Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
100 dni edukacji i nauki |
Fred | 15-02-2006 13:52:51 [#02] |
---|
Bożena, prawda, że to Ty jesteś na jednym ze zdjęć? :-) |
zgredek | 15-02-2006 13:55:19 [#03] |
---|
matko, a co ja Ci złego zrobiłam?;-) |
Fakir2 | 15-02-2006 13:56:57 [#04] |
---|
Jakoś nie widzę... by ktokolwiek tam przejął się problemem szkolnictwa specjalnego, ponadgimnazjalnego specjalnego... Czyżby myśleli, że w tej działce jest wszystko OK ?!?!?! |
zgredek | 15-02-2006 13:58:46 [#05] |
---|
nie zdążyli przygotować toć mieli tylko 100 dni;-) |
Fred | 15-02-2006 14:02:23 [#06] |
---|
a.. tak sobie wydedukowałem tylko ;-) |
zgredek | 15-02-2006 14:11:55 [#07] |
---|
no jak tak się przyjrzałam, to jakby zdjąć okulary, przedłużyć włosy i zmienić zawód jednej z pań tam obecnych, to wykapana ja;-))))) |
bogna | 15-02-2006 16:22:30 [#08] |
---|
14. Usprawnienie wykorzystania środków UE w dziedzinie edukacji.
Utworzono w strukturze Ministerstwa Edukacji i Nauki Biuro Zamówień Publicznych. Utworzenie samodzielnego Biura Zamówień Publicznych pozwoli na usprawnienie procesów udzielania zamówień w Ministerstwie Edukacji i Nauki, racjonalizację zasad i procedur przetargowych oraz zwiększenie nadzoru nad procedurami. ---------------- wydawało mi się, że zasady są określone w ustawie o zamówieniach publicznych i nie ma co ich racjonalizować, bo pracowni komputerowych z EFS nigdy się nie doczekamy |
bogna | 15-02-2006 16:27:32 [#09] |
---|
chciałabym wierzyć... 7. Podniesienie jakości i poziomu wykształcenia mieszkańców wsi i obszarów wiejskich.
Opracowano założenia do programu rozwoju edukacji na wsi i obszarach wiejskich. Skuteczne eliminowanie barier w dostępie ludności wiejskiej do oferty edukacyjnej, kulturalnej i sportowej przyśpieszy budowę społeczeństwa otwartego.
-------------------- chciałabym wierzyć w likwidację bariery - koszt dojazdu do szkoły............. bliskość szkoły nie będzie jedynym kryterium wyboru szkoły i zawodu dla dzieci z rodzin ubogich |
bogna | 15-02-2006 16:31:56 [#10] |
---|
6. Uporządkowanie rynku podręczników szkolnych i obniżenie ich cen. ... Zbierane są informacje dotyczące podręczników stosowanych w szkołach, co pozwoli uzyskać rzeczywisty obraz sytuacji na rynku podręczników i ustalić, które tytuły są najczęściej używane. --------- zbierane informacje nie dadzą rzeczywistego obrazu, pominięto podręczniki do kształcenia zawodowego ......... tanie one nie są, a jeszcze - jeśli w ogóle nie ma podręczników... to ceny książek - substytutów, poradników, norm... :-( |
zgredek | 15-02-2006 16:44:00 [#11] |
---|
Bogna - a ile przygotowano zmian w prawie oświatowym jak nas tu zarzucą (!!!) konsultacjami, to utkniemy w... przepisach? ------------- zarzucą no nie? bo konsultować będą? ;-) głupoty piszę? |
zgredek | 15-02-2006 17:29:14 [#13] |
---|
ot i przykład porządnego ;-) sprawozdania słowa, słowa, słowa a czyny lub choćby dowody na ich istnienie? a po co udawadniać, że się coś przygotowało? wierzyć na słowo (pisane) trza eeeeeee paranoja:-((((((((( |
Krzysztof Pom | 15-02-2006 17:31:07 [#14] |
---|
Nie wiem jak Wy, ale ja nie widzę na stronie MEiN tych projektów: 5. Zmiana terminu kończenia zajęć lekcyjnych w roku szkolnym. Przygotowano projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu o organizacji roku szkolnego. 8. Zmiany w zakresie kształcenia nauczycieli. Przygotowano projekt rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli. |
zgredek | 15-02-2006 17:35:08 [#15] |
---|
bo pewnie na drzwiach od lodówki wiszą - to tak w związku z #12 Bogny Krzysztofie - nie zobaczysz - jak wiele z tych już przygotowanych umrą śmiercią naturalną w związku z innymi obiektywnymi okolicznościami (trudnościami) |
Krzysztof Pom | 15-02-2006 17:49:18 [#16] |
---|
Przyjdzie nam kupić wieniec z fioletową wstążką dla naszego ministerstwa, mogę jechać i podrzucić im pod bramę + zniczyk malutki |
Annax | 15-02-2006 17:50:04 [#17] |
---|
Fakir2
Fakir2 |
15.02.2006 13:56 [#04] |
|
|
Jakoś nie widzę... |
|
|
by ktokolwiek tam przejął się problemem szkolnictwa specjalnego, ponadgimnazjalnego specjalnego... Czyżby myśleli, że w tej działce jest wszystko OK ?!?!?! |
| A może po prostu jeszcze nie wiedzą, że takowe w ogóle istnieje??? |
Fakir2 | 15-02-2006 19:18:58 [#18] |
---|
Tyż możliwe.... Tyż.... Ino jak się łone obudzom i zobaczom co mniajom... Jerynie.... Ale bydom wtedy jaja... - - - Pardon Marku - wiem, że nie lubisz tego słowa :)))) Chociaż tutaj i teraz zdaje się być ono na miejscu :)))) |
Annax | 15-02-2006 19:23:20 [#20] |
---|
A jaka jest nadzieja, że się "obudzom"?... |
Magosia | 15-02-2006 19:42:54 [#21] |
---|
Ciii.... ...cho...bo sie łobudzom Przygotowano projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu o organizacji roku szkolnego. Do końca roku - zdążą ? nie zdążą? |
Fakir2 | 15-02-2006 19:54:33 [#22] |
---|
Informuję uroczyście, że... udaję się na emigrację..... Wewnętrzną........ |
Magosia | 15-02-2006 19:59:07 [#23] |
---|
Na długo ? ??? Smutno Ci będzie :-( Być tylko wewnątrz;-) |
Fakir2 | 15-02-2006 20:02:26 [#24] |
---|
No to ja już Małgosiu nie wiem co robić... Wewnątrz nie jest smutno, ale lepiej z Wami... :)))) Jeśli już nawet Marek toleruje "jaja", to gdzie "my są" ?!?!? No gdzie???? |
AnJa | 15-02-2006 20:10:00 [#25] |
---|
jak będę miał trochę czasu to poszperam w szukajce i sprawdzę, któz to mnie od malkontentów wyzywał:-) |
AnJa | 15-02-2006 20:16:05 [#26] |
---|
a w kwestii sprawozdania z dorobku 100 dni:
jakbym był madrzejszy, to od wrzesnia bym codziennie zapisywał co zaplanowałem zrobić io co zrobiłem
i raport z mierzenia jakości miałbym w czerwcu gotowy
a w ni:
- zaplanowano sprawdzanie dyzurów
-zaplanowałem zaplanowanie pracy porterów
-zaplanowałem poprawę jakości kształcenia
- zaplanowałem wypicie większej iliści gorzały-7 razy
- zrealizowałem jeden z powyższych planów - 7 razy
podsumowanie:
- Plany zostały zrealizowane w 70% |
Magosia | 15-02-2006 20:22:51 [#27] |
---|
AnJa:-)))) kupuję pomysł ;
- przygotowano projekt nowelizacji WSO
- przygotowano projekt zalożeń nowelizacji statutu
- przygotowano zalożenia nowelizacji regulaminu jakiegoś tam
I tak dalej ... Pięęęęęęękne :-) I jakie obiecujące i rozwojowe:-))))) |
bogna | 16-02-2006 00:05:16 [#28] |
---|
Bat na wagarowiczów W przyszłym roku szkolnym trzymiesięczna, nieusprawiedliwiona nieobecność na lekcjach będzie traktowana jako niespełnienie obowiązku szkolnego, a naganna ocena z zachowania uniemożliwi promocję do następnej klasy. Ministerstwo Edukacji i Nauki pracuje nad projektem tzw. małej nowelizacji ustawy o systemie oświaty. Zamierza w nim zapisać m.in., że niespełnienie obowiązku szkolnego obowiązku nauki i rocznego obowiązkowego przygotowania przedszkolnego to nieusprawiedliwiona nieobecność dziecka na zajęciach przez okres 3 miesięcy.
Przedszkolaki do szkół
Obecnie obowiązek szkolny rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego, w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 lat, i polega na regularnym uczęszczaniu do szkoły. Nie jest jednak jasno napisane, od kiedy obowiązek ten nie jest realizowany. Jarosław Zieliński, sekretarz stanu w resorcie edukacji, zapowiedział również, że wiek rozpoczęcia obowiązku szkolnego do lat 6 zostanie obniżony od roku szkolnego 2008/2009. Oznacza to, że wszystkie pięciolatki pójdą obowiązkowo do przedszkola już za rok.
Promocja za zachowanie
Ponadto MEiN chce, aby naganna ocena z zachowania uniemożliwiała promocję do następnej klasy. Jarosław Zieliński, tłumaczy, że przywróci to szkołom funkcję wychowawczą oraz ułatwi wychowanie młodzieży. – Zostawiając ucznia w tej samej klasie, nie wychowamy go – uważa Marek Pleśniar, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty. Sceptycznie do pomysłu podchodzą też uczniowie. – Poszkodowani mogą być ci, którzy mają odmienne zdanie od nauczycieli – uważa Anna R, licealistka z Warszawy. Jarosław Zieliński uspokaja jednak, że w nowelizacji zostaną zapisane kryteria, jakie muszą być spełnione, aby można było wystawić ocenę naganną. Rząd projekt ustawy zamierza skierować do Sejmu w marcu.
/Jolanta Góra/ |
Marek Pleśniar | 16-02-2006 00:08:47 [#29] |
---|
Pani Jola - myślałem że wie jaką mam fuchę w stowarzyszeniu;-) No ale zapomniała. |
bogna | 16-02-2006 00:13:43 [#30] |
---|
;-))) |
zgredek | 16-02-2006 00:19:10 [#31] |
---|
pal licho fuchę;-) ale jaka myśl!:-) |
BeataD | 16-02-2006 08:54:26 [#32] |
---|
A na przykład... "Wspieranie rozwoju dzieci żyjących w zróżnicowanych środowiskach społeczno-przyrodniczych i edukacyjnych, zgodnie z ich indywidualnymi potrzebami i możliwościami, we współpracy z rodzicami."
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z tymi warunkami społeczno - przyrodniczymi??????
Że jeden w lesie, a drugi na łące?
Wspaniały dorobek jak na sto dni... |
stan | 16-02-2006 08:54:36 [#33] |
---|
... a ja sobie to sprawozdanie skopiowałem, bo jak nas czytają to jeszcze może to zniknąć,
a tak będzie szablonik jak znalazł...
I na koniec roku ...
Wstępne rozpoznanie problemów do rozpoznania
:-) |
Magosia | 16-02-2006 09:33:00 [#34] |
---|
Dobry pomysł nawet sobie wydrukowałam - powieszę w pokoju, żeby nauczyciele też byli swiadomi owocnej (?) i ciężkiej pracy MEiNu. |
AnJa | 16-02-2006 09:33:37 [#35] |
---|
problemy przyrodnicze są
dziecik mieszkający w Bieszczadach, na skraju Puszczy Białowieskiej czy Pojezierzu Suwalskim (a stamtąd wiceminister) ma do najbliższego sąsiada z klasy czesot parę km, a do szkoły i ze 20
opad śniegu to problem z dotarciem do szkoły, kontaktem z rówiesnikiem z klasy (choćby, by zorientować się, co "do domu" było)
a o organizacji NI w takich warunkach sami nieraz pisaliśmy |
Marek Pleśniar | 16-02-2006 23:20:19 [#36] |
---|
a co dopiero NI w sytuacji gdy w bieszczadach wilki w książce "z kolankiem i bez" jeden myliwy pisał iż gdy wilcy zoczyli nauczycielkę - "tylko gumaki zostawały" |
zgredek | 16-02-2006 23:48:58 [#37] |
---|
poznali znaczy się |
DYREK | 16-02-2006 23:52:35 [#38] |
---|
Obowiązki nauczyciela (1872) 1. Nauczyciel każdego dnia powinien zadbać o to, aby lampy były napełnione a kominek czysty.
2. Każdy nauczyciel winien codziennie przynosić wiadro wody i kubeł węgla.
3. Pióra należy przygotowywać starannie. Końcówki piór można ostrzyc zgodnie z indywidualnymi upodobaniami wychowanków.
4. Nauczycielowi płci męskiej zezwala się na wykorzystanie jednego wieczoru w tygodniu na sprawy osobiste (bądź też dwóch wieczorów, jeśli regularnie uczęszcza do kościoła).
5. Po spędzeniu dziesięciu godzin w szkole, nauczyciele mogą oddać się czytaniu biblii lub innych pożytecznych ksiąg.
6. Nauczycielki, które wychodzą za mąż bądź angażują się w romanse dostaną natychmiastowe wypowiedzenie.
7. Nauczyciel, który pali, używa alkoholu w jakiejkolwiek formie, uczęszcza do kasyna lub domu publicznego, lub tez goli się u fryzjera dostarcza znakomitych powodów, by żywić poważne wątpliwości, co do jego wartości, zamiarów, prawości i uczciwości.
8. Nauczyciel powinien odkładać drobne sumy z każdej wypłacanej mu pensji, aby w latach starości nie stać się ciężarem dla społeczeństwa.
9. Nauczyciel wykonujący swą pracę sumiennie i wiernie przez 5 lat spodziewać się może podwyżki w wysokości dwudziestu pięciu centów tygodniowo, o ile zarząd wyrazi na to zgodę. |
zgredek | 16-02-2006 23:57:29 [#39] |
---|
piękne:-) coś misie wydaje, że niektóre niedługo będą jak najbardziej aktualne (5, 8, 9) ;-) a 2 to już od jutra bym zrobiła obowiązkową;-) |
Marek Pleśniar | 17-02-2006 07:03:59 [#40] |
---|
jakoś intuicyjnie wiedziałem żeby nie golić się u fryzjera |
AnJa | 17-02-2006 09:07:06 [#41] |
---|
a ja zeby się nie golić wcale
a zamiast odkładania drobnych sum wole je na trucizny wszelakie wydać, by jako zewłok żadnym ciężarem dla spoleczeństwa nie być:-) |
słonko | 17-02-2006 15:23:07 [#42] |
---|
#38, p.1 ;) mała szkoła = szkółka mała lampa = |
Zola | 17-02-2006 22:52:00 [#43] |
---|
kurcze wyszłam za mąż, co do romansów to na maile a dalej się w oświacie męczę, nie wywalili |
Adaa | 18-02-2006 09:29:26 [#44] |
---|
najlepszy kawałek premiera ze stu dni : "Jest takie powiedzenie,że chcieć to móc.Jesli przekonamy się,ze mozemy to natychmiast będziemy mogli przejść do -chcemy" prawda,że świetne? ;- |
Annax | 18-02-2006 09:47:24 [#45] |
---|
Czyżby to złożone z owego poradnika - podpowiednika przemówień i mów wszelakich, które Raabe zafundowało? |
AnJa | 18-02-2006 10:19:57 [#46] |
---|
z pamięci cytuję:
"Jeśli powiemy, ze na wierzbie gruszki wyrosna - to one wyrosną" |
zgredek | 18-02-2006 20:18:40 [#47] |
---|
z wystąpienia Prezesa Rady Ministrów: Te 100 dni to dni cierpliwej i nieustającej, codziennej, żmudnej pracy. Te sto dni to z godziny na godzinę, z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień realizacja naszych programowych zapowiedzi. |
DYREK | 19-02-2006 13:30:18 [#48] |
---|
"Budżet nie jest jednak workiem bez dna. Przekonał się o tym Michał Seweryński, minister edukacji. Zabrakło pieniędzy na lekcje informatyki i angielskiego od pierwszych klas. Nadspodziewane trudne okazuje się też wprowadzenie maksymalnych cen na podręczniki." http://wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/568085.html
|
Gaba | 19-02-2006 13:35:59 [#49] |
---|
no, przecież n edukacji każdy się zna... do szkoły chodził. Poważnie? nie da się tak prosto i tak populistycznie... - a łyżka na to niemożliwe? |
Marek Pleśniar | 19-02-2006 16:13:06 [#50] |
---|
wiecie, obawiam się jednego - że niepowodzenia, poczucie ... nie do końca takiego ofektu jak sobie myśleli (mam nadzieję że naiwnie myśleli a nie z premedytacją obiecywali bez pokrycia) no więc że te rozmaite poczucia mogą przejśc płynnie w odruch obronny i pójście w zaparte miast współpracy i prawdy oto czego się np boję (no nie tylko, no bo pająków, ciemności, kobiet, bezrobocia itp itp też oczywiście;-) powyższe odruchy obronne można ładnie zilustrować po białorusku. Gdy brakuje zywności, rząd wprowadza kary dla dyrektorów kołchozów - no bo nie dają jeść;-) generalnie jest tak jakoś, że idee bywa "słuszna tylko ludzie nawalili" |
|