Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Płatność za maturę
strony: [ 1 ][ 2 ]
ROMAN JASŁO08-04-2006 15:49:01   [#01]
Pan Minister Zieliński był uprzejmy wystosować pismo w sprawie płacenia za maturę ustną. Miłe! Ale czy dla wszystkich?? No cóż..... Dyrektorzy - którzy i tak nie wiedzą co maja z wolnym czasem robić- będą podawali wszystkie dane nauczycieli do tychże umów,a także potwierdzali, że nauczyciele wykonali pracę zgodnie z nimi. Kolejny, piękny i fantastyczny wrzut do obowiązków dyrektora!  Tym bardziej imponujący, że chociaż za wszystko odpowiadamy, to z nami nikt umów nie podpisze! Fajnie!
Jasiek08-04-2006 18:47:08   [#02]

?

Nie wiem, czy odgadłem: upominasz się o umowę, ponieważ chciałbyś zarobić na pracy zespołów egzaminacyjnych?

A... fe...

ROMAN JASŁO08-04-2006 19:02:53   [#03]
Mylisz się Jaśku! Nie chcialbym zarobić! Chcialbym tylko otrzymac zapłatę za swoją pracę! Dodatkową pracę! Pracę wykonywaną od wielu już miesięcy!  Ogromną odpowiedzialność, pobudki o świcie, stres i mnóstwo czynności administracyjno - biurowych związanych z "egzaminem zewnętrznym"!!!
luska08-04-2006 19:09:46   [#04]
Zgadzam się z Tobą Romanie - jak zwykle .
Zola08-04-2006 19:21:24   [#05]
chciałam napisać,że popieram Cię Roman, ale właściwie to opadły mi po poście Jaśka chęci na wszystko, nawet żeby być dyrektorem a tym samym przymusowym szefem szkolnych zepołów egzaminacyjnych , od dwóch lat priorytetem działania szkoły jest organizacja matur, że się zgadzało, żeby nie było odwołań, żeby młodzież była solidnia przygotowa, żeby szkoła mimo wszystko, a moze wbrew wzystkiemu podczas egzaminów funcjonowała, odpowiadam za to co na salach choć mnie tam nie ma, siedzę w szkole więcej niż inni, ale jak widać dla nauczyciela to za mało, i proszę mi nie mówić, że mam dodatek funkcyjny, dodatek miałam, nim zostałam przymusowym szefem komisji maturalnych
i tak naprawdę nie chodzi tu o pieniądze, ale o zwykłą uczciwość
Jasiek08-04-2006 19:22:19   [#06]

?

Cyt."Nie chcialbym zarobić!Chcialbym tylko otrzymac zapłatę za swoją pracę! [...]".

Widzę tu sprzeczność, nie do pogodzenia... A wykrzykniki (w sumie 8 ) są niepokojące.

Wyluzuj, wykaż, co zrobisz bez dodatkowej umowy (czyt. dodatkowej kasy) w ramach obowiązków dyra związanych z właściwą organizacją egzaminów maturalnych.

W kwestii danych do umów zalecam wyręczenie się sekretariatem.

ROMAN JASŁO08-04-2006 19:31:48   [#07]
Zola masz rację! Chcialem polemizować, ale .... po przeczytaniu postu #06 po prostu nie będę!
Magik08-04-2006 19:38:22   [#08]

Roman

Uważam,że powinieneś.

Przeciez to jest zmuszanie do pracy za darmo - niewolnictwo w Polsce ?

Powiecie może, że nie musi tego robić , może nie być dyrektoem, może robić to kto inny.....

A kto inny to może być niewolnikiemm we własnym kraju????????

Jasiek08-04-2006 19:51:39   [#09]

?

#7 "Chcialem polemizować, ale .... po przeczytaniu postu #06 po prostu nie będę!'.

Można i tak. Szkoda.

zgredek08-04-2006 19:52:31   [#10]

ramach obowiązków dyra związanych z właściwą organizacją egzaminów maturalnych

widzisz jaśku - cały problem polega na tym, że organizacja egzaminów maturalnych to statutowy obowiązek CKE i OKE

Jasiek08-04-2006 20:01:25   [#11]
Zgadzam się zgredku, ale myślałem, że dyro=przewodniczący. A przewodniczący powinien...ma... obowiązki związane z egzaminem w swojej szkole i mnóstwo z nich robi za pieniądze (nie za kasę z dodatkowej umowy). Myliłem się ?
zgredek08-04-2006 20:10:21   [#12]

tak, tylko widzisz tymi przewodniczącymi zostaliśmy przymusowo - jakby się ktoś dobrze wczytał to myślę, że nietrudno byłoby znaleźć sprzeczność ustawy o systemie oświaty z aktami prawnymi dotyczącymi CKE i OKE

od lat i jeszcze dłużej bo najprawdopodobniej do 2011 będziemy przeprowadzać stary egzamin dojrzałości i jakoś nie mamy tutaj problemów z zaliczeniem go do organizacyjnych naszych obowiązków

natomiast co do nowej matury - powinniśmy mieć umowy z CKE oraz OKE powinna wynajmować u nas sale - za opłatą i wynagrodzeniem oczywiście

te sprawy bardzo prosto rozwiązano - wpisując w ustawę o systemie oświaty dyrektorów jako przewodniczących

wybacz, ale trudno się z tym pogodzić, bo pracownicy CKE i OKE nic nie robią bez wynagrodzenia

Jasiek08-04-2006 20:13:34   [#13]

Jeszcze raz.

#1 odczytałem tak, byc może myląc się,  jak napisałem w #2.

Nie napisałem, że działania w ramach egzaminów dyro robił i ma robić za darmo.

Jestem przeciwny zawieraniu dodatkowych umów o których pisał Roman.

To tyle.

zgredek08-04-2006 20:15:39   [#14]

a ja właśnie uważam, że takie umowy powinny być zawierane

i próbowałam to uzasadnić;-)

Majka08-04-2006 20:19:49   [#15]
Wydaje mi się, że przy nowej maturze i nauczyciele, i dyrektorzy pracują jako podwykonawcy OKE.
To matura zewnętrzna. Jestem powoływana jako egzaminator. Mam prawo odmówić. Nie jest więc to mój obowiązek etatowy.
Z dyrektorami jest - w bardzo wielu (!) zadaniach związanych z maturą- dokładnie tak samo.

Egzamin zewnętrzny w ogóle nie powinien odbywac się w szkole, bo dezorganizuje jej pracę niemiłosiernie.
zgredek08-04-2006 20:24:08   [#16]
Majka - nie do końca z dyrektorami jest tak samo - uoso narzuca nam organizację niestety:-((((((((
Majka08-04-2006 20:29:42   [#17]
Zgredku, ja wiem, że macie "nielimitowany czas pracy", ale jest jakaś norma owegoż dopustu?
Obraz szefowstwa po ubiegłorocznej maturze mam do tej pory przed oczami:)
Wstawanie na zbiórkę o 4 rano + matura+" zwykłe" życie szkoły+ wieczorny dyżur....
zgredek08-04-2006 20:37:01   [#18]

Majka, bo kurcze wyjdzie na to, że się z Tobą nie zgadzam - a ja się zgadzam!!!!!!!! (8 wykrzykników;-))

Jasiek08-04-2006 20:44:59   [#19]
Właśnie, to  ja się nie zgadzam  ;-)
zgredek08-04-2006 21:00:32   [#20]
z Tobą jaśku też się zgadzam!!!!!!!!(8 wykrzykników;-))
AnJa08-04-2006 22:29:21   [#21]
jasku - młodyś Ty, oj młody

ale ja młodych własciwie lubię
Jasiek08-04-2006 23:36:42   [#22]

Zgredku - dziękuję, także za poziom argumentacji.

AnJa -ja właściwie lubię i starych i młodych. O sobie powiem tyle, że młody to ja jestem w poglądach.

;-)

Jacek W12-04-2006 09:46:13   [#23]
http://www.oke.krakow.pl/inf/staticpages/index.php?page=20060411163330929
luska12-04-2006 11:20:40   [#24]
Z rozmowy, którą przeprowadziłam dzisiaj  z p. dyrektorem CKE - wynika, że nauczyciel egzaminujący (matura ustna) będzie miał wynagrodzenie "podwójne", tj. i za godziny wynikające z planu lekcji w danym dniu i za przeegzaminowanie danej liczby uczniów w tym dniu. Ma to być rozwiązanie "przejściowe"( w tym tylko roku). Zatem - na szczęście - nie trzeba będzie zmieniać przyjętych już harmonogramów ustnej matury. Co do kwestii "zaangażowania" dyrektorów szkół - to oczywiście z nimi umów OKE zawierać nie może, bo to sprzeczne z ustawą, ale p. Legutko zapewnia, że na spotkaniach (po świętach) z samorządami - będzie ten problem poruszony (czytaj: "starostowie dodajcie dyrektorom za matury" ). Życzę wszystkim forumowiczom wspaniałych świąt.
hania12-04-2006 14:23:55   [#25]

blisko tematu:-))

Autor: OKE w Krakowie  
Aktualności

Ze względu na projekt rozporządzenia o zmianie rozporządzenia zmieniającego
rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i
promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w
szkołach publicznych, prosimy o zapoznanie się z dokumentem na stronie MEiN

http://www.mein.gov.pl/oswiata/projekty/rozp_100406.pdf

oraz przekazywanie propozycji składów zespołów nadzorujących etap praktyczny
według nowych zasad.

Jednocześnie w związku ze zmianą rozporządzenia zostaje przedłużony termin
składania propozycji składów ZNEP do dnia 21.04.2006

powalił mnie na kolana ten początek: ze względu na...itd:))
AnJa12-04-2006 15:25:28   [#26]
co to jest ZNEP?
luska12-04-2006 15:53:32   [#27]
Zespół nadzorujący etap praktyczny....chyba; tak to wynika z kontekstu.
fredi12-04-2006 17:22:09   [#28]
szef komisjimpracuje nad jednym gosciem 35 min.
czy to oznacza, ze harmonogram powinien być tak ułozony, że kolejni uczniowie wchodzą co 35 min ?
Spayk12-04-2006 17:36:07   [#29]

Naprawdę szczerze współczuję dyrektorom odpowiedzialnym za przeprowadzenie matur. Niewątpliwie maja wiele pracy bez dodatkowej zapłaty.

Jednak gdybym był złośliwy zacytowałbym conajmniej kilka wypowiedzi dyrektorskich z tego forum dotyczących pracy nauczycieli za darmo w ramach 40-to godzinnego tygodnia pracy. Sporo takich było, że trzeba..., to obowiązek..., 40 godzinny tydzień pracy.... .

Jakąś analogię widzę :-), tylko zdanie dyrektorów inne. Z drugiej strony "barykady" wygląda to troszkę inaczej.

Uprzedzając protesty typu: ... praca związana z organizacją przekracza 40 godzin tygodniowo, mógłbym powiedzieć, że jeżeli ktoś nie "wyrabia" się w godzinach pracy to znaczy ma złą organizację pracy

Ale to tylko gdybym był złośliwy

fredi12-04-2006 17:54:59   [#30]
gdybym ?
AnJa12-04-2006 19:44:42   [#31]
nie

on musi wypełnic protokół, uprządkowac , zadbac o podpisy, oddac w stanie nienaruszonym zestawy i inne takie

i na to ma 5 minut - jak sprwniejszy - zrobi szybciej i bedzie miał 1 czy 2 zł od łebka do przodu
AnJa12-04-2006 19:53:13   [#32]

spayk

czytałes mnie kiedys narzekajacego na to, ze zajmuje mi praca więcej niż 40 godzin, albo ze nie płacą mi za wykonywanie pray, która własciwie nie do mnie należy?

jesli znajdziesz, przez nastepny tydzień odziennie rano i wieczorem (także w świeta) będe na specjalnie założonym watku odszczekiwał

ale póki co:
uważam, że mówienie, że nauczyciel pracuje różnice między pensum a 40 godzinami za darmo jest nie tyle demagogia co głupotą, skrzetnie potem wykorzystywaną przez różnych madrych np. dziennikarzy czy radnych

uważam, że nauczyciel, poza pensum powinien tygodniowo kilka godzin poświęcić swoim uczniom w kontakcie bezposrednim

uważam brak instrumentów prawnych i bazy lokalowej  umozliwijace nałożenie na nauczyciela takiego obowiązku za jeden z njwiększych problemów polskiej oswiaty

(no, bo ja innych, wiekszych na razie -puk,puk,puk- nie mam)
Majka13-04-2006 09:32:15   [#33]

to jak to w końcu ma być?

Burza wokół wynagrodzeń za pracę przy maturach ustnych
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3279225.html

Joanna Jałowiec 12-04-2006 , ostatnia aktualizacja 12-04-2006 22:59

Nauczyciele dostaną pieniądze, ale muszą podpisać umowę na niekorzystnych warunkach. Zamiast egzaminowania bardziej opłaca im się prowadzić zwykłe lekcje.
Okręgowe komisje egzaminacyjne będą zawierać z nauczycielami odrębne umowy. Mają ich do tego nakłonić - groźbą lub prośbą - dyrektorzy szkół.
Sęk w tym, że nie wszyscy pedagodzy zamierzają przystać na warunki OKE, bo te zaproponowały bardzo niskie stawki. - Dlaczego dyrektor ma nam kazać podpisać niekorzystną umowę z innym pracodawcą? To absurd i łamanie podstawowych wolności obywatelskich - mówią oburzone polonistki z VIII LO w Krakowie.

- Dyrektorzy szkół mają obowiązek nakłonienia swoich pracowników do podpisania umowy. Rozporządzenie w tej sprawie to bubel stawiający nas w trudnej sytuacji - komentuje Zdzisław Kusztal, dyrektor "siódemki".

Czy odmowa podpisania umów oznacza egzaminacyjny paraliż?

Raczej nie, bo dyrektor może sięgnąć po jeszcze inny środek - wydać polecenie służbowe. - Wtedy będziemy egzaminować za darmo, a po maturze możemy wystąpić do sądu o wynagrodzenie - tłumaczy Miezan.

Dla wielu krakowskich szkół rozporządzenie, które już wyszło z Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, może być nie lada niespodzianką. List z instrukcją nie trafił na biurka dyrektorów - Okręgowa komisja egzaminacyjna umieściła go we wtorek wieczorem na swojej stronie internetowej. - Szokuje mnie lekkomyślne podejście do tak ważnej sprawy. Jeśli dyrektorzy nie zdążyli zajrzeć na stronę komisji przed świętami, na podpisanie umów i zebranie danych będą mieć zaledwie cztery dni. Taki termin wyznaczyła OKE - zwraca uwagę Kusztal. - To działanie z zaskoczenia, by uniemożliwić nam przedyskutowanie sprawy w szerszym gronie - dodaje.

Zastrzeżeń do instrukcji jest więcej: umowę może zerwać tylko jedna strona (OKE), dyrektorzy szkół mają przekazać komisji szczegółowe dane osobowe nauczyciela, rozporządzenie CKE zaś nie ma żadnej podstawy prawnej. Nie wiadomo także, z kim nauczyciel miałby negocjować warunki. - Nauczyciel stawiany jest przed dylematem: z jednej strony mamy żenujące prawo, z drugiej - ucznia, który nie jest winien całemu zamieszaniu. To gra na emocjach. Nauczyciel ma być potulną owieczką. Tylko jak długo można tolerować upokarzające warunki? - pyta polonistka Anna Matuszek.(...)

Luska pisze, że płacą podwójnie, u nas głosy chodzą, że za godziny ponad 40, a tu, że za całość po 12,60 za wszystkie . Ktoś wie, która wersja prawdziwa?
AnJa13-04-2006 10:09:35   [#34]
całośc po 12,60

wiem, bo wiem - na gębę i ja tak będę robił

jest problem przepadającycg godzin etatowych

tu wszyscy udają głupa

to ja też bedę, choc wiem co zrobie
Majka13-04-2006 11:12:47   [#35]
Proponuję, by od 2007 maturami ustnymi (jesli ich nie zlikwidują) zajmowała się kohorta wczesnych emerytów.
Wyłącznie.
Lekcje nie przepadną, emeryci dorobią, egzamin nabierze dostojeństwa.... ;)
asan13-04-2006 11:41:01   [#36]

A ja dalej swoje .

Wyprowadzić egzamin maturalny poza rok szkolny .Egzamin zewnętrzny - umowy z egzaminatorami- poważne- co najmniej odniesienie do godz. ponadwymiarowej. Udostępnimy szkoły- odpłatnie OKE, pomożemy za odpłatnością.

Uczelnie  bezwzględnie!!!, prowadzą nabór w sierpniu,wrzesniu bo to ich żywotny interes. Koniec. Kropka.

dyrlo13-04-2006 11:50:45   [#37]

Brawo, brawo assan ja też bym tak chciała. Może ktoś kiedyś nas posłucha.

A teraz do frediego #24. My w sekretariacie przygotowujemy już teraz protokoły ustnych egzaminów. Pani sekretarka wypisuje imię, nazwisko, pesel i temat prezentacji. Komisja wpisuje potem datę, godzinę rozpoczęcia i zakończenia prezentacji no i tą resztę, to bardzo usprawnia i sktaca papierologię na egzaminie. Wtedy mozna śmiało planować język polski po 30 minut na łebka a język obcy po 20. Lub raczej tak 1 godzina - dwóch z j.polskiego; i 1 godzina - trzech z języka obcego.

fredi13-04-2006 11:55:35   [#38]
pomysł swietny.
Ja nową maturę robie pierwszy raz.

w papierach na stronie OKE pisze, że przewodniczącemu płacą za 35 min.
To dla tego pytam , czy nie należy planowac na ucznia 35 min

Zgodnie z cytowanym wyżej pismem Pana Ministra, Dyrektor OKE zawrze z nauczycielami zaangażowanymi w pracę przedmiotowych zespołów egzaminacyjnych, umowy o dzieło, jakim jest dokonanie oceny ustnej części egzaminu maturalnego, z jednolitą stawką 12,60 zł brutto za godzinę pracy, z uwzględnieniem następującego sposobu obliczania czasu pracy:
egzamin/poziom czas pracy przewodniczącego
zespołu przedmiotowego
przeprowadzającego
część ustną egzamin maturalnego
jednego absolwenta czas pracy członka
zespołu przedmiotowego
przeprowadzającego
część ustną egzaminu maturalnego
jednego absolwenta
język polski, języki mniejszości narodowych, język kaszubski 35 minut 30 minut
język obcy – poziom podsta-wowy 20 minut 15 minut
język obcy – poziom rozszerzo-ny i poziom dwujęzyczny 25 minut 20 minut
W przeliczeniu na jednego zdającego wynagrodzenie będzie wynosiło:
Egzamin/poziom przewodniczący PZE członek PZE
język polski 7.35 zł 6.30 zł
język obcy-poziom podstawowy 4.20 zł 3.15 zł
język obcy-poziom rozszerzony 5.25 zł 4.20 zł
języki obce- poziom dwujęzyczny 5.25 zł 4.20 zł
fredi13-04-2006 11:57:23   [#39]
rozlazła się tabela

czas pracy przewodniczącego
zespołu przedmiotowego
przeprowadzającego
część ustną egzamin maturalnego
jednego absolwenta
35 minut
http://www.oke.krakow.pl/inf/staticpages/index.php?page=20060411163330929
dyrlo13-04-2006 11:59:15   [#40]
A czemu dwie stawki? np. 4,20 zł i 3,15 zł
Majka13-04-2006 13:00:27   [#41]
Wyższa dla przewodniczącego komisji, niższa dla dwóch pozostałych egzaminatorów.
dyrlo13-04-2006 13:12:56   [#42]
Dziękuję
JarTul13-04-2006 15:21:30   [#43]

Toż to jakieś kolejne kuriozum.

Nad tym nie można dyskutować. Takim rozwiązaniom należy wyraźnie i dobitnie mówić NIE.

Zola13-04-2006 22:44:20   [#44]

u nas podczas starych matur było tak, że liczyłam osobno co nauczyciel był na lekcjach , co na maturze, dodawałam i co wyszło powyzej 18 płąciłam według stawki indywidualnej nauczyciela
tak też robiłam w roku ubiegłym na nowej maturze, nasz OP pozwolił płacić
było to uczciwe płacenie za realnie wykonywana pracę
np

Pn Wt  śr  Cz  Pi  Plan  Dodat  Do wypłaty
 6m 5l  5l  2l+4m  4l+1z   26  9
 3l 5m  5l  5m  4l  22 

m-matura
l-lekcje
z-zastępsto

zgredek13-04-2006 22:48:48   [#45]

zawsze rozliczałam dziennie - ilość godzin na maturze (i starej i nowej) minus ilość godzin nieprzepracowanych w danym dniu

i też płacimy od lat - tak jest w regulaminie OP

i za egzamny zawodowe też płacimy

wszystko według stopnia zaszeregowania nauczyciela - tak jak za godziny ponadwymiarowe

JarTul13-04-2006 22:58:34   [#46]

Zola

Płaciliśmy w ten sam sposób.
Z mojego szacowania wynika, że w skali naszej Szkoły OKE wyda ok. 5800,00 zł (+ koszty wysyłki umów i PIt-ów). Gdyby OKE zrefundowała szkole taką kwotę, to w mielibyśmy ok. 3/4 środków na zapłacenie nadgodzin za pracę w PZE i ZN, a kłopotów i papierów byłoby o tony mniej niż przy tym umowach z OKE.

Dlatego #43 i...

Takim rozwiązaniom mówię NIE.

Zola13-04-2006 23:35:53   [#47]
popieram Cię w 100% i jeszcze więcej ;-))
i nie rozumiem dlaczego nikt nie słucha praktyków
drażnią mnie terminy zewnętrznej matury, drażnią mnie procedury, drażnią mnie tony papierów, przy starej maturze robiliśmy podobne rzeczy ale papierów miałam zdecydowanie mniej, terminy były prostsze, mniej miałam kłopotów z młodzieżą, długie terminy ich przerastają
i nie dziwota bo mnie tez się pierniczą
tak na prawdę to już mam założoną teczkę z maturą 2008
AnJa14-04-2006 09:19:37   [#48]
o, fakt

teczkę trza założyc na te maturę!

choć, wlasciwie...

w zeszłymroku było bez, to po co zmieniac?
Zola14-04-2006 13:47:55   [#49]

hihihihihi

to ma być śmiech ironiczny

JarTul20-04-2006 17:40:08   [#50]
Cisza... "w temacie" ???
strony: [ 1 ][ 2 ]