Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ekspert przed egzaminem |
2katarzyna | 09-08-2006 13:30:37 [#01] |
---|
Mam prośbę do obecnych lub przyszłych ekspertów, którzy zaliczyli już obowiązkowe szkolenie i teraz przygotowują się do egzaminu: podzielcie się informacjami, czy wiadomości z kursu znacznie wybiegają poza to, co w skryptach ze strony www.ekspert..., co wkuć dokładnie, jak będzie wyglądał egzamin? Ja mam termin kursu wyznaczony na ostatni tydzień sierpnia, więc na naukę pozostanie mi zaledwie kilka dni. Co mogę zrobić już teraz? |
KlaraG | 09-08-2006 14:37:25 [#02] |
---|
Termin kursu czy egzaminu? Jeśli pytasz o kurs, to jest bardzo przyjemny i jak każdy kurs przede wszystkim - uczy.
Nie masz się czego obawiać. |
2katarzyna | 09-08-2006 14:50:13 [#03] |
---|
Obawiam się tego, że nie zdążę powtórzyć wszystkiego, co będzie na kursie, bo zostanie mi zaledwie parę dni. Czy już mam wkuwać skrypty? |
Ewa Tempich | 09-08-2006 20:41:06 [#04] |
---|
To jest loteria My w ostatnim dniu kursu (byłam w 3 grupie) sami układaliśmy pytania na egzamin i pani z KOWEZiU powiedziała że na bazie tych pytań będą układać te właściwe. Trudno powiedzieć na co zwrócić uwagę. Jedni mówili, że będą pytania "praktyczne", ale panie które prowadziły kurs zwracały uwagę na rzeczy "pozornie nieistotne", np. etapy tworzenia grupy. Na kursie otrzymaliśmy też trochę nowych materiałów. Myślę,że wystarczy trochę poczytać. |
Konto zapomniane | 10-08-2006 21:57:42 [#05] |
---|
Droga Kasiu! Nie martw się tym, że będziesz miała mało dni do nauki. Ja miałam kurs na początku lipca i dużo mi już z pamięci umknęło. Wolałabym tak od razu z marszu podejść do tego egzaminu. Do zobaczenia w stolicy!!! |
jaxja | 10-08-2006 22:29:32 [#06] |
---|
Kiedy egzamin Czy juz znana jest data egzaminu? |
hania | 10-08-2006 22:44:06 [#07] |
---|
http://www.ekspert.edu.pl/index.php?md=33 Informacje dotycząca egzaminu końcowego dla uczestników szkoleń kandydatów na ekspertów:
1. Prosimy o dokonanie wpłaty w wysokości 20 zł. od osoby, za udział w egzaminie, w terminie do 5 września br. na konto właściwej centralnej placówki doskonalenia nauczycieli (CODN, CMPPP, KOWEZiU). Numery kont znajdują na stronach poszczególnych placówek. Zespół koordynacyjny programu Ekspert
*** Komunikat 8/2006
Zespół koordynacyjny CODN, CMPPP i KOWEZiU informuje, że egzamin końcowy dla uczestników szkoleń kandydatów na ekspertów odbędzie się w Warszawie, w dniu 9 września br. w godzinach 12.00 – 14.00 (dokładny adres podany zostanie po rozstrzygnięciu przetargu).
Wzorem ubiegłego roku będzie to egzamin zewnętrzny, centralnie przeprowadzony dla wszystkich uczestników szkolenia spełniających określone przez organizatorów szkoleń warunki. Zakres merytoryczny egzaminu obejmować będzie zagadnienia przedstawione w materiałach edukacyjnych (I część szkolenia) i omawiane podczas zajęć warsztatowych (II część szkolenia). Egzamin będzie przeprowadzony w formie testu. Na rozwiązanie testu przeznacza się 1,5 godziny
Przypominamy, że do egzaminu końcowego mogą przystąpić osoby, które: · zdały egzamin po I części szkolenia (kształcenie na odległość), · uczestniczyły w minimum 90 % zajęć realizowanych w formie bezpośredniej (II część szkolenia).
Ze względu na wysokie koszty organizacyjne uczestnicy zobowiązani są do uiszczenia opłaty w wysokości 20 zł. od osoby (numer konta i termin dokonania wpłaty podany zostanie w kolejnym komunikacie).
Wszelkie informacje na temat organizacji i przebiegu egzaminu będą przekazywane tylko w formie komunikatów zamieszczanych na stronie internetowej szkoleń kandydatów na ekspertów (www.ekspert.edu.pl). Zespół koordynacyjny programu Ekspert |
abbo | 10-08-2006 22:46:33 [#08] |
---|
Egzamin odbędzie się w dniu 9 września br. w godzinach 12.00 – 14.00 (dokładny adres podany zostanie po rozstrzygnięciu przetargu). wpłaty w wysokości 20 zł. od osoby, za udział w egzaminie, w terminie do 5 września br. na konto właściwej centralnej placówki doskonalenia nauczycieli (CODN, CMPPP, KOWEZiU). Numery kont znajdują na stronach poszczególnych placówek. |
aleksandra2004 | 11-08-2006 13:08:10 [#09] |
---|
Ewo a możesz przytoczyć jakieś pytanie przez was ułożone? |
ola 13 | 11-08-2006 13:15:22 [#10] |
---|
No pięknie, dawaj cały test. Co tam jedne pytanie :) |
AnJa | 11-08-2006 13:27:02 [#11] |
---|
Nawet jakby mogła toby nie mogła bo zapomniała:-)
Czy Ty naprawdę myslisz, że takie pytania to na trzeźwo da się ułozyć???
Albo na nie odpowiedzieć???? |
ola 13 | 11-08-2006 14:31:41 [#12] |
---|
Czyli Twoja propozycja 0,75l dla wszystkich jest dalej aktualna i poszerzasz krąg docelowy. :) |
Ewa Tempich | 11-08-2006 19:56:29 [#13] |
---|
Przykładowe pytania Wspólnie uradziliśmy, że układamy pytania proste i zrozumiałe, a nie jakieś podchwytliwe. Sporo dotyczyło komisji, np. 1. Komisja kwalifikacyjna w czasie postępowania kwalifikacyjnego: a) sprawdza teczkę nauczyciela kwalifikowanego b) analizuje dorobek zawodowy nauczyciela c) zapoznaje się z dorobkiem zawodowym nauczyciela mianowanego. |
beera | 11-08-2006 20:11:42 [#14] |
---|
rany a ile odpowiedzi jest dobrych? |
Ewa Tempich | 11-08-2006 20:20:26 [#15] |
---|
Tylko jedna Asiu, przecież wiem, że wiesz, ale dla pewności podam, że prawidłowa jest odpowiedź b. |
beera | 11-08-2006 20:31:25 [#16] |
---|
Powiem szczerze- nie zdalabym
odpowiedż a: Po pierwsze pomyslałam, kto to jest kwalifikowany- no kazdy n-l stajacy przed komisją- tak? kwalifikowany w użyciu przym. 1. «mający odpowiednie kwalifikacje, odpowiednio przygotowany do pracy w swoim zawodzie»
jak bym juz wiedziała, ze to kazdy stający przed komisją, to bym sobie przypomniała, że
3. Komisja kwalifikacyjna analizuje dorobek zawodowy nauczyciela mianowanego ubiegającego się o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego na podstawie przedłożonej przez nauczyciela dokumentacji ( znaczy się sprawdza teczkę ) no to bym uznała, ze "a" pasuje :))) odpowiedź "b"
no jasne, bo:
3. Komisja kwalifikacyjna analizuje dorobek zawodowy nauczyciela mianowanego ubiegającego [...]
pasuje :))
i odpowiedź cteż mi pasuje, bo: 3. Komisja kwalifikacyjna analizuje dorobek zawodowy nauczyciela mianowanego ubiegającego [...] a jak tu analizować, bez zapoznania się? pasuje! ;))) |
zgredek | 11-08-2006 20:38:09 [#17] |
---|
no:-) toć sprawdza, analizuje, zapoznaje się;-) a że dzisiaj jakoś tak czytam być może nie tak jak trzeba;-) to zadam pytanie szanownym kursantom - co to jest ta "teczka"? - bo ja znalazłam tylko "dokumentację";-) dobre pytanie na egzamin?;-) |
beera | 11-08-2006 20:38:22 [#18] |
---|
tylko proszę się na mnie nie zlościć ;) potraktowałam ten post jako piątkową zabawę wieczorną- odpoczynek po stanowiskach :)) |
beera | 11-08-2006 20:39:49 [#19] |
---|
teczka to jest coś, w czym niektórzy gromadzą informację o niektórych i w sprawie teczek dyrektorzy niedługo będą pisać do IPN bedzie teczkowo zaniedługotu ;)) |
2katarzyna | 11-08-2006 21:45:12 [#20] |
---|
Próbuję czytać te mądre artykuły ze strony internetowej i ...nie mogę więcej niż 10 stron. Działają na mnie jak narkoza. Zazdroszczę Wam, że kurs macie za sobą. Pewnie łatwiej można dokonać jakiejś selekcji. Przecież tego jest straaasznie dużo. A jeszcze powtórzyć trzeba rozporządzenia i KN. Omatko! |
Jolanta Szuchta | 11-08-2006 22:35:02 [#21] |
---|
Podziwiam że już się uczycie,ja niestety jeszcze nie zajrzałam,a po kursie jestem dawno i czy coś pamiętam nie wiem. Ale akurat na to pytanie odpowiedziałabym dobrze. |
jaxja | 12-08-2006 18:14:27 [#22] |
---|
Czy podczas egzaminu wymagane będzie posiadanie potwierdzenia wpłaty 20 zł? Chętnie przelałabym je internetowo, ale wtedy nie będzie dowodu wpłaty. Trzeba więc chyba biec na pocztę? |
2katarzyna | 12-08-2006 20:48:44 [#23] |
---|
Dowód wpłaty możesz sobie wydrukować, kiedy operacja zostanie zaksięgowana. |
Lecomte | 18-08-2006 08:17:09 [#24] |
---|
Powiedzcie proszę, czy ośrodki szkoleniowe przygotowują jakieś noclegi? Mieszkam dość daleko od Łodzi i codzienny dojazd jest niemożliwy. Muszę sama starać się o nocleg, czy organizatorzy coś zapewniają? Oczywiście odpłatnie :) |
jeannette | 18-08-2006 08:36:42 [#25] |
---|
AnJa, masz rację, bez butelki nie da rady ;))) lecomte, Koweziu ma u siebie noclegi, nie wiem jak codn i cmppp Co do egzaminu - pytania zdarzały się z 4 poprawnymi odpowiedziami i należało wybrać tę najlepszą, radzę czytać materiały z namaszczeniem ;) A pytania na pewno już mają gotowe i testują na króliczkach ;) |
Lecomte | 18-08-2006 08:40:39 [#26] |
---|
Dzięki jeannette:) Mnie interesuje konkretnie CODN w Łodzi. Nie mogę się tam dodzwonić :) |
jeannette | 18-08-2006 08:49:03 [#27] |
---|
Bo są wakacje ;) Sorki, nie doczytałam wyżej o Łodzi. Nie wydaje mi się, żeby mieli noclegi. Nigdy nie słyszałam o bazie noclegowej w łódzkim wodn czy łcdn (bo te dwa zdaje się organizują) |
AnJa | 18-08-2006 12:15:53 [#28] |
---|
w kwestii pytania - odpowiadałbym identycznie jak Asia
no, ale czpianie się do konstrukcji i precyzji pytań to moje hobby |
jaxja | 26-08-2006 12:52:55 [#29] |
---|
Niedługo egzamin Większośc z przyszłych ekspertów już po szkoleniu, przed nami egzamin. Jak się do niego przygotowujecie? Studiujecie materiały? Mnie na szkoleniu zabrakło analizowania różnych przykładowych pytań. A może ktoś pamięta jakieś pytania z ubiegłego roku? |
Konto zapomniane | 26-08-2006 15:07:36 [#30] |
---|
A jak nie zdam? Ciekawa jestem, czy przewiduje się egzamin poprawkowy? (to takie moje ewentualne zabezpieczenie) Jeśli nie zdam to będzie straszna "siara" (ze słownika mojego syna). 2Katarzyna - mam to samo w sprawie lektury materiałów. Toż to lepsze niż harlekiny! |
jeannette | 26-08-2006 16:49:01 [#31] |
---|
Jak nie zdasz, to będzie egzamin poprawkowy ;) |
Anna Barbara | 26-08-2006 18:18:48 [#32] |
---|
Do ekspertów Drodzy państwo - mam serdeczną prośbę - jak już zdecydujecie sie byc ekspertami, to potem nie odmawiajcie przyjazdów na Komisje !!!! |
barbaras2 | 26-08-2006 20:03:10 [#33] |
---|
Przyznam ze ten ątek podniósł mnie troche na duchu, bo myslałam że tylko ja ma taki mętlik czytam i tak naprawde nie ppotarfie nic z tego wyciągnąć co mogłoby byc w pytaniach egz.A pytanie Ewy tez bym chyba oblałabo kazda odpow wydawałaby mi sie ok |
Jolanta Szuchta | 27-08-2006 21:27:24 [#34] |
---|
A egzamin coraz bliżej:-((((,a tu nikt z poprzedniej edycji nie pamięta nawet jednego pytania. Co tam, zdali poprzednicy może i nam się uda?Co nie? |
ejrut | 27-08-2006 21:42:09 [#35] |
---|
Jolu...zajrzyj na wątek pytanie do ekspertów którzy zdali egzamin Kurde...nie wiem jak się wkleja linki......... |
beera | 27-08-2006 21:49:32 [#36] |
---|
kliknij na temat wątku, ktiory chcesz podac, prawym klawiszem myszy, otworzy się menus i tam kliknij albo " kopiuj", a lbo" kopiuj skrót" potem przyjdź na wątek gdzie chcesz wkleić link, kliknij w okno prawym klawiszem myszy i kliknij slowo wklej i już :) |
2katarzyna | 27-08-2006 22:52:00 [#38] |
---|
Właśnie jestem w trakcie szkolenia i podkreślam wężykiem to, co było na poprzednich egzaminach (trenerki nie mają takiej sklerozy jak eksperci z poprzedniej edycji). 1. Etapy rozwoju grupy na podst. komisji kwalifikacyjnej 2. Błędy społecznego postrzegania, np. jakie są rodzaje czy skutki atrybucji 3. Rola przedstawiciela OP w komisji kwalifik. lub egzam. Dopiszę, jak będzie więcej. Wpiszcie to, na co u Was trenerzy zwrócili szczególną uwagę. |
Ewav | 27-08-2006 23:57:13 [#39] |
---|
Uprzejmie informuję, że trenerzy to eksperci z pierwszej edycji. |
jaxja | 28-08-2006 09:39:15 [#41] |
---|
W trakcie szkolenia, na którym byłam trenerzy nie zdradzili zadnego z pytań ubiegłorocznych. Szkoda. Wg mnie powinno być podanych kilka przykładowych pytań, łatwiej byłoby się przygotować. Można było przecież ułożyć kilka pytań, które nie będa zamieszczone w teście. W jaki sposób macie zamiar się przygotowac? Czytacie materiały? Dla mnie te wszystkie definicje, które dostaliśmy mało wnoszą do pracy eksperta, nie wiem wiec dlaczego mają nas z tego egzaminować. Przeraziło mnie równiez to, że nie będzie podczas egzaminu dostępu do aktów prawnych (w ubiegłym roku były). Tutaj też nikt żadnego pytania nie chce zdradzić. Link, który wklejacie też żadnego nie zawiera. On dotyczy egzaminu internetowego. Czyżyby kolejne potwierdzenie na to, że jesteśmy mało zgraną grupą zawodową? |
Jolanta Szuchta | 28-08-2006 10:52:58 [#42] |
---|
A czemu nam ma być łatwiej niż poprzednikom?Też się musimy uczyć. Oni szli w ciemno i podobno zdali wszyscy.:-((((( tez bym chciała znać kilka pytań. |
Bas | 28-08-2006 11:02:49 [#43] |
---|
W tej edycji egzaminu będziemy pozbawieni wyposażenia, czyli KN i rozp.o awansie. Pytania będą więc chyba natury filozoficzno-etycznej. Np.: Czy warto tak się umartwiać? Jak bardzo bezsensowny jest tryb ubiegania się o awans? itp. |
jaxja | 28-08-2006 11:37:42 [#44] |
---|
Na mówiono na kursie, że trzeba się nauczyć definicji itp zawartych w materiałach, które dostaliśmy podczas kursu. A wszystkie te definicje są takie płynne. |
Jolanta Szuchta | 28-08-2006 13:10:40 [#45] |
---|
No właśnie płynne i nijak nie wchodzą do głowy |
małgocha | 28-08-2006 15:45:12 [#46] |
---|
egzamin Zdawałam egzamin w poprzedniej edycji. Poprostu trzeba czytać ze zrozumieniem. A do materiałów, które mielismy na ławkach nie było czasu zajrzeć. Nie ma sensu uczyć sie na pamięć definicji, ale trzeba sie w nich orientować. Egzamin łatwy nie był, ale przy uważnym czytaniu spokojnie zaznaczycie najlepszą odpowiedź! Życze powodzenia i radze poprostu spokojnie przejrzeć notatki i materiały ze szkolenia. |
jaxja | 28-08-2006 17:24:22 [#47] |
---|
Pytania teraz na pewno będą inne niż poprzednio. Łatwiej byłoby przeglądać materiały, gdyby wiadomo było w jaki sposób układajacy pytania wybierał z nich treści na egzamin. Więcej możnaby się więc nauczyć. Dlatego cały czas nie rozumiem skąd to utajnienie pytań z poprzedniej edycji. Organizatorom chyba zalezy na tym, by nasza wiedza była duża? Nie wiem jak Wy, ale ja nawet po tym kursie, poruszam się wśród tej wiedzy po omacku - jest to dla mnie takie nieuchwytne, mało konkretne. |
Majka | 28-08-2006 18:35:34 [#48] |
---|
może własnie tak? "Organizatorom chyba zalezy na tym, by nasza wiedza była duża?"
Skoro ekspert to EKSPERT :) |
Ewav | 28-08-2006 19:05:56 [#49] |
---|
To nie jest żadna tajna informacja, tylko pytania były tak rozbudowane tekstowo, że trudno jejs je sobie przypomnieć. Ja pamiętam tylko, że pytali o oceny? ocenę nauczyciela, który zmienił miejsce pracy w trakcie stażu. Skład komisji na n-la mianowanego. Co robi komisja w trakcie postepowania( to pytanie już było cytowane wyżej. Pozostałe pytania jak przez mgłę. Dużo pytań z materiałów tych z netu. Definicje. Opisy sytuacji itp. |
barbaras2 | 28-08-2006 19:09:42 [#50] |
---|
ale rozumię, że to był test? |
|