Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Relacja z konferencji- praca grup ( robota;-) |
|
beera | 28-02-2006 10:40:17 [#01] |
---|
Gdyby uczestnicy grup zechcieli kilka zdań do relacji napisać o pracy grupy z ewentualnym efektem pracy grup, to fajnie byloby :-) Pozglaszajcie sie do roboty- proszę pięknie! 1. Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie: · Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły? Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu · Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora oraz uchwał RP. Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005) · Co z badań nad finansami szkolnymi wynika dla dyrektora? Antoni Jeżowski, profesor PWSZ w Głogowie, członek Sieci Europejskich Specjalistów w zakresie Ekonomiki Edukacji (European Expert Network on Economics of Education - EENEE), ekspert Instytutu Badań w Oświacie · Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności) Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli. 2. Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej: · „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły” Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka · „Ocena pracy nauczyciela” Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA Joanna Soćko i Justyna Frańczak · „Samoocena pracy szkoły” Grzegorz Mazurkiewicz i Małgorzata Osińska 3. „Przywództwo jest zdolnością wpływania na zachowanie grupy, tak by osiągnąć zamierzony cel” Rozwijanie umiejętności przywódczych Elżbieta Sucharska, Trener i konsultant zarządzania w Wyższej Szkole Zarządzania Personelem w Warszawie. Tu sie juz zglosila Beata- przy okazji dziekuję Elu za świetne warsztaty- jakos na konferencji, nie wiem dlaczego, nie zalapałam, ze Ty, to TY 4. Dyrektor – lider w społeczeństwie obywatelskim. Dlaczego jestem dyrektorem placówki oświatowej? Jaka była moja droga? Jak i kiedy rozwijało się moje indywidualne rozumienie przywództwa? Kiedy odkryłam/em w sobie „naturalnego przywódcę”? Dlaczego przewodzę innym ludziom? Jakie czerpię z tego korzyści? Jak inni dyrektorzy placówek oświatowych odpowiedzą na te pytania? Jacek Najda, prezes i trener w firmie szkoleniowej Ortus; autor programów szkoleniowych; doradca Instytutu Zarządzania Do krótkich relacji z reszty warsztatów szukamy chetnych :-))) ( jakby jedno zdjęcie do relacji dołozyc, to markowi ulatwi poszukiwania pośrod wielu nadeslanych zdjęć, ze to, to akurat to :-) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 10:43:08 [#02] |
---|
Ja mogę napisać relacje o pracy grup Dyrektor - lider w społeczeństwie obywatelskim . Markowi wysłałam zdjęciaz pracy tej grupy i grupy Eli Sucharskiej |
beera | 28-02-2006 10:45:40 [#03] |
---|
:-) dzięki Dorotko- pisz :-) a zaraz do Ciebie pewnie Beata napisze z prosbą o jedno zdjęcie z grupy Eli, zeby markowi komplet dać relacja +zdjątko ........................................................................ To do wzięcia mamy jeszcze: Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie: · Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły? Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu · Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora oraz uchwał RP. Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005) · Co z badań nad finansami szkolnymi wynika dla dyrektora? Antoni Jeżowski, profesor PWSZ w Głogowie, członek Sieci Europejskich Specjalistów w zakresie Ekonomiki Edukacji (European Expert Network on Economics of Education - EENEE), ekspert Instytutu Badań w Oświacie · Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności) Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli. 2. Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej: · „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły” Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka · „Ocena pracy nauczyciela” Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA Joanna Soćko i Justyna Frańczak · „Samoocena pracy szkoły” Grzegorz Mazurkiewicz i Małgorzata Osińska |
BeataD | 28-02-2006 10:50:18 [#04] |
---|
Człowiek nie nadąży za nowym prezesem...
Myślałam, że chociaż raz się sama zgłoszę do pracy, żeby wiadomo było, że umiem to zrobić.
I znowu nici...
Jedno miłe, że mimo wszystko już napisałam do Dorotki. |
beera | 28-02-2006 10:54:03 [#05] |
---|
zglosilaś sie telefonicznie- to nie byle co wszak :-) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 11:17:35 [#06] |
---|
Ja tak sobie głośno myślę, że jesli Asia zostałaby ministrem edukacji, to dopiero by ludzie piszczeli... |
beera | 28-02-2006 11:30:53 [#07] |
---|
a w ten...no...w dziób chcesz? ;-))) |
AnJa | 28-02-2006 11:32:52 [#08] |
---|
ciiiiiiiiiii
bo, jakby tak, Boże broń, jeszcze gorzej??????
np. dyrektorem Narodowego Instytutu????
...
nie ja zacząłem śmiecenie - już stąd spadam, bo pomóc nie mogę (chyba, ze z drugiej ręki) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 11:37:09 [#09] |
---|
Ale ja Ci szczerze życzę tej funkcji! Wtedy przynajmniej będę miała pewność, że to co zrobię ktoś przeczyta i co więcej może wykorzysta słusznie. :-))))) |
beera | 28-02-2006 12:10:45 [#10] |
---|
tego instytutu mi zyczysz anjowego- tfu ;-)))) ............... Andrzej- czy ja mam rozumiec, ze Twoja obecnośc na watku jest akcesem do roboty? ;-)) ........... Zostalo jeszcze duzo warsztatow do wziecia- zapraszam! :-) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 12:16:22 [#11] |
---|
Nie, no coś Ty - teki ministerialnej Ci życzę. Instytut oddamy komu innemu ;-))) |
BeataD | 28-02-2006 12:37:34 [#12] |
---|
Dorotka... Ty zamiast tu kreować politykę kadrową ministerstwa lepiej mi zdjęcia ślij ;-) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 12:50:32 [#13] |
---|
Beatko wyślę Ci zdjęcia z domu, jeszcze jakoś udaję, że pracuję... |
hania | 28-02-2006 14:24:46 [#14] |
---|
mogę słów parę o ocenianiu kształtującym i o samoocenie pracy szkoły - bez zdjęć, bo zapomniałam, że mam aparat w torebce:-((
i nie zanotowałam chyba sobie nazwisk prowadzących samoocenę, w mojej turze na pewno żadna z pań nie była Grzegorzem Mazurkiewiczem:-)) - jeśli wiecie ( 2 panie były) to podeślijcie nazwiska
jeśli kto zdjęcie zrobił jakoweś ( na OK o 17:30 i samoocenie w pierwszej turze - to też plisss) bez zdjęć - krótko napiszę co było ... |
beera | 28-02-2006 18:29:32 [#15] |
---|
napisz Haniu :-))) te panie to chyba te: Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły” Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka · „Ocena pracy nauczyciela” Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA Joanna Soćko i Justyna Frańczak .......... sa jeszcze inne warsztaty do wziecia- zglaszajcie sie misie ;-) |
hania | 28-02-2006 18:40:20 [#16] |
---|
napiszę
OK wiedziałam kto prowadził, ale dzięki:-))
a drugi - to nie byłam na ocenie pracy nauczyciela tylko na "Samoocena pracy szkoły" ( też CEO - ale kto? 2 panie, szybko się przedstawiały, nie zapamiętałam nazwisk) |
beera | 28-02-2006 18:41:39 [#17] |
---|
samoocena, to to: Samoocena pracy szkoły” Grzegorz Mazurkiewicz i Małgorzata Osińska nie wyglada to na dwie panie ;-))) |
Adaa | 28-02-2006 18:44:54 [#18] |
---|
Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły? napiszę...tym bardziej,że chyba jestem winna to Szymonowi,cierpliwy prowadzący;-) |
beera | 28-02-2006 18:59:42 [#19] |
---|
:-)))))) biedny chłop |
hania | 28-02-2006 19:05:51 [#20] |
---|
asiu jak słowo daję - byłam na samoocenie i 2 panie były (może p. Grzegorzowi coś wypadło)
Sławek Osiński też był ze mną
i Krysia Zarzecka - kochani - nie zapamiętaliście nazwisk obu pań ? ( możliwe - chodzi mi coś po głowie - wewnatrz głowy, hi hi - - że jedna z nich to p. Osińska)
może zamajlować do CEO- kto tam przyjechał od nich na samoocenę...
chyba że od 15- tej prowadził pan i pani, ja byłam od 17:30 i 2 panie były
no wiecie.... jak mam napisać - to chcę prawdę:-)) |
Krystyna Za | 28-02-2006 19:42:12 [#21] |
---|
to prawda!!! tak były dwie panie, potwierdzam!!! :-))) |
beera | 28-02-2006 19:43:24 [#22] |
---|
no to nie wiem :-) trudno napiszemy do Danusi Sterny i się dowiemy, jesli nikt tu sobie nie przypomni a na razie pisz, haniu, bez nazwisk :-) |
Krystyna Za | 28-02-2006 19:44:33 [#23] |
---|
tylko jak miały na nazwisko???? nie wiem!!! warsztaty bardzo sprawnie i ciekawie poprowadziły a to dla mnie najważniejsze |
Nassssy | 28-02-2006 20:26:16 [#24] |
---|
„Ocena pracy nauczyciela” Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA Joanna Soćko i Justyna Frańczak zrobię, ale jutro, ale nie mam zdjęć. |
beera | 28-02-2006 20:27:34 [#25] |
---|
:-)))) zrob zdjęcia najwyzej marek intuicyjnie dobierze albo będzie bez zdjęć :-) ........ chiba, ze ktos ma zdjecia, to niech sle do neseeeego |
Nassssy | 28-02-2006 20:40:29 [#26] |
---|
ciekawe rozwiązanie :) i chyba trafne. a dopełniacz liczby mnogiej? ;) podobno od takich zabaw językowych mistrz J.R.R.T. zaczynał. |
Marek Pleśniar | 28-02-2006 21:34:04 [#27] |
---|
intuicyjnie dobiorę my preciuousssss |
beera | 28-02-2006 21:35:10 [#28] |
---|
To mamy tak: Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie:
· Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły? Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu Adaa · Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora oraz uchwał RP. Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005) Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) · Co z badań nad finansami szkolnymi wynika dla dyrektora? Antoni Jeżowski, profesor PWSZ w Głogowie, członek Sieci Europejskich Specjalistów w zakresie Ekonomiki Edukacji (European Expert Network on Economics of Education - EENEE), ekspert Instytutu Badań w Oświacie Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) · Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności) Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli. Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) 2. Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej: · „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły” Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) · „Ocena pracy nauczyciela” Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA Joanna Soćko i Justyna Frańczak nesssy · „Samoocena pracy szkoły” Grzegorz Mazurkiewicz i Małgorzata Osińska Hania 3. „Przywództwo jest zdolnością wpływania na zachowanie grupy, tak by osiągnąć zamierzony cel” Rozwijanie umiejętności przywódczych Elżbieta Sucharska, Trener i konsultant zarządzania w Wyższej Szkole Zarządzania Personelem w Warszawie. Beata 4. Dyrektor – lider w społeczeństwie obywatelskim. Dlaczego jestem dyrektorem placówki oświatowej? Jaka była moja droga? Jak i kiedy rozwijało się moje indywidualne rozumienie przywództwa? Kiedy odkryłam/em w sobie „naturalnego przywódcę”? Dlaczego przewodzę innym ludziom? Jakie czerpię z tego korzyści? Jak inni dyrektorzy placówek oświatowych odpowiedzą na te pytania? Jacek Najda, prezes i trener w firmie szkoleniowej Ortus; autor programów szkoleniowych; doradca Instytutu Zarządzania Dorotka .................................................................................... bardzo proszę - jak juz zrobicie, wyslijcie relację+ ( jak sie komu uda) jedno-dwa duze zdjęcia z prac grupy na moj mail joanna.berdzik@oskko.edu.pl a ja to ujednolicę i wyslędo marka, bo on aktualnie zdycha :-) |
Magosia | 28-02-2006 21:40:46 [#30] |
---|
Pomogłabym ale moje grupy już obsadzone. |
beera | 28-02-2006 21:41:56 [#31] |
---|
trudno- damy Ci gorszą robotę ;-))) |
mika | 28-02-2006 21:50:27 [#32] |
---|
Zrobię relację z warsztatów prowadzonych przez pan profesora, ale nie mam zdjęć. Na kiedy Asiu? Jak najszybciej? |
beera | 28-02-2006 21:53:20 [#33] |
---|
hm.. Mika? jak najszybciej ;-))) z profesora Jezowskiego zrobisz? A wiesz, kto tam zdjęcia robił? To by się poprosilo o kilka? ........... pamietasz o plikach? :-)) |
mika | 28-02-2006 21:55:04 [#34] |
---|
Pamiętam. Będzie naj naszybciej. Z Antoniego Jeżowskiego. Co do zdjęć nie wiem:( |
beera | 28-02-2006 21:57:38 [#35] |
---|
OK damy radę bez zdjęć- moze ktos prześle i będą :-) |
Dorota Niepołomice | 28-02-2006 22:12:12 [#36] |
---|
Asiu na płytce ode mnie jest kilka zdjęć Antoniego Jeżowskiego. Chyba coś wybierzesz. Co prawda nie z tych zajęć, ale da się dopasować. |
beera | 28-02-2006 22:12:58 [#37] |
---|
yhm tak właśnie sądziłam, ze się dobierze jakoś :-) |
hania | 28-02-2006 22:37:16 [#38] |
---|
przeca deklarowałam że skrobnę coś chętnie z obu na których byłam - czyli Ocenianie kształtujące też! (chyba, że ktoś ma jeszcze chęci a ja odbieram możliwość;-))
tez jutro skrobnę - dziś już padam - poferyjnie uczniowie wykończyli mnie - strrrasznie dużo wysiłku wymaga "zebranie" ich do pracy
a tu za 2 miesiące będzie po egzaminie gimn, a ja mam wyłącznie klasy trzecie...... |
beera | 01-03-2006 08:48:59 [#39] |
---|
więęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęc to robi hania też: Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej: · „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły” Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka Tu hania Zostało jeszcze: Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora oraz uchwał RP. Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005) Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) · Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności) Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli. Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie) się zgłoscie :-)))- dwie dobre duszyczki!!! ................ mam juz relację dorotki ze zdjęciam numer 240 :-) dziekujemy slicznie dorotko :-) |
beera | 01-03-2006 08:49:45 [#40] |
---|
( haniu- mozesz skorzystac tez ze stron CEO- oni maja tam trochę informacji o okeju) :-) |
hania | 01-03-2006 09:22:22 [#41] |
---|
okej:-)) wiem - znam stronę, czytywałam wcześniej i dlatego sobie na to poszłam:-)) |
slos | 01-03-2006 10:10:55 [#42] |
---|
Samoocenę robiły dwie panie. Przedstawiły metodę opartą na SUSie: patrz strona CEO SUS. Panie to były niewątpliwie... :) |
beera | 01-03-2006 10:23:23 [#43] |
---|
hm... a jakbyś TY, Sławku Drogi zrobił nam niedzielny element mediacyjny??? Mogłbyś??? Kilka zdań, o tym, kto był i tak dalej? Co????? |
hania | 01-03-2006 15:55:17 [#44] |
---|
a zdjęie takiej sobie jakości - ale zawsze poszłoz "mediacji" do Marka:-)) (ode mnie) |
nn | 01-03-2006 19:35:24 [#45] |
---|
czy... znajdzie się z relacji wystąpienie Pana ministra? choćby w skrócie? |
beera | 01-03-2006 19:59:19 [#46] |
---|
znajdzie się lepsze niz się spodziewacie- dzieki kamerze Jureczka :-) .............. a slawek zamilkł po mojej prosbie ;-))) |
hania | 01-03-2006 23:45:02 [#47] |
---|
poszło :-)) |
slos | 02-03-2006 09:02:19 [#48] |
---|
Zrobię, ale się nie wyrabiam z różną robotą. Chwila moment... :) |
slos | 02-03-2006 10:52:15 [#49] |
---|
Proszę bardzo: W ostatnim dniu Konferencji odwiedzili nas pani prof. Helene van den Steen z Centre Europeen de Mediation z Brukseli oraz pan Jerzy Śliwa wiceprzewodniczący zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mediatorów – jednej z czterech największych organizacji zajmujących się mediacjami w Polsce, a szczególnie zajmującej się mediacjami w edukacji. Pani profesor w krótkim wystąpieniu przekonywała do wagi samych mediacji w szkole jak i umiejętności mediowanie nauczycieli i dyrektorów. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie - www.mediacje.republika.pl W skrócie istotą działań stowarzyszeń mediacyjnych jest promowanie i wspieranie rozwoju struktur i działań służących pokojowemu rozwiązywaniu konfliktów, ze szczególnym uwzględnieniem mediacji, negocjacji, facylitacji, moderacji i komunikacji społecznej.
Pan Jerzy Śliwa przekazał informacje o Krajowym Stowarzyszeniu Mediatorów (z którym OSKKO będzie, mam nadzieje współpracowało). I tak – główne cele KSM to: · podnoszenie świadomości społecznej (edukowanie i informowanie) w zakresie zarządzania konfliktami, polubownego rozwiązywania sporów, dialogu i komunikacji społecznej, · kształcenie kadry profesjonalnej; w szczególności organizowanie i wspieranie: szkoleń, seminariów, warsztatów, konferencji, akcji informacyjnych, kampanii społecznych, itp., · tworzenie, prowadzenie lub wspieranie ośrodków, poradni, placówek kulturalnych, oświatowych, metodycznych i innych, · prowadzenie działalności popularyzatorskiej i wydawniczej, w tym prowadzenie portali internetowych, · oferowanie usług mediacyjnych oraz innych usług służących rozwojowi komunikacji społecznej i społeczeństwa obywatelskiego, · współpraca krajowa i międzynarodowa, a w szczególności między partnerami krajów Unii Europejskiej i krajów aspirujących, Stowarzyszenie może wydawać certyfikaty potwierdzające kwalifikacje mediatora - osobom, które wypełniają wymagania określone stosownymi przepisami państwowymi dotyczącymi mediacji - w tym rozporządzeniami Ministra Sprawiedliwości, jak również wewnętrznymi standardami określonymi przez Stowarzyszenie - a gwarantującymi najwyższą jakość wypełniania zadań mediatora. Listę certyfikowanych mediatorów prowadzi Zarząd Główny. Na koniec warto powiedzieć, że członkiem stowarzyszenie może być osoba: Ø korzystająca z pełni praw cywilnych i publicznych, Ø posiadająca umiejętności rozwiązywania konfliktów oraz nawiązywania kontaktów międzyludzkich. Ø która ukończyła podstawowe (co najmniej 24-godzinne) szkolenie z zakresu mediacji Ø posiadająca rekomendacje co najmniej dwóch członków zwyczajnych stowarzyszenia, W mediacjach oświatowych specjalizuje się oddział szczeciński, a informacje będą pojawiać się na wymienionej stronie internetowej. |
beera | 02-03-2006 10:59:06 [#50] |
---|
o dzieki :-)))) i haniu dzięki i adoo i wszyscy, ktorych realcje mam skrzynce- także :-) |
|