Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
26 maja wolnym dniem od szkoły.... |
JarTul | 16-05-2006 08:15:01 [#02] |
---|
A u nas w tym dniu ustne egzaminy maturalne...
Ciekawe czy będzie wskazanie przesunięcia terminu? |
John | 16-05-2006 08:20:39 [#03] |
---|
hmmmm jezeli bedzie to dzien ustawowo wolny to pewnie tak ..... |
jurga | 16-05-2006 09:30:14 [#04] |
---|
Może wyprzedzam ,ale co będzie z pracownikami szkoły(głównie obsługą i administracją) |
jurga | 16-05-2006 09:33:13 [#05] |
---|
List Pana ministra już jest ! |
ola 13 | 16-05-2006 10:46:48 [#06] |
---|
E znowu nadinterpretacja. Nie zapisano wolny tylko umożliwić. Skoro w czwartek i piątek Papież będzie w Warszawie to po co w np. w Małopolsce wolne. Tam będzie dopiero w sobotę i niedzielę. Dziwne to wszystko. Już widzę te tłumy przed telewizorami :) na łące. |
AnJa | 16-05-2006 11:13:53 [#07] |
---|
to co zapisane - jasne
ale onet pisał o dzisiejszej RM, gdzie ma zapaśc decyzja o dniu wolnym w szkołach |
atedanreb | 16-05-2006 12:09:50 [#08] |
---|
MINISTER EDUKACJI NARODOWEJ Roman Giertych | Szanowni Państwo Kuratorzy Oświaty, za Państwa pośrednictwem zwracam się do dyrektorów wszystkich szkół z prośbą o taką organizację dnia 26 maja br. (w tym możliwość odwołania zajęć dydaktyczno - wychowawczych), aby umożliwić młodzieży, dzieciom oraz nauczycielom udział w uroczystościach towarzyszących pielgrzymce Papieża Benedykta XVI do naszego kraju. Jednocześnie przypominam o konieczności zapewnienia właściwej opieki wszystkim uczniom.
Minister Edukacji Narodowej Roman Giertych |
Warszawa, 2006-05-12 |
emeryt | 16-05-2006 14:27:35 [#09] |
---|
paraliż wizytacyjny Premier Kazimierz Marcinkiewicz wydał decyzję o ustaleniu 26 maja dniem wolnym od pracy w ministerstwach oraz innych urzędach administracji rządowej - poinformował rzecznik rządu Konrad Ciesiołkiewicz.
Decyzja ta ma związek z planowaną od 25 do 28 maja pielgrzymką do Polski papieża Benedykta XVI.
Jak powiedział rzecznik, obradujący rząd przyjął też stanowisko "w sprawie wykorzystania 26 maja jako dnia wolnego od pracy, służby oraz zajęć szkolnych". Ciesiołkiewicz podkreślił, że w związku z wizytą w Polsce Ojca Świętego premier zwrócił się do ministrów, kierowników urzędów centralnych, wojewódzkich i innych organów administracji rządowej i samorządowej oraz do pracodawców o umożliwienie wszystkim pracownikom wykorzystania 26 maja jako dnia wolnego od pracy.
Wicepremier, minister edukacji Roman Giertych poinformował wcześniej podczas konferencji prasowej, że będzie wnioskował na posiedzeniu rządu o to, by w związku z pielgrzymką papieża 26 maja był dniem wolnym w szkołach w całym kraju.
.onet-ad-main2-box { display: none }
|
ola 13 | 16-05-2006 14:45:47 [#10] |
---|
Krew nie woda, właśnie przeleciałam fora na Onecie. Ludzie pomstują, co zrobią z dziećmi w tym dniu. |
Tarka | 16-05-2006 15:03:17 [#11] |
---|
A co zrobią? Do świetlicy szkolnej poślą, chyba, że nie mamy zapewnić opieki wszystkim potrzebującym uczniom? |
nalix | 16-05-2006 17:54:22 [#12] |
---|
znowu wolne Czy kraj na dorobku stać na ciągłe świętowanie i dni wolne (patrz. wielka majówka)? |
elada | 16-05-2006 19:37:59 [#13] |
---|
Jest matura z hist. sztki, ustne z polskiego i angielskiego. Czy li nektórzy muszą być w pracy, ich nie dotyczy wolny dzien, żeby mogli tez jakoś uczestniczyc.....i co? |
Gaba | 16-05-2006 20:20:23 [#14] |
---|
a tam wielki akran pełen szklanej pogody umożliwiającej kontakt z Ojcem Św. Troche może kpię, ale doprawdy nie rozumie, u nas Ojciec Św. jest w sobote i niedzielę, naprawdę dzieci muszą nie mieć zajęc w szkole... w piątek? Oczy przecieram. |
ergo | 16-05-2006 20:23:03 [#15] |
---|
Liczę na rozsądek krakowskiego kuratora.... |
UlazIb | 16-05-2006 20:54:42 [#16] |
---|
A u nas w katowickimtak jest KO.DK/Cz.SPG.JG.42409/ 32 /06 Szanowni Państwo D y r e k t o r z y szkół i placówek Uprzejmie informuję, że w dniu 26 maja br. w ramach pielgrzymki do Polski Papież Benedykt XVI odwiedzi Częstochowę. W związku z tak ważnym dla naszego województwa wydarzeniem Wojewoda Śląski zwrócił się do organów prowadzących z terenu województwa z prośbą o podjęcie działań organizacyjnych zmierzających do umożliwienia udziału młodzieży i nauczycieli w tych doniosłych uroczystościach. W ramach istniejących regulacji prawnych dyrektorzy szkół i placówek oświatowych mają możliwość skrócenia w tym dniu zajęć szkolnych, bądź też mogą, stosownie do § 6 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18.04.2002 r. w sprawie organizacji roku szkolnego, występować do Kuratora Oświaty z wnioskiem o udzielenie dnia wolnego od zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Jednocześnie informuję, że w przypadku złożenia przedmiotowych wniosków Śląski Kurator Oświaty udzieli stosownej zgody. Z poważaniem Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Częstochowie |
Gaba | 16-05-2006 21:05:44 [#17] |
---|
a nie są to przez przypadek kompetencje dyrektora? |
zgredek | 16-05-2006 21:10:16 [#18] |
---|
przypomnę tylko ów paragraf 6:
§ 6.
1. W szczególnie uzasadnionych przypadkach kurator oświaty, na wniosek dyrektora szkoły, może wyrazić zgodę na udzielenie dnia wolnego od zajęć dydaktyczno-wychowawczych, pod warunkiem zrealizowania zajęć przypadających na ten dzień w wybraną sobotę. |
Rycho | 16-05-2006 21:19:33 [#19] |
---|
nie, jest to kompetencja kuratora.
Ale warunkiem wg powołanego § 6 rozp. o org. roku szk. jest odpracowanie takiego (udzielonego przez kuratora na wniosek dyrektora) wolnego w wybraną sobotę. :-)
Jak zwykle nie ma kto podjąć jednoznacznej decyzji. Jak ktoś chce by było wolne, to niech to wolne zarządzi. I weźmie za to odpowiedzialność.
Renata, ten rozsądek krakowskiego kuratora to niby na czym ma polegać?
Ma wg Ciebie dać wolne, czy ma nie dać? |
bea1m | 16-05-2006 22:01:43 [#20] |
---|
do Renaty G wklejam z innego wątku... W Małopolsce zajęcia w szkołach nie zostaną odwołane"Nie ma takiej potrzeby. Papież Benedykt XVI przylatuje do Krakowa w piątek wieczorem. Młodzież zapewne pójdzie pod okno w Pałacu Arcybiskupów Krakowskich, by go przywitać, ale spotkanie z młodymi i msza św. odbędą się w sobotę i niedzielę" - powiedział PAP małopolski kurator oświaty Józef Rostworowski.(wypowiedź z 12 maja) ...ja mam nadzieję, że tak zostanie, a Ty Renatko? |
Danka | 16-05-2006 22:46:49 [#21] |
---|
A do tego jeszcze to: Podczas wizyty papieża Benedykta XVI w Polsce będzie obowiązywał zakaz sprzedaży i podawania napojów alkoholowych w miejscach objętych planem pielgrzymki - zdecydował rząd wydając stosowne rozporządzenie.
Chyba myślą, że z tej okazji cały kraj będzie pił na umór. To jest chore. Kiedyś też były zakazy i nakazy. Czy my się cofamy, czy ja czegoś nie rozumiem! |
Majka | 16-05-2006 23:02:45 [#22] |
---|
Zacytuję z eduinfo:
"Na czasie
Krótsze lekcje na papierza."
Nie mogłam się oprzeć ;))))) |
zgredek | 16-05-2006 23:06:29 [#23] |
---|
:-)))))))) |
acha | 16-05-2006 23:08:04 [#24] |
---|
Majka właśnie tam weszłam i :))))))))) ale wstyd |
dorota | 17-05-2006 07:59:14 [#25] |
---|
Że jeszcze tego nie poprawili? Matko! |
Gaba | 17-05-2006 08:07:10 [#26] |
---|
ten dziennikarz to nasz uczeń, może po nowej maturze a może dys a mnie już nic nie dziwi, przecież to ten co w papirze robi... rdzeń to papier i wym. fonet. rz:r - |
ergo | 17-05-2006 09:37:35 [#27] |
---|
Ja mam nadzieję, że nie będzie dnia wolnego od zajęć dydaktyczno-wychowawczych.
Opiekę trzeba zapewnić, a ja jestem panią świetliczanką :) |
AnO | 17-05-2006 10:57:16 [#28] |
---|
Szanowni Państwo D Y R E K T O R Z Y S Z K Ó Ł w województwie podlaskim
W związku z listem Pana Romana Giertycha - Ministra Edukacji Narodowej, zwracam się do Państwa z prośbą o takie zorganizowanie zajęć dydaktyczno-wychowawczych w dniu 26 maja 2006 r., aby stworzyć uczniom i nauczycielom warunki uczestniczenia w uroczystościach towarzyszących pielgrzymce Ojca Świętego Benedykta XVI do Polski. Istnieje możliwość odwołania zajęć w tym dniu. Jednocześnie bardzo proszę i uwrażliwiam Państwa na konieczność zapewnienia właściwej opieki wszystkim uczniom.
|
p.o. Podlaskiego Kuratora Oświaty mgr Ryszard Pszczółkowski | |
| Ano |
|
| |
jurga | 17-05-2006 11:14:00 [#29] |
---|
A Pani Wielkopolski Kurator Oświaty milczy -pewnie dlatego ,że ma tyle samo do powiedzenia. |
dyrlo | 17-05-2006 12:10:04 [#30] |
---|
A Pani jest już kuratorem czy tylko p.o.? Jakoś tak mi umknęło i nie wiem |
jurga | 17-05-2006 12:29:44 [#31] |
---|
Mamy nową Panią kurator-Lucyna Białk-Cieślak. |
DYREK | 17-05-2006 13:34:31 [#32] |
---|
Gdańsk, dnia 15 maja 2006 r. |
Szanowni Państwo Dyrektorzy szkół woj. pomorskiego W związku z listem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 maja 2006 r., zwracam się do dyrektorów wszystkich szkół z prośbą o taką organizację dnia 26 maja br. (w tym możliwość odwołania zajęć dydaktyczno - wychowawczych), aby umożliwić młodzieży, dzieciom oraz nauczycielom udział w uroczystościach towarzyszących pielgrzymce Papieża Benedykta XVI do naszego kraju.
Jednocześnie przypominam o konieczności zapewnienia właściwej opieki wszystkim uczniom.
Pomorski Kurator Oświaty Adam Krawiec | |
Ewa 30 | 17-05-2006 13:59:23 [#33] |
---|
Jak dla mnie to to jest nieuleczalnie chore! Po co komu wolne w pomorskim, skoro papież tu nie zawita? Chyba że mam nieaktualne informacje odnośnie trasy pielgrzymki. I na co komu całe to zamieszanie? |
agda | 17-05-2006 14:03:51 [#34] |
---|
Na stronie ministerialnej jest już rozporządzenie o wolnym 26 maja. |
zgredek | 17-05-2006 14:13:55 [#36] |
---|
projekt, który zaraz będzie podpisany w każdym razie - nie jest to dzień wolny od pracy a egzamin maturalny to są zajęcia dydaktyczno-wychowawcze, czy nie? |
zgredek | 17-05-2006 14:23:34 [#37] |
---|
a i jeszcze jedno pytanie: na jakiej podstawie może pan minister taką zmianę w rozporządzeniu zrobić? |
AnJa | 17-05-2006 14:26:25 [#38] |
---|
nie są
jakby były to byłyby płacone jako takie
Wysokiej Władzy odwaliło zupełnie - ale przynajmnie się pod tym podpisze, a nie na OP zwalac będzie jak w ubiegłym roku |
Spayk | 17-05-2006 14:26:46 [#39] |
---|
Jakoś klimat tego wątku mało mi się podoba, napastliwy jakiś, malo przychylny.
Czytajac to co tu piszecie mam wrażenie że wolne jet jednak konieczne. Może wato w tym czasie oderwać się od spraw codziennych, posłuchać madrych słów.
może troszkę złagodniejemy, mniej agresji miedzy wierszami będzie?
Narazie wychodzę |
agda | 17-05-2006 14:26:51 [#40] |
---|
Może na tej samej, na której skrócono rok szkolny do 23 czerwca? |
AnJa | 17-05-2006 14:31:30 [#41] |
---|
na podstawie delegacji ustawowej - że ogłasza organizacje roku
art.22.1 UoSO:
7) organizację roku szkolnego, uwzględniającą w szczególności terminy rozpoczynania i kończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych, przerw świątecznych i ferii szkolnych; |
DYREK | 17-05-2006 15:19:46 [#42] |
---|
UZASADNIENIE W związku z wizytą papieża Benedykta XVI w Polsce w dniach 25-28 maja 2006 r., Minister Edukacji Narodowej uznał za zasadne ustalenie dnia 26 maja 2006 r. dniem wolnym od zajęć dydaktyczno – wychowawczych w celu umożliwienia uczniom i nauczycielom udziału we Mszy Św., która odbędzie się w tym dniu na Placu Piłsudskiego w Warszawie. Dzień 26 maja 2006 r. będzie dniem wolnym od zajęć dydaktyczno wychowawczych bez obowiązku zrealizowania zajęć przypadających w tym dniu w wybraną sobotę. Szkoły będą zobowiązane do zorganizowania zajęć wychowawczo-opiekuńczych dla uczniów, którym rodzice (prawni opiekunowie) nie będą mogli zapewnić opieki w tym dniu. Egzamin maturalny w tym dniu odbywa się zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Wejście w życie rozporządzenia nastąpi z dniem ogłoszenia. Skrócenie terminu wejścia w życie przedmiotowego rozporządzenia konieczne jest ze względu na termin wizyty papieża Benedykta XVI w Polsce. Ponadto zasada demokratycznego państwa prawnego nie stoi na przeszkodzie wprowadzenia proponowanej zmiany rozporządzenia w powyższym terminie. |
AnJa | 17-05-2006 15:32:59 [#43] |
---|
oczywiście jakoś 3 dni temu gruchęła wiadomośc, że Papież przyjedzie w maju do Polski - więc terminy i tryby wprowadznia zmian ciupasem trzeba skracać
...
powtórzę się - tym razem jasno: jeśli ktoś uwaza, że jest taka potrzeba umożliwiania chętnym uczestniczenia w pielgrzymce Ojca Swiętego - to dobrze, że zrobił to wykorzystujac przypisane mu instrumenty prawne, nie wekslujac odpowiedzialnośc w dół, co bardzo lubili ostatni ministrowie.
ale czepiać się lubię, to będę:-) |
DYREK | 17-05-2006 17:14:22 [#44] |
---|
Problem odwieczny: co wtedy z pracownikami niepedagogicznymi ? Czy dzień wolny od zajęć dotyczy przedszkoli ? W/g mnie nie. |
Gaba | 17-05-2006 17:25:15 [#45] |
---|
oczywiście jakoś d o p i e r o 3 dni temu gruchęła (fajne słowo) wiadomość, że taki gość jak Ojciec Św. zawita do Polski, ot sobie młodzieniaszek wskoczył... - przepraszam za drwinę, ale mnie, katolikowi, prawicowcowi własnie TO przeszkadza, ów faryzeizm. Chcę witać takiego gościa... ważnego - ale nie kontraktujcie mi go na siłę. Nie podlizujecie się... nie łapcie elektoratu - zostanie z świątyni wyrzuceni. ;-) jak ja nie lubię smerfów, jak ja nie lubie obłudy. |
bogna | 17-05-2006 18:17:44 [#46] |
---|
jestem pod wrażeniem przepływu informacji między Panem Ministrem EN publikującym 12 maja list w sprawie dnia wolnego a Panem Ministrem EN ogłaszającym 17 maja projekt rozp. (z dnia 15 maja) w sprawie organizacji roku szkolnego. Zawsze lubiłam spójne i konsekwentne działania ;-) Podobno dostaliśmy projekt rozp. do konsultacji? 26.05.06 w szkołach (plik pdf)) |
ulkowa | 17-05-2006 20:11:03 [#47] |
---|
a co z administracja i obsługą Pracownicy administracji i obsługi podlegaja ustawie o pracownikach samorządowych. Nalezy im się więc wolne. Ale przecież są matury i niektórzy muszą przyjść do pracy. Czy w związku z tym należy im się wolne w innym dniu. Przeciez to chore. Dlaczego sekretarka, wożny i sprzataczka maja pracować o 8 godz. dłuzej niż pozostali pracownicy. A skoro Prezes Rady Ministrów daje wszystkim pracownikom samorzadowym wolne - to ja po prostu rozumiem WSZYSTKIM. Jakos nie pamiętam dni wolnych w całej Polsce jak przyjeżdzał nasz ukochany Papież. Dzieciaki sie cieszą. Z nowu dodatkowy wolny dzień od szkoły. Jakoś nie widzę w naszej młodzieży siedzącej przed telewizorem i oglądających pielgrzymkę. Nawet mój syn (ministrant) cieszy się z wolnego i marzy mu sie ładna pogoda - pojdzie pograc w piłkę. A może ja sie mylę? Wszystko mozliwe. |
DYREK | 17-05-2006 20:32:22 [#48] |
---|
Premier daje wolne pracownikom państwowym. Wolne mają pracownicy administracji państwowej ( dał Premier). Dla pracowników samorządowych nie ma wolnego - chyba, że da wolne wójt, prezydent, marszałek itp.. Pracodawca dla pracowników niepedagogicznych to szkoła i tu decyzja należy do dyrektora. Może dać wolne lub nie. Wolne ma np. wizytator (państwowy), pracownik Wydziału Edukacji (samorządowy) będzie miał wolne jak zadecyduje tak Prezydent Miasta |
Andrzej z G | 17-05-2006 21:39:13 [#49] |
---|
No zgłupłem dokumentalnie - kto ma wolne?, jak ma wolne?, czy ma wolne?, a dlaczego to chyba wiem. |
ankate | 17-05-2006 21:42:22 [#50] |
---|
Ja też już nic z tego nie rozumiem. A można nie mieć wolnego??? Czy wolne jest przymusowe. Wyjaśnijcie konkretnie, bo już nic nie wiem!!! |
|