Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
oświatowy przegląd prasy |
Marek Pleśniar | 17-01-2025 21:39:41 [#12157] |
---|
https://www.gov.pl/web/edukacja/powolanie-rady-ds-monitorowania-wdrazania-reformy-oswiaty
Powołanie Rady ds. monitorowania wdrażania reformy oświaty im. Komisji Edukacji Narodowej
16.01.2025
Nauczyciele, pracownicy naukowi, edukatorzy, samorządowcy – przedstawiciele m.in. tych środowisk zostali powołani do nowo powstałej Rady ds. monitorowania wdrażania reformy oświaty im. Komisji Edukacji Narodowej. Członków rady powołuje dyrektor Instytutu Badań Edukacyjnych-Państwowego Instytutu Badawczego. |
AnJa | 18-01-2025 22:55:42 [#12158] |
---|
Jest gdzieś opublikowany skład tego szacownego gremium? Szlachetne twarze Twoją i prof. Marciniaka rozpoznałem i to w zasadzie daje rękojmię profesjonalizmu i doniosłości ( najmniej na miarę Patrona), no ale we dwójkę możecie jednak nie ogarnąć wieloaspektowej reformy - a może nawet rewolucji edukacyjnej wstrząsającej właśnie systemem edukacji i sceną polityczną.
No bo na razie bez problemu identyfikuje, kogo tam nie ma - wyraża ona/on/ono bowiem opinię nt. gremium w s.mediach.
Ale kto jest- poza www twarzami komisji - nie wiem..
A chciałbym wiedzieć - wszak Patron obliguje - i zanim już w encyklopediach to zamieszcza ( czego raczej nie dożyję) chciałbym w memuarach zapisać, iż świadom bylem doniosłości.
A w doniosłość - nie wątpię - wszak sam organ konstytucyjny, w obecności sekretarzyni stanu wręczał powołania osobom powołanym przez DYREKTORA jednostki podporządkowanej (acz badawczej, którym to mianem mało kto w Ojczyźnie naszej, poza może sanepidem, posługiwać się może) a reprezentowanym przez ZASTĘPCĘ tegoż DYREKTORA. |
rzewa | 19-01-2025 11:23:31 [#12159] |
---|
AnJa, taki komentarz, że aż poszłam obejrzeć zdjęcia... i mam takie same odczucia... |
Marek Pleśniar | 19-01-2025 16:54:47 [#12160] |
---|
ulokowanie, cel, patron - wszystko jest dość skomplikowane - ale to ww. umiejscowienie i cel czynią wszystko mało karkołomnym: no bo "monitorowanie" nie zwiastuje sprawczości (a instytucja - przecież badawcza - takoż) post został zmieniony: 19-01-2025 17:07:36 |
izael | 19-01-2025 19:39:16 [#12161] |
---|
Pomimo wielu wątpliwości i czasem wręcz rozczarowań tym, kto i kiedy może zabrać głos, dlaczego "zmiany" się dzieją za szybko, bez przemyślenia, dlaczego nie rozmawia się ze środowiskiem o tym, w którą stronę idziemy z naszymi szkołami... itd.
to jednak uważam, że musimy zabierać głos, być w różnych zespołach, na spotkaniach, by nie zgrzeszyć zaniechaniem...
to, jaki jest skład zespołu, to jak to jest prezentowane na zewnątrz, ile w tym jest miejsca na rzetelną pracę nad zmianą, a ile malowania trawy na zielono czy fasadowości - to raczej odpowiedzialność decydentów i jak rozumiem to oni mają przeczytać nasze wpisy...
my możemy mówić, zgłosić zdanie odrębne, wycofać się, gdy coś przekracza granice nie do przekroczenia...
-------
nie mam poczucia, że mocno zmieniłam świat
mam przekonanie, że tam, gdzie mogłam i miałam na to siły, robiłam, co się da
i, na szczęście, w OSKKO spotkałam wiele osób, które mają podobnie
więc "róbmy swoje"
|
AnJa | 19-01-2025 21:31:01 [#12163] |
---|
A jakoś mi nie przyszło do głowy, że nie nalezy byc w róznych ciałach, które są powoływane, tylko z tego powodu, że nie mają one uświadomionego sensu, a zebranie składu nie było łatwe.
Dziekuję Markowi za upublicznienie składu - no i okazało się, że jednak sporo nazwisk znam- pewnie nie załapały się na zdjęcia.
post został zmieniony: 19-01-2025 21:32:24 |
izael | 20-01-2025 10:38:54 [#12164] |
---|
sarkazm i ironia... czemu nie?
:) |
ReniaB | 20-01-2025 18:17:41 [#12165] |
---|
Sorki, ale gdzie ten skład? |
ReniaB | 20-01-2025 18:18:23 [#12166] |
---|
Mam |
katarzyna30 | 07-02-2025 11:15:30 [#12171] |
---|
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-zamieszanie-z-feriami-jesiennymi-rodzice-wolne-zarty,nId,7907245 |
Marek Pleśniar | 10-02-2025 18:26:55 [#12175] |
---|
noo, ale jak się uchwali szczegółowe regulacje to dopiero się da to zrobić (tę ocenę) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|