przykłady odwagi i pokory, wierności ideałom i poświęcenia wyzwalały najpiękniejsze uczucia i postawy wielu Rodaków, którzy bezinteresownie ratowali polską szkołę, gdy była poddawana najcięższym próbom. ufff...
Szkoła przecież obok rodziny pełni najważniejszą rolę w wychowywaniu i kształtowaniu postaw młodych Polaków a o jednej jakże ważnej i słusznej instytucji autor zapomniał . . . beee!. Młodzież i dzieci są przyszłością Narodu, są tą przyszłością właśnie w oparciu o rodzinę i szkołę no i o coś jeszcze, albo wstyd o tym ze wzgledu na skutecznośc wspominać, no i "Młodziez przyszłościa narodu" to juz było :-))).
Uzdrowienie polskiej szkoły chcemy rozpocząć od wprowadzenia do Karty Nauczyciela zapisu o podniesieniu prestiżu zawodu nauczyciela poprzez nadanie mu statusu funkcjonariusza publicznego i jeszcze Kaszpirowskiego zprosić!. Kolejnym ważnym zadaniem jest wzmocnienie roli szkoły w zakresie programu wychowania patriotycznego jak to sie ten program za czasów Gumowskiej nazywał? trza o to zapytać ostatnich wybierających sie na emeryturę. Jestem przekonany, że gruntowniejsze poznanie naszej historii i jakże bogatego dorobku kulturowego Polski będzie kształtowało postawę patriotyczną młodzieży, jak i ułatwi jej podejmowanie śmiałych i mądrych decyzji w przyszłości poprzez wstępowanie do młodzianów wszechpolskich. Ministerstwo Edukacji Narodowej pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej będzie nadzorowało przygotowanie nowych podręczników do nauki historii oj! historycy - histerycy!! oraz do nauki języka polskiego filolodzy sie znaleźli . . .. Będziemy też realizować narodowy program wyjazdów młodzieży do miejsc historycznych i miejsc pamięci narodowej dokąd i kto za to i z czego zapłaci?!.
Szkoła musi być także miejscem bezpiecznym. Dlatego dla bezpieczeństwa naszych dzieci chcemy wprowadzać program monitorowania wejść na teren szkoły kasa, kasa, kasa!!!. W szkolnych komputerach będą instalowane programy zabezpieczające przed szkodliwymi treściami w Internecie na zagranicznych stronach też?!.
Zachęcamy też dyrektorów do wprowadzania jednolitego stroju dla uczniów i drelichów dla nauczycieli. Mundurki szkolne nie tylko zwiększą bezpieczeństwo w szkołach i wprowadzą ład w ubiorze tak jak w Chinach?, ale jesteśmy pewni, że staną się piękną tradycją i dumą każdej szkoły tutaj na dzieciarni trzeba wymusic żarkije i burnyje apliudismienty.
Kolejną inicjatywą, jaką podjęliśmy, jest przywrócenie gabinetów lekarskich w szkołach, aby dzieci zostały objęte profilaktyką medyczną. Trwają już prace nad tym projektem w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia w NFZ juz sie cieszą!!!. Ponadto zmienią się niektóre zasady egzaminu maturalnego, m.in. system oceniania prac matura z angielskiego w jezyku polskim!!! koniec z niesprawedliwością. Skróci się też czas oczekiwania na wyniki dzis pytanie, dzis odpowiedź, jutro do łopaty. W roku szkolnym 2008/2009 wprowadzimy obowiązkową matematykę na maturze oklaski!!!.
W całym kraju rozpoczyna się w tym roku pilotażowy program nauki języka angielskiego w pierwszych klasach szkół podstawowych. super! tak długo jak ostatni anglista nie pojedzie do pracy w angielskiej gastronomii
To tylko niektóre ze zmian, nad którymi pracuje Ministerstwo Edukacji Narodowej. Cztery miesiące mojej obecności w resorcie gdy padał CODN były bardzo pracowite i wystarczy krzykna dzieci!!!. Mogę dziś Państwa zapewnić, że polska szkoła zmieni się na lepsze lepsze to juz było chórem odpowiedza dzieci. Wiem, że polscy nauczyciele to wspaniali pedagodzy liż chłopie, liż . . . azali potrafisz, którzy zasługują na docenienie oprócz malkontentów na OSKO i innych forach oswiatowych, a nie stwarzanie im biurokratycznych barier jak to sie ta informacja elektroniczna nazywa?. Dlatego już w niedługim czasie zostaną zniesione uciążliwe procedury tzw. oceny wewnętrznej. W tej sprawie w ciągu najbliższych tygodni zostanie wydane stosowne rozporządzenie no to końce w wodę!!!.
Wszystkim życzę dobrego, pracowitego i owocnego roku szkolnego. Amen
Roman Giertych Minister Edukacji Narodowej
P.S. Przy okazji dziękuję tym wszystkim, którzy przesłali mi kartki z życzeniami i pozdrowieniami z wakacji to chyba z tych 400ilus tam szkólek niedzielnych. to tyle pełnych zadowolenia uzupełnień takiego jednego nieodpowiedzialnego!!! |
zgredek | 01-09-2006 23:16:32 [#17] |
---|
wiesz rychoo - jakoś tak niezbyt misie to czyta:-( po prostu uważam, że pewne granice ograniczają graniczącą z przesadą dowolność |
Magik | 01-09-2006 23:18:15 [#18] |
---|
Ten list to jakiś bleff.... |
zgredek | 01-09-2006 23:19:51 [#19] |
---|
pisałam o #15 |
krystyna | 01-09-2006 23:32:11 [#20] |
---|
a czy ten z #4 jest prawdziwy ???? a czemu na str. MENu go nie ma ? podpucha, czy co.... |
zgredek | 01-09-2006 23:41:15 [#21] |
---|
o i te pytania misie podobają:-) myślisz, że ktoś rozsyła? |
Magik | 01-09-2006 23:42:23 [#22] |
---|
mówię, że podpucha.... |
rychoo | 02-09-2006 00:23:13 [#23] |
---|
oby to była podpucha, bardzo chciałbym |
bogna | 02-09-2006 00:37:56 [#24] |
---|
Ewa 13 Ewa - z którego KO dostałaś ten list? http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=13370#FBK
Ewa 13 |
31.08.2006 22:27 [#83] |
|
|
list Ministra - rozpoczęcie roku szkolnego 2006/2007 |
|
|
Szanowni Państwo Dyrektorzy, Przekazujemy Państwu list Ministra Edukacji Narodowej z prośbą o odczytanie go w dniu 4 września podczas szkolnych uroczystości rozpoczęcia roku szkolnego 2006/2007. (to od KO)
Szanowni Państwo, Dyrektorzy, Nauczyciele, Pedagodzy, Pracownicy szkół, Rodzice i wreszcie Wy Drodzy Uczniowie! | |
rychoo | 02-09-2006 00:51:10 [#26] |
---|
czy nie lepiej, krótko i z sensem? Pozwalam sobie zacytować: "Z okazji rozpoczynającego się nowego roku szkolnego życzymy waszym szkołom, sukcesów w realizacji sześciu zasad dobrej edukacji: 1: Szkoła dobrze uczy każdego ucznia 2: Szkoła ocenia sprawiedliwie 3: Szkoła uczy myśleć i rozumieć świat 4: Szkoła rozwija społecznie, uczy wrażliwości 5: Szkoła pomaga uwierzyć w siebie, tworzy dobry klimat 6: Szkoła przygotowuje do przyszłości.
Nauczycielom i uczniom życzymy rzetelnej pracy, która przyniesie radość i poczucie, że nauczyli się czegoś nowego, ciekawego i w miłej atmosferze." bez granic i bez przesadnej dowolności . . . |
ulkowa | 02-09-2006 00:56:52 [#27] |
---|
My też z poczty MEN na skrzynkę szkolną. Ale najlepszy jest dopisek jak nasz Romuś dziękuje za życzenia |
DYREK | 02-09-2006 10:49:09 [#29] |
---|
W mojej poczcie było jako SPAM "Spam to elektroniczne wiadomości rozsyłane do osób, które ich nie oczekują" |
Dorotka N | 02-09-2006 10:54:23 [#30] |
---|
Rycho ... czy ja mogę przeczytać ten list z Twoim rozszerzeniem? chociaż nauczycielom przeczytam... :-)))) |
Rycho | 02-09-2006 18:44:03 [#31] |
---|
Dorotko z moim nie możesz,
do tego wyżej mam podobne odczucia jak zgredek.
Niezależnie od tego co sam myślę o liście pana ministra. |
Ewa 13 | 02-09-2006 19:17:31 [#32] |
---|
bogna dot. #24 list znajduje się na stronie KO... do wczoraj był jeszcze na głównej stronie, a dziś troszkę został przesunięty... ale nadal istnieje, a w nim słowa od Pani Kurator Szanowni Państwo Dyrektorzy, Przekazujemy Państwu list Ministra Edukacji Narodowej z prośbą o odczytanie go w dniu 4 września podczas szkolnych uroczystości rozpoczęcia roku szkolnego 2006/2007. http://www.xoops.kuratorium.szczecin.pl/modules/wfsection/article.php?articleid=790 |
pavel | 02-09-2006 19:23:56 [#33] |
---|
rozpowszechnię list Pana Ministra jeśli osobiście odczyta go na uroczystości rozpoczęcia w naszej szkole, nie zamierzam osobiście czytać tego tekstu i zanudzać uczestników akademii |
krystyna | 02-09-2006 19:29:54 [#34] |
---|
a może przeczytajmy chociaż fragmenty... ja wybieram te: "Drodzy Uczniowie! Dzisiaj rozpoczynamy nowy rok szkolny. .............................................................. Wszystkim życzę dobrego, pracowitego i owocnego roku szkolnego." |
bogna | 02-09-2006 20:57:00 [#35] |
---|
Ewa 13 dzięki za informację :) zaczynałam już przypuszczać, że tego listu tak na serio to wcale nie ma ;-) bo u nas ani w KO nie ma ani żaden spam nie dotarł... (chyba mam skutecznego antywirusa ;-) |
Gaba | 02-09-2006 22:06:29 [#36] |
---|
do nas doszło drogą mejlową i przez chyba drogę kuratoryjną, nie zgadzam się treściami i jego formułą, przypomina mi piękne czasy przemówień Kuberskiego, nie jest adresowany do uczniów, brzmi fałszywie, bo jest pismem politycznym. Zrobię tak, by nie obrazić godności urzędu pana ministran, ale też nie zrobić niezręcznego kroku do dzieci. Dyrektor szkoły musi być dyplomatą. |
Józefina | 02-09-2006 22:15:07 [#37] |
---|
Czy ja muszę odczytać list ? Czy będzie ktoś kto tego nie odczyta w swojej szkole? Nie podoba mi się ten list , nie dotrze do moich uczniów . Nie bardzi wiem co zrobić. |
Zola | 02-09-2006 22:25:14 [#38] |
---|
powiem tak, nigdy nie czytałam na rozpoczęciach listów ministrów czasami ważne fragmenty podawałam na RP nauczycielom |
Ewa 13 | 02-09-2006 22:34:03 [#39] |
---|
a ja planuję powiedzieć, że Minister napisał list i ogólnie tylko powiem o nim... na tyle, by wszyscy wiedzieli... poinformuję, że jeśli ktoś zechce go przeczytać, to znajduje się on na głównej tablicy ogłoszeń... oczywiscie zachecę do przeczytania i powiem coś o sensie czytania samemu... coś w tym stylu... |
Magik | 02-09-2006 22:36:48 [#40] |
---|
Ewa 13 Kiedyś pisałaś, że nie jesteś dyrektorem a tylko interesujesz się prawem oświatowym...a jednak jesteś:-)))) |
Ewa 13 | 02-09-2006 22:38:26 [#41] |
---|
bo nie jestem, ale mam z tym listem udać się do szkoły i go odczytać... |
Magik | 02-09-2006 22:40:07 [#42] |
---|
Ewa 13 jakoś trudno mi w to uwierzyć czytając Twwoje wypowiedzi... |
Magik | 02-09-2006 22:41:05 [#43] |
---|
Ewa 13 Czego uczysz...? |
Ewa 13 | 02-09-2006 22:41:24 [#44] |
---|
dlaczego?... w co trudno Ci uwierzyć? |
Magik | 02-09-2006 22:48:22 [#45] |
---|
W to, że nie jesteś dyrektorem.Czego uczysz i jakiej szkole..?..jeśli wolno spytać ? Wypowiadasz się tak jakby od Ciebie w szkole wszystko zależało no i ta znajomość prawa oświatowego... |
Ewa 13 | 02-09-2006 23:07:10 [#46] |
---|
gdyby tak ode mnie zależało choć troszeczkę.... no cóż pomarzyć wolno każdemu.... więc czasem i ja oddaję się marzeniom... |
Magik | 02-09-2006 23:20:54 [#47] |
---|
...więc czasem i ja oddaję się marzeniom... Tak jak i ja..marzyć każdemu wolno i to za darmo... Marzenia marzeniami ale skromny ukłon w stronę Twich kompetentnych wypowiedzi ... przyjmij... |
Marek Pleśniar | 03-09-2006 09:55:52 [#48] |
---|
nie rozumiem? co jest prawdą?? #39 czy #41?? |
Ewa 13 | 03-09-2006 10:07:28 [#49] |
---|
jedno i drugie Marku |
barbarakuk | 03-09-2006 10:31:17 [#50] |
---|
Ewuniu, co znaczy jedno i drugie?? Powiesisz, czy przeczytasz??? |
|