Karta Nauczyciela ... Art. 30. 1. Wynagrodzenie nauczycieli, z zastrzeżeniem art. 32, składa się z:
1) wynagrodzenia zasadniczego, 2) dodatków: za wysługę lat, motywacyjnego, funkcyjnego oraz za warunki pracy, 3) wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe i godziny doraźnych zastępstw, 4) nagród i innych świadczeń wynikających ze stosunku pracy, z wyłączeniem świadczeń z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych i dodatków socjalnych określonych w art. 54.
2. Wysokość wynagrodzenia zasadniczego nauczyciela uzależniona jest od stopnia awansu zawodowego, posiadanych kwalifikacji oraz wymiaru zajęć obowiązkowych, a wysokość dodatków odpowiednio od okresu zatrudnienia, jakości świadczonej pracy, wykonywania dodatkowych zadań lub zajęć, powierzonego stanowiska oraz trudnych, uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia warunków pracy. ... Art. 39.
1. Zmiana wysokości wynagrodzenia w czasie trwania stosunku pracy w związku z uzyskaniem kolejnego stopnia awansu zawodowego nauczyciela lub z innych przyczyn następuje z dniem pierwszym najbliższego miesiąca kalendarzowego, jeżeli awans lub inne przyczyny nie nastąpiły od dnia pierwszego danego miesiąca kalendarzowego.
Załóżmy, że obroniłem pracę magisterską w dniu 20 kwietnia 2002r. W dniu dzisiejszym zwracam się do Ciebie Ewo, jako do swojego dyra z następującym pismem: W związku z tym, że w dniu 20 kwietnia 2002r obroniłem pracę magisterską proszę o wypłacanie wynagrodzenia zgodnie ze stawkami dla nauczyciela z wyższym wykształceniem mgr z wyrównaniem od 1 maja 2002r. Co mi odpowiesz? Że "kto późno...". Na jaki przepis się powołasz? Marek |