Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
arkusz organizacji |
ankate | 14-04-2006 09:51:03 [#01] |
---|
Potrzebuję tabelek do arkusza organizacji szkoły, bo gdzieś mi się wykasowały, a strasznie nie chce mi się tworzyć nowych. Jeśli ktoś może nadesłać to b. proszę :-) |
AnJa | 14-04-2006 10:33:44 [#02] |
---|
to sa bardzo rózne tabelki i obawiam się, że powinnas doprecyzowac - przynajmniej typ szkoły i województwo
choc oczywiście niby wzorów nie ma
po raz pierwszy w mojej szkolnej karierze mam już arkusz:-)
zrobiony programem pewnej znanej firmy - niemal pojął nasza organizację, tylko pare godzin musielismy mu specyfikę grup miedzyodziałowych tłumaczyć
i teraz mam dylemat, jak wytłumaczyć sukces:
a) program jest genialny
b) wice (Edward) jest genialny
c) nauczyciel Edwarda (Wojtek T.- a co, poreklamuję troche) jest genialny
d) wszystkie odpowiedzi sa prawdziwe,
e) żadna odpowiedź nie jest prawdziwa- bo co to za filozofia -przez 11 lat sam układałem i nikt mnie od geniuszy nie wyzywał |
beera | 14-04-2006 10:39:12 [#03] |
---|
:) pamiętam jak Bogna raz kazala programowi ukladac cos tam poczem poszła do fryzjera, na zakupy i jak wrocila, to robił to już tylko ze trzy godziny ;) |
AnJa | 14-04-2006 10:44:39 [#04] |
---|
Edward przy planie tak robił - odpalał i szedł na lekcje
przychodził po 5 godzinach i 95% planu było
ale do 98,48 doszedł jak poszlismy na piwo i zapomnieliśmy o nim
przychodzimy rano - a tu pokazuje rekordowy wynik i chyba 5 czy 7 godzin do ręcznego wsadzenia, z sugestią nawet gdzie
i teraz nie wiemy - czy to dlatego, że na piwo poszlismy, czy dlatego, że jednak nie piwo pilismy
może ktos mający większe doświadczenie z tym programem pomoże nam wyjasnić? |
ankate | 14-04-2006 10:56:20 [#05] |
---|
Chodzi mi konkretnie o przydział przedmiotów nauczania, godzin lekcyjnych, i zajęć dodatkowych dla nauczycieli szkoły podstawowej w r. szk. 2006/07. Zrobiłam sobie taki w Wordzie, ale mi się skasował, a nie chce mi się ślęczeć nad tabelą... Mam taką firmową płachtę (niewygodna) (druki akcydensowe), ale jak coś się organowi nie spodoba, to całość trzeba przepisywać z godzinę dwie i zawsze coś pomylę. Dlatego chciałabym mieć w komputerku. A druga tabelka to Organizacja Szkoły Podstawowej ... |
AnJa | 14-04-2006 11:36:12 [#06] |
---|
nie wiem, czy w wymianie czegoś takiego kiedś excelowskieg nie widziałem |
ankate | 14-04-2006 11:41:16 [#07] |
---|
Rzewo kochana dzięki, dzięki, dzięki. Właśnie o to mi chodziło!!!!. Dla mnie narysowanie tych tabelek, to cały dzien roboty. Dzięki Tobie odpoczywam przedświątecznie, tzn. idę do garów :-))) Ale wolę to niż tzbelki |
Mariola | 14-04-2006 12:04:33 [#08] |
---|
a przy okazji arkusza Nie jestem dyrkiem i mam pytanie:
czy dyrektor może umieścić w arkuszu po 17/18 dla trzech nauczycieli a resztę godzin (z ich przedmiotu) wyrzucić jako 1/2 etatu (czyli 9 godz) na wakat?
Na dodatek informuje o tym nauczycieli twierdząć, że będą mieli tylko po części etetu a we wrześniu może cały(a może nie?).
Jakoś mi to wygląda na matactwa.
Czy jest jakiś przepis mówiący, że najpierw trzeba zapewnić swoim nauczycielom pełne etaty a resztę wykazać jako wolne godziny?
Ponieważ dotyczy to mi bliskiej osoby, to chciałabym jej pomóc w przygotowaniu się na rozmowę z dyrekcją, bo przecież gdyby te trzy nauczycielki zaskarżyły taką decyzję do sądu to mi się wydaje, że wygrają bez problemu.
Ale wolałabym żeby nie tyko mi się wydawało. Może są jakieś przepisy? |
beera | 14-04-2006 12:15:40 [#09] |
---|
ale one zgodzzily sie na ogrniczenie etatu??? przeciez zeby tak zrobic musi im dac wypowiedzenie |
Mariola | 14-04-2006 12:19:47 [#10] |
---|
właśnie nie zgodziły się na ograniczenie etatu |
AnJa | 14-04-2006 12:35:38 [#11] |
---|
jeśli się nie zgodziły to chyba art 20?
dobrze rozumiem?
bo w tej branży jestem cienki, a mnie to własnie czeka zdaje się
...
choć jak obronić 20 mając 9 godzin na vakacie to juz nie wiem
...
natomiast sytuację rozumiem:
- dyrektor ma plan naboru - np 5 klas,
- arkusz robi do planu naboru,
- przypuszcza, że realnie nabierze 3 klasy,
- rozdziela to, co realne na nauczycieli, a resztę wyrzuca na wakat,
- proponuje ograniczenie zatrudnienai, bo realnych ma za mało dla wszystkich,
- jesli nabierze więcej - we wrześniu wycofa ogrniczenia. |
Mariola | 14-04-2006 13:29:50 [#12] |
---|
AnJa ale to jest szkoła podstawowa. Kobiety uczą angielskiego w klasach IV-VI i wiadomo dokładnie ile jest klas i godzin |
beera | 14-04-2006 13:44:57 [#13] |
---|
Mariola- one dostały wypowiedzenie na pismie???? czy tak o sobie dyrektorka zaplanowała cokolwiek? ( może się asekuroawac co do ilości grup - ale tak, czy tak, po omacku to robi) |
AnJa | 14-04-2006 16:44:02 [#14] |
---|
no, to nie rozumiem
chyba, że zamierza demokrcję dla kl IV zrobic i dac im wybór jezyka |
Mariola | 14-04-2006 16:57:15 [#15] |
---|
moim zdaniem durektorka powiedziałam im sondując reakcję.
Na razie nie dostały nic na piśmie.
Wydaje mi się, że ona chce wsadzić na te 1/2 etatu swoje dziecko (lub kogoś innego) ale to mogą być tylko moje odczucia. Przecież wtedy (gdyby faktycznie tak było a one dostałyby wymówienie na piśmie) mogły by podać dyrektorkę do sądu (tak?).
Godziny te są ponieważ nie jest tam planowana źadna demokratyczna przemiana, zmiana grup ani nic takiego. W ubiegłym roku dyrektorka zwolniła jedną anglistkę i już miało być dobrze.
Teraz wygląda na to, że ma inną koncepcję.
Poza tym dyrektorka chyba myślała, że dostanie przedłużenie ale chyba szykuje jej się konkurs. Zapewniła dla siebie etat (i w tym nic dziwnego) ale dziewczynom proponuje cześci etetu.
Kurka, chcodzi o to żeby one mogły się sensownie przed tym obronić.
Moim zdaniem to tylko demonstracja siły ze strony dyrektorki i namawiam je na rozmowę w cztery (czyli 8) oczy w gabinecie (co chyba zrobią).
Jednak jest to fatalny prezent na święta, bo dziewczyny są w stresie.
Na mój rozum nie można tak zrobić ale ja w temcie szefowania nie jestem autorytetem.
Jeszcze raz zapytam czy są jakieś przepisy mówiące, że najpierw zapewnia się nauczycielom etet(jeżeli są godziny) a później resztę daje na wakat, czy jest to tylko "widzi mi się" dyrektora?
Jak to jest z tym arkuszem? |
beera | 14-04-2006 17:05:31 [#16] |
---|
poradx im by spokojne były raczej pamietaj, ze dyrektorka MUSI dać arkusz do zaopiniowania- na radzie niech więc spytają o powod tego zminiejszenia, o podstawę prawną, przy tym powinny zaopiniować ten arkusz negatywnie ( jakos sądzę, ze dyrekcja zmieni arkusz w takiej sytuacji) co moze się zdarzyć: dyrektorka wpisze w arkusz i tak 17/18 i wówczas ma czas do 30 maja dać im wymowienie i one mogą się nie zgodzic i iśc do sądu- jesli w dodatku rzeczywiście wyrzuca 1/2 etatu na vacat. Nie może im ogranizcyc etatu dlatego, bo tak chce, muszą byc przyczyny leżące w organizacji pracy szkoły oczywiście mogą iśc rozmawiac- ale ja bym na ich miejscu nie szła, nie chciałby mi się gadać - są tu na zupełnie wygranej pozycji, rozmawiajac z dyrekcją raczej chronią jej pupę, nie swoją;) |
Mariola | 14-04-2006 18:41:14 [#17] |
---|
o matko! naprawdę niech nie idą rozmawiać?
Na razie dowiedziały się o tym od dyrektorki "na gębę" bez żadnego podpisywania czegokolwiek. Dlatego pomyślałam, że może ona chce zobaczyć jak na to zareagują.
No to kotlet. Nie wiem co im doradzać a one nie wiedzą co robić :( |
AnJa | 14-04-2006 18:45:42 [#18] |
---|
chyba dobrze pomyslałaś
i chyba Ci (im?) dobrze radzą |
AnJa | 14-04-2006 18:46:39 [#19] |
---|
a teraz poczekamy na wpis ich dyrektorki z prośbą o rade;-) |
beera | 14-04-2006 18:53:15 [#20] |
---|
:))))))))))))))))) no, to by bylo zabawne .......... Mariola- zróbcie tak: niech nie idą rozmawiac i teraz niech one zobaczą, jak zareaguje dyrektorka ;))) |
Mariola | 14-04-2006 21:51:10 [#21] |
---|
no to poczekają :) zobaczymy co z tego wyniknie.
Dla mnie to nieczysta gra. |
Mariola | 28-04-2006 21:53:55 [#22] |
---|
wracam do wątku bo wiem już więcej i potrzebuję informacji
Dzisiaj dyrektorka poprosiła do siebie nauczycielkę angielskiego i poprosiła o podpisanie umowy na 17/18.
Nauczycielka nie podpisała i poprosiła o wyjaśnienie dlaczego ma ograniczony etat jeżeli są godziny (była przekonana, że to dotyczy wszystkich trzech anglistek ale okazało się, że tylko jej).
Pani dyrektor wyjaśniła, że w tym roku kończy jej się kadencja. Zaplanowała dla siebie etat, dla zastępcy etat a musiała umieści w arkuszu organizacyjnym godziny tzw. dyrektorskie (niby dla nowego zastępcy i dyrektora- w sumie 9 bo 3+6). Ponieważ większość ludzi jest na gołych etatach lub na części eatatów, to dyrektorka wymyśliła sobie, że zabierze wszystkie nadliczbówki, które wychodzą dla anglistów i wykaże je jako wakat dla dyrektora.
Dyrektorka twierdzi, że jeżeli ona będzie dalej dyrektorką to te godziny będą od września bo ona (ani zastępca) nie jest anglistą.
Gdyby tak faktycznie było, to pół biedy i można podpisać tą umowę na 17/18 a później ją anulować czy coś w tym rodzaju(tak?)
Ale co wtedy gdy np. nowy dyrektor lub zastępca będą spoza szkoły i np. będzie to anglista?
Czy wtedy nowy dyrektor musi najpierw dopełnić etat zatrudnionemu na 17/18 ,czy może ten nauczyciel zostaje z tą umową ograniczającą etat?
Proszę poradźcie co kobieta ma zrobić bo będzie siedziała cały weekend i myślała tylko o tej umowie.
Aha, dyrektorka powiedziała jej, że jak nie podpisze umowy to będzie ją mogła zwolnić z atr. 20 (a tego chyba źadna z nich by nie chciała)
Kurcze, czy można tak zrobić że planuje się nauczycielowi część etatu a jego godziny wyrzuca na wakat dyrektorski? |
zgredek | 28-04-2006 21:58:20 [#23] |
---|
nie może wykazać wakatu ale ona po prostu przydzieli je sobie i jeśli faktycznie kończy się jej kadencja to zabezpieczy sobie ten etat i komuś musi to ograniczenie dać |
zgredek | 28-04-2006 21:59:34 [#24] |
---|
natomiast bzdurą jest gadanie o jakimś zabezpieczaniu godzin dla nowego dyrektora!!! |
zgredek | 28-04-2006 22:02:29 [#25] |
---|
kurcze to trudne jest, ale dziewczyna chyba nie ma wyjścia niech nie podpisuje ograniczenia godziny są jak dostanie wypowiedzenie - idzie do sądu - nie ma możliwości, żeby przegrała |
zgredek | 28-04-2006 22:10:05 [#26] |
---|
mariola - popatrz, gdyby logiką tej dyrektorki się kierować, to powinna dla tego nowego dyrektora i zastępcy zabezpieczyć godziny ze wszystkich przedmiotów:-)))))))))))) bo niby skąd ma wiedzieć jakiego przedmiotu będzie uczył? pomijam fakt, że dyrektor może być z zewnątrz - zstępca wtedy, gdy są dla niego godziny i można go zatrudnić |
rzewa | 28-04-2006 22:12:47 [#27] |
---|
a jak będzie ta 20-tka to niech nie bierze odprwy tylko stan nieczynny...
I jeśli okaże się, że godziny są to wróci, a jak nie to może te 17/18 uczy "na stanie nieczynnym" (jeśli jej dyrektorka te godziny da :-)) |
zgredek | 28-04-2006 22:33:22 [#28] |
---|
dodam jeszcze o stanie nieczynnym: 7. Dyrektor szkoły ma obowiązek przywrócenia do pracy w pierwszej kolejności nauczyciela pozostającego w stanie nieczynnym w razie powstania możliwości podjęcia przez nauczyciela pracy w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony lub na okres, na który została zawarta umowa, w tej samej szkole, na tym samym lub innym stanowisku, pod warunkiem posiadania przez nauczyciela wymaganych kwalifikacji. Odmowa podjęcia pracy przez nauczyciela powoduje wygaśnięcie stosunku pracy z dniem odmowy. |
Mariola | 29-04-2006 07:16:35 [#29] |
---|
a co będzie jeżeli ona podpisze tą umowę na 17/18?
Czy w takim przypadku jeżeli będą godziny to dyrektorka musi jej uzupełnić etat i anulować umowę, czy może zostawić ją na części a na te pozostałe (9) zatrudnić kogoś?
Czy w takim przypadku można podać dyrektorkę do sądu? |
Mariola | 29-04-2006 14:17:17 [#30] |
---|
podniosę wątek bo boję się że zginie, a sprawa jest dla mnie bardzo ważna |
beera | 29-04-2006 17:54:40 [#31] |
---|
mariola niech ta nauczycielka po prostu nie podpisuje zgody Jesli się zgodzi na ograniczenie nie ma zadnej pewności, ze dyrektorka uzupełni jej ten etat, a sprawa w sądzie już nie będzie taka oczywista choć moim zdaniem wygra w obu przypadkach- tylko w drugim będzie musiala wykazywac, ze podpisała zgodę na ograniczenie pod prasją i w związku z obietnicami, ktore padły |
Mariola | 29-04-2006 18:49:23 [#32] |
---|
kurka :( chodzi o moją siostrę.
Przekazałam jej to co napisaliście.
nie potrafię jej zdecydowanie powiedzieć co ma zrobić. Właściwie chodzi tylko o jedną godzinę. Myślę, że mogłaby dyrektorka zwyczajnie dołożyć jej choćby wychowawstwo (bo ona nie ma).
Czuję przez skórę, że jest coś nie tak ale jestem cienki bolek w tym temacie :(
Podpowiedziałam jej jedynie, żeby poszukała jakiegoś znajomego z ich OP, który mógłby jej odpowiedzieć co to jest "zapewnienie godzin przyszłemu dyrektorowi i zastępcy" i czy faktycznie jest taki wymóg OP.
Dla mnie to jest chore, że dyrektorka w arkuszu zapewnia sobie etat, zastępcy swojemu etat (zgodnie z ich kwalifikacjami) a gdziny, które są dla nauczycieli wyrzuca na wakat proponując nauczycielce podpisanie umowy z ograniczonym etatem :(
Jeżeli ktoś jeszcze miałby jakiś pomysł to proszę o podpowiedź.
Tu naprawdę nie chodzi o haka na dyrektorkę, tylko dbanie o swój interes.
Aha, czy moja siostra może iść na rozmowę z dyrektorką z jakimś związkowcem jako świadkiem, nawet jeżeli nie jest w żadnym ze związków? |
Zola | 29-04-2006 20:28:16 [#33] |
---|
jeśli nie będzie startować w konkursie, to ją rozumiem, że zapewnia sobie etat, nie moze za karę za to ,że była dyrektorem, zostać bez pracy ale rozumiem, że ten etat to nie w angielskim, i że w angielkim robi etat dla nowego dyrektora, jesli nie było jeszcze konkursu, a podejrzewam że nie to nie wolno jej tego robić, tak naprawdę to OP powinno, jej cofnąc tak zrobiony arkusz , ale z OP jest różnie w różnych rejonach naszego kraju |
jerzyk | 29-04-2006 20:28:17 [#34] |
---|
może
USTAWA z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.(Dz. U. z dnia 26 czerwca 1991 r.)
Art. 30. 1. W zakładzie pracy, w którym działa więcej niż jedna organizacja związkowa, każda z nich broni praw i reprezentuje interesy swych członków.
2. (13)Pracownik nie zrzeszony w związku zawodowym ma prawo do obrony swoich praw na zasadach dotyczących pracowników będących członkami związku, jeżeli wybrana przez niego zakładowa organizacja związkowa wyrazi zgodę na obronę jego praw pracowniczych |
Roman K | 29-04-2006 20:42:25 [#35] |
---|
A może....... Zaproponuj wystartowanie w konkursie - siostrze zaproponuj!!!!! To nie kpina z mojej strony. Skoro dyrektorka widzi potrzebę zmiany dyrektora. Skoro zapenia godziny dla nowego dyrektora. Warto pomyśleć, spróbować!!! Roman_K |
Mariola | 29-04-2006 21:03:55 [#36] |
---|
Aby coś rozjaśnić, to chcę dodać, że moja siostra jest nauczycielem dypomowanym.
Co do dyrektorki, to jeżeli będzie ogłoszony konkurs, to ona (dyrektorka) twierdzi, że wystartuje natomiast tak naprawdę to liczy chyba na przedłużenie (podobno za rok ma odejść na emeryturę).
Ani dyrektorka, ani wice nie są anglistkami.
Natomiast dyrektorka twierdzi, że jak kończy się kadencja to zawsze trzeba zabezpieczyć godziny dla przyszłego dyrektora i ona właśnie tymi godzinami angielskiego to zrobiła.
Co do konkursu to moja siostra nie może wystartować w konkursie z przyczyn formalnych - brak kursu. |
beera | 29-04-2006 21:10:05 [#37] |
---|
co mnie dziwi-ze tak się traktuje anglistę u nas Twoja siostra mialabym 27 godzin i codzienne bicie poklonow, ze w ogóle chce pracowac w szkole. Mariolu- czy COKOLWIEK macie na pismie??? jesli nie wypowiedzenie, to choć protokół z rp? |
Mariola | 29-04-2006 21:16:57 [#38] |
---|
na razie na piśmie nic nie mamy rozmowa została przeprowadzona w obecności sekretarki (na życzenie p. dyrektor).
Otrzymała wtedy do ręki napisaną umowę na 17/18.
Moja siostra powiedziała, że potrzebuje czasu na przemyślenie (co bardzo zdziwiło dyr. ponieważ już na samym wejściu stwierdziła, że podpisanie tej umowy tylko formalność z uzasadnieniem jakie podałam wcześniej-tak podobno się robi?).
Ma dać odpowiedź 4 maja.
U nich RP nie opiniowała arkusza. Właściwie nikt go chyba (ale tego nie wiem na pewno) nie opiniował. |
beera | 29-04-2006 21:23:00 [#39] |
---|
więc Mariolu nie żadna tam umowa, lecz WYPOWIEDZENIE i to ma dostać na pismie i niech przypomni dyrektorce, ze zgodnie z UoSO RP ma zaopiniowac projekt i niech spyta, kiedy bedzie to opiniowanie, skoro projekt miał byc zlozony do OP do 30 kwietnia. Proponuję tak: 1. Niech się uda do dyrkecji i powie jej, ze nie interesuje jej ta umowa i nic nie podpisze ( nie musi podpowiadac dyrekcji, ze powinna dostać wypowiedzenie) 2. niech powie o tym projekcie 3. niech spokojnie wyjdzie |
Mariola | 29-04-2006 21:48:47 [#40] |
---|
dałam jej namiar na ten wątek niech czyta sobie na bieżąco.
Ale znając moją siostrę to pewnie się na to nie odważy, Chociaż ja wiem? |
Mariola | 29-04-2006 21:49:48 [#41] |
---|
o rany! ale to wyszło. Nie odważy się na to co proponuje asia, a nie na czytanie forum :) |
ewa | 29-04-2006 21:51:00 [#42] |
---|
mariola no to ją zmobilizuj, coby się odważyła :-) |
beera | 29-04-2006 22:03:34 [#43] |
---|
mariola, wiesz, napisalas ważne: Ale znając moją siostrę to pewnie się na to nie odważy i dlatego tak ma- dlatego ma taką sytuację. Nie wiem jak to jest u tej dyrektorki- jakie ma powody i wlasne przemyślenia, jednak nie traktuje tu Twojej siostry w sposób uczciwy. I nie chodzi mi o to, ze daje jej 17/18 etatu- bo może tak wlaśnie musi, ale, ze robi to w atmosferze niejasności- to jest nie w porządku wobec pracownika. |
zgredek | 29-04-2006 22:04:15 [#44] |
---|
Art. 22. 2. Zasada ograniczenia zatrudnienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do wymiaru nie niższego niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć i proporcjonalnego zmniejszenia wynagrodzenia może być - za zgodą nauczyciela - stosowana również w wypadku, gdy z przyczyn, o których mowa w art. 20 ust. 1, nie ma możliwości zatrudnienia nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć oraz nie istnieją warunki do uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w innej szkole. W razie braku zgody nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania na ograniczenie wymiaru zatrudnienia i proporcjonalne zmniejszenie wynagrodzenia, stosuje się przepisy art. 20. Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:
1) całkowitej likwidacji szkoły rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy;
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.
---------------------
w opisanym przez Ciebie przypadku nie występuje konieczność ani zwolnienia nauczyciela, ani ograniczenia zatrudnienia
jeżeli dyrektor przedstawił jej oficjalne pismo to po prostu powinna przyjąć je do wiadomości i czekać co będzie dalej - nie zgadzać się na ograniczenie etatu
--------------------
a przy okazji - może porozmawiać z którąś z organizacji związkowych - mogą wyrazić zgodę na obronę jej praw pracowniczych - na coś się mogą przydać |
Mariola | 29-04-2006 23:09:54 [#45] |
---|
rozmawiałam :( na dzień dzisiejszy ustaliłyśmy, że poprosi związki o obronę jej praw pracwniczych.
A do 4 maja jest jeszcze trochę czasu więc może jeszcze gdzieś czegoś się dowie.
Ewa, ja i ona, to dwa zupełnie inne charaktery... |
zgredek | 29-04-2006 23:12:30 [#46] |
---|
nie do 4 maja nic do 4 maja nie musi żadnych decyzji do 4 maja nie musi podejmować |
Mariola | 29-04-2006 23:24:32 [#47] |
---|
a tak przy okazji to czy ona musi dać odpowiedź 4 maja czy ma czas do 31 maja? |
Mariola | 29-04-2006 23:25:07 [#48] |
---|
o zgredek o tym samy lecz inaczej ;)
A do kiedy? |
zgredek | 29-04-2006 23:35:08 [#49] |
---|
z tego co zrozumiałam: jeśli to jest nowa umowa na 17/18 - to ona nie ma żadnej mocy prawnej Twoja siostra jest cały czas zatrudniona na podstawie mianowania żadnych decyzji do 4 maja - poczekajcie na ruch dyrektora |
jerzyk | 29-04-2006 23:39:36 [#50] |
---|
ma czas to dyr musi jej dac to na piśmie do 31.05 http://www.kadrowe.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=81 Warunki wypowiedzenia zmieniającego Wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy jest skuteczne, jeśli zostało pracownikowi złożone na piśmie. Pismo obowiązkowo musi zawierać, poza wypowiedzeniem, propozycję nowych warunków, uzasadnienie wypowiedzenia a także pouczenie o możliwości odwołania się do sądu pracy w terminie 7 dni od jego otrzymania. Nowe zaproponowane warunki muszą być dokładnie sprecyzowane. Pamiętajmy, że przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę stosuje się odpowiednio do wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy lub płacy, dlatego też o zamiarze wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony pracodawca zawiadamia na piśmie reprezentującą pracownika organizację związkową - następstwem wypowiedzenia zmieniającego może być rozwiązanie stosunku pracy. Pracodawca konsultuje treść wypowiedzenia ze związkami w przypadku, gdy pracownik jest członkiem związku lub zwrócił się do organizacji związkowej o reprezentowanie i obronę swoich praw. Pracodawca nie jest jednak związany stanowiskiem związku zawodowego. Okres wypowiedzenia w takim przypadku jest identyczny jak przy definitywnym wypowiedzeniu umowy o pracę, co oznacza że pracodawca jednostronnie nie może go skrócić. Oświadczenie pracownika Pracownik ma prawo złożyć pracodawcy oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków pracy lub płacy, jednakże tylko do połowy okresu wypowiedzenia. Oznacza to, że jeśli nie złoży takiego oświadczenia, to przyjmuje się, że wyraził zgodę na zaproponowane warunki. Uwaga! Pracodawca powinien zawrzeć w wypowiedzeniu zmieniającym warunki pracy lub płacy pouczenie o możliwości złożenia w określonym terminie oświadczenia o odmowie przyjęcia oferowanych warunków. W razie braku takiego pouczenia, pracownik ma prawo do końca okresu wypowiedzenia złożyć takie oświadczenie. Odrzucając ofertę pracodawcy, pracownik powinien liczyć się z konsekwencją rozwiązania umowy o pracę z upływem okresu wypowiedzenia, a rozwiązanie takie pociąga za sobą takie same skutki prawne jak rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę. W przypadku, gdy pracownik akceptuje zaproponowane warunki, może złożyć w dowolnej formie oświadczenie o przyjęciu nowych warunków. Taki sam skutek wywołuje milczenie pracownika. Oświadczenie pracownika, chociaż nie jest wymagane w formie pisemnej, to w interesie samego pracownika w takiej właśnie formie powinno być złożone. Pozew do sądu pracy Pracownik, który nie akceptuje wypowiedzenia zmieniającego mu warunki pracy lub płacy może wnieść pozew do sądu pracy. W tym wypadku nie jest istotne, czy pracownik odmówił przyjęcia zaproponowanych warunków ( może je z określonych względów przyjąć ), lecz uznaje decyzję pracodawcy za sprzeczną z prawem i zaskarża do sądu. Kiedy wypowiedzenie zmieniające ? Wypowiedzenia zmieniającego wymaga tylko istotna zmiana wynikających z umowy warunków pracy lub płacy. W praktyce powstają trudności w ustaleniu granicy między istotną (wymagającą wypowiedzenia zmieniającego ), a nieistotną ( dokonaną poleceniem ) zmianą warunków pracy. Bez wątpienia wypowiedzenie zmieniające jest niezbędne w przypadku wprowadzenia niekorzystnych dla pracownika postanowień układu zbiorowego pracy, czy też regulaminu wynagradzania. Zmiany w sferze płacowej uważane są zawsze za istotną zmianę warunków wynikających z umowy. Czasami także zmiana organizacji pracy wpłynie na wysokość zarobków pracownika, ale jeżeli w umowie nie zostało zastrzeżone, że pracownik będzie zatrudniony w określonym systemie organizacji pracy (rozkład czasu pracy), to nie jest wówczas wymagane wypowiedzenie zmieniające. Jeżeli natomiast rozkład czasu pracy został wpisany do umowy o pracę, a pracownik nie wyraża zgody, to należy zastosować wypowiedzenie zmieniające. Nie jest natomiast wymagane wypowiedzenie zmieniające w przypadku zmiany regulaminu pracy, bądź zmiany nazwy stanowiska, chyba że strony traktują taką zmianę jako podmiotowo istotną. Podstawa prawna: Kodeks pracy ( Dz.U. nr 21, poz. 94 z 1998 r. z późniejszymi zmianami ). Opracowała: Elżbieta Mitura - prawnik
Warunki wypowiedzenia zmieniającego Wypowiedzenie dotychczasowych warunków pracy jest skuteczne, jeśli zostało pracownikowi złożone na piśmie. Pismo obowiązkowo musi zawierać, poza wypowiedzeniem, propozycję nowych warunków, uzasadnienie wypowiedzenia a także pouczenie o możliwości odwołania się do sądu pracy w terminie 7 dni od jego otrzymania. Nowe zaproponowane warunki muszą być dokładnie sprecyzowane. Pamiętajmy, że przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę stosuje się odpowiednio do wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy lub płacy, dlatego też o zamiarze wypowiedzenia pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony pracodawca zawiadamia na piśmie reprezentującą pracownika organizację związkową - następstwem wypowiedzenia zmieniającego może być rozwiązanie stosunku pracy. Pracodawca konsultuje treść wypowiedzenia ze związkami w przypadku, gdy pracownik jest członkiem związku lub zwrócił się do organizacji związkowej o reprezentowanie i obronę swoich praw. Pracodawca nie jest jednak związany stanowiskiem związku zawodowego. Okres wypowiedzenia w takim przypadku jest identyczny jak przy definitywnym wypowiedzeniu umowy o pracę, co oznacza że pracodawca jednostronnie nie może go skrócić. Oświadczenie pracownika Pracownik ma prawo złożyć pracodawcy oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków pracy lub płacy, jednakże tylko do połowy okresu wypowiedzenia. Oznacza to, że jeśli nie złoży takiego oświadczenia, to przyjmuje się, że wyraził zgodę na zaproponowane warunki. Pracownik ma prawo złożyć pracodawcy oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków pracy lub płacy, jednakże tylko do połowy okresu wypowiedzenia. Oznacza to, że jeśli nie złoży takiego oświadczenia, to przyjmuje się, że wyraził zgodę na zaproponowane warunki. Uwaga! Pracodawca powinien zawrzeć w wypowiedzeniu zmieniającym warunki pracy lub płacy pouczenie o możliwości złożenia w określonym terminie oświadczenia o odmowie przyjęcia oferowanych warunków. W razie braku takiego pouczenia, pracownik ma prawo do końca okresu wypowiedzenia złożyć takie oświadczenie. Odrzucając ofertę pracodawcy, pracownik powinien liczyć się z konsekwencją rozwiązania umowy o pracę z upływem okresu wypowiedzenia, a rozwiązanie takie pociąga za sobą takie same skutki prawne jak rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę. W przypadku, gdy pracownik akceptuje zaproponowane warunki, może złożyć w dowolnej formie oświadczenie o przyjęciu nowych warunków. Taki sam skutek wywołuje milczenie pracownika. Oświadczenie pracownika, chociaż nie jest wymagane w formie pisemnej, to w interesie samego pracownika w takiej właśnie formie powinno być złożone. Pozew do sądu pracy Pracownik, który nie akceptuje wypowiedzenia zmieniającego mu warunki pracy lub płacy może wnieść pozew do sądu pracy. W tym wypadku nie jest istotne, czy pracownik odmówił przyjęcia zaproponowanych warunków ( może je z określonych względów przyjąć ), lecz uznaje decyzję pracodawcy za sprzeczną z prawem i zaskarża do sądu. Kiedy wypowiedzenie zmieniające ? Wypowiedzenia zmieniającego wymaga tylko istotna zmiana wynikających z umowy warunków pracy lub płacy. W praktyce powstają trudności w ustaleniu granicy między istotną (wymagającą wypowiedzenia zmieniającego ), a nieistotną ( dokonaną poleceniem ) zmianą warunków pracy. Bez wątpienia wypowiedzenie zmieniające jest niezbędne w przypadku wprowadzenia niekorzystnych dla pracownika postanowień układu zbiorowego pracy, czy też regulaminu wynagradzania. Zmiany w sferze płacowej uważane są zawsze za istotną zmianę warunków wynikających z umowy. Czasami także zmiana organizacji pracy wpłynie na wysokość zarobków pracownika, ale jeżeli w umowie nie zostało zastrzeżone, że pracownik będzie zatrudniony w określonym systemie organizacji pracy (rozkład czasu pracy), to nie jest wówczas wymagane wypowiedzenie zmieniające. Jeżeli natomiast rozkład czasu pracy został wpisany do umowy o pracę, a pracownik nie wyraża zgody, to należy zastosować wypowiedzenie zmieniające. Nie jest natomiast wymagane wypowiedzenie zmieniające w przypadku zmiany regulaminu pracy, bądź zmiany nazwy stanowiska, chyba że strony traktują taką zmianę jako podmiotowo istotną. Podstawa prawna: Kodeks pracy ( Dz.U. nr 21, poz. 94 z 1998 r. z późniejszymi zmianami ). Opracowała: Elżbieta Mitura - prawnik |
|