Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Relacja z konferencji- praca grup ( robota;-)
strony: [ 1 ][ 2 ]
beera28-02-2006 10:40:17   [#01]

Gdyby uczestnicy grup zechcieli kilka zdań do relacji napisać o pracy grupy z ewentualnym efektem pracy grup, to fajnie byloby :-)

Pozglaszajcie sie do roboty- proszę pięknie!

1.       Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie:

·          Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły?
Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu

·          Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora  oraz uchwał RP.
Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005)

·          Co z badań nad finansami szkolnymi wynika dla dyrektora?
Antoni Jeżowski, profesor PWSZ w Głogowie, członek Sieci Europejskich Specjalistów w zakresie Ekonomiki Edukacji (European Expert Network on Economics of Education - EENEE), ekspert Instytutu Badań w Oświacie

·          Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności)
Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli.

2.       Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej:

·          „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły”  Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka

·          „Ocena pracy nauczyciela”  Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA
Joanna Soćko i Justyna Frańczak

·          „Samoocena pracy szkoły”
Grzegorz Mazurkiewicz i Małgorzata Osińska

3.       „Przywództwo jest zdolnością wpływania na zachowanie grupy, tak by osiągnąć zamierzony cel”  Rozwijanie umiejętności przywódczych
Elżbieta Sucharska, Trener i konsultant zarządzania w Wyższej Szkole Zarządzania Personelem w Warszawie.

Tu sie juz zglosila Beata- przy okazji dziekuję Elu za świetne warsztaty- jakos na konferencji, nie wiem dlaczego, nie zalapałam, ze Ty, to TY

4.       Dyrektor – lider w społeczeństwie obywatelskim. Dlaczego jestem dyrektorem placówki oświatowej? Jaka była moja droga? Jak i kiedy rozwijało się moje indywidualne rozumienie przywództwa? Kiedy odkryłam/em w sobie „naturalnego przywódcę”? Dlaczego przewodzę innym ludziom? Jakie czerpię z tego korzyści? Jak inni dyrektorzy placówek oświatowych odpowiedzą na te pytania?
Jacek Najda, prezes i trener w firmie szkoleniowej Ortus; autor programów szkoleniowych; doradca Instytutu Zarządzania

Do krótkich relacji z reszty warsztatów szukamy chetnych :-)))

( jakby jedno zdjęcie do relacji dołozyc, to markowi ulatwi poszukiwania pośrod wielu nadeslanych zdjęć, ze to, to akurat to :-)

Dorota Niepołomice28-02-2006 10:43:08   [#02]
 Ja mogę napisać relacje o pracy grup Dyrektor - lider w społeczeństwie obywatelskim . Markowi wysłałam zdjęciaz pracy tej grupy i grupy Eli Sucharskiej
beera28-02-2006 10:45:40   [#03]

:-)

dzięki Dorotko- pisz :-)

a zaraz do Ciebie pewnie Beata napisze z prosbą o jedno zdjęcie z grupy Eli, zeby markowi  komplet dać relacja +zdjątko

........................................................................

To do wzięcia mamy jeszcze:

Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie:

Szymon Więsław, dyrektor ds. programowych i wiceprezes Instytutu Badań w Oświacie; dyplomy m.in. Nottingham Trend University i Wielkopolskiej szkoły Biznesu; wieloletni dyrektor ds. marketingu

Leszek Zaleśny, współautor książki „Rozważania o pracy rady pedagogicznej” (Wrocław, 2005)

Antoni Jeżowski, profesor PWSZ w Głogowie, członek Sieci Europejskich Specjalistów w zakresie Ekonomiki Edukacji (European Expert Network on Economics of Education - EENEE), ekspert Instytutu Badań w Oświacie

·          Delegowanie uprawnień przez dyrektora. (Uwarunkowania prawne, aspekty psychologiczne, warunki efektywności)
Ewa Halska, wizytator Opolskiego KO. Edukator, moderator, wykładowca w ośrodkach doskonalenia nauczycieli.

·          „Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły”  Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka

·          „Ocena pracy nauczyciela”  Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA

BeataD28-02-2006 10:50:18   [#04]

Człowiek

nie nadąży za nowym prezesem...
Myślałam, że chociaż raz się sama zgłoszę do pracy, żeby wiadomo było, że umiem to zrobić.
I znowu nici...

Jedno miłe, że mimo wszystko już napisałam do Dorotki.
beera28-02-2006 10:54:03   [#05]

zglosilaś sie telefonicznie- to nie byle co wszak

Dorota Niepołomice28-02-2006 11:17:35   [#06]
 Ja tak sobie głośno myślę, że jesli Asia zostałaby ministrem edukacji, to dopiero by ludzie piszczeli...
beera28-02-2006 11:30:53   [#07]

a w ten...no...w dziób chcesz?

;-)))

AnJa28-02-2006 11:32:52   [#08]
ciiiiiiiiiii

bo, jakby tak, Boże broń, jeszcze gorzej??????

np. dyrektorem Narodowego Instytutu????
...
nie ja zacząłem śmiecenie - już stąd spadam, bo pomóc nie mogę (chyba, ze z drugiej ręki)
Dorota Niepołomice28-02-2006 11:37:09   [#09]

Ale ja Ci szczerze życzę tej funkcji! Wtedy przynajmniej będę miała pewność, że to co zrobię ktoś przeczyta i co więcej może wykorzysta słusznie. :-)))))

beera28-02-2006 12:10:45   [#10]

tego instytutu mi zyczysz anjowego- tfu ;-))))

...............

Andrzej- czy ja mam rozumiec, ze Twoja obecnośc na watku jest akcesem do roboty?

;-))

...........

Zostalo jeszcze duzo warsztatow do wziecia- zapraszam!

Dorota Niepołomice28-02-2006 12:16:22   [#11]

Nie, no coś Ty - teki ministerialnej Ci życzę.

Instytut oddamy komu innemu ;-)))

BeataD28-02-2006 12:37:34   [#12]

Dorotka...

Ty zamiast tu kreować politykę kadrową ministerstwa lepiej mi zdjęcia ślij ;-)
Dorota Niepołomice28-02-2006 12:50:32   [#13]
 Beatko wyślę Ci zdjęcia z domu, jeszcze jakoś udaję, że pracuję...
hania28-02-2006 14:24:46   [#14]
mogę słów parę o ocenianiu kształtującym i o samoocenie pracy szkoły - bez zdjęć, bo zapomniałam, że mam aparat w torebce:-((
i nie zanotowałam chyba sobie nazwisk prowadzących samoocenę, w mojej turze na pewno żadna z pań nie była Grzegorzem Mazurkiewiczem:-)) - jeśli wiecie ( 2 panie były) to podeślijcie nazwiska
jeśli kto zdjęcie zrobił jakoweś ( na OK o 17:30 i samoocenie w pierwszej turze - to też plisss) bez zdjęć - krótko napiszę co było ...
beera28-02-2006 18:29:32   [#15]

napisz Haniu :-)))

te panie to chyba te:
Ocenianie kształtujące – co to jest i jak je wprowadzać do szkoły”  Prowadzące: Danuta Sterna i Mirosława Motyka

..........

sa jeszcze inne warsztaty do wziecia- zglaszajcie sie misie

;-)

hania28-02-2006 18:40:20   [#16]
napiszę
OK wiedziałam kto prowadził, ale dzięki:-))
a drugi - to nie byłam na ocenie pracy nauczyciela tylko na "Samoocena pracy szkoły" ( też CEO - ale kto? 2 panie, szybko się przedstawiały, nie zapamiętałam nazwisk)
beera28-02-2006 18:41:39   [#17]

samoocena, to to:

Samoocena pracy szkoły”

nie wyglada to na dwie panie ;-)))

Adaa28-02-2006 18:44:54   [#18]

Jak i dlaczego warto budować dobry wizerunek szkoły?

napiszę...tym bardziej,że chyba jestem winna to Szymonowi,cierpliwy prowadzący;-)

beera28-02-2006 18:59:42   [#19]

:-))))))

biedny chłop

hania28-02-2006 19:05:51   [#20]

asiu

jak słowo daję - byłam na samoocenie i 2 panie były (może p. Grzegorzowi coś wypadło)
Sławek Osiński też był ze mną
i Krysia Zarzecka - kochani - nie zapamiętaliście nazwisk obu pań ? ( możliwe - chodzi mi coś po głowie - wewnatrz głowy, hi hi - - że jedna z nich to p. Osińska)
może zamajlować do CEO- kto tam przyjechał od nich na samoocenę...
chyba że od 15- tej prowadził pan i pani, ja byłam od 17:30 i 2 panie były
no wiecie.... jak mam napisać - to chcę prawdę:-))
Krystyna Za28-02-2006 19:42:12   [#21]

to prawda!!!

tak były dwie panie, potwierdzam!!! :-)))
beera28-02-2006 19:43:24   [#22]

no to nie wiem

trudno

napiszemy do Danusi Sterny i się dowiemy, jesli nikt tu sobie nie przypomni

a na razie pisz, haniu, bez nazwisk :-)

Krystyna Za28-02-2006 19:44:33   [#23]
tylko jak miały na nazwisko???? nie wiem!!! warsztaty bardzo sprawnie i ciekawie poprowadziły a to dla mnie najważniejsze
Nassssy28-02-2006 20:26:16   [#24]

„Ocena pracy nauczyciela”  Praktyka stosowana w publicznych instytucjach w USA

zrobię, ale jutro, ale nie mam zdjęć.

beera28-02-2006 20:27:34   [#25]

:-))))

zrob

zdjęcia najwyzej marek intuicyjnie dobierze

albo będzie bez zdjęć

........

chiba, ze ktos ma zdjecia, to niech sle do neseeeego

Nassssy28-02-2006 20:40:29   [#26]
ciekawe rozwiązanie :) i chyba trafne. a dopełniacz liczby mnogiej? ;)
podobno od takich zabaw językowych mistrz J.R.R.T. zaczynał.
Marek Pleśniar28-02-2006 21:34:04   [#27]
intuicyjnie dobiorę my preciuousssss
beera28-02-2006 21:35:10   [#28]

To mamy tak:

Warsztaty Instytutu Badań w Oświacie:

Adaa

Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie)

Tu prosimy kogoś o ze dwa slowa ( nie trzeba szczegółowo, bo mamy materiały prowadzących- chodzi tylko o atmosferę i takie kilka słów+ moze zdjęcie)

nesssy

Hania

3.       „Przywództwo jest zdolnością wpływania na zachowanie grupy, tak by osiągnąć zamierzony cel”  Rozwijanie umiejętności przywódczych
Elżbieta Sucharska, Trener i konsultant zarządzania w Wyższej Szkole Zarządzania Personelem w Warszawie.

Beata

4.       Dyrektor – lider w społeczeństwie obywatelskim. Dlaczego jestem dyrektorem placówki oświatowej? Jaka była moja droga? Jak i kiedy rozwijało się moje indywidualne rozumienie przywództwa? Kiedy odkryłam/em w sobie „naturalnego przywódcę”? Dlaczego przewodzę innym ludziom? Jakie czerpię z tego korzyści? Jak inni dyrektorzy placówek oświatowych odpowiedzą na te pytania?
Jacek Najda, prezes i trener w firmie szkoleniowej Ortus; autor programów szkoleniowych; doradca Instytutu Zarządzania

Dorotka

....................................................................................

bardzo proszę - jak juz zrobicie, wyslijcie relację+ ( jak sie komu uda) jedno-dwa duze zdjęcia z prac grupy na moj mail joanna.berdzik@oskko.edu.pl a ja to ujednolicę i wyslędo marka, bo on aktualnie zdycha :-)

Marek Pleśniar28-02-2006 21:38:53   [#29]

aktualnie chorym i zdechłem:-(

Magosia28-02-2006 21:40:46   [#30]

Pomogłabym

ale moje grupy już obsadzone.
beera28-02-2006 21:41:56   [#31]

trudno-

damy Ci gorszą robotę ;-)))

mika28-02-2006 21:50:27   [#32]
Zrobię relację z warsztatów prowadzonych przez pan profesora, ale nie mam zdjęć. Na kiedy Asiu? Jak najszybciej?
beera28-02-2006 21:53:20   [#33]

hm..

Mika?

jak najszybciej ;-)))

z profesora Jezowskiego zrobisz?

A wiesz, kto tam zdjęcia robił? To by się poprosilo o kilka?

...........

pamietasz o plikach? :-))

mika28-02-2006 21:55:04   [#34]
Pamiętam. Będzie naj naszybciej. Z Antoniego Jeżowskiego. Co do zdjęć nie wiem:(
beera28-02-2006 21:57:38   [#35]

OK

damy radę bez zdjęć- moze ktos prześle i będą

Dorota Niepołomice28-02-2006 22:12:12   [#36]
Asiu na płytce ode mnie jest kilka zdjęć Antoniego Jeżowskiego. Chyba coś wybierzesz. Co prawda nie z tych zajęć, ale da się dopasować.
beera28-02-2006 22:12:58   [#37]

yhm

tak właśnie sądziłam, ze się dobierze jakoś :-)

hania28-02-2006 22:37:16   [#38]

przeca deklarowałam

że skrobnę coś chętnie z obu na których byłam - czyli Ocenianie kształtujące też! (chyba, że ktoś ma jeszcze chęci a ja odbieram możliwość;-))
tez jutro skrobnę - dziś już padam - poferyjnie uczniowie wykończyli mnie - strrrasznie dużo wysiłku wymaga "zebranie" ich do pracy
a tu za 2 miesiące będzie po egzaminie gimn, a ja mam wyłącznie klasy trzecie......
beera01-03-2006 08:48:59   [#39]

więęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęc

to robi hania też:

Warsztaty Centrum Edukacji Obywatelskiej:

Tu hania

Zostało jeszcze:

Uwarunkowania praktyczne i prawne decyzji dyrektora  oraz uchwał RP.

się zgłoscie :-)))- dwie dobre duszyczki!!!

................

mam juz relację dorotki ze zdjęciam numer 240 :-)

dziekujemy slicznie dorotko

beera01-03-2006 08:49:45   [#40]

( haniu- mozesz skorzystac tez ze stron CEO- oni maja tam trochę informacji o okeju)

hania01-03-2006 09:22:22   [#41]

okej:-))

wiem - znam stronę, czytywałam wcześniej i dlatego sobie na to poszłam:-))

slos01-03-2006 10:10:55   [#42]
Samoocenę robiły dwie panie. Przedstawiły metodę opartą na SUSie: patrz strona CEO SUS. Panie to były niewątpliwie... :)
beera01-03-2006 10:23:23   [#43]

hm...

a jakbyś TY, Sławku Drogi zrobił nam niedzielny element mediacyjny???

Mogłbyś???

Kilka zdań, o tym, kto był i tak dalej?

Co?????

hania01-03-2006 15:55:17   [#44]
a zdjęie takiej sobie jakości - ale zawsze poszłoz "mediacji" do Marka:-)) (ode mnie)
nn01-03-2006 19:35:24   [#45]

czy...

znajdzie się z relacji wystąpienie Pana ministra? choćby w skrócie?
beera01-03-2006 19:59:19   [#46]

znajdzie się

lepsze niz się spodziewacie- dzieki kamerze Jureczka

..............

a slawek zamilkł po mojej prosbie ;-)))

hania01-03-2006 23:45:02   [#47]

poszło

:-))
slos02-03-2006 09:02:19   [#48]
Zrobię, ale się nie wyrabiam z różną robotą. Chwila moment... :)
slos02-03-2006 10:52:15   [#49]

Proszę bardzo:

W ostatnim dniu Konferencji odwiedzili nas pani prof. Helene van den Steen z Centre Europeen de Mediation z Brukseli oraz pan Jerzy Śliwa wiceprzewodniczący zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mediatorów – jednej z czterech największych organizacji zajmujących się mediacjami w Polsce, a szczególnie zajmującej się mediacjami w edukacji.

Pani profesor w krótkim wystąpieniu przekonywała do wagi samych mediacji w szkole jak i umiejętności mediowanie nauczycieli i dyrektorów. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie - www.mediacje.republika.pl

W skrócie istotą działań stowarzyszeń mediacyjnych jest promowanie i wspieranie rozwoju struktur i działań służących pokojowemu rozwiązywaniu konfliktów, ze szczególnym uwzględnieniem mediacji, negocjacji, facylitacji, moderacji i komunikacji społecznej.

Pan Jerzy Śliwa przekazał informacje o Krajowym Stowarzyszeniu Mediatorów (z którym OSKKO będzie, mam nadzieje współpracowało). I tak – główne cele KSM to:

·         podnoszenie świadomości społecznej (edukowanie i informowanie) w zakresie zarządzania konfliktami, polubownego rozwiązywania sporów, dialogu i komunikacji społecznej,

·         kształcenie kadry profesjonalnej; w szczególności organizowanie i wspieranie: szkoleń, seminariów, warsztatów, konferencji, akcji informacyjnych, kampanii społecznych, itp.,

·         tworzenie, prowadzenie lub wspieranie ośrodków, poradni, placówek kulturalnych, oświatowych, metodycznych i innych,

·         prowadzenie działalności popularyzatorskiej i wydawniczej, w tym prowadzenie portali internetowych,

·         oferowanie usług mediacyjnych oraz innych usług służących rozwojowi komunikacji społecznej i społeczeństwa obywatelskiego,

·         współpraca krajowa i międzynarodowa, a w szczególności między partnerami krajów Unii Europejskiej i krajów aspirujących,

Stowarzyszenie może wydawać certyfikaty potwierdzające kwalifikacje mediatora - osobom, które wypełniają wymagania określone stosownymi przepisami państwowymi dotyczącymi mediacji - w tym rozporządzeniami Ministra Sprawiedliwości, jak również wewnętrznymi standardami określonymi przez Stowarzyszenie - a gwarantującymi najwyższą jakość wypełniania zadań mediatora. Listę certyfikowanych mediatorów prowadzi Zarząd Główny.

Na koniec warto powiedzieć, że członkiem stowarzyszenie może być osoba:

Ø      korzystająca z pełni praw cywilnych i publicznych,

Ø      posiadająca umiejętności rozwiązywania konfliktów oraz nawiązywania kontaktów międzyludzkich.

Ø      która ukończyła podstawowe (co najmniej 24-godzinne) szkolenie z zakresu mediacji

Ø      posiadająca rekomendacje co najmniej dwóch członków zwyczajnych stowarzyszenia,

W mediacjach oświatowych specjalizuje się oddział szczeciński, a informacje będą pojawiać się na wymienionej stronie internetowej.

beera02-03-2006 10:59:06   [#50]

o

dzieki

:-))))

i haniu dzięki i adoo i wszyscy, ktorych realcje mam skrzynce- także

strony: [ 1 ][ 2 ]