Forum OSKKO - wątek
Tadek | 07-10-2002 14:12:33 [#01] |
---|
W jaki sposób wypłacane są u Was dopłaty dla studiujących nauczycieli. U mnie organ prowadzący prosi o fakturę imienną bądź wystawioną na szkołę, nie jest wystarczający dokument z poczty lub banku + wniosek i opinia dyrektora, że nauczyciel wpłacił. |
Marek Pleśniar | 07-10-2002 14:22:03 [#02] |
---|
u mnie to faktura wystawiona na szkołę |
bogna | 07-10-2002 14:39:38 [#03] |
---|
U nas też faktura wystawiona na szkołę. To nie może być dokument z poczty czy banku, potwierdzający że nauczyciel wpłacił, bo:
- nie ma możliwości zaksięgowania takiego dokumentu
- taki dokument mógłby jednocześnie stanowić dla nauczyciela podstawę odliczenia podatkowego
|
Ewa z Rz | 07-10-2002 15:10:00 [#04] |
---|
Faktura na szkołę. Jedynie takie faktury szkoła może rozliczyć... |
Kajka | 07-10-2002 17:40:07 [#05] |
---|
ale zaraz, zaraz Czy uczelnie zgodzą się na wystawianie kilku róznych pokwitowań. Mnie nikt nie zapłaci całości za studia, to co z resztą opłaty, którą uiszczam sama? Do tej pory pieniadze np. z kuratorium były przelewane na konto uczelni, różnica uwzględniana i wystawiony rachunek na pozostałą kwotę (do odliczenia w US). Będzie raban na uczelniach, przynajmniej na niektórych. |
Gaba | 07-10-2002 17:41:20 [#06] |
---|
bardzo normalnie, mogą se przynosić, co chcą - a ja im i tak nic nie dam, bo nie mam.
:(
G. |
Janusz z W | 07-10-2002 17:59:12 [#07] |
---|
Jest jeszcze inne wyjście Dofinansowanie wypłaca się nauczycielom. Pobiera się normalny podatek. I po krzyku. Nauczyciel może sobie odliczyć czesne za studia od podatku. Oczywiście umowa z takim nauczycielem również jest podpisywana. Przedstawiali też zaświadczenia z uczelni i ksero dowodu wpłaty (oryginał do wglądu). Formę otrzymania dofinansowania wybiera nauczyciel. W mojej gminie 100% wybrało pieniądze wypłacane bezpośrednio. |
Hanna | 07-10-2002 19:11:12 [#08] |
---|
?! a my dostalismy pieniądze i mamy je dzielić w szkole! I wszystko miałam poukładane w głowie aż tu nagle Janusz z W. mówi o podatku! I co teraz ? |
Ewa z Rz | 07-10-2002 19:18:40 [#09] |
---|
Podatek jest wtedy odliczany gdy n-lowi wypłacamy pieniądze. Ale wówczas n-l może dokonac sobie odliczenia od podatku sporzadzając PIT, bo te pieniądze zostały wydane na doskonalenie... potrzebny mu wówczas rachunek wystawiony na jego imię i nazwisko. Natomiast, jeżeli zwracamy poniesione wydatki, na podstawie przedstawionego rachunku na szkołę, to wówczas robimy n-lowi "prezent" w formie rzeczowej (tak jakbyśmy sami mu to szkolenie organizowali) i podatku odprowadzać nie ma potrzeby... Oczywiście tego n-l nie może odliczyć w swoim PIT-cie... |
Tadek | 08-10-2002 17:59:11 [#10] |
---|
cd Nauczyciel dostarcza fakturę wystawioną na szkołę na 1500 zł, o otrzymał dofinansowanie w wysokości 900 zł. Jeżli taką fakturę potraktujemy jak każdą inną np. na zakup kredy to zwracamy pełną wartość faktury. Jak macie rozwiązanu ten problem kwota na fakturze a kwota refundacji dla nauczyciela ? |
Żaczek | 08-10-2002 18:17:16 [#11] |
---|
Korekta. Wypada zrobić korektę na uczelni. 900 na szkołę, 600 na nazwisko nauczyciela. Tylko co uczelnie na to? Inaczej nie odliczy w US. |
Tomek113 | 10-10-2002 15:41:55 [#12] |
---|
male pytanko rozumiem ze mowimy o pieniadzach, ktore "przeszly" z kuratorium na organ prowadzacy? a nie np z ZFŚS? A co wtym drugim przypadku? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|