Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kradzież wynagrodzenia nauczyciela????? |
sts | 30-01-2006 18:12:31 [#01] |
---|
noszą się z zamiarem zmiany terminu wypłaty miesięcznego wynagrodzenia nauczycieli szkoły publicznej prowadzonej przez osobę prawną: z 1-go dnia miesiąca na 10-tego, w następnym miesiącu 20-go, w nastepnym - 30 -go danego miesiąca tak aby uzyskać wypłacanie z dołu. tym sposobem nauczyciele stracą z 12 miesięcy pracy o jedno wynagrodzenie mniej, tego jeszcze nie było ..... zgroza,!? Drodzy Dyrektorzy pomóżcie nieodpowiedzialnym "nibydecydentom" przeczytać odpowiednie paragrafy. mnie ogarnęła niemoc, Boże. |
Arwena | 30-01-2006 18:18:24 [#02] |
---|
Nie bardzo widzę tu kradzież, po prostu przejście na wypłacanie z dołu. |
sts | 30-01-2006 18:22:34 [#03] |
---|
chętnie usłyszę inne opinie |
zgredek | 30-01-2006 18:30:22 [#04] |
---|
:-) |
Arwena | 30-01-2006 18:33:21 [#05] |
---|
Chyba nie usłyszysz, bo matematyka jest nieubłagana:-) |
grazabo | 30-01-2006 19:02:03 [#06] |
---|
i myślę ,że to rozwiązywałoby wiele zawiłości z chorobowym np. Nauczyciel po prostu miałby płacone ZA przepracowany miesiąc a ten miesiąc przecież nie zginąłby . |
Gaba | 30-01-2006 19:24:16 [#07] |
---|
a ja kiedyś zwolniłam z art. 52 nauczyciela w dniu 2 listopada... - mam poczucie, że nie tylko nas ośmieszał, ale i okradł. Ten, akurat, człowiek, nie zasłużył sobie na przywilej, jakim jest pensja do przodu. A tak między Bogiem, a prawdą - w jakim celu my, nauczyciele mamy do przodu pensję... bo co? jakie jest tego uzasadnienie? |
zgredek | 30-01-2006 19:25:51 [#08] |
---|
bo w KN ktoś;-) wpisał? |
Roman K | 30-01-2006 19:31:03 [#09] |
---|
Podpiszę się dwoma "ręcyma" pod taką inicjatywą ...... związków ;) Nie znam jakichkolwiek podstaw (oprócz "bo tak zawsze było"). Płacenie za pracę może mieć miejsce tylko po (!!) wykonaniu pracy. Bardzo drobna sprawa a uporządkowałaby nieco. Oczywiście to tylko moje zdanie. Roman_K |
ankate | 30-01-2006 19:35:32 [#10] |
---|
Popieram również, przecież jak płacić to po wykonaniu pracy a nie przed. |
nn | 30-01-2006 20:26:15 [#11] |
---|
pamiętam... podobną dyskusję o wypłacaniu z dołu na konferencji w Olsztynie. Bodajże Antoni Jeżowski coś takiego proponował. Chyba że się mylę. |
Marek Pleśniar | 30-01-2006 20:29:18 [#12] |
---|
dobry pomysł - z tym płąceniem "po" |
Renatka | 30-01-2006 20:37:24 [#13] |
---|
jestem za , znacznie uprości to wiele spraw w księgowości |
sts | 30-01-2006 20:46:36 [#14] |
---|
a to ciekawe! tylko każdego z państwa zapytam? pracując w ciągu najbliższych 3 miesiący dostaniecie dwie wypłaty tak bez ostrzeżenia od lutego macie dwie pensje na trzy miesiące . ogólnie jestem podobnego zdania co do "KRATY" NAUCZYCIELA ale to co wyżej daję za rzykład jakoś nie pasuje do normalnego rozumienia. dobra byłaby jednak podstawa prawna takich działań, prawda? |
Wertykal | 30-01-2006 20:50:32 [#15] |
---|
Jak ktoś z Was żyje z pensji to niech mi wyjaśni jak przeżyje miesiąc bez niej? A poza tym jest wesoło :( Marek |
Wertykal | 30-01-2006 20:53:35 [#16] |
---|
Oczywiście jest na to bardzo prosty sposób (tak mi się kołacze, że jużgo któryś z rządów próbował...): Zapłacić jednego miesiąca 31 (lub 30) uznać że jest to z góry i zmienić zasady. Kurde, może to zbyt skomplikowane...? Marek |
Jersz | 30-01-2006 20:53:46 [#17] |
---|
Płacenie z dołu jest zdecydowanie logiczne,ale dośc trudne do przełknięcia będzie dla nauczycieli przejście z płacenia z góry na płacenie z dołu. Pamiętam jak moja kolezanka przechodzliła ze szkoły do KO. 2 miechy i 1 wynagrodzenie - było niewesoło. Perspektywa nie dostania 1 wynagrodzenia za wiele lat przed przejściem na emeryturę jest niczym przy perspektywie dłuzszego czekania teraz. Od kiedy nauczycielom płaci się z góry Jersz |
sts | 30-01-2006 21:09:28 [#18] |
---|
może należałoby stulić uszy, zwłaszcza, że trzynastkę za dwa ostatnie lata też gdzieś "zeżarło" mimo wszystko pozwolę sobie jednak zapytać, czy nie należałoby wprowadzać takie zmiany po uprzedzeniu, ustaleniu w regulaminie wynagradzania, zmianie umów, które uszczegóławiają kiedy i może coś jeszcze? A co do matematyki: w tym roku 30, 31 grudnia to dni sobota i niedziela, więc na pewno będzie 11 wypłat na 12 miesięcy - szanowna Arwena |
zgredek | 30-01-2006 21:16:10 [#19] |
---|
Aniu - coś ci się pomieszało jednak albo jesteś niedoinformowana - nie może być 11 wypłat po prostu w grudniu wypłacą wam 29;-) |
sts | 30-01-2006 21:19:59 [#20] |
---|
nigdy nie wypłacono przed terminem zawsze w lub grubo po |
zgredek | 30-01-2006 21:23:48 [#21] |
---|
a tak w ogóle to dla mnie zbyt skomplikowane jest najpierw piszesz: noszą się z zamiarem zmiany terminu wypłaty potem piszesz: czy nie należałoby wprowadzać takie zmiany po uprzedzeniu, ustaleniu w regulaminie wynagradzania, zmianie umów, które uszczegóławiają kiedy i może coś jeszcze? ----------------- skąd wiesz, że tak nie będzie? a tak matematycznie: w styczniu - 2 w lutym - 10 40 dni na jednej pensji w marcu - 20 39 dni na jednej pensji w kwietniu - 30 41 dni na jednej penssji a potem to jakoś się przyzwyczaić można;-) do 31-30 dni |
zgredek | 30-01-2006 21:26:32 [#22] |
---|
do #20 - bo taka jest zasada płacenia z góry w terminie albo po, niekiedy wychodzi grubo;-) - w takim maju na przykład;-) |
Marek Pleśniar | 30-01-2006 21:30:36 [#23] |
---|
płącenie po pracy jest ok uściślając - zabieranie wypłaty jest niemożliwe żaden sąd pracy tego nie puści spoko:-) |
Janusz Pawłowski | 30-01-2006 21:50:23 [#24] |
---|
1 stycznia 3 lutego 6 marca 8 kwietnia 11 maja 13 czerwca 16 lipca 19 sierpnia 21 września 24 października 27 listopada 30 grudnia a od następnego roku jak normalnym ludziom. Dwanaście wypłat za dwanaście przepracowanych miesięcy. Od wypłaty do wypłaty nie więcej niż miesiąc i 3 dni. Wydaje mi się to do przyjęcia. |
Magosia | 30-01-2006 21:55:28 [#25] |
---|
? jak normalnym ludziom;-) ? Z normalnością u nas krucho;-) Co do meritum - jestem za. |
Wertykal | 30-01-2006 22:02:04 [#26] |
---|
Ciekawe czy Bank gdzie mam kredyt (termin spłaty 1 każdego miesiąca), TPSA (rachunek płatny do 28 każdego miesiąca) itp. podobni naiwniacy podpisujący ze mną różne umowy zrozumieją te Wasze wyliczanki. Oczywiście cały czas zakładam, ze Wy też utrzymujecie się z pensji... ;-)) Marek |
Wertykal | 30-01-2006 22:04:48 [#27] |
---|
Kurde. Ciekawe czy są jeszcze miejsca w tych hipermarketach, gdzie zatrudniają nauczycieli. Trzeba się rozgladać za jakąś "normalną" robotą... Marek |
sts | 30-01-2006 22:20:59 [#28] |
---|
Marku , czytasz mi w myślach. do postu #24 to inaczej ma być: 10 luty, 20 marzec, 30 kwiecień a potem to już jak normalnym ludziom |
Janusz Pawłowski | 30-01-2006 22:23:56 [#29] |
---|
No cóż ... sa tacy, którym bank nie udzieli kredytu, bo ich nie stać na jego spłatę. Tobie udzielił, Marku, więc ... |
Marek Pleśniar | 30-01-2006 22:36:30 [#30] |
---|
mam pytanie - w jakis sposób OP może zmienić bez żadnych konsultacji czy zgody stron terminy wypłat i rzeczywiście - w jaki spsoób OP może płacić według SWOICH ustaleń 1 wypłatę na 40 dni??? i pytanie pomocnicze - czy zmuszono Was do podpisania czegoś? No nowych (no dość dziwnych) warunków wynagradzania? Jak to jest prawnie? |
zgredek | 30-01-2006 22:38:22 [#31] |
---|
tam OP jest osoba prawna i pewnie w tym tkwi sęk (nie mam pojęcia o takich OPach) |
Marek Pleśniar | 30-01-2006 22:48:04 [#32] |
---|
mają osoby prawne owe to do siebie że zazwyczaj nie ma tam ZZtów (A - nie wiedziałem że kiedykolwiek w życiu to powiem ;-) - tu by się akurat przydały by dopilnować... cywilizowanego traktowania pracowników) i jest spora dowolność postępowania OPów owych ale co na to prawo? Nie bardzo mam czas grzebać ale może kto wie? Jak się ustala by pracownikom płacić raz na 40 dni? |
Janusz Pawłowski | 30-01-2006 22:52:41 [#33] |
---|
Normalnie Marku. Wystarczy na przykład pani woźnej zapłacić 15-go marca za marzec - tak wolno, bo KP mówi o tym, że "najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca". Potem można jej wypłacić 30 kwietnia za kwiecień. I będziesz miał raz na 45 dni. |
Marek Pleśniar | 30-01-2006 22:57:11 [#34] |
---|
no nic.. biorąc pod uwagę sytuację: 1. rodzaj OP i specyfikę pracy w takowych placówkach 2. ryzyko związane z powyższym (zawsze mogą przyjść inni pracownicy - chętni do pracy i płacy kiedy trzeba 3. brak organizacji ZZ (jasny z powodów powyższych oraz tak generalnie to ja..... bez przykrości;-) znoszę taką sytuację że ZZ nie ma) sądzę że jeśli pracownicy w 100% nie zechcą postawić sprawy na ostrzu noża - sprawa jest z góry jasna będzie jak chce OP Rada: polubić |
nalix | 31-01-2006 11:18:06 [#35] |
---|
tylko z góry i w terminie Nauczyciel musi mieć płacone z góry. Jeśli nie otrzyma wynagrodzenia do 15. danego miesiaca, może rozwiązać stosunek pracy z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków przez pracodawcę. |
nalix | 31-01-2006 11:28:47 [#36] |
---|
KN Art. 38. Nauczyciel nabywa prawo do wynagrodzenia od dnia nawiązania stosunku pracy. (Karta Nauczyciela) |
zgredek | 31-01-2006 11:29:39 [#37] |
---|
nie do końca Wojtku - tu ważne jest, że organem prowadzącym jest osoba prawna poczytaj początek KN |
nalix | 31-01-2006 11:30:12 [#38] |
---|
z góry art. 39 ust. 3 Karty Nauczyciela - Wynagrodzenie wypłacane jest nauczycielowi miesięcznie z góry w pierwszym dniu miesiąca. Jeżeli pierwszy dzień miesiąca jest dniem ustawowo wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłacane jest w dniu następnym. |
zgredek | 31-01-2006 11:36:17 [#39] |
---|
Art. 1. 1. Ustawie podlegają nauczyciele, wychowawcy i inni pracownicy pedagogiczni zatrudnieni w:
1) publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach oraz zakładach kształcenia i placówkach doskonalenia nauczycieli działających na podstawie ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1a oraz pkt 2 lit. a;
2) zakładach poprawczych, schroniskach dla nieletnich oraz rodzinnych ośrodkach diagnostyczno-konsultacyjnych działających na podstawie ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich;
3) (uchylony).
1a. Ustawie podlegają również nauczyciele, wychowawcy i inni pracownicy pedagogiczni zatrudnieni przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw w publicznych placówkach opiekuńczo-wychowawczych oraz ośrodkach adopcyjno-opiekuńczych działających na podstawie ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, Nr 106, poz. 668, Nr 117, poz. 756 i Nr 162, poz. 1118 i 1126, z 1999 r. Nr 20, poz. 170, Nr 79, poz. 885 i Nr 90, poz. 1001, z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 19, poz. 238, z 2001 r. Nr 72, poz. 748, Nr 88, poz. 961, Nr 89, poz. 973, Nr 111, poz. 1194, Nr 122, poz. 1349 i Nr 154, poz. 1792 oraz z 2003 r. Nr 7, poz. 79, Nr 44, poz. 389, Nr 122, poz. 1143, Nr 128, poz. 1176 i Nr 135, poz. 1268). 2. Ustawie podlegają również, w zakresie określonym ustawą:
1) nauczyciele mianowani lub dyplomowani zatrudnieni na stanowiskach, na których wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, w:
a) urzędach organów administracji rządowej,
b) kuratoriach oświaty,
c) specjalistycznej jednostce nadzoru,
d) Centralnej Komisji Egzaminacyjnej oraz okręgowych komisjach egzaminacyjnych,
e) organach sprawujących nadzór pedagogiczny nad zakładami poprawczymi, schroniskami dla nieletnich, rodzinnymi ośrodkami diagnostyczno-konsultacyjnymi oraz szkołami przy zakładach karnych;
1a) nauczyciele zatrudnieni w publicznych szkołach i szkolnych punktach konsultacyjnych przy przedstawicielstwach dyplomatycznych, urzędach konsularnych i przedstawicielstwach wojskowych Rzeczypospolitej Polskiej;
2) nauczyciele zatrudnieni w:
a) przedszkolach publicznych, szkołach i placówkach prowadzonych przez osoby fizyczne oraz osoby prawne niebędące jednostkami samorządu terytorialnego,
b) przedszkolach niepublicznych, niepublicznych placówkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz szkołach niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych;
3) nauczyciele urlopowani na podstawie przepisów ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych;
4) pracownicy zatrudnieni u pracodawców niewymienionych w ust. 1 i 1a oraz ust. 2 pkt 1-3, pełniący funkcję instruktorów praktycznej nauki zawodu oraz kierowników praktycznej nauki zawodu, posiadający kwalifikacje określone dla nauczycieli praktycznej nauki zawodu oraz wykonujący pracę dydaktyczną i wychowawczą w wymiarze przewidzianym dla tych nauczycieli;
5) pracownicy zatrudnieni w Ochotniczych Hufcach Pracy na stanowiskach wychowawców, pedagogów oraz na stanowiskach kierowniczych, posiadający kwalifikacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, wykonujący pracę dydaktyczną i wychowawczą co najmniej w połowie obowiązującego ich czasu pracy.
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) nauczycielach bez bliższego określenia - rozumie się przez to nauczycieli, wychowawców i innych pracowników pedagogicznych zatrudnionych w przedszkolach, szkołach i placówkach wymienionych w art. 1 ust. 1 i 1a;
--------------------
nie znam się na tym, ale tu pewnie jakieś cóś jest;-) |
maeljas | 31-01-2006 11:46:13 [#40] |
---|
Nalix nauczyciele zatrudnieni w szkole AMS nie podlegają Karcie Nauczyciela ! Zatrudnini są na podstawie Kp - pracodawca postępuje zgodnie z Kp : Art. 80. Wynagrodzenie przysługuje za pracę wykonaną. Za czas niewykonywania pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia tylko wówczas, gdy przepisy prawa pracy tak stanowią. Art. 85. § 1. Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie. § 2. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego. |
nalix | 31-01-2006 11:50:56 [#41] |
---|
zgoda Zgadzam się - chodziło mi o nauczycieli zatrudnionych na podstawie KN. |
Terina | 31-01-2006 20:17:18 [#42] |
---|
Pare lat temu gdzies słyszałam taki pomysł aby w miesiącu, w którym nauczyciele tradycyjnie otrzymują 13- ta pensję ( u nas w lutym), wyplacic ja ostatniego dnia miesiąca a w nastepnym miesiącu przejśc na placenie pensji " z dołu" W ten sposób nauczyciel mialby za co żyć ( no, iwiekszość) a zmaina systemu byłaby mniej bolesna. Ale to był tylko pomysł i mam wrażenie, ze szybciej doczekam emerytury niż tej zmiany. |
Marek Pleśniar | 31-01-2006 22:27:04 [#43] |
---|
"może rozwiązać stosunek pracy z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków przez pracodawcę." :-))))))))))) a to sie OP zmartwi |
Gaba | 01-02-2006 03:15:51 [#44] |
---|
przywilej ma coś gwarantować, ma czemuś służyć, coś załatwiać... - co załatwia pensja z góry... oprócz pierwszego (jednego i jedynego) miesiąca startu? Bardzo wiele kłopotów finansowych generuje pensja do przodu - wymusza nieprofesjonalne wręcz cudotwórstwo ze strony pracodawców, ja wiem, ze związków to nie rusza, ale może pracodawcy lub prawodawcy się zainteresują... - PO CO TO JEST i CO ZAŁATWIA? |
Kajka | 01-02-2006 16:07:45 [#45] |
---|
No troche czasu minęło ale o ile pamiętam to wypłaty nie dostałam na dzień dobry tylko pod koniec miesiąca września. Ale tyle tam było nieprawidłowości że wcale się nie dziwię :-))) |
Antoni Jeżowski | 02-02-2006 21:39:08 [#46] |
---|
spóźniłem się Ździebko spóźniłem się na tę dyskusję. Mam takie niecne przeczucie, że sytuacja taka, z przechodzeniem na system wynagradzania "z dołu", może przytrafić się także nauczycielom zatrudnionym dziś "na Karcie". Ponieważ na ogół zgadzamy się co do sensu tej modyfikacji, warto wspomnieć o jednej kwestii: można przejść na system "z dołu" bez tych ograniczeń, umawiając się ze związkami zawodowymi (liczę na ich mądrość), że poprzez ową dodatkową pensję na starcie pracy zawodowej beneficjenci (modny polski wyraz :-) ograniczyli sobie na finiszu o jedną wartość przysługującą im odprawę. Oznacza to, że np. 1 stycznia otrzymaliśmy pensję "po nowemu" za grudzień, a potem już "jak normalni ludzie". W ten sposób w grudniu otrzymaliśmy dwie pensje. Jednak odchodząc z pracy np. na emeryturę otrzymujemy pensję za ostatni miesiąc i dwumiesięczną odprawę (zamiast obecnie trzymiesięcznej). Niby nic się nie zmieniło, a księguje się inaczej i inaczej się myśli. Pojawia się jednak poważna trudność z punktu widzenia prawa finansów publicznych i prawa pracy związana z ową datą 1 stycznia. Przyjmując, że owa dodatkowa, krytyczna wypłata jest "za grudzień" winna być wypłacona jeszcze w grudniu. Budżet państwa musiałby przewidzieć taką sytuację. Poza tym nauczyciele - z punktu widzenia czysto formalnego - otrzymaliby w tym roku 13 wypłat (12 "z góry" plus ta 13 "z dołu", nie licząc tradycyjnej "trzynastki"). Może być z tym problem także natury konstytucyjnej. W firmach prowadzących szkoły poza systemem finansów publicznych dopuszczalne - w mojej ocenie - jest jeszcze inne rozwiązanie: zmniejszenie w danym roku wszystkich 12 miesięcznych wypłat o 1/12 i wypłacenie owej "oszczędności" pod koniec grudnia. W ten sposób suma wypłaty rocznej pozostała by constans, a pracownicy nie oczuli by tak bardzo tej "modyfikacji" w domowych rachunkach. To, tak na gorąco, ponieważ przywołał mnie wspomnieniowo Roman. Myślę, że warto ten temat przedyskutować, bo zmiany pewnie czekają nas zasadnicze. W końcu min. Lubińska w Kancelarii Premiera pracuje nad budżetem zadaniowym... A minister edukacji zapowiedział nowe prawo o systemie oświaty z wtopionym w nie prawem pracy nauczycieli... |
G N | 02-02-2006 22:05:46 [#47] |
---|
Pomysł niedorzeczny. Nie zapominajcie o składkach ZUS, podatku, innych zobowiązaniach od wynagrodzeń w przypadku tych różnych terminów wypłaty wynagrodzeń/ ......
A ponadto spróbujcie przeżyć z 2 pensji przez 3 m-ce. |
Janusz Pawłowski | 02-02-2006 22:42:24 [#48] |
---|
Podatek, ZUS itp to sprawa techniczna - żaden problem - i w dodatku nie bardzo zmartwienie pracownika. Nie mówiąc już o tym, że jeśli ktoś widzi w tym problem nie do przebrnięcia (w jego psychice), to zmiana ustawy (a ta musiałby nastąpić) może spokojnie za sobą pociągnąć przepisy przejsciowe zmieniające na tę okoliczność działanie innych ustaw. Więc - jak pisałem - sprawa czysto techniczna. Sam przeżyłem dwa miesiace z jednej wypłaty, gdy zmieniałem pracę - z pracy w szkole na normalną. Żyję. No i warto przeczytać inne propozycje i pomysły, zanim się niedorzecznie oceni dorzeczne pomysły. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|