Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Awans- odpowiedzi MEiN z III KKKO
strony: [ 1 ]
beera21-03-2006 13:10:36   [#01]

W relacji z Konferencji w Mietnem i w konferencyjnych materialach

http://oskko.vulcan.pl/konferencjaoskko2006/index.html

http://oskko.vulcan.pl/konferencjaoskko2006/materialy.html

marek zamiescił odpowiedzi Ministerstwa na pytania awansowe

Trzeba je czytać w sprzyjających okolicznościach- wykluczam kawę, bo zbyt duze cisnienie ;-)

Ciakawi jestesmy Waszych uwag na temat udzielonych odpowiedzi...

Dorota Niepołomice21-03-2006 13:44:13   [#02]

Asiu, no to ja tak na gorąco... 

podziwiam pracę włożoną przez Ciebie i Bognę - świadczy to niewątpliwie o tym, że należycie do tej grupy, która według ministerstwa jest wykwalifikowana ;-)))

i mam pytanie, czy my wiemy, co rozumie ministerstwo przez określenie "niezwłocznie"? że ten nauczyciel to ma dwie godziny, czy np. całą dobę na uzupełnienie tego, co mu brakuje...?

ale mam włączoną piękną muzykę, herbatkę w kubeczku, uczniowie sobie poszli (zresztą nauczyciele też... :-)) i na razie ciśnienie mi nie podskoczyło

czytam jeszcze raz...

beera21-03-2006 14:00:40   [#03]

czytaj jeszcze raz:-)

tam jest kilka fajnych

to  mnie wzruszylo:

Ad. 7 i 10.      W myśl § 4 ust. 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia

1  grudnia 2004 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli,
w terminie  30  dni  od  dnia zakończenia stażu nauczyciel  składa dyrektorowi  szkoły sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego.

Powołany przepis nie określa żadnych sankcji dla nauczyciela za niezachowanie 30 -dniowego terminu na złożenie sprawozdania. Złożenie sprawozdania po upływie tego terminu jest zatem skuteczne. Nie ma tu zastosowania instytucja przywrócenia terminu, określona w  art.   58   Kodeksu  postępowania  administracyjnego.   Termin  ten  nie  podlega  także

przedłużeniu o czas trwania nieobecności nauczyciela w pracy wskutek choroby bądź urlopu macierzyńskiego.

Wobec braku sankcji za nie złożenie sprawozdania z realizacji planu rozwoju zawodowego w przewidzianym prawem terminie, bezzasadne są pytania dotyczące sytuacji nauczycieli, którzy nie złożyli sprawozdania. Mogą oni bowiem skutecznie złożyć sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego także po upływie 30 dni od dnia zakończenia stażu. W przypadku uzyskania negatywnej oceny dorobku zawodowego, zgodnie z art. 9c ust. 11 ustawy - Karta Nauczyciela, za zgodą dyrektora szkoły odbywają dodatkowy staż w wymiarze 9 miesięcy.

Bas21-03-2006 14:13:26   [#04]
Nawet czysta woda odpada przy czytaniu. Te założenia, że wszystko idzie wg przepisów, że "w większości przypadków" itp. Zgroza. Ja w dalszym ciągu nie wiem, czy mój stażysta (od 12 września) skończy 31 maja czy 12 czerwca? Może czytam bez zrozumienia, bo MEiN podało termin 9 miesięcy i ...poród :-)
Dorota Niepołomice21-03-2006 14:31:59   [#05]

Asiu - czytam...

i tak się zastanawiam... nie mogę napisać, co mi się ciśnie na usta o kwalifikacjach tych, którzy nam odpowiadali, bo staram się promować kulturę osobistą :-)

przywołane przez Ciebie zdanie budzi moją nie tyle złość, co utwierdza mnie w przekonaniu, że powinniśmy się udać na emigrację wewnętrzną...

już sobie wyobrażam, co by było, gdybyśmy nie złożyli raportu w terminie...

agabu21-03-2006 14:36:01   [#06]

Precz!

Z KN i awansem w niej zawartym!

Ja już nie czytam. dalsza lektura grozi zawałem!

Jacek21-03-2006 15:21:11   [#07]

hymm

"Nie podzielamy opinii, iż podnoszone wątpliwości świadczą o „niejednoznaczności zapisów" aktów prawnych dotyczących systemu awansu zawodowego nauczycieli. Z całą pewnością natomiast świadczą o tym, że dyrektorzy szkół potrzebują wsparcia ze strony organu sprawującego nadzór pedagogiczny"

Znaczy niedouczone jesteśmy :-)

Adams13521-03-2006 15:21:50   [#08]

brak słów

" ...Wobec braku sankcji za nie złożenie sprawozdania z realizacji planu rozwoju zawodowego w przewidzianym prawem terminie, bezzasadne są pytania dotyczące sytuacji nauczycieli, którzy nie złożyli sprawozdania. Mogą oni bowiem skutecznie złożyć sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego także po upływie 30 dni od dnia zakończenia stażu. " To napisał półprzytomny tępak urzędniczy z Jaśnie Oświeconego Minisrerstwa. Tutaj Pan Bóg nie zagrzmi. To zmurszałe towarzystwo trzeba by potopić, żeby wstydu nie przynosiło... !
Jacek21-03-2006 15:28:06   [#09]

adams135

nie chopie to Ty (My) jesteśmy półprzytomne i nadzoru nam trza..

Aśka i Bogna brać się do roboty i się uczyć a nie wklejać nam tu takie toto

:-)

AnJa21-03-2006 15:32:20   [#10]
Jacju -  Ty też nie potrzebujesz wsparcia???

Bo jam mam to (znaczy awans )w d... i mnie wszystko jedno - bylebym miał swobodny dostęp do rejestru wydawanych papiórów i innych takich.
I kalendarz z poprzedniego roku - coby w 28 dniowym lutym zaswiadczenia 29 nie wystawić.

nadaję się do prgmatyki - nie?

bardzo prosze o miosierdzie dla osob z departamentu pragmatyki

a przynajmniej o rzetelną ocene - rzetelną, czyli w porównaniu z innymi departamentami
beera21-03-2006 15:35:21   [#11]

kiedy pytalismy o terminy w KN, to nam odpowiedzieli, ze trzeba stosowac KPA

gdy pytamy teraz, to nam mowia, ze KPA nie ma tu zastosowania ...

...............

ale to wszystko NIC

dla mnie niezłym skandalem jest to:

W myśl art. 64 ust. 1 ustawy - Karta Nauczyciela nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania. W trakcie urlopu, nie dłużej jednak niż przez 7 dni, nauczyciel może być zobowiązany przez dyrektora szkoły do przeprowadzania egzaminów, prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego, a także do opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym (art. 64 ust. 2 ustawy). Należy zauważyć, iż przepis ten wymienia jedynie zadania nauczycieli w okresie ferii, do których mogą zostać zobligowani przez dyrektora szkoły. Natomiast dyrektor szkoły w okresie ferii zobowiązany jest do wykonywania szeregu zadań wynikających z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności związanych z zakończeniem i rozpoczęciem roku szkolnego. Jeśli zatem nauczyciel przedłoży dyrektorowi szkoły sprawozdanie z realizacji planu rozwoju zawodowego w okresie ferii (co jest możliwe de facto wyłącznie w przypadku uzgodnienia terminu złożenia tego sprawozdania pomiędzy nauczycielem i dyrektorem szkoły), to w ciągu 21 dni od dnia złożenia sprawozdania należy ustalić ocenę dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu.

Wyglada na to, ze MEIN udaje, ze nie wie, ze zgodnie z UOSO dyrektor to nauczyciel. WIE- ale ponieważ UOSO i KN nie rozwiązuja z sensem sprawy urlopu dyrektora, to uznano,ze lepiej udawac, ze się nie wie...

Jak to połaczymy z opinia RPO, ze dyrektor jest zatrudniony z KP, to nam powstaje obraz nędzy i rozpaczy

Jacek21-03-2006 15:36:02   [#12]

AnJa

zdecydowanie sie nadajesz...

do pragmatyki znaczy :-)

beera21-03-2006 15:36:35   [#13]

ech...

jedno dobre- pozwalają NIE ZATWIERDZAĆ planow rozwoju- tzn- interpretuja przepis tak, ze mozna nie zatwierdzac

beera21-03-2006 15:37:35   [#14]

idźcie Wy

:-))))

Jacek21-03-2006 15:39:09   [#15]

gdzei mamy iść .... do pragmatyki?

no to ide pragmatykować urodzinki syna i moje :-))

beera21-03-2006 15:40:18   [#16]

O!

sto lat-

bez pragmatyki wam zyczę!

AnJa21-03-2006 15:40:47   [#17]
ano, chyba pójde

mam dosyc - na dodatek głowa mnie boli

to niech boli i jutro

robię se św.Patryka!
hania21-03-2006 15:41:52   [#18]
no to wszystkiego najlepszego- dla ciebie i syna:-))
a te odpowiedzi poczytam... później
zakupy jakieś może zrobię - po waszych wypowiedziach widać, że na odreagowanie trzeba coś mieć:-))
Jacek21-03-2006 15:45:39   [#19]

dzięki tzn ja dopiero jutro urodzinuje ale pragmatycznie zaczynam dziś :-)

Hania nie czytaj...pragmatykuj...

przyjemniejsze toto a łeb boli tak samo :-))

Fred21-03-2006 15:50:12   [#20]

Fajny film ten z Prezeską i ministrem. Se ściągnąłem go. ;-)

Gaba21-03-2006 15:52:37   [#21]

chyba jestem w szkoku...

la lala, lalalalala, lalalaaaaaa...
ola 1321-03-2006 15:53:50   [#22]
Fred daj linka też zaśpiewam jak Gaba.
Fred21-03-2006 15:56:26   [#23]

Link jest w pierwszym poście.

Idę szkokolić rodziców o grypie ptasią zwaną. ;-)

AnJa21-03-2006 15:56:58   [#24]
ło jejku

do zlotu 3 miesiące, a wyjce już trenują
Mada21-03-2006 15:57:28   [#25]

jakoś nie moge przełknąć dodatkowych uwag MEiN, które odwróciły kotka ogonkiem

odebrałam to jak postawienie na "swoim"

Bas21-03-2006 16:17:48   [#26]

Boję się

bo napisałam negatywną ocenę (awans na dypl.), bo delikwent nie złożył w terminie sprawozdania. Miałam czekać? Ale wyraźnie mówi przepis, że robię to "po złożeniu sprawozdania", a ono ma być "w 30 dni". Na jakiej podstawie te MEIN-y myślą inaczej. A może nie myślą?
beera21-03-2006 16:20:23   [#27]

jesli NIE MIAŁAŚ sprawozdanie w ogole nie powinnas byla wystawiac oceny za okres stazu- zni negatywnej, ani pozytywnej

to jedno pewne

natomiast- jak widac z tego, co pisza wyzej, n-l ma na złozenie tyle czasu, by zdążył zlozyć wniosek w opisanych przez KN terminach.

Żeby bylo jasne- durna jest ta interpretacja.

Rodzą się pytania- czy wszystkie terminy mozna traktować w ten sam sposób?
czyli- ktore sa obligatorynje, ktore nie?

aaa tam

Bas21-03-2006 16:23:57   [#28]

Asiu

Boję się coraz bardziej. Nie tej oceny, ale tego galimatiasu. A powiedz mi przy okazji, co z przypadkiem z # 04 (mojego). Jak rozumiem MEiN - kończy 31 maja (bo jast 9 miesięcy), co?
jerzyk21-03-2006 16:27:19   [#29]

hmmm

"W opinii Departamentu Pragmatyki Zawodowej Nauczycieli postulowany
postulowany
przez Państwa kierunek zmian w systemie awansu wydaje się nieuzasadniony i nietrafny"

"Przedstawiając powyższą opinię Departamentu Pragmatyki Zawodowej Nauczycieli, pragnę podziękować za deklarację współpracy i równocześnie zaprosić Państwa do przedstawienia propozycji zmian mających na celu doskonalenie systemu awansu zawodowego nauczycieli"

:-))
beera21-03-2006 16:30:56   [#30]

zatrudniony 12 września?

mam wrażenie, ze nie odpowiedzili:-)

Należy podkreślić, iż zasady obliczania terminów procesowych określone w Kodeksie postępowania administracyjnego nie mają zastosowania do wyliczenia terminu zakończenia stażu na kolejny stopień awansu zawodowego, który nie należy do terminów procesowych, jak również nie jest zdefiniowany w przepisach ustawy - Karta Nauczyciela.

Zgodnie z art. 9c ust. 1 ustawy - Karta Nauczyciela w przypadku ubiegania się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego staż trwa 9 miesięcy, a na stopień nauczyciela mianowanego i dyplomowanego - 2 lata i 9 miesięcy. W przypadku, gdy ostatni dzień stażu przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, staż ulega zakończeniu w tym dniu, a nie w najbliższym dniu powszednim

ja bym ustaliła jednak koniec stażu na 12 czerwca

beera21-03-2006 16:31:36   [#31]

jerzyk

myslisz, ze smiac się, czy wręcz przeciwnie?

;-)

jerzyk21-03-2006 16:34:34   [#32]
"Sformułowane przez Państwa pytania w większości dotyczą spraw formalnych, które tylko incydentalnie mogą występować w praktyce szkolnej. "

Wyszło mi na to ze zajmujemy sie pierdułami, dzielimy włos na czworo, a wogóle tosmy woda na młyn odwetowcow;-))
Bas21-03-2006 16:36:22   [#33]

Myślisz, Asiu?

Czyli liczysz od daty zatrudnienia? To logiczne, ale czemu ONI powołują się na "niepowiązanie" terminów z kpa. Czy to nie daje nic do myślenia? Co to znaczy, że termin " nie jest zdefiniowany w przepisach ustawy - Karta Nauczyciela."?
AnJa21-03-2006 16:37:12   [#34]
no co niby?

nie zmieniac (zwłaszacza kierunek) masz a doskonalić  (system)

socjalizm - tak, wypaczenia nie

socjalizm albo smierć

no pasaran

o człowieku (men) co się kulom nie kłaniał

pomożecie?

a przecież mogło byc:
"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewien, że tękę władza odrąbie”.

oj, chłopie, kto ci ten dyplom mgr historii dał i kiedy...
AnJa21-03-2006 16:39:07   [#35]
przepraszam jerzyk - komentowałem #29

w #32 udowodniłeś, że Twoi profesorowie czegoś Cię jednak nauczyli:-)
bogna21-03-2006 16:42:24   [#36]

;-)

jaki miły wątek ;-)))))

i jakąś taką bliskość z Wami czuję ;-)

jerzyk21-03-2006 16:43:48   [#37]
stokrotne dzieki łaskawco :-)))
AnJa21-03-2006 16:44:09   [#38]
nie pochlebiaj se

może nie najwyższych lotów, ale my jednak historycy

i kudy tam innym soecjalnosciom do nas
...
oczywiście poza NZ
jerzyk21-03-2006 16:48:22   [#39]
zgadzam sie-  poza NZ :-)
dzień bez podlizywania jest dniem straconym ;-)
AnJa21-03-2006 16:49:53   [#40]
nawet nie o podlizanie mi choddziło

podpadziochy większej uniknąc chciałem

bo mniejsza to już mamy - za zaśmiecanie wątku

choc uważam, że tym razem to nie my, a pragmatyka zaczęła
jerzyk21-03-2006 16:52:30   [#41]
no to wracajac do tematu , czyli wyrazania uwag powiem tak:
QŃ jaki jest każdy widzi
beera21-03-2006 17:01:20   [#42]

QŃ - kupuję :-)

jako czlek po NZ powiem tak:

jeździlam se po kraju trochę i te incydentalne przypadki, to one powszechne są :-)

W dodatku się wzięły z problemów tu poruszanych, a nie z ssania palca.

To, ze one sa takie- trudno, bo jak powiedzział Jerzyk QŃ, itd, gorzej, ze takie same będą padały w odpowiedzi na pytania naszych nauczycieli, ktorym bedziemy chcieli kłodę pod nogę z powodu przekroczenia 30 dni :-)

No i ciekawa jestem- bo przeciez prawo nie przewiduje żadnych sankcji za przekroczenie przez dyrektora 21 dni na ocenę dorobku zawodowego nauczyciela- prawda?
Mozna to zrobic analogicznie- po trzech latach?

I ze zadziwieniem czytam to o urlopach

i generalnie z zadziwieniem.

.............

Ale w zasadzie- o co nam chodzi.
Pytalismy- mamy odpowiedź, a że nam się niektore odpowiedzi nie podobają?
To już nie jest wina odpowiedzi ;-)

zgredek21-03-2006 17:06:10   [#43]
pytania?;-)
Zola21-03-2006 19:02:21   [#44]
nu , pytań
Leszek21-03-2006 19:50:42   [#45]

no, cóż, ciekawe... czasami ciekawe...

pozdrawiam

ewa21-03-2006 20:41:24   [#46]

powiedziałabym nawet..

interesujące

pozdrawiam :-)

joljol21-03-2006 20:53:41   [#47]

awans

staż napewno zakończy się 12 czerwca
joljol21-03-2006 20:56:18   [#48]

awans

mam inny problem

pomóżcie mi

poszukuje przedszkola publicznego prowadzonego przez osobę fizyczną, przecież sa takie gdzieś w Polsce

beera21-03-2006 20:57:09   [#49]

otwórz na ten temat nowy wątek

przeciez tu nikt nie znajdzie tego pytania

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]