Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nauczanie indywidualne |
rudan | 05-08-2006 22:24:38 [#01] |
---|
Rzadko piszę,ale forum jest z moich ulubionych witryn.Mam nadzieję że również zabierzecie głos w mojej sprawie.Pracuję w SOSW (etat) i od 5-ciu lat jestem zatrudniona w sąsiedniej placówce (inny organ prowadzący) na nauczaniu indywidualnym.Dziewczynka po porażeniu mózgowym,leżąca,10 godz.Nie ukrywam,że jest to znaczące w moim budżecie domowym.ale też nie zaniedbuje swoich obowiązków.Jestem tam traktowana jak,,domownik,terapeta,psycholog" i jeszcze niewiem jako kto.Pomimo,że są wakacje,pierwszą osobą udzielająca wsparcia (2 godz.w nocy)jestem ja.W czerwcu dyrektor placówki poinformował mnie,że z nowym rokiem szkolnym ma zamiar zatrudnić olifrenopedagoga i dziękuje mi.Szok i dla mnie (miałam możliwość innej pracy dodatkowej ale zrezygnowałam) i dla rodziców.Nie chcą nowego nauczyciela.Między wierszami dowiaduję się ,że jestem za ,,droga"-dyplomowana, a przyjdzie stażysta i będzie ok.Odczuwam duży dyskomfort |
monipg | 06-08-2006 19:12:59 [#02] |
---|
a ja mam inny problem czy na nauczanie indywidualne, z powodu trudnosciw chodzeniu, mozna zatrudnic oligonofrenopedagoga do nauczania pzedmiotow:j.polski, matematyka, historia przyroda, j.angielski
czy to moga byc nauczyciele tych przedmiotow w szkole |
alasz | 06-08-2006 19:22:11 [#03] |
---|
oligo dla dzieci z upośledzeniem, w normie intelektualne przedmiotowcy, nawet lekkie upośledzenie przedmiotowcy, bo dziecko realizuje podstawę programowa tylko dostosowuje się wymagania |
monipg | 06-08-2006 21:53:39 [#04] |
---|
uporządkowałam sobie wiedze
czasami po jakimś poście wpadam wpanike ze czegos nie dopatrzylam
a do rudan:
jeśli nie masz oligo to dyrektor musial tak zrobic |
zgredek | 06-08-2006 21:56:44 [#05] |
---|
a może dyrektor chce zatrudnić osobę, która nie ma możliwości dorobienia, bo po prostu nie ma pracy? |
beera | 06-08-2006 22:10:14 [#06] |
---|
rudan: Pracuję w SOSW (etat) i od 5-ciu lat jestem zatrudniona w sąsiedniej placówce (inny organ prowadzący) na nauczaniu indywidualnym.Dziewczynka po porażeniu mózgowym,leżąca,10 godz. 10 godzin wskazuje na zajęcia rew- wych- wówczas specjalne kwalifikacje są konieczne. Wskazuje na takie zajęcia tez to, ze cale 10 godzin było przeznaczone dla jednego nauczyciela jesli to NI w szkole masowej- kwalifikacje oligo konieczne nie są Jesli byłas zatrudniona w tamtej placówce na 10 godzin zgodnie z kwalifikacjami powinnaś była być zatrudniona na czas nieokreslony, nie ma więc mozliwosci by dyrektor po prostu "poinformował Cię" o niezatrudniebiu na kolejny rok- pwinien był byc zastosowany tryb wypowiedzenia. trudno tu wyrokować, bo nie wiemy jaki rodzaj zajęć, jakie masz kwalifikacje do tych zajęć i jaki był sposób zatrudnienia Cię w szkole |
Ewa 13 | 07-08-2006 09:00:27 [#07] |
---|
do rudan Coś mi nie gra odnośnie Twoich kwalifikacji... Pracujesz w SOSW i nie masz oligo-? W jakiego typu ośrodku pracyjesz?- bo jeśli dla upośledzonych, to nie masz kwalifikacji. Powracając jednak do Twojego pytania. Zajęcia, które prowadzisz po porażeniu mózgowym, to zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze. ZAJĘCIA REWALIDACYJNO - WYCHOWAWCZE Kwalifikacje do prowadzenia zajęć rewalidacyjno-wychowawczych z dziećmi i młodzieżą upośledzoną umysłowo w stopniu głębokim posiada osoba, która ukończyła pedagogikę specjalną w zakresie oligofrenopedagogiki jak również nauczyciel przedmiotu lub zajęć, który dodatkowo ukończył studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu oligofrenopedagogiki. Odnośnie jednak Twoich kwalifikacji w SOSW. Jeśli jesteś zatrudniona ta jako wychowawca, to: SPECJALNE OŚRODKI SZKOLNO - WYCHOWAWCZE Kwalifikacje do zajmowania stanowiska wychowawcy w ośrodkach dla dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym lub znacznym posiada osoba, która ukończyła pedagogikę specjalną w zakresie oligofrenopedagogiki jak również nauczyciel przedmiotu lub zajęć, który dodatkowo ukończył studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny z zakresu oligofrenopedagogiki. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska wychowawcy w ośrodkach dla dzieci i młodzieży upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim, niesłyszących i słabo słyszących, z zaburzeniami zachowania posiadają osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów magisterskich lub zawodowych w zakresie odpowiednio oligofrenopedagogiki, surdopedagogiki, resocjalizacji. Kwalifikacje posiadają również osoby, które legitymują się wykształceniem z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej i dodatkowo ukończyły studia lub kurs kwalifikacyjny w zakresie pedagogiki specjalnej, odpowiedniej do niepełnosprawności uczniów. a jeśli jako nauczyciel jednej ze szkół wchodzących w skład ośrodka, to: Rozporządzenie MENiS z dnia 10 września 2002 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli (Dz.U. Nr 155, poz. 1288) w istotny sposób zróżnicowało wymagania kwalifikacyjne wobec nauczycieli szkół specjalnych wprowadzając podział na dwie grupy szkół specjalnych. I. W szkołach dla dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym lub znacznym pozostawiono dotychczasowe wymagania tzn. może tam pracować zarówno nauczyciel, który ukończył pedagogikę specjalną w zakresie oligofrenopedagogiki jak i nauczyciel przedmiotu lub zajęć, który dodatkowo ukończył studia podyplomowe albo kurs kwalifikacyjny w zakresie oligofrenopedagogiki. II. W szkołach dla dzieci: • niesłyszących i słabo słyszących, • niewidomych i słabo widzących, • z zaburzeniami zachowania lub zagrożonych niedostosowaniem społecznym, • upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim, • niepełnosprawnych ruchowo, •przewlekle chorych wprowadzono wymóg posiadania kwalifikacji do nauczania przedmiotu lub prowadzenia zajęć, a ponadto kwalifikacji (w formie studiów lub kursu kwalifikacyjnego) w zakresie pedagogiki specjalnej o specjalności odpowiadającej typowi placówki. Odpowiednio: • surdopedagogiki, • tyflopedagogiki, • resocjalizacji, • oligofrenopedagogiki, • pedagogiki leczniczej lub pedagogiki terapeutycznej. Nauczyciele legitymujący się dyplomem ukończenia studiów magisterskich lub zawodowych w zakresie oligofrenopedagogiki, surdopedagogiki, tyflopedagogiki, resocjalizacji czy pedagogiki terapeutycznej mogą w tych szkołach prowadzić zajęcia rewalidacyjne (rozwijające, kompensacyjne, usprawniające), ale nie mają kwalifikacji do nauczania przedmiotu. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Ewa |
anmar | 07-08-2006 19:29:09 [#08] |
---|
- Rudan napisał(a): jesli to NI w szkole masowej- kwalifikacje oligo konieczne nie są. Nawet w szkole masowej jeżeli dziecko ma orzeczenie o upośledzeniu potrzebna jest oligofrenopedagogika. |
rzewa | 07-08-2006 19:31:06 [#09] |
---|
hmmm... pp, proszę.
Już mi tu raz asia pokazała, że nie, choć można zrozumieć dyra co upiera się przy tym wymaganiu :-) |
beera | 07-08-2006 19:31:11 [#10] |
---|
anmar To ja napisalam:jesli to NI w szkole masowej- kwalifikacje oligo konieczne nie są. podaj mi proszę jakakolwiek podstawę prawną do Twojego - przeciwnego, twierdzenia |
beera | 07-08-2006 20:29:06 [#11] |
---|
o rzewa pewnie- mozna zrozumiec, bo slusznie czasem te wymagania są wystosowywane wobec nauczycieli :) |
Ewa 13 | 07-08-2006 21:46:58 [#12] |
---|
Coś mi nie gra tutaj na forum ... o jakim nauczaniu indywidualnym piszecie? Jeżeli dziecko pełnosprawne - z normą intelektualną ma nauczanie indywidualne, to wszystko jest O.K. - n-l ma "normalne" kwalifikacje. Jeśli jednak mamy na myśli dziecko niepełnosprawne, które ma przyznane nauczanie indywidualne, to sprawa kwalifikacji wygląda nieco inaczej... wszystko wtedy zależy od niepełnosprawności ucznia... bez względu na to, czy jest on w szkole masowej, czy w specjalnej....wciąż mamy na względzie dziecko i jego niepełnosprawność.... Nie można więc uogólnić jakie kwalifikacje powinien mieć nauczyciel prowadzący nauczanie indywidualne. Tematem wiodącym było jednak: "Dziewczynka po porażeniu mózgowym,leżąca,10 godz." - czyli zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze, a kwalifikacje do prwadzenia tego typu zajęć określa Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli nie mających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli § 5. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach specjalnych, szkołach specjalnych, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych i specjalnych ośrodkach wychowawczych dla dzieci i młodzieży z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym, a także do prowadzenia zajęć rewalidacyjno - wychowawczych z dziećmi i młodzieżą z upośledzeniem umysłowym w stopniu głębokim posiada osoba, która: 1) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów magisterskich na kierunku pedagogika lub pedagogika specjalna, w zakresie oligofrenopedagogiki, lub 2) legitymuje się dyplomem ukończenia studiów wyższych zawodowych: a) na kierunku pedagogika lub pedagogika specjalna, w zakresie oligofrenopedagogiki, lub b) w specjalności nadającej kwalifikacje do pracy z dziećmi i młodzieżą z upośledzeniem umysłowym, lub 3) ma kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w danym typie szkoły lub rodzaju placówki, określone odpowiednio w § 2-4 i 10, a ponadto ukończyła studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny w zakresie oligofrenopedagogiki, albo 4) legitymuje się dyplomem ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli w specjalności nadającej kwalifikacje do pracy z dziećmi i młodzieżą z upośledzeniem umysłowym. |
beera | 07-08-2006 21:54:30 [#13] |
---|
Ewo... po pierwsze: Jeśli jednak mamy na myśli dziecko niepełnosprawne, które ma przyznane nauczanie indywidualne, to sprawa kwalifikacji wygląda nieco inaczej... wszystko wtedy zależy od niepełnosprawności ucznia... bez względu na to, czy jest on w szkole masowej, czy w specjalnej....wciąż mamy na względzie dziecko i jego niepełnosprawność.... Nie można więc uogólnić jakie kwalifikacje powinien mieć nauczyciel prowadzący nauczanie indywidualne. nie ma na takie twierdzenie zadnej podstawy prawnej. Dziecko w szkole masowej nauczane w trybie NI ma miec nauczycieli o kwalifikacjach wymaganych dla n-li w szkole masowej, nauczyciele Ci nie muszą mieć specjalistycznych studiow po drugie: Tematem wiodącym było jednak: "Dziewczynka po porażeniu mózgowym,leżąca,10 godz." - czyli zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze Z postu # 1 nie wynika, ze dziecko to ma zajecia rew- wych, ruden pisze o NI, ja w # 6 ustalając tzw " kontekst" wskazalam, ze raczej może chodzic o zajęcia rew- wych, ale to tylko domniemanie, zaden pewnik |
zgredek | 07-08-2006 21:58:26 [#14] |
---|
w kwestii formalnej może - ruden nie napisała, że nie ma oligo, a sądząc po miejscu pracy raczej ma;-) bo jej z tej pracy nie zwalniają;-) |
beera | 07-08-2006 22:01:32 [#15] |
---|
no :) bo w sprawie w ogóle nie chodzi o oligo, ani o rodzaj zajęc, tylko o sposob zatrudnienia nauczyciela jesli n-l mial kwalifiakcje, powinien byl byc zatrudniony na czas nieokreslony, więc nie wchodzi w grę "powiedziała mi że juz nie będę pracowala". Ale jak znam zycie umowa była na czas okreslony- czyli błędnie zawarta |
rzewa | 07-08-2006 22:05:07 [#16] |
---|
nooo i powalczyć można, a właściwie rodzice mogą spróbować... pójść pogadać z dyrkiem i jak będzie trzeba to z OP (wójt, radni itp.)
rodzice jak chcą i im zależy to mogą duuuużooo... zwłaszcza na wsi. |
zgredek | 07-08-2006 22:06:07 [#17] |
---|
asiu - jeśli nauczanie indywidualne przyznano na rok - to może być na czas określony zatrudniona ----------------- a misie wydaje, że rudan to chciała się swoim dykomfortem z nami podzielić |
zgredek | 07-08-2006 22:07:59 [#18] |
---|
a ja popatrzę jednak z drugiej strony - może po prostu chodzi o zatrudnienie osoby, która w ogóle nie ma pracy? dla ruden jest to dodatkowe zatrudnienie |
beera | 07-08-2006 22:08:34 [#19] |
---|
tak- masz rację, jesli na rok- jest podstawa mam zafiksowanie, bo zazwyczaj mi tu przyznają na dłużej ale oczywiscie i tak racja- nigdy na nieokreslony- przeciez NI ma zawsze czas graniczny wskazany |
beera | 07-08-2006 22:08:53 [#20] |
---|
i co do zatrudnienia- też :) |
Józefina | 07-08-2006 22:19:26 [#21] |
---|
asiu kwalifikacje oligo są niezbędne do NI kształcenia specjalnego , upośledzenie w stopniu umiarkowanym i więcej, czy coś nie tak rozumiem? Pozdrawiam |
beera | 07-08-2006 22:25:33 [#22] |
---|
powiem szczerze potrzebne to one na pewno są co do wymagania przepisami- jest niejednoznacznie. Jeszcze prosta rzecz jest uczęszczaniem do szkoły i z NI dziecka z uposledzeniem lekkim- tu nic innego niż w szkole masowej nie jest wymagane ( no oczywiscie poza ocenianiem, czy programem, itp)
co do dzieci z upośledzeniami głębszymi nic nie jest jasne- ani rodzaj wyksztalcenia nauczyciela, ani ramowka realizowana przez to dziecko, ani sposób nauczania i oceniania. Wiele tu po prostu będzie zależeć od dyrektora no i oczywiście jest prosto w zajeciach rew-wych- tu kwalifikacje specjalne są wymagane... |
rzewa | 07-08-2006 22:26:44 [#23] |
---|
józefino, kwalifikacje o;igo niezbędne są w przypadku n-la zatrudnionego w szkole lub oddziale specjalnym dla upośledzonych w stopniu umiarkowanym i więcej.
W szkole "masowej" takich kwalifikacji nie wymaga się bez względu na rodzaj prowadzonych zajęć - rozporządzenie o NI nie nakłada na tych n-li żadnych dodatkowych kwalifikacji.
W przypadku zjęć rewalidacyjnych takie wymaganie kwalifikacyjne wynika z odpowiedniego rozporządzenia |
Ewa 13 | 07-08-2006 22:30:58 [#24] |
---|
gdybanie... ale sobie tu gdybamy... a rudan milczy odnośnie kwalifikacji - par.5 cytowanego rozporządzenia dotyczy zajęć z uczniami upośledzonymi umysłowo w stopniu umiarkowanym, znacznym i głębokim.... porażenie mózgowe nie może być traktowane inaczej. Poza tym "W czerwcu dyrektor placówki poinformował mnie,że z nowym rokiem szkolnym ma zamiar zatrudnić olifrenopedagoga i dziękuje mi." dało mi to do zrozumienia, że rudan nie ma oligo-... do: asia "Dziecko w szkole masowej nauczane w trybie NI ma miec nauczycieli o kwalifikacjach wymaganych dla n-li w szkole masowej, nauczyciele Ci nie muszą mieć specjalistycznych studiow".. Nie tak do końca.... wczytać się można w UoSO lub rozporządzenia, co do zadań szkoły.. i tak np. ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (art. wybrany na szybkiego) Art. 71b. 1. Kształceniem specjalnym obejmuje się dzieci i młodzież, o których mowa w art. 1 pkt 5 i 5a, wymagające stosowania specjalnej organizacji nauki i metod pracy. Kształcenie to może być prowadzone w formie nauki w szkołach ogólnodostępnych, szkołach lub oddziałach integracyjnych, szkołach lub oddziałach specjalnych i ośrodkach, o których mowa w art. 2 pkt 5. [obowiązuje od 21 sierpnia 2003 r. (Dz. U. Nr 137, poz.1304) ] 1a. Indywidualnym nauczaniem obejmuje się dzieci i młodzież, których stan zdrowia uniemożliwia lub znacznie utrudnia uczęszczanie do szkoły. [w obecnym brzmieniu obowiązuje od 23 lutego 2000 r. (Dz. U. Nr 12, poz.136) ] 2. W zależności od rodzaju niepełnosprawności, w tym stopnia upośledzenia umysłowego, dzieciom i młodzieży, o których mowa w ust. 1, organizuje się kształcenie i wychowanie, które stosownie do potrzeb umożliwia naukę w dostępnym dla nich zakresie, usprawnianie zaburzonych funkcji, rewalidację i resocjalizację oraz zapewnia specjalistyczną pomoc i opiekę. [obowiązuje od 21 sierpnia 2003 r. (Dz. U. Nr 137, poz.1304) ]
do: zgredek "w kwestii formalnej może - ruden nie napisała, że nie ma oligo, a sądząc po miejscu pracy raczej ma;-) bo jej z tej pracy nie zwalniają;-)" SOSW - to są Specjalne Ośrodki Szkolno-Wychowawcze np. dla: Dzieci Słabo Słyszących (wtedy trzeba mieć surdo-), Niesłyszących (też surdo-), Niepełnosprawnych Ruchowo (wtedy trzeba mieć leczniczą), Niewidomych (wtedy trzeba mieć tyflo-) dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami zachowania (wtedy trzeba mieć reso-), ale te ostatnie istnieję tylko do 31 sierpnia 2006 r. Wobec powyższego nie wiadomo w jakim SOSW pracuje rudan i jakie ma kwalifikacje.... |
Józefina | 07-08-2006 22:34:10 [#25] |
---|
no to dlaczego ciągle moje KO dopytuje czy (mam 26 godz. NI kształcenie spec,) nauczyciele mają oligo? Tak jest za każdym razem przy arkuszu. Przyznam , że uznałam to za pewnik, i nie szukałam. |
beera | 07-08-2006 22:39:30 [#26] |
---|
Ewo ale litości- po co mi to wklejasz, skoro nic z tego nie wynika, takiego, co piszesz? Ja Cię proszę o wklejenie przepisu, ktory powie,że:
n-l pracujący w szkole masowej uczacey dziecko z uposledzeniem umyslowym ma mieć specjalne kwalifikacje, pamiętając, że NI jest normalnym nauczaniem, tylko odbywanym w innym trybie tak jak jednoczesnie proszę o wklejenie przepisu, ze n-l uczący w szkole masowej w klasie jakiejkolwiek, do ktorej uczęszcza dziecko z upośledzeniem umyslowym ma miec dodatkowe kwalifikacje Ewo, takiego przepisu nie ma mamy tu taka funkcję " szukaj" - bylo tam wiele dyskusji na ten temat .......... Jozefino- po prostu Twoje KO nie zna przepisu Lub uznaje, że lepiej dla ucznia jest by n-le mieli oligo ( bo jest lepiej) i wymaga tego na mocy niewiadomoczego Lub dzieci mają upośledzenie głębsze niż lekkie- a tu sprawa jest niejednoznaczna- od ramowki, poprzez ocenianie, do kwalifikacji n-la sięgając |
zgredek | 07-08-2006 22:43:54 [#27] |
---|
Ewa - jasne:-) |
beera | 07-08-2006 22:47:14 [#28] |
---|
Ewa? a Ty jesteś z integracyjnej? |
Rycho | 07-08-2006 22:51:29 [#29] |
---|
Ewa 13 możesz mi powiedzieć, gdzie w cytowanym przez Ciebie art z UoSO jest mowa o wymaganiach kwalifikacyjnych w stosunku do nauczycieli, którzy prowadzą NI? Bo jakoś nie mogę doczytać. Jedna rzecz, to to co naszym zdaniem powinno ewentualnie być,m a druga, to to, co rzeczywiście jest w danym momencie w przepisach napisane. A tu rację ma Asia. |
Ewa 13 | 07-08-2006 22:55:11 [#30] |
---|
do: asia Nie, nigdy nie uczyłam ani w specjalnej, ani w integracyjnej.... ale w sprawie tych przepisów przygotuję Ci się dokładniuśko....ale nie na jutro... troszkę mam wolnego i chciałabym z tego skorzystać...ale jest coś takiego w przepisach, że obowiązkiem szkoły...czy dyrektora... jest zapewnić.... ale sprawdzę to na spokojnie |
Marek Pleśniar | 07-08-2006 22:55:57 [#31] |
---|
ewa:-)) to ludzie pisz "do asi", "do marka" bo jak piszesz do jakiegoś asia to jak do robota;-)) |
beera | 07-08-2006 22:57:07 [#32] |
---|
Ewa, po prostu w naszych przepisach jest balagan odpocznij, nie szukaj, zawierz nam tym razem :)) |
Ewa 13 | 07-08-2006 22:58:00 [#33] |
---|
do Marka O.K. Marku...chciałam iść na łatwiznę - bez odmiany .. jestem umysł ścisły..I'm sorry... |
Ewa 13 | 07-08-2006 23:01:07 [#34] |
---|
do Asi ale ja jestem strasznie uparta ... i jak mi coś nie daje spokoju, to będę myśleć, szukać, czytać i szperać... aż sprawdzę ... taka już jestem... w ten sposób się uczę... a przepisy czasem warto sobie przypomnieć... one tak szybko ulatują... może dlatego, że się tak zmieniają |
beera | 07-08-2006 23:02:16 [#35] |
---|
No to będzie okazja rzecz przegadac jeszcze raz ja sie tez tak uczę:) |
Karolina | 07-08-2006 23:31:49 [#36] |
---|
po cichutku się przyglądam dyskusji bom zainteresowana nią osobiście ;-) przepraszam ale nie mam siły korzystać z szukaja - zawierzam ;-) tak czy inaczej będę śledzić prace Ewy 13 ;-) |
rudan | 10-08-2006 22:30:25 [#37] |
---|
Przepraszam,ale nie było mnie i nie śledziłam wątku----mam ukończone:mgr.rewalid. upośl. umysłowo,podypl.terap. pedag i inform. stos. w edukacji. Żeby było jasno:ta osoba u mnie w placówce jest zatrudniona drugi rok-umowa na czas określony.a ja miałam umowę zawieraną na 1 rok:od 1 września do 31 sierpnia (od 5-ciu lat) |
rudan | 10-08-2006 22:45:35 [#38] |
---|
I oczywiście chodzi o zajecia rew-wych-Emocje spowodowały,że popełniłam błędy w nazewnictwie. |
rudan | 16-08-2006 21:30:29 [#39] |
---|
Dzisiaj dostałam wiadomość, że zawarta będzie jeszcze umowa ze mną na 1 rok----dzięki rodzicom,stanęli za mną murem.Dziękuję za dyskusję. |
Ewa 13 | 16-08-2006 21:40:29 [#40] |
---|
To świetnie... Najważniejsze, abyś niosła pomoc nie tylko dziecku, ale i jego rodzinie, a skoro rodzice dziecka stanęli za Tobą, to znaczy, że wykonujesz "kawał" dobrej roboty... bo tak naprawdę, to nie tylko dzieci niepełnosprawne potrzebują pomocy, ale ich rodzice również.... a często nawet bardziej... - to akurat wiem z autopsji Jak sobie dajesz radę pracując w SOSW i mając zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze?... bo przecież nie jest to proste... |
rudan | 16-08-2006 22:20:37 [#41] |
---|
W swojej macierzystej placówce mam tylko etat.Mam komfort pracy--rodzice mojego dziecka ,,wolą mnie" po południu.Ale niesmak pozostał. Mam świadomość,że problem powróci za rok. |
Ewa 13 | 16-08-2006 22:36:37 [#42] |
---|
Ale nie dziw się.. Pomyśl, że są też ludzie bez pracy.... o naciskach na dyrektorów ze strony OP, by ograniczali zatrudnienie nauczycieli, którzy mają etaty... Nie myśl w ten sposób... Jeśli do tej pory ten dyrektor Ciebie zatrudniał, to zapewne w tym roku nie miał złych intencji... Może chciał naprawdę dać szansę komuś, kto tej pracy wogóle nie ma... pomyśl pozytywnie... a z drugiej strony miło jest poczuć człekowi, że jego praca jest doceniana ...:)) |
rudan | 16-08-2006 23:03:30 [#43] |
---|
Fakt-pierwsza myśl,że nie jest tak żle,, ze mną".Jeszcze mnie chcą.Ale nie chciałabym żeby tak mnie ,,pożegnano" i nie życzę nikomu.Chciałabym chociaż parę słów -tak dla przyzwoitości i wszystkim kończącym pracę gdziekolwiek życzę tego.A o dobre słowo w ostanich momentach pracy coraz trudniej.Widzę to i nie mogę nic zrobić...... |
Ewa 13 | 16-08-2006 23:25:55 [#44] |
---|
Nie pleć głupot, bo wiesz doskonale, co może człek, gdy tylko chce .. inaczej nie wykonywałabyś tej pracy, którą teraz wykonujesz... i spójrz na to w ten sposób - wykorzystaj swoje wykształcenie, wiedzę i doświadczenie.... zobacz jak obcujesz z upośledzonymi umysłowo... ile dajesz im serca i siebie... a teraz pomyśl o ile więcej dobroci potrzebują Ci, których w porę nie przebadano, którzy już są za duzi, by przebadano ich w poradni.... ilez oni serca potrzebują... nimi nikt się nie zajął... Nie rozwiązuje to problemu, ale pomaga.... Mi pomaga... i usmiechnij się, bo nie straciłaś pracy... jesteś zdrowa .... i badź uśmiechnięta, bo tym uśmiechem masz dzielić się z innymi.. Pozdrowionka |
rudan | 17-08-2006 21:12:25 [#45] |
---|
Dziękuję za miłe słowa |
aniaaaaaa | 20-12-2007 19:11:45 [#46] |
---|
Witam.
Mam pytanie ukonczylam studia licencjackie o kierunku Pedagogika Socjalna z profilaktyką uzależnień mgr na kierunku Pedagogika specjalizacja praca socjalna.Czy jezeli zrobie studia podyplomowe Olifrenopedagogike to bede mogła uczyc w szkole specjalnej jako nauczyciel?dodam ze posiadam uprawniena pedagogiczne!Pozdrawiam |
rudan | 20-12-2007 22:13:42 [#47] |
---|
Mój wątek wrócił po roku.Czyje się wywołana do odpowiedzi.Oczywiście zatrudniono w nowym roku szkolnym ,,taniego" nauczyciela.(kontraktowy).Więź zawarta z rodzica trwa i pozostanie długo, długo.Nie tylko rodzice skorzystali, ale i ja (i nie chodzi tu tylko o rzecz materialną ,jaką jest dodatkowe wynagrodzenie).Mam swiadomość, że zdrowie to rzecz NAJWAŻNIEJSZA.Nigdy nie zapomnę słów ojca,że marzy o tym, aby jego dziecko WSTAŁo i np. stłukło szklankę, czy zwaliło kwiatek z parapetu okna...Chyba jestem bardziej wyrozumiała dla swojego syna.
Pozdrawam wszystkich z okazji zbliżających się Świąt i życzę wszystkim uśmiechu, zdrowia i spełnienia marzęń.I wszystkiego dobrego w nowym roku 2008.
|
aga74 | 27-12-2007 22:48:38 [#48] |
---|
Czy dziecko w klasie II szk.pods., któremu przydzielono nauczanie indywidualne, powinno mieć wszystkie zajęcia obowiązkowe przewidziane dla jego klasy?Chodzi mi m.in. o jęz.angielski i o religię.NI jest na cały rok szkolny.Ja znalazłam sobie odpowiedź, ale jestem ciekawa Waszego stanowiska i potwierdzenia tego czy właściwie interpretuję. Dzięki. |
beera | 27-12-2007 22:52:44 [#49] |
---|
jesli angielski jest przedmiotem dodatkowym, to tak
jesli religia jest żądana przez rodziców i jest w związku z tym obowiązkowa, to tez tak |
aga74 | 27-12-2007 22:56:14 [#50] |
---|
Dyrektor tłumaczył, że nie przydzieli tych zajęć, a na świadectwie wpisze się zwolniony-na jakiej podstawie? |
|