Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nagany i upomnienia dla nauczycieli |
sowa2001 | 23-05-2006 18:22:24 [#01] |
---|
Mam problem, moja nauczycielka wymusza pożyczanie pieniądzy od rodziców. Rozmowy z nią nie skutkują. Co robić? |
AnJa | 23-05-2006 18:30:18 [#02] |
---|
cooooo?
1. albo Cię to nie odchodzi - bo to jsprawa pozyczkodawcy i pozyczkobiorcy,
2. albo zawiadom policję o wymuszaniu.
jakos nie potrafię sobie wyobrazic dzisiejszego rodzic, który daje sie zmusic nauczycielowi do udzielenia mu pożyczki |
beera | 23-05-2006 18:36:20 [#03] |
---|
stawiam na 2 jesli mialas skargi, bo to będzie wykorzystywanie stanowiska ( wiesz, ze znalam taki przypadek? Pożyczka w kontekscie klasyfikacji;) |
Danka | 23-05-2006 21:52:17 [#04] |
---|
Szok! Tępić takie zachowania! |
Limosa | 24-05-2006 07:51:17 [#05] |
---|
A czy mozna karać nauczyciela za wpuszcznie ucznia na lekcję bez identyfikatora ? |
Marek Pleśniar | 24-05-2006 07:55:15 [#06] |
---|
i za niezdejmowanie czapki jak idziesz? dość totalitarne;-) |
PawełR | 24-05-2006 14:54:54 [#07] |
---|
a ja nie pozwalam dzieciom chodzi w szkole w czapkach z reklamą warki (piwo) bo u mnie dzieci mają dużo tych czapek od tatusiów - uzasadniam, że nie można w szkole reklamować piwa |
JolkaT | 29-05-2006 16:17:59 [#08] |
---|
to co z ta karą????? czy czymkolwiek innym??? czytam....i zastanawiam się....co jest z tym karaniem??? zwłaszcza mianowanyc??? kontroluje dokumentacje szkolna, nauczyciel odpowiada: nie mam...nie mam...niemam...mam w domu....itp. Procedury szkolne mowia co innego na ten temat a on jest mianowany wiec nie podlega KP. jak go mozna zmusic do pracy przy dokumentacji??? Do tego, by okazywał ja na zadanie??? by przestyrzegał szkolnych procedur....itp...itd???????Moze ktos wie?????? |
Rycho | 29-05-2006 16:54:50 [#09] |
---|
każdy pracownik nauczyciel również podlega karom za wykroczenia przeciwko porządkowi pracy.
Status mianowanego nauczyciela dot. sposobu zawarcia i ewent. rozwiązania stosunku pracy.
KP Art. 108. § 1. Za nieprzestrzeganie przez pracownika ustalonej organizacji i porządku w procesie pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych, a także przyjętego sposobu potwierdzania przybycia i obecności w pracy oraz usprawiedliwiania nieobecności w pracy, pracodawca może stosować:
1) karę upomnienia,
2) karę nagany. |
AnJa | 29-05-2006 16:55:56 [#10] |
---|
są 2 drogi:
1.siłom - rozwiązania kodeksowe, motywacyjny- 0, wpisy w arkuszach hospitacyjnych, niska ocena - aż do negatywnej,
2.godnościom osobistom - znaczy: dac se na luz, ale zapamiętać - kiedyś na pewno przylizie o jakieś koleżeńskie poprosić, czy zmniejszenie liczby okienek, zwolnienie z RP, pieczątkę po godzinach urzedowania ...
...
oczywiście jestem za 2 rozwiązaniem - część forumowiczów ma inne jednak zdanie, więc poczekaj na ich opinie
aha -mozna tez własnym przykładem - ale, że ja zwykle też "niemam" to u mnie odpada to |
syrenka | 29-05-2006 16:57:52 [#11] |
---|
AnJa! :-))) |
JolkaT | 29-05-2006 17:09:53 [#12] |
---|
AnJa!! Dziękuję!! Sarkazm w sprawie "niemam" niepotrzebny zupełnie, to tylko literówka. Gdybyś miała nauczyciela, który uważa, ze jeśli juz pojawia sie w pracy to wystarczy, może potraktowałabys ten problem nieco inaczej:-( I cóż - ja zwykle, niestety, mam:-( Chyba, ze nie wiem, że mam mieć:-) Pozdrawiam ciepło:-) |
AnJa | 29-05-2006 17:18:20 [#13] |
---|
żaden sarkazm - odebrałem to "niemam" jako załozoną przez Ciebie taką mamrotankę jak to niegdyś panie w sklepach uspołecznionychodmawiały: niema, niema, teżniema
ja rzeczywiście niemal takich nauczycieli, z mocno swobodnym stosunkiem do prowadzenia dokumentacji nie mam
ale mój poprzednik miał - mnie
i to nie jest niestety żadna kokieteria |
Magosia | 29-05-2006 22:11:05 [#14] |
---|
Tak jak AnJa to nie Ona , tylko On. Jolu #12- też Go - za Ją brałam kiedyś. Pozdrówka :-) |
zgredek | 29-05-2006 22:15:54 [#15] |
---|
bo On panna łączona z wagą to i niby jaką płcią ma być?;-) |
Magosia | 29-05-2006 22:17:00 [#16] |
---|
Zrównoważona Panna? Wypisz , wymaluj- cały AnJa;-) |
zgredek | 29-05-2006 22:17:51 [#17] |
---|
:-)))))))))) |
aleksandra2004 | 30-05-2006 00:52:11 [#18] |
---|
A czy rodzice złożyli pisemną skargę na nauczycielkę do dyrektora? |
ReniaB | 30-05-2006 12:44:25 [#19] |
---|
Sama posiadam arkusz (krótki) hospitacji kontrolnej i jeżeli trzeba to go wypełniam. Hospitacje kontrolne nie sa zapowiadane i dotycza przestrzegania prawa i prowadzenie dokumentacji. Pamięć jest zawodna więc te papierki mi się przydają. |
joljol | 30-05-2006 19:32:20 [#20] |
---|
reniab a nie chciałabyś się podzielić takim krótkim arkuszem...Byłabym wdzięczna |
Sofi | 30-05-2006 21:01:09 [#21] |
---|
reniab Gdyby do mnie dotarł taki arkusz, byłabym niezmiernie wdzięczna. Z góry dziękuję za wyrozumiałość. |
fredi | 30-05-2006 21:57:28 [#22] |
---|
dawajcie te arkusze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
osia | 30-05-2006 22:20:33 [#23] |
---|
i babci też |
Annax | 31-05-2006 00:03:13 [#24] |
---|
i... i drugiej babci tez, proszę bardzo!!! |
ola 13 | 31-05-2006 07:35:18 [#25] |
---|
A może by tak do wymiany? Plisz |
Bas | 31-05-2006 08:40:07 [#26] |
---|
Dają babciom? To mnie też. Albo do wymiany z tym! |
Macia | 10-10-2006 21:35:17 [#27] |
---|
podnosze wątek bo mam problem z nauczycielem uprawiającym pyskówki również na zebraniach rp. Wprowadza to bałagan, zamieszanie, nerwową atmosłere. Dyskutuje podniesionym głosem, z agresywnym nastewieniem nie dajac dokończyc innym. Zastanawiam sie powaznie nad wyciagnięciem konsekwencji bo sprawa sie nasila. Na spokojna rozmowę z osobą raczej szanse są znikome. Chyba potrzebne jest ostre ciecie na przebudzenie. Czy ktoś miał podobne doswiadczenia? |
Gaba | 10-10-2006 21:42:07 [#28] |
---|
raczej nie, nie miałam, ale tak sobie głosno myślę... może grzecznie napisać, ze prosi o... |
Małgoś | 10-10-2006 22:53:34 [#29] |
---|
a co zrobić z ...mątwą? niby słodziutka i grzeczniutka, a... opryskliwa dla pracowników niżej wynagradzanych (choc też z wyższym wykształceniem); siejąca ponury zamęt wśród n-li (ploty, krytykanctwo); wprowadzająca niepokój wsród słuchaczy (że niby dyrekcja nie wie, a ona przeciez nie musi, ale jej zdaniem cos tam powinno byc tak i tak - a tak naprawdę nie ma baba krztyny racji); kłamie w zywe oczy, na usprawiedliwienie niedoróbek konfabuluje jak ...Ania z Zielonego Wzgórza; jesssu,jak ja nie lubie takich okazów, bo...trudno jest postawic konkretne zarzuty - no bo co rzec? że wokół pani panuje niemiła atmosfera i unosi sie...smrodek???? |
hania | 10-10-2006 23:03:23 [#30] |
---|
Małgoś a zasugerujże w prywatnej rozmowie kurs komunikacji interpersonalnej.. a i o tym "smrodku" bez świadków szepnij:-))) czasem myślę coby nagrac to i owo..... jak... wiecie kto... i puścić - osobom zainteresowanym ( do TVN dojść niekoniecznie szukać:-)) |
Małgoś | 10-10-2006 23:19:00 [#31] |
---|
myślę, że reakcja mątwy byłaby zdecydowana - w postaci totalnej nienawiści do bezczelnego doradzacza :-( |
Majka | 10-10-2006 23:25:22 [#32] |
---|
Małgoś, wyjątkowo trafne określenie pwenego typu :))))
"W sytuacji zagrożenia mątwa wystrzeliwuje ciemnobrązową substancję (sepię) z worka czernidłowego. Tworzy się wówczas wokół niej ciemna osłona, która dezorientuje i zniechęca napastnika. Potrafią zmieniać barwę, dzięki czemu łatwo dostosowują się do koloru otoczenia." |
veronika | 10-10-2006 23:38:50 [#33] |
---|
Mam takie 2 mianowane okazy, jak opisane w #27 i #29!!!! Co jeszcze innego można z tym zrobić, aby skutecznie usunąć ? Przyczynę znam...ale to nie wchodzi w rachubę. |
Macia | 11-10-2006 08:38:28 [#34] |
---|
veroniko mój okaz jest na dodatek dyplomowany |
ReniaB | 11-10-2006 13:52:25 [#35] |
---|
Arkusz hospitacji kontrolnej zamieściłam w wymianie plików; przepraszam że nie zrobiłam tego wcześniej, ale wątek mi uciekł i nie wiedziałam że ktoś sobie życzy. To bardzo prosty druk, ale jeżeli już go zastosowałam okazywał się skuteczny. |
Małgoś | 11-10-2006 20:19:39 [#36] |
---|
Majka :-) no popatrz jaki to człek jest wszechstronnie wykształcony ;-) takie mi do głowy przyszło sobie zoologiczne skojarzenie i okazuje się, ze trafione w samo sedno mątwiego charakteru - zwłaszcza ta fałszywość (tak mnie okłamała, że az jej ...uwierzyłam) |
Ganges | 11-10-2006 21:18:24 [#37] |
---|
Wiecie, że nauczyciela, który otrzymał negatywną ocenę można zwolnić? Jeżeli nie wypełnia obowiązków, rażaco zaniedbuje je, nie przestrzega dyscypliny pracy, zachowuje sie niekulturalnie, wprowadza zamęt i skłóca środowisko , dopuszcza się wymuszeń czy łapówek, to przecież nie można go ocenić dobrze. Ocena pracy nauczyciela może być przeprowadzona również na wniosek dyrektora. Dlaczego nie korzystacie z tych przywilejów? A z drugiej strony, ci wasi kłopotliwi nauczyciele to pozmieniali sie tak nagle? przed awansem byli inni a po mianowaniu czy dyplomowaniu tak się popsuli? Kto oceniał ich dorobek? Przepraszam za złośliwość, ale właśnie jestem po lekturze szkolnego regulaminu oceniania nauczycieli. Wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe narzędzie w rękach dyrektora i w dodatku zatwierdzone przez Radę Pedagogiczną. |
rzewa | 11-10-2006 21:21:33 [#38] |
---|
Ganges, spróbuj ocenić negatywnie n-la, a zobaczysz jakie to doskonałe narzędzie... :-(
Należę do tych nielicznych co to zrobili i to tylko dlatego, że nie wiedzieli w co się ładują... |
veronika | 11-10-2006 21:35:46 [#39] |
---|
O, Rzewa, szczerze Ci wszpółczuję. Gdyby to u mnie sie trafiło? Cały rok PRZECHLAPANY!!!! Papiery, pisma, ZZ,KO, do ministra włącznie. |
ReniaB | 12-10-2006 08:50:57 [#40] |
---|
ganges skoro nawet rzewa tak mówi to tak jest! Ale papiery działają, niekoniecznie ocena ale puktowanie niedociągnięć byle na spokojnie. Jestem taka przemądrzała bo w ubiegłym roku odważyłam się dać ocenę dobrą mojej koleżance, która pracą się niespecjanie przemęczała. Dużo mnie to kosztowało, ale uparłam się nic nie koloryzować ani nie naciągać. W tym roku naprawdę pracuje co mnie cieszy ogromnie, ale to poczatek i może lepiej nie chwalić dnia.... |
Terina | 12-10-2006 08:55:05 [#41] |
---|
Rzewa ma rację. Ba, poszłabym dalej. Spróbujcie ocenić nauczyciela tylko jako dobrego. Bo solidnie wypełnia obowiązki ale bez polotu,przestrzega dyscypliny pracy, od czasu do czasu się szkoli dodatkowo... i to wszystko. Nie próbuje zrobic czegos więcej, nie próbuje włączac sie w szerszą działalność, nie wprowadza innowacji, eksperymentować też nie próbuje....po prostu bardzo solidny rzemieslnik.
Jest dobry ale czy wyróżniający ?
Potem to już tylko polka z odwołaniami do organu nadzorujacego, związkami zawodowymi -m nóstwo straconego czasu tylko po to by uzasadnić to co i tak było juz w ocenie uzasadnione.
A i tak nauczyciel uważa, ze to mobbing. |
rzewa | 12-10-2006 10:31:40 [#42] |
---|
veroniko, żeby rok - prawie 3 lata... A znam takiego co "się woził" 5 lat (ale swego dopiął!) :-) |
JKecak | 12-10-2006 11:12:14 [#43] |
---|
Też mam taka Mątwę. Ostatnio poprosiłem p. wizytator o pomoc w wytłumaczeniu pani jak ma wygladac rozkład po uwzglednieniu wyników sprawdzianu. Po 30 minutach tłumaczenia p. wizytator sie zalamala. na ostatniej RP pani powiedziała, że nie rozumie jak to zrobić. Ale jak do burmistrza i do ZZ dotrzeć to wie. |
veronika | 12-10-2006 21:00:26 [#44] |
---|
Rzewa, JKecak! "przerabiałam" i to. Taka jedna...nie odróżniała programu nauczania od planów wynikowych ( rozkładów nauczania). Próbowałam nauczyć, ale gdzie tam, ona tego nie rozumie, nie umie zrobić sama, więc oddała, ale gotowca. Co to da? Pisałam juz o jednej chemiczce, która musi znac podstawe prawną, aby prowadzic kontrolkę zuzycia substancji chemicznych niebezpiecznych.Polecenia sanepidu, to za mało. Ach, szkoda gadać... |
veronika | 12-10-2006 21:13:58 [#45] |
---|
Wiecie, że nauczyciela, który otrzymał negatywną ocenę można zwolnić? Jeżeli nie wypełnia obowiązków, rażaco zaniedbuje je, nie przestrzega dyscypliny pracy, zachowuje sie niekulturalnie, wprowadza zamęt i skłóca środowisko , dopuszcza się wymuszeń czy łapówek, to przecież nie można go ocenić dobrze. Ocena pracy nauczyciela może być przeprowadzona również na wniosek dyrektora. Dlaczego nie korzystacie z tych przywilejów? Muszą być dwie negatywne oceny pracy, aby mozna było zwolnic jakąs matwę, czy chemiczkę . Jarzysz, ile trzeba byłoby się wozić z taką do KO, ze ZZ,metodykami, n-lami pokrewnego przedmiotu, jeśli nie masz drugiego takiego przedmiotowca w swojej szkole? -z rok, albo dwa lata. Szkoda czasu. Ale takie matwy, czy "chemiczki" na tym żerują- im nie szkoda czasu. To jest epidemia. Niby nic nie możesz udowodnić. Krew wypije, a rany nie zrobi.Duzo by o tym pisac. |
Gaba | 13-10-2006 06:00:43 [#46] |
---|
już nie mam, może to czyte mątwy nie były, ale takie osoby, które zawsze wszystko "wiedziały". Opowiadały głupoty we świat... - nie ma ich. Spokój, ciepło, normalność - skupienie sie na pracy, szacunek do swojej roboty, szacunek do mojej, wyrozumiałość - gdy jestem w okresie euforycznych kłótni o pieniądze... z kims tam. Nie mam - może dlatego, ze pare osób wyprostowałam, pokazałam skuteczność i pożegnałam, może dlatego że itsnieje spójnośc pomiedzy tym, co mówie, jak pracuje i czego wymagam. Mamy niewątpliwie fazę stabilizacji okupioną obłąkańcza pracą. |
szwedka | 16-10-2006 23:38:40 [#47] |
---|
Jak postąpić z takim nauczycielem , który do tej pory nie ma planów wynikowych , badań okresowych(chociaż dwa skierowania już otrzymał) Na każdą prośbę o zrobienie czegoś odpowiada dobrze , dobrze ale na tym się kończy. Ponadto od dwóch tygodni jest na zwolnieniu i z tego co wiem zamierza dalej je kontynuować bez żadnego poważnego powodu.Nadmieniam ,że ta pani ma świetlicę na którą jak wiadomo musi być zastępstwo narazie są to koleżeńskie zastępstwa , ale jak długo tak można? |
Jacek | 16-10-2006 23:46:51 [#48] |
---|
skoro nie zgłosił się dwukrotnie na badania okresowe to... Art. 23 ust. 4 pkt 2 KN ... czyli rozwiązanie stosunku pracy z końcem miesiąca, w którym nie wykonał badań okresowych mimo powtórnego skierowania... i cześć |
veronika | 17-10-2006 22:49:07 [#49] |
---|
Badania okresowe , na koszt szkoły to on przeprowadził, a jakże i ma 4 lata z główki na ten temat. |
Jacek | 17-10-2006 22:58:00 [#50] |
---|
jakos nie wyczytałem z postu szwedki, żeby zrobił badania... a niby dlaczego ma 4 lata z główki...dyrektor w każdym czasie moze wysłać go na ponowne badania | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|