Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
System opieki nad n-lem |
ankate | 12-02-2006 12:40:53 [#01] |
---|
Czy ktoś może ma opracowany dokument pt. "System opieki nad nauczycielem rozpoczynającym pracę w szkole". Byłabym b. wdzięczna. |
beera | 12-02-2006 12:56:38 [#02] |
---|
?????? nie bardzo rozumiem w jakim celu masz miec ten system??? ........... Moze bardziej chodzi ci o jakąś procedurą odbywania stazu przez stażystę, a w tym obowiązki opiekuna stazu czy co? |
Kita | 12-02-2006 12:57:57 [#03] |
---|
Przy okazji proszę o "System opieki nad woźną rozpoczynającą pracę w szkole". "System opieki". Boże! W jakim świetle to przedstawia nauczycieli? Nieporadni nieudacznicy? |
ankate | 12-02-2006 16:04:29 [#04] |
---|
Myślałam, że coś przekręciłam, ale jednak nie. W standardach oceny jakości pracy szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. naszego kuratorium - Obszar II.2 Rozwój zawodowy nauczycieli, standard 5 wskaźnik 7 w szkole istnieje system opieki nad nauczycielami rozpoczynającymi pracę w szkole. Być może są to rzeczywiście obowiązki opiekuna stażu, ale nie jestaem pewna.Jak rozumieć ten system??? |
beera | 12-02-2006 16:07:58 [#05] |
---|
jak Cię spytają, to pokaż szkolne zasady odbywania stazu i powiedz, ze to to;-), tym bardziej, ze ten wskaźnik jest w obszarze " rozwój zawodowy nauczycieli"
|
Marek Pleśniar | 12-02-2006 16:16:27 [#06] |
---|
a jakie to KO? :-) no jak? Przecież trzeba nos wytrzeć, do łazienki zaprowadzić? Na stołówce dopilnować czy łyżką do gęby trafia. :-)))) zapewne myli nas ten szkolno-nauczycielski tytuł "opieki" wyrzuciłbym z nas ten język jak najdalej żeby nie ośmieszać nauczycieli i wtedy... wywalcie "opiekę" Anko-te:-) Bo głupio jakoś brzmi. Sama sprawa pozostaje wszak. W skomplikowanej pracy, a taką praca w edukacji jest - bo to i rodzic i dziecko i samorząd i koledzy, no i dyrektor. A w tym wszystkim kosze na głowach, przestepstwa, nieuki i szczególnie uzdolnione dzieci Nie wolno bez "supportu" zostawiać takiej dziedziny Do klasycznych funkcji nadzoru* należą:
- zarządzanie i organizacja pracy (funkcja kierownicza)
- rozwój zawodowy (funkcja edukacyjna)
- wspieranie pracowników (funkcja wspierająca)
wsparcie i wprowadzenie pracownika to generalnie działalnośc prowadzona we wszystkich branżach, także w firmach, koncernach, któe trudno podejrzewać o cackanie się z pracownikami - to i w szkole zapewne przydatny jest jakiś porządek. Warto by nowi pracownicy wchodzili w tryby szkolne gładko i naoliwieni:-) Ale oczekiwanie oddzielnego "opiekowania czy wspierania" jest chyba błędem. Bo to tylko jeden z elementów motywacji. Szkołą nie pełni roli usługowej czysto wobec pracownika (także woźnej) lecz ma w tym swój interes motywacyjny. Robienie tego oddzielnie od zarządzania - jako jakąs wyspę tworzy złudne uczucie że "mój dom to szkoła" a ma szkołą być "moją firmą, którą chcę rozwijać" no i tu można godzinę gadać o prawdziwej misji szkoły dla pracownika prawdziwą misją szkoły jest zdobycie pierwszego miejsca na rynku edukacyjnym. Tak żeby zdechły z braku naboru sąsiednie szkoły - a ich dyrektorzy z zazdrości. A to można osiągnąć w jeden sposób - najlepiej ucząc i wspierając... ucznia. ;-) ------------- *nadzoru w realnym świecie - nie w szkole;-) Sprowadzenie nadzoru wyłącznie do kontrolowania nie może przynieść dobrych efektów nauczycielom, uczniom, dyrektorowi - żadnej ze stron zaangażowanych w proces szkolnej edukacji. Alternatywą jest nadzór praktykowany z troską o właściwie zorganizowaną pracę w szkole, troską o wspieranie nauczycieli i ich rozwój. Może pojawić się zarzut, że przecież szkoła jest miejscem dla uczniów, to oni są podmiotem działań tej instytucji, skupmy się więc na sytuacji uczniów a nie nauczycieli i dyrektora. Wobec takiego sposobu myślenia warto podkreślić główne cele superwizji:
- dla superwizji edukacyjnej (rozwój zawodowy pracowników) celem krótko-etapowym jest doskonalenie zdolności nauczyciela do wykonywania swojej pracy w sposób bardziej efektywny i skuteczny; polega ona na pomocy udzielanej nauczycielowi w jego profesjonalnym rozwoju, maksymalizowaniu jego wiedzy i umiejętności aż do momentu, kiedy będzie mógł działać autonomicznie i bez nadzoru
- dla superwizji "kierowniczej" (organizacja pracy) celem krótko-etapowym jest zapewnienie nauczycielowi takich warunków pracy, które pozwolą mu pracować efektywniej
- dla superwizji wspierającej (wspieranie pracowników) celem krótko-etapowym jest pomoc udzielana nauczycielowi w osiągnięciu zadowolenia i satysfakcji w pracy.
Wszystkie te krótko-etapowe cele są środkami do osiągnięcia jednego, podstawowego długo-etapowego celu superwizji. Jest nim skuteczniejsze i efektywniejsze nauczanie i wychowywanie uczniów, a więc realizacja celu, w jakim instytucja szkoły została powołana do życia. |
DYREK | 12-02-2006 16:25:41 [#07] |
---|
System to nie dokument. Może on być opisany w dokumencie tylko po co? On ma funkcjonować i nie jest kolejnym papierem "w teczce dla wizytatora ". System to zbiór elementów, powiązanych ze sobą relacjami w taki sposób, że stanowią one całość zdolną do funkcjonowania w określony sposób. http://pl.wikipedia.org/wiki/System |
beera | 12-02-2006 16:32:03 [#08] |
---|
hm.. Ścisle rzecz ujmujac- system, by był sensowny MUSI byc opisany bo te relacje pomiędzy elementami MUSZĄ byc jasne.
Gdy nie są jasne- nie ma mowy o zadnych relacjach. .......... ja raczej dostrzegam brak pp dla powstania "systemu opieki nad mlodym nauczycielem". Choc uważam, ze opieka, wspomaganie jest mu potrzebne- ale moim zdaniem zalatwia to staż na stopien n-la kontraktowego z opisanymi zasadami postepowania. Zreszta na pewno o to chodzilo KO. |
Gaba | 12-02-2006 16:47:31 [#09] |
---|
a mnie to przypomina bardzo nielubianą sytuacje, gdyż szkoła przestaje być zakładem pracy dla nauczyciela, a nauczyciel staje się kolejnym dzieckiem do niańczenia na piersi dyrektorskiej... - Marek o tym pisze. |
beera | 12-02-2006 16:54:35 [#11] |
---|
moim zdaniem ktoś musi tę wspierajacą wobec mlodego nauczyciela funkcję pełnić Niezaleznie od tego, jakim go będą wypuszczać uczelnie ( chyba, ze studia pedagogiczne stana się praktyczne, a przestaną być zapisem stanu teorii pedagogicznych sprzed lat). Nawet najlepiej przygotowany nauczyciel (a takiego do dyspozycji nie mamy) musi się w pierwszym roku pracy wielu rzeczy nauczyć. Może to robic sam- wówczas jego błedy będą w efekcie przeniesione na uczniów i obie strony w tych błędach trwac będa na wieki Albo moze otrzymac wsparcie ze strony szkoły- wtedy jest szansa, że nie wdroży się w popełnianie błędów i ze nauczy się szybciej. I choc jestem zupełnym przeciwniekiem awansu zawodowego w obecnej formie- jako sposobu na awansowanie pracownikow, to, co dzięki awansowi zadziało się wobec mlodych nauczycieli szczerze popieram. Sukces tych mlodych, to sukces ich wlasny- bedacy motywującym i jest to w dodatku sukces szkoły. |
Marek Pleśniar | 12-02-2006 16:57:39 [#12] |
---|
zgadzam się ze zdaniem "porządny system musi być opisany" niestety to jakoś potem się sumuje z innymi "musi" i powstaje tona papieru ale musi. Bo inaczej nie jest porządny (trudny do pokazania jest bez tego jakikolwiek standard) |
beera | 12-02-2006 17:00:02 [#13] |
---|
to nie musi być tona papieru moze być to kartka z elementami i relacjami pomiędzy nimi ludzie + działania, a między nimi kreseczki ;-) |
ankate | 12-02-2006 17:02:05 [#14] |
---|
To może tak wspólnymi siłami coś spłodzimy. Młodzi n-le w każdej szkole podobni...no może są różnice ze względu na uczelnie, które kończyli, Może ktoś bardziej doświadczony zacznie i stworzymy wspólnie system!!!??? może nie opieki a wspierania: |
Danar | 12-02-2006 17:02:10 [#15] |
---|
A może tak Nie mam systemu, ale w regulaminie pracy krótko ujęłam: V. Wprowadzanie nowych pracowników
1. Każdy nowoprzyjęty pracownik jest przez dyrektora szkoły zapoznawany ze szkołą i jego stanowiskiem pracy. 2. Nowi pracownicy przechodzą wstępne i stanowiskowe szkolenie BHP. 3. Nauczyciel zostaje przydzielony do zespołu nauczycieli. Przewodniczący zespołu nauczycielskiego służy pomocą nowemu nauczycielowi i czuwa nad jego wprowadzaniem do pracy w szkole. 4. Nauczycielowi odbywającemu staż na stopień nauczyciela kontraktowego i mianowanego dyrektor przydziela opiekuna stażu. Nie wiem, na ile to sensowne, ale sprawdzający nie wnosili zastrzeżeń. Prawdą jest, że nowy pracownik, a zwłaszcza nowy nauczyciel nie powinien zostawać sam w nowym, nieznanym środowisku, potrzebuje wsparcia i pomocy. Ta jest udzielana w zależności od potrzeby, zarówno przez dyrektora, jak i kolegów. Trochę trudno wypisać wszystkie możliwości. |
ewa | 12-02-2006 17:02:54 [#16] |
---|
ano właśnie, nie tona papieru, jakoś mi tak blisko do asi |
beera | 12-02-2006 17:03:10 [#17] |
---|
na przykład... tak jest z wszajem to jest system dzialań itd... wystarczy wiec te dzialania znać i znac pomiedzy nimi powiązania, by wykazac, ze w szkole funkcjonuje Wewnatrzszkolny system zapewniania jakosci jakby- znac logikę wydarzeń. więc: ja nawet uważam przeciwnie, powiazanie działan w system eliminuje niepotrzebne papiery.
Bo gdy znamy logikę tego, co się w szkole dzieje, nikt nas nie zmusi do zrobienia kolejnego dokumnetu- ot chocby " systemu wspierania mlodych nauczycieli" |
beera | 12-02-2006 17:05:14 [#18] |
---|
o ewa :-))) .......... aniu- nikt tu rozsadny nie pomoze Ci stworzyć systemu wspierania mlodych nauczycieli, bo mamy to opisane w awansie zawodowym- na co komu dublować te rzeczy??? Uzpupełnij sobie jeszcze rzeczy niezalezne od awansu od danar i juz :-) |
Adaa | 12-02-2006 17:07:26 [#19] |
---|
nie wiem czy musi to być dzieło wielotomowe,jakos praktycznie ujęłabym to tak: System opieki nad młodym nauczycielem,rozpoczynajacym pracę I. Dyrektor szkoły zadania........... II.Opiekun stażu zadania:......... III.Inni nauczyciele zadania....... IV. Inststucje wspierajace zadania....... godzinka roboty,wykorzystujac kopiuj-wklej:-) |
Adaa | 12-02-2006 17:08:35 [#20] |
---|
o! ja tworzę, a tu sie powpisywali juz:-) |
beera | 12-02-2006 17:11:14 [#21] |
---|
bo lazisz po necie szukając takich tam, a my tu pracujemy pilnie ;) |
ankate | 12-02-2006 17:11:50 [#22] |
---|
Ale jesteście mądrzy!!! Myślę, że już mi wystarczy... Przepraszam, że was pomęczyłam, ale papiery mnie przerażają, bo przestaję nad nimi panować... |
Adaa | 12-02-2006 17:13:18 [#23] |
---|
no..łaże sobie...prawda,że swietnie to ujeto?: Wtedy kiedy sie Tobie udalo, powodem dla ktorego lezalami bylam bierna byl fakt, ze nie widziales dokladnie gdzie leze ;-) |
ankate | 12-02-2006 17:13:52 [#24] |
---|
Adoo jak jeszcze coś stworzysz to wklej!!! Chyba was kocham!!! |
Adaa | 12-02-2006 17:15:36 [#25] |
---|
to sie podzielmy!...ja wybieram :zadania opiekuna stazu:-)))) bylam pierwsza,prawda?;-) |
beera | 12-02-2006 17:16:52 [#26] |
---|
moge wziąc na siebie dyrektora- "przydziela opiekuna stazu" ;-))))) |
ewa | 12-02-2006 17:18:13 [#27] |
---|
no i monitoruje waz :-)) |
Adaa | 12-02-2006 17:20:29 [#28] |
---|
dobra..wkleję wam coś na temat;-) Opowieści małżeńskie.
Do mojej drogiej zony:
W ubieglym roku mialem zamiar kochac sie z Toba 365 razy. Udalo mi sie 36,czyli przecietnie co 10 dni. Oto lista, dlaczego nie udalo mi sie czesciej: -54 razy przescieradla byly czyste, -17 razy bylo juz zbyt pozno, -49 razy bylas zbyt zmeczona, -20 razy bylo za goraco, -15 razy udawalas ,ze spisz, -22 razy bolala cie glowa, -17 razy balas sie ,ze obudzisz dziecko, -16 razy bylas zbyt obolala, -12 razy byl niewlasciwy okres w miesiacu, -19 razy musialas wczesnie wstac, - 9 razy nie mialas nastroju, - 7 razy bylas zbyt poparzona od slonca, - 6 razy ogladalas do pozna telewizje, - 5 razy mialas nowa fryzure i nie chcialas jej potargac, - 3 razy mowilas , ze sasiedzi nas uslysza, - 9 razy mowilas,ze twoja matka nas uslyszy.
Te 36 razy, ktore sie udaly, nie byly satysfakcjonujace poniewaz: - 6 razy bylas bierna i po prostu lezalas, - 8 razy przypomnialas mi o dziurze w suficie, - 4 razy poganialas mnie, - 7 razy musialem cie obudzic i powiedziec ,ze juz skonczylem.
Do mojego drogiego meza: Mysle ,ze troche przekreciles przyczyny z powodu ktorych, nie zrobiles tego czesciej: - 5 razy wrociles do domu pijany i probowales rozmawiać z kotem, -36 razy w ogole nie wrociles do domu na noc, -21 razy nie byles w stanie, -33 razy przyszedles zbyt wczesnie, -19 razy zrobil sie miekki zanim wszedl, -38 razy pracowales do pozna, -10 razy zlapal cie skurcz w palce, -29 razy musiales wczesnie wstac , bo szedles grac w golfa, - 2 razy biles sie i ktos cie kopnal w jaja, - 4 razy zacial sie tobie zamek w spodniach, - 3 razy byles przeziebiony i miales katar, - 2 razy miales drzazge w palcu, -20 razy straciles nastroj , myslac o tym caly dzien, - 6 razy przyszedles w brudnej pizamie, -98 razy byles zbyt zajety ogladajac mecze pilki noznej i inne
Wtedy kiedy sie Tobie udalo, powodem dla ktorego lezalami bylam bierna byl fakt, ze nie widziales dokladnie gdzie leze
;-) |
Adaa | 12-02-2006 17:22:45 [#29] |
---|
jejuuu sorry..poszła wersja nie ocenzurowana... dobra..nie czytac mi tego!! |
DYREK | 12-02-2006 17:22:54 [#30] |
---|
systemomania oświatowa "Opieka" nad nauczycielem rozpoczynającym prace w szkole jest opisana w KN (nauczyciel stażysta). Można ewentualne badać jak ona funkcjonuje w konkretnej szkole. Czy należy tworzyć kolejny sytem opieki jako podsystem systemu awansu zawodowego, który jest podsystemem systemu zatrudnienia nauczycieli. System zatrudnienia nauczycieli jest podsystemem systemu zatrudniania pracowników najemnych , chociaż jest też elementem systemu oświaty. Co ja godom, co ja godom ? |
Adaa | 12-02-2006 17:23:55 [#31] |
---|
Co ja godom, co ja godom ... no wlasnie!! ;-) |
bogda4 | 12-02-2006 17:24:39 [#32] |
---|
rozumiem niepokój i pytanie Anki T. Problem - tak myślę- ma źródło w ubiegłorocznych raportach pisanych przez łódzkie szkoły. Należało określić poziom realizacji standardów,biorąc pod uwagę stopień realizacji wszystkich wskaźników danego standardu. Łatwiej było wtedy opisać standard z " małą ilością" wskaźników, gdyż do oceny spełnienia standardu brane były pod uwagę osiągnięte wszystkie wskaźniki. Anka, tak jest jak mówię? .................. A czy ktoś może już wie, co z raportami w br. szkolnym?Nie słyszałam o podsumowaniach tych z ub. roku. Leżą pewnie gdzieś tam i się kurzą... |
beera | 12-02-2006 17:38:31 [#33] |
---|
Nie zgadzam się z Tobą Dyrku, zwłaszcza że piszesz Opieka" nad nauczycielem rozpoczynającym prace w szkole jest opisana w KN (nauczyciel stażysta). Moim zdaniem- nie do konca. Wiec:
Procedura awansu zawodowego stworzona w szkole powinna dotyczyć zakresu nieuregulowanego przepisami prawa i zawierać w treści zagadnienia wynikające z wewnętrznych ustaleń szkoły będących realizację jej potrzeb w tym obszarze. Może to być m.in.
Np. Opiekun stazu ma obowiązki opisane w KN tak:
OPIEKUN STAŻU Zakres zadań opiekuna stażu według KN Art. 9c ust 5- Zadaniem opiekuna stażu, o którym mowa w ust. 4, jest udzielanie nauczycielowi pomocy, w szczególności w przygotowaniu i realizacji w okresie stażu planu rozwoju zawodowego nauczyciela, oraz opracowanie projektu oceny dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu. w zasadzie brak tu wszystkiego. Co może być w zasadach szkolnych? 1.Rodzaj dokumentacji sporządzanej przez opiekuna stazu i skladanej dyrektorowi- wiąze się to scisle z realizacja par 5 Rozporządzenia o nadzorze 2. Rodzaj i ilośc spotkań opiekuna ze stazystą- pozostawiająć ustalenia tego obu nauczycielom, ale wskazując ich koniecznośc. 3. co tam jeszcze jest potrzebne- jesli jest chocby to, co fajnie opisala adaa w poście 19- koordynacja będzie tu przeciez naależała do opiekuna stazu, nie do dyrektora...
Konspekty lekcji § 6. 1. Nauczyciel stażysta ubiegający się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego w okresie odbywania stażu powinien w szczególności: 2) umiejętność prowadzenia zajęć w sposób zapewniający właściwą realizację statutowych zadań szkoły, w której nauczyciel odbywał staż; Procedura wewnętrzna: 1. Nauczyciel stażysta wykazuje umiejętność prowadzenia zajęć w sposób zapewniający właściwą realizację statutowych zadań szkoły, sporządzając konspekty zajęć. 2. Konspekty zajęć nauczyciel stażysta przedstawia opiekunowi stażu w trybie ustalonym podczas spotkania informacyjnego. Sposób gromadzenia informacji w związku z koniecznością dokonania oceny dorobku KN Art. 9c ust. 6. Ocenę dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu ustala, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od dnia złożenia sprawozdania, o którym mowa w ust. 3, z uwzględnieniem stopnia realizacji planu rozwoju zawodowego nauczyciela, dyrektor szkoły. 8. Ocena dorobku zawodowego nauczyciela może być pozytywna lub negatywna. Ocena sporządzana jest na piśmie i zawiera uzasadnienie oraz pouczenie o możliwości wniesienia odwołania. Sposób gromadzenia informacji w związku z koniecznością dokonania oceny dorobku zawodowego- procedury wewnętrzne: i tak dalej i tak dalej...
|
AnJa | 12-02-2006 18:15:48 [#34] |
---|
kto to jest nauczyciel rozpoczynający prace w szkole?
poważnie, bo nie wiem |
beera | 12-02-2006 18:17:34 [#35] |
---|
nie pitol stazysta to jest |
DYREK | 12-02-2006 18:24:33 [#36] |
---|
asia Zgadzam się, że jest opisana w KN i innych aktach prawnych oraz określona w procedurach wewnętrznych szkoły. I to jest system, który działa w szkole. Można oceniać jak funkcjonuje. Dlatego nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego dokumentu, bo system to nie dokument. System już lepiej przedstawić w formie grafu z pokazanymi relacjami miedzy jego elementami. Elementy jego są określone w KN, rozporządzeniu o awansie , nadzorze, regulaminie pracy, procedurach wewnętrzne, porozumieniu miedzy nauczycielem stażystą a nauczycielem opiekującym się , zwyczaju obowiązującym w szkole itd. Warto opracować procedury, wzór porozumienia, umieścić stosowne zapisy w regulaminie pracy itd. Ta całość stanowi system. |
AnJa | 12-02-2006 18:26:46 [#37] |
---|
akurat
-stażystą w dzisiejszym rozumieniu, to ja byłem w 1988
-rok później zacząłem uczyć polskiego w klasach łączonych
-w 1994 zaczłąem uczyć w ogólniaku
-w 1999 w szkole zaocznej dla dorosłych
wiem na pewno, ze za kazdytm razem byłem (bo to czułem) nauczycielem rozpoczynającym pracę w szkole - bo to były zupełnie różne szkoły
ale zupełnie czego innego w ramach pomocy oczekiwałem
było jeszcze gimnazjum, szkoła wielozawodowa i studium policealne dzienne - ale tam nie czułem się nauczycielem rozpoczynającym pracę w szkole |
beera | 12-02-2006 18:31:18 [#38] |
---|
Dyrku- to przepraszam, xle zrozumiałam :-) Zdecydowanie zgadzam się z tym, co napisaleś w #36 |
Magosia | 12-02-2006 18:31:36 [#39] |
---|
Czemu ...w tym systemie mi się najbardziej podoba #28 ??? ?? Ostatni dzień ferii, jutro poważnieję ;-) |
AnJa | 12-02-2006 18:52:03 [#40] |
---|
moze dlatego, że pokazuje jakiś problem z obu punktów widzenia?
bo większośc postów to z optyki uszczęsliwiania Jasia przez system pokazzano:-) |
beera | 12-02-2006 19:37:52 [#41] |
---|
a tak swoja drogą: Z Rozporzadzenia o nadzorze: § 2. 1. W celu doskonalenia systemu oświaty, a w szczególności jakościowego rozwoju szkół i placówek, wspomagania rozwoju uczniów oraz rozwoju zawodowego nauczycieli, organy sprawujące nadzór pedagogiczny: 4) wspomagają nauczycieli i dyrektorów szkół i placówek w spełnianiu przez szkołę lub placówkę wymagań w zakresie jakości pracy; Czy ktos widział gdzies system opieki nad mlodym dyrektorem???? albo malusi systemik opieki nad takim ciut starszym? ;-))) |
Adaa | 12-02-2006 19:39:24 [#42] |
---|
opioeke nad młody dyrektorem sprawuje stara woźna!..nie wiedzialas asiu?:-))) |
beera | 12-02-2006 19:43:27 [#43] |
---|
rzeczywiście!!! :-))) mną tez się opiekowala |
Janusz Pawłowski | 12-02-2006 20:10:37 [#44] |
---|
Hit stażysty? Zaopiekuj się mną Nawet, gdy nie będę chciał Zaopiekuj się mną Mocno tak Ech ... za wcześnie się człowiek urodził. :-)) |
beera | 12-02-2006 20:14:05 [#45] |
---|
a tam a jakby Ci przydzielili chlopa na opiekuna? ........... ja miałam nomen omen Anielę - ważyla ze 130 kilo, a wzrostu z 175 centymetrów ( aniela, ze nie daj boze) Mowiła mi " Się Pani nie boi, u nas wszystkie są fajne, tylko ta sekretarka..."
:-)) |
Janusz Pawłowski | 12-02-2006 20:21:28 [#46] |
---|
No, ale co że chłop? W końcu miałbym z kim mecze oglądać. :-)) |
Adaa | 12-02-2006 20:23:27 [#47] |
---|
a gdyby był młotkowym? ;-)) |
Janusz Pawłowski | 12-02-2006 20:24:58 [#48] |
---|
OK - poddaję się - niech już będzie babka. :-))) |
bogda4 | 12-02-2006 20:29:14 [#49] |
---|
wy tu śmichy...;-) a nasi dyrektorzy piszą i piszą...często nie wiedzą po co i dla kogo... |
ankate | 12-02-2006 20:32:47 [#50] |
---|
Brakuje jakiegoś logicznego wstępu wymyślcie coś, bo muszę na jutro mieć, a dopadł mnie jakiś niż intelektualny.... System opieki nad nauczycielem rozpoczynającym pracę w Szkole Podstawowej im M. Konopnickiej w xxx I Zadaniem dyrektora szkoły jest: 1. Zorganizowanie i umożliwienie nauczycielowi wzięcia udziału w szkoleniach bhp wstępnym i stanowiskowym; 2. Zapoznanie nauczyciela z regulaminem pracy i wynagradzania; 3. Przydzielenie nauczyciela do jednego z zespołów nauczycielskich działających w szkole; 4. Przydzielenie nowozatrudnionemu nauczycielowi opiekuna stażu; 5. Zatwierdzenie do realizacji planu rozwoju zawodowego nauczyciela; 6. Hospitowanie lekcji przynajmniej co 2 miesiące, omawianie ich, udzielanie wskazówek do dalszej pracy /hospitacje doradczo-doskonalące/; 7. Kierowanie nauczyciela na kursy doskonalące zgodnie z „Planem doskonalenia n-li” i rozpatrywanie wniosków o dofinansowanie tych szkoleń; 8. Analiza i kontrola wykonywania planu rozwoju 9. Obserwacja codziennej pracy n-la 10. Występowanie do RR o opinię na temat pracy n-la II Zadaniem opiekuna stażu jest: 1. Udzielanie nauczycielowi wszelkiej pomocy w opracowaniu i realizacji planu rozwoju, 2. Opracowanie, wspólnie z nauczycielem, dokumentu /kontraktu/ określającego zasady i formy współpracy, który uwzględniał będzie: a) spotkania informacyjne (dotyczące procedury awansu, prowadzenia dokumentacji, regulaminu i statutu szkoły, itp.), b) spotkania instruktażowo-konsultacyjne (formy i metody pracy, procedury, itp.), c) spotkania poświęcone omawianiu wykonanych zadań, doświadczeń nabywanych podczas pracy w szkole, rozwiązywaniu trudności, d) obserwację przez opiekuna stażu zajęć prowadzonych przez nauczyciela i ich omawianie, e) udział nauczyciela w zajęciach prowadzonych przez opiekuna stażu i ich omawianie, 3. Opracowanie projektu oceny dorobku zawodowego za okres stażu. 4. Przedłożenie dyrektorowi szkoły, do dnia 25 czerwca, informacji dotyczących współpracy z nauczycielem odbywającym staż i realizacji przez niego zadań wynikających z planu rozwoju zawodowego w danym roku szkolnym. III Zadaniem innych nauczycieli jest
- Umożliwienie hospitacji, przez n-la rozpoczynającego pracę, zajęć innych niż u opiekuna stażu;
- Zapoznanie z organizacją pracy zespołów nauczycielskich powołanych w szkole
- Zapewnienie miłej i przyjaznej atmosfery w kontaktach
|
|