Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
II Krajowa Konferencja Dyrektorów Przedszkoli - ogłaszam zapisy |
|
Marek Pleśniar | 03-03-2006 04:23:55 [#01] |
---|
OSKKO zaprasza jak przed nieco ponad rokiem: II Krajowa Konferencja Dyrektorów Przedszkoli OSKKO, Miętne, 21-23 kwietnia 2006r
organizator: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej Oświaty
ponownie zaprasza na doroczną Konferencję dyrektorów przedszkoli, placówek oświatowych z oddziałami wychowania przedszkolnego, wizytatorów, pracowników OP. partnerzy Konferencji: Centrum Metodyczne Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej, Instytut Badań w Oświacie patron medialny: miesięcznik Wychowanie w Przedszkolu strona oficjalna, zapisy, karta zgłoszenia: http://www.oskko.edu.pl/przedszkola2006/index.html aktualnie negocjujemy kwestie programowe z kolejnymi partnerami. Prosimy zainteresowanych o śledzenie zmian w programie - bo będziemy go ulepszać. ------------------- rok temu zapisy trwały 9 dni i skończyły się miejsca. W tym roku wynająłem o około 100 miejsc noclegowych więcej. Proszę o zapisywanie się na czas by znów nie było przykrych sytuacji - że kogoś nie mogliśmy przyjąć bo za późno się zgłosił. |
Marek Pleśniar | 03-03-2006 04:29:26 [#02] |
---|
proszę uczestniczki poprzedniej konferencji, które pomagały organizować ją - o pomoc i tym razem. Zgłoście się - bo i tak Was znajdziemy;-)) No i mile widziani uczestnicy. Bo na panów tam posucha:-) Proszę też Was o propozycje zmian w programie oraz ciekawe pomysły, któe nam nie przyszły do głowy. Może coś wspólnie doorganizujemy. Mamy ok 3 dni - od piątkowego obiadu do niedzieli przed obiadem. Konferencja przedszkolna to impreza o niezwykłej skali integracji i najwyższego zaangażowania. Panie dyrektorki - proszę zabierzcie też swoje aktywne nauczycielki. Mogą one także uczestniczyć. Zaplanowaliśmy bardzo duży udział doskonalenia zawodowego i ciekawostek dydaktycznych do przeniesienia na grunt swojego przedszkola. A rok temu było tak:
I Krajowa Konferencja Dyrektorów Przedszkoli (składa się z 2 stron) |
Strona: 1 2 |
grażka | 03-03-2006 08:12:12 [#03] |
---|
już! |
Benigna | 03-03-2006 08:45:00 [#05] |
---|
też się zgłaszam szukam towarzystwa do pokoju :) |
grażka | 03-03-2006 08:54:45 [#06] |
---|
Beniu? To może ze mną? Bo przyjadę jednak sama :( |
grażka | 03-03-2006 08:55:23 [#07] |
---|
I w razie czego dopłacę, bo wybrałam najtańszą opcję :) |
Ajcila | 03-03-2006 17:38:18 [#08] |
---|
Też się zgłaszam i bardzo się cieszę dziewczyny, ze sie spotkamy:-))) Choć prawdopodobnie przyjadę z kimś:-) |
Marek Pleśniar | 03-03-2006 23:47:39 [#09] |
---|
na razie nie działa serwer z witryną. Ogłoszę więc tu, na forum. Dziś wszedłem w porozumienie z CMPP (Centrum Pomocy Psychologiczno-Pedagogiczne) oraz Fundacją Rozwoju Dziecka im J A Komeńskiego. A także wyd. RAABE. I ustaliliśmy tematykę konferencyjną. Program Konferencji: Spotkania plenarne:
-
Podstawa Programowa Edukacji Elementarnej. Ministerstwo Edukacji i Nauki. -
Przyszłość edukacji przedszkolnej. Dyskusja. MEiN, Sejmowa Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży, OSKKO. -
Zespół Programów Europejskich - Badanie gotowości szkolnej sześciolatków Elżbieta Nerwińska - dyrektor Centrum Metodycznego Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej -
Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek przedszkola? Marketing dla przedszkola. Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu -
Edukacja przedszkolna a wyrównywanie szans dzieci. Alternatywne formy edukacji przedszkolnej. Teresa Ogrodzińska, Fundacja Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego. -
Czy nadzór pedagogiczny dobrze służy przedszkolu? Badania ogólnopolskie OSKKO. Rekomendacje OSKKO dla systemu oświaty Prowadzi koordynator projektu: Prezes OSKKO - Joanna Berdzik Zaproszeni do dyskusji przedstawiciele MEiN. -
Projekt OECD CERI w Polsce. OECD Activity Leadership in School. Kompetencje kierownicze dyrektora i innych postaci kluczowych. Propozycja zmian systemowych w zarządzaniu placówką. Marek Pleśniar, dyrektor Biura OSKKO. Organizacje partycypujące w projekcie: OSKKO, Ministerstwo Edukacji i Nauki, Centralny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli. Warsztaty Warsztaty Centrum Metodycznego Pomocy Psychologiczno-Pedagogicznej:
-
Przyjaciele Zippiego. międzynarodowy program Partnership for Children, który kształtuje i rozwija umiejętności psychospołeczne u małych dzieci. Uczy różnych sposobów radzenia sobie z trudnościami i wykorzystywania nabytych umiejętności w codziennym życiu oraz doskonali relacje dzieci z innymi ludźmi. Nie koncentruje się on na dzieciach z konkretnymi problemami czy trudnościami, ale promuje zdrowie emocjonalne wszystkich małych dzieci. Program był gruntownie badany i ewaluowany w Danii oraz na Litwie. -
pozostałe - przygotowaniu Warsztaty Fundacji Rozwoju Dzieci im Komeńskiego:
-
Obserwacja i dokumentowanie rozwoju dziecka. Uczestnicy poznają różnorodne techniki obserwacji, dzięki którym uczą się interpretować zachowania dzieci. Zajęcia dostarczają również wiedzy o nowoczesnych sposobach dokumentacji rozwoju dziecka. -
Przedszkole na piątkę - standardy jakości pracy z dziećmi. FRD im Komeńskiego szkolenie pozwalające dowiedzieć się, jak wprowadzić w przedszkolu standardy podstawowe dotyczące żywienia, snu i odpoczynku, higieny i korzystania z toalety, adaptacji nowych dzieci w przedszkolu i uczestnictwa rodziców w życiu placówki. -
Dziecko trudne do wychowania - wczesna profilaktyka zachowań aspołecznych FRD im Komeńskiego. Warsztat przeznaczony dla nauczycieli przedszkolnych i klas I-III szkół podstawowych. Jak powstają trudności w wychowaniu? Jak interweniować w sytuacji agresji? Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie Warsztaty RAABE
-
Rady Pedagogiczne w Przedszkolu Profesjonalne i sprawne poprowadzenie każdej rady pedagogicznej- zarówno organizacyjnej, jak i szkoleniowej. -
Obserwacja Dziecka w przedszkolu Dla nauczycieli przedszkolnych, którzy w ramach działalności pedagogicznej mają obowiązek prowadzenia wieloaspektowej obserwacji dziecka. Pomoc w wysnuwaniu odpowiednich wniosków oraz przygotowanie podsumowania każdego z etapów obserwacji. Warsztaty OSKKO.
-
Przywództwo jest zdolnością wpływania na zachowanie grupy, tak by osiągnąć zamierzony cel. Rozwijanie umiejętności przywódczych Elżbieta Sucharska, Trener i konsultant zarządzania w Wyższej Szkole Zarządzania Personelem w Warszawie. zapraszamy na konferencję. Tematy sa bardzo dobre. Sam jestem ciekaw kilku jednocześnie. Uczestniczyć można w 2 warsztatachz podanych powyżej. Dobrze wybierzcie! |
goszka21 | 04-03-2006 09:38:06 [#10] |
---|
jejku;:):):):): Nie zapomnijcie mnie zapisać;!!!!!!! |
Benigna | 04-03-2006 10:21:25 [#12] |
---|
Marku Tematy są rzeczywiście dobre i szkoda, że nie mam klona - bo już widzę pięć!, na ktore chętnie bym się zapisała...
Grażko - (to przyklepmy sobie pokoik w PCSiR (?) - czwórka będzie tylko dwa razy droższa od internatu, ale ma wygodne łóżeczka i jest ciepło... tylko potrzeba nam jeszcze 2 osób. Pisałam do Ali i Ani. Dwójka dużo droższa - ale mamy już komplet :) |
grażka | 04-03-2006 21:59:05 [#13] |
---|
OK :) |
Ank | 05-03-2006 12:57:48 [#14] |
---|
ja jeszcze myślę bo mam nawałnicę życiową i nie wiem co z tym wszystkim począć ale chyba raz kozie tzn. dyrektorowi śmierc i pewnie pojadę;-) |
Ank | 05-03-2006 13:33:08 [#15] |
---|
wysłałam zgłoszenie jednak jadę z czego się cieszę ale z koleżanką więc też zgłosiłyśmy dwójkę gmina dała w tym roku kasę na szkolenia i konferencje, więc mogę sobie nie żałować :-) |
Marek Pleśniar | 06-03-2006 08:07:08 [#16] |
---|
podnoszę wątek i zapraszam na konferencję:-) |
aza | 06-03-2006 10:34:31 [#17] |
---|
Pozdrawiam,Też się zgłaszam!!! Nie byłam osobą pomagającą poprzednio - ale jeśli do czegoś się przydam chętnie pomogę. Czy mam brać gitarę? |
wisiak | 06-03-2006 22:05:01 [#18] |
---|
ja chcę tylko nie wiem kto mnie do pokoju przyjmie. Jakoś jedynek nie widzę a po za tym "ja się boję sama spać.... Zgłoszenie postaram sie wysłać jutro i mam nadzieję, że nikt i nic mi nie pokrzyżuje planów. |
Ank | 06-03-2006 22:09:51 [#19] |
---|
Marku jadę z koleżanką z którą pomagałam przy konferencji wrocławskiej wprawę już mamy i jesteśmy chętne do pracy, przyjedziemy chyba samochodem, więc będziemy wcześniej i damy się zaprząc do jakiejś robótki jeśli się tylko nadamy;-))) |
Macia | 07-03-2006 07:33:13 [#21] |
---|
też sie zapisuję ale czekam na decyzje kolezanki. Lada moment wysle zgłoszenie. Też chetnie pomogę ale jeszcze nie wiem czy bedę wcześniej. To zależy od srodka lokomocji. |
Benigna | 07-03-2006 08:09:36 [#22] |
---|
maciu mamy z grażką 2 miejsca w czwórce - w sam raz dla was :)
dopiszcie się |
aza | 08-03-2006 18:42:56 [#24] |
---|
no a w kwestii gitary? Bo się czuję pominięta |
zgredek | 08-03-2006 18:58:54 [#25] |
---|
Aniu - bierz (widzialam jak Ci jej brakowało w Miętnem) :-) |
grażka | 08-03-2006 19:14:40 [#26] |
---|
chciałam zmienić zgłoszenie - bo chce z Benią - ale odsyła mi maila, bo skrzynka przepełniona :( Ale - to chyba dobrze świadczy o rekrutacji? :))) Idę jeszcze raz spróbować. |
aza | 08-03-2006 19:20:47 [#27] |
---|
Dzięki Zgredku za słowa zachęty - fakt, brakowało - ale w Miętnem po raz pierwszy od 1....... lat miałam gitarę w ręku to i młode lata mi się przypomniały..... |
Leszek | 08-03-2006 19:40:46 [#28] |
---|
ale grałaś wspaniale... pozdrawiam |
aza | 09-03-2006 10:25:44 [#29] |
---|
Dzięki |
Magosia | 10-03-2006 14:53:06 [#31] |
---|
Podniosę :-) |
Ank | 10-03-2006 21:01:13 [#32] |
---|
magosiu ten uśmiech promienny to do wizytatorów;-) |
Magosia | 10-03-2006 22:22:11 [#33] |
---|
:-) Tych , których znam trochę bliżej - bardzo lubię, więc jak najbardziej :-))))) |
Ank | 12-03-2006 12:07:47 [#34] |
---|
Marku muszę trochę podgonić ten wątek to ile masz nas już pozgłaszanych? |
Marek Pleśniar | 12-03-2006 12:45:27 [#35] |
---|
to dopiero początek i zaczęły od połowy tygodnia napływać karty zgłoszenia. Liczbę podam gdy nazbiera się poważniejsza liczba. Ogłoszenie wysyłamy następującym grupom odbiorców:
- Wychowanie w Przedszkolu - najbliższy numer. W ubiegłym tygodniu materiał (ogłoszenie i karta zgłoszenia) w redakcji opracowano i skierowano do druku. Wyjdzie to w najbliższym numerze.
- W najbliższych aktualizacjach RAABE powinno się też co nieco pojawić.
- nasze emaile z ogłoszeniem będą wysyłane przez cały nadchodzący tydzień wszystkim przedszkolom, któe posiadają emaile (ok 70%)(podziękowania dla SIO:-)
- wszyscy uczestnicy I KKDP otrzymają od nas w marcu list bezpośrednio skierowany do weterana:-)
- a na razie zgłaszają się internauci, którzy pobrali kartę z witryny.
|
Ajcila | 12-03-2006 13:10:05 [#36] |
---|
Marku Zapomniałeś chyba o redakcji "Bliżej przedszkola" Na poprzedniej konferencji byli sponsorami myślę, ze warto by i w ich czasopiśmie dać ogłoszenie. |
Ank | 12-03-2006 13:48:58 [#37] |
---|
a kuratoria? choć o poprzedniej konferencji na stronie naszego to nawet drobnej wzmianki nie było:-(( |
Ajcila | 13-03-2006 21:51:18 [#39] |
---|
Super:-) Ja też prowadzę agitację już 2 koleżanki namówiłam może uda się kolejne 2:-) |
Benigna | 16-03-2006 08:08:33 [#40] |
---|
Marku Czy są już sformułowane wszystkie tematy warsztatowe, czy jeszcze nad czymś pracujesz?
Pozdrawiam wszystkich czekających na kwietniowe spotkanie w Miętnem. |
wisiak | 16-03-2006 08:45:33 [#41] |
---|
no to zgłoszenia dokonałam. Jakoś się - myślę- zakwateruję i chyba jest OK. Pozdrawiam wszystkie miłe koleżanki. |
Marek Pleśniar | 16-03-2006 08:50:14 [#42] |
---|
a co Benigno - masz jakiś pomysł? przemyśliwam to i owo - ale nie mam w tej chwili nic do zakomunikowania:-) warsztaty są przygotowane, organizacje partnerujące nam się zdeklarowały co do ich przeprowadzenia teraz pracuję nad MEiNem:-) |
grażka | 16-03-2006 09:13:39 [#43] |
---|
priv, czyli co nagle, to po diable ;) Chciałam przeprosić znajomych z OSKKO, którym wysłałam moją kartę zgłoszenia na Konferencję :) Kliknęłam nie to "OSKKO" z książki adresowej... |
grażka | 16-03-2006 09:17:04 [#44] |
---|
a w sprawie pomysłów - chętnie coś o wczesnej nauce czytania - słychać wiele dobrego za, ale słyszałam też przeciw - tylko też od kogoś, kto coś tam słyszał i nie potrafił dokładnie powtórzyć... Był na spotkaniu z jakąś terapeutą z Krakowa (?). |
Benigna | 16-03-2006 09:48:47 [#45] |
---|
Pomysły - nie. Raczej poczucie, że tyle się wokół dzieje, za czym jakby nie nadążam: koncepcje, programy, metodyki, wciąż do przodu...
Na łamach "Bliżej przedszkola" można trochę poczytać o renesansie znanej teorii rozwoju Wygotskiego, o praktycznym zastosowaniu jego przemyśleń w programie "Klucz do uczenia się". Konferencje poświęcone podejściu Wygotskiego do edukacji dzieci odbywają się w różnych miastach (wczoraj w Bydgoszczy i niedługo we Wrocławiu). Nie miałam okazji do uczestnictwa w żadnej...
Czytam stronę internetową programu, zastanawiam się - bardziej rewelacja, czy bardziej marketing (by realizować program należy wykupic licencję, opłacić szkolenia nuczycieli)
Tak sobie chciałam porozmawiać, może w Miętnem ktoś będzie miał doświadczenia, może Ania będzie na konferencji 5 kwietnia we Wroclawiu to opowie... |
Marek Pleśniar | 16-03-2006 10:04:43 [#46] |
---|
coś o czytaniu będzie o ile pomnę natomiast - zainteresuję się co by tu jeszcze:-) okazuje się że w ogóle najciekawiej padagogicznie się dzieje w przedszkolu. |
Benigna | 16-03-2006 10:10:40 [#47] |
---|
no właśnie W programie "Klucz do uczenia się" nie wolno (?) do 5 roku życia wprowadzać liter i cyfr. Pracuje się na symbolach. Kodowanie i dekodowanie symboli uważam za bardzo ważne narzędzie i kształtowanie tej umiejętności również, ale jakoś nie potrafię udawać, że nie ma liter i cyfr. Tu potrzebuję głosu kogoś, kto zna program, pracuje, wie z doświadczenia. |
goszka21 | 16-03-2006 16:41:24 [#48] |
---|
Chciałam powiedzieć.że my ...zglaszamy dziś siedem osób . W tym Naszą Szefową..Prawie pół gminy jedzie.to się nazywa reklama Oskko:):):):):) |
Marek Pleśniar | 16-03-2006 17:03:59 [#49] |
---|
wiem wiem:-)Już mam Wasze zgłoszenia - częśc:-) Pozdrowienia dla silnej grupy! od wczoraj ruszyły zapisy na dobre. Za kilka dni ogłoszę pierwszą listę uczestników. Wkrótce ogłoszenie pojawi się u patrona medialnego: "Wychowanie w Przedszkolu" A dziś wysłaliśmy listy z zaproszeniami do wszytkich uczestniczek I edycji konferencji - sprzed roku |
Ivet | 16-03-2006 21:48:45 [#50] |
---|
Chciałabym pojechac na tę konferencję, ściagnęłam kartę zgloszenia i zastanawiam się czy mam do niej dołączyć potwierdzenie opłaty (wyslę faksem)? Tak jest napisane, ale chciałabym upewnić się. Jesteście bardziej doświadczeni |
|