Forum OSKKO - wątek
Konto zapomniane | 30-09-2002 18:42:21 [#01] |
---|
Podpowiedzcie proszę - jak wygląda pismo dyrektora w sprawie przyznania nauczycielowi dodatku motywacyjnego. |
PawełR | 30-09-2002 18:51:05 [#02] |
---|
Ja podaję takie tylko do ZEAS-u (mojej księgowości, pisze po prostu, ze ktoś tam dostaje dodatek na okres od do i już. Nauczycielowi nie wręczałem pisama dotychczas. Może ktoś powie, czy wpina się pismo o dodatku do akt? |
Anula | 30-09-2002 18:59:55 [#03] |
---|
dokument Ja wręczam pismo dot. dodatku motywacyjnego nauczycielowi, a kopie są wpinane do akt i dawane do płac. Pisma w domu nie mam, ale jutro mogę przynieść i Wam przesłać. |
Marek N | 30-09-2002 20:48:59 [#04] |
---|
Asiu, podeślę Ci swoje. Paweł. W aktach musi być kopia. Podeślę Ci później kilka swoich plików na ten temat, tylko muszę przeszukać kompa. Jak coś to pisz na priva. |
Marek N | 30-09-2002 21:04:44 [#05] |
---|
Tylko podaj gdzie wysłać |
PawełR | 30-09-2002 23:10:20 [#06] |
---|
Marku, jeśli możesz, to pisz na priva. Za to, co już - seredeczne dzięki. |
Gaba | 01-10-2002 04:47:51 [#07] |
---|
wyglada takie pismo normalnie -
Informuję, iż na podstawie regulaminu przyznawania dodatku mowtywacyjnego dla ZSO nr 22 otrzymuje Pan/ Pani dodatek motywacyjny w wys. X%. Dodatek jest przyznany na okres - (tu zgodnie regulaminem - najczęściej pół roku).
Jeżeli jest to 0% - to trzeba podać, że powodem jest zwolnienie L$ powyżej iluś dni lub wielokrotne spóźnianie się. |
stan | 01-10-2002 06:45:07 [#08] |
---|
Gaba Brak dodatku muszę motywować ? Mając 100 nauczycieli - 90 pism, że dodatek zero bo ... i Ty tak robisz ? stan |
HenrykB | 01-10-2002 08:30:05 [#09] |
---|
Nie daję specjalnego pisma o dodatku Informację zawieram w wymiarze uposażenia, który daję przy każdej zmianie płacy dla danego nauczyciela (przy zmianie zasadniczych, dodatków, wysługi ipt.). Najczęściej dzieje się to z dniem 1 września. Jeśli ktoś nabywa nowych uprawnień w ciągu roku szkolnego, to daję z tym dniem. Pracownik ma wtedy zawsze aktualny wymiar uposażenia na dany dzień. Dla dodatku 0 niczego nie uzasadniam, chybą, że odbieram dodatek w ciągu okresu, na który został przyznany. |
Bożena | 01-10-2002 14:11:35 [#10] |
---|
Jeżeli jest 0%, to oznacza,że nauczycielowi nie przyznano dodatku, w związku z tym nie otrzymuje też żadnego kwitu na "nieprzyznanie". |
PawełR | 01-10-2002 14:21:57 [#11] |
---|
Henryku, czyli dajesz dokument związany z uposażeniem, nawet jeśli jedyną zmianą jest motywacyjny? A z dniem 1 września w tym dokumencie będzie także dodatek za wych, dodatek za opiekę nad stażystą itp. Tak? |
Mariola | 01-10-2002 14:26:02 [#12] |
---|
u nas jest podobnie jak u gaby tylko (dodatek w zł)
Informuję, iż na podstawie regulaminu przyznawania dodatku mowtywacyjnego dla ...I LO...otrzymuje Pan/ Pani dodatek motywacyjny w wys. x zł. Dodatek jest przyznany na okres pół roku. |
Majka | 01-10-2002 17:29:27 [#13] |
---|
Nigdy nie dostałam pisma informującego o dodatku. Wie to dyrektor, wie księgowa, ja dowiaduję się z "paska", kiedy jest wypłata :-) |
Konto zapomniane | 01-10-2002 17:36:48 [#14] |
---|
Ile szkół tyle rozwiązań. A jak u Was z dok. wymiar uposażenia. Wklejcie coś aktualnego. Pozdrowienia. |
Rycho | 01-10-2002 17:43:41 [#15] |
---|
każda zmiana wynagrodzenia pracownika powinna być potwierdzona na pismie. Dodatek motywacyjny jest płacony okresowo i nie każdy musi go dostać. Ale jak już dostanie, to powinien mieć to potwierdzone. Dodatek motywacyjny świadczy przecież o jakości pracy nauczyciela. To też jest ważna informacja gdyby co, że taki miał. Więc ja daję kwit na to. Tylko tym, którym go przyznałem. :-)))) |
Rycho | 01-10-2002 17:50:10 [#16] |
---|
a tak dla porządku
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie zakresu prowadzenia przez pracodawców dokumentacji w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz sposobu prowadzenia akt osobowych pracownika (Dz. U. Nr 62, poz. 286)
§ 6. 1. Pracodawca zakłada i prowadzi oddzielne dla każdego pracownika akta osobowe.
2) w części B - dokumenty dotyczące nawiązania stosunku pracy oraz przebiegu zatrudnienia pracownika, w tym:
f) oświadczenia dotyczące wypowiedzenia pracownikowi warunków umowy o pracę lub zmiany tych warunków w innym trybie, g) dokumenty związane z przyznaniem pracownikowi nagrody lub wyróżnienia oraz wymierzeniem kary porządkowej, |
Gaba | 01-10-2002 19:41:12 [#17] |
---|
w regulaminie jest u mnie napisane, że powiadamiam o wysokości - a na żądanie pracownika muszę udokumentowac wysokość - dla mnie to jasne, ja to szanuję, niechże człowiek, wie, czemu ma mniej niz to, co mu się należy - u nas jest akurat z przydziału 3%. Trudno - pominę to milczeniem, wiemy, że każda grupa zawodowa dałaby sobie więcej.
Dwóm paniom obniżyłam dodatek - notoryczne spóźnienia - wydaje mi się, że to jest elegancko - powiedziec komuś... wiesz to ... czy tamto... Przeciez to nie może być widzimisię.
W tamtym roku szemraną poczta doszło do mnie, że jedna pnai bardzo jest niezadowolona, bo za poprzedniego dyrektora miała aż 12% . więc zrobiłam występ na RP i powiedziałam pomalutku jak to się liczy, że skoro mamy po 3% na twarz to... żeby dostać 12% muszę 3 osobom wziąć i dlatego... musimy się dobrze zastanowić co mówimy i do kogo.
Wyjściowe jest więć 3% u nas. Kto choruje (to jest podane dokładnie w liczbach dni), temu się zabiera i ci co mają podpady pracownicze. za nim dojdzie do podpadu to przecież z ludźmi rozmawiam i proszę (jak pojętny... to puszczam w niepamięć... jak zgrywa głupiego... to czasem pamiętam... a czasem - bardziej się chcę dogadać... |
Rycho | 02-10-2002 08:12:41 [#18] |
---|
podpady?
przepisy ogólne mówią na ten temat: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 11 maja 2000 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, sposobu obliczania wysokości stawki wynagrodzenia zasadniczego za jedną godzinę przeliczeniową, wykazu stanowisk oraz dodatkowych zadań i zajęć uprawniających do dodatku funkcyjnego, ogólnych warunków przyznawania dodatku motywacyjnego, wykazu trudnych i uciążliwych warunków pracy stanowiących podstawę przyznania dodatku za warunki pracy oraz szczególnych przypadków zaliczania okresów zatrudnienia i innych okresów uprawniających do dodatku za wysługę lat (Dz. U. Nr 39, poz. 455 i Nr 100, poz. 1074 oraz z 2001 r. Nr 52, poz. 544 z ostatnią zmianą)
§ 4. Do ogólnych warunków przyznawania nauczycielom dodatku motywacyjnego należą: 1) osiągnięcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, 2) jakość świadczonej pracy, w tym związanej z powierzonym stanowiskiem kierowniczym, dodatkowym zadaniem lub zajęciem, 3) ocena pracy nauczyciela, 4) zaangażowanie w realizację czynności i zajęć, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2 i 3 Karty Nauczyciela. więc moim zdaniem dodatek ten daje się nie tym, którzy nie podpadają, ale tym, którzy osiągają wyższą jakość pracy od innych. I co to znaczy wyjściowe? Że jak nie podpadnę, to mi się należy te ileś tam procent? Przecież to już było. Czy się stoi, czy się leży.... , byle Polska nie zginęła? |
Gaba | 02-10-2002 18:50:58 [#19] |
---|
Rychu... "Podpad" to tylko skrót myślowy.
chodzi do pracy i pracuje, wykonuje swoje obowiązki... a więcej...
a cholera co więcej jak się ma kwotę przeliczeniowa na twarz 3%...
To jest dzielenie niczego. |
janzg | 02-10-2002 18:54:47 [#20] |
---|
tak dużo?? kwotę przeliczeniowa na twarz mamy aż 1% średniego wynagrodzenia stażysty i dzielimy z zapartym tchem. |
stan | 02-10-2002 20:51:04 [#21] |
---|
Nie można mówić, że wyjściową kwotą "na twarz" jest średnia np 3%. To jest tylko umowny przelicznik organu do naliczenia budżetu. Wyjściową kwotą jest uposażenie wg umowy o pracę a więc "zero" dodatku. Dodatek, zgodnie z tym co pisze Rycho, można przyznać tym nauczycielom, którzy pracują więcej i lepiej niż inni. Aby nie było to 1% do uposażenia, nasz organ przyjął, że musi to być min. 100,-/miesiąc. Pozdrawiam stan |
HenrykB | 02-10-2002 23:06:27 [#22] |
---|
Dla PawłaR z #11 Tak. Rzadko sie zdarza, żeby w wymiarze uposażenia zmienił się tylko motywacyjny. |
1962 | 02-10-2002 23:32:13 [#23] |
---|
Nauczyłam się wzorować na drukach które dla mnie przyznaje miasto np.: musi zawierać podstawę prawną , czas na jaki został przyznany i wysokość .(zawsze dajesz do) do wiadomości: 1. Pan/i... 2. księgowość w/m 3. a/a |
Gaba | 03-10-2002 06:46:18 [#24] |
---|
Stan, przyjmuję argumenty - są logiczne, ale u nas jest jeszcze tradycja - ja muszę umotywować, dlaczego nie przyznaję dodatku lub go pomniejszam poniżej 3%. To wg naszych ZZ jest już kara
I co teraz...
Żeby dać komus więcej niż 3% zbieram tych po L4 i po nieszczęsnych "podpadach" (jasne, że musi ktos bardzo chciec się narazić , np. 29 razy spóźnienie...,kolega "zapomniał" o oprawie muzycznej na rozpoczęcie roku szkolnego) - zbieram jeszcze tych, co pracują krócej niż 6 miesięcy, bo tym się nie należy ... i dziele te cholrene kokosy, aż mi się robi... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|