Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
wymagane kwalifikacje |
Tadek | 11-09-2002 13:58:04 [#01] |
---|
Proszę o pomoc Nauczyciel został zatrudniony na 1/2 etatu jako polonista. Ma 6 godz. j. polskiego oraz 3 godz. plastyki. Czy taki nauczyciel może otrzymać dodatek wiejski. Pracuje na wsi.Czy aby otrzymać taki dodatek musi mieć 9 godz. j. polskiego. Dzięki za pomoc. |
PawełR | 11-09-2002 14:07:10 [#02] |
---|
Jeśli sztukę mu zbliżyłeś, to nie wahaj się tylko daj człowiekowi zarobić. A jeśli nie, to też mu daj, a co... miejże gest lepszy niż oni wczoraj |
Grażyna | 11-09-2002 15:32:47 [#03] |
---|
daj ja teżbym dała. Nigdzie ie jest powiedziane ile godzin zgodnych z kwalifikacjami ma mieć n-l zatrudniony w szkole. Twoja Pani posiada kwalifikacje i tego bym się trzymała, ma też 1/2 etatu i sprawa jest załatwiona. Problemy z kwalifikacjami ędziemy mieli tak długo, jak dłogo nie pojawi się odpowiednie rozporządzenie na ten temat, bo to z 1991 jest już nieaktualne. |
beera | 11-09-2002 15:51:50 [#04] |
---|
No właśnie!! Co to znaczy- zgodnie z kwalifikacjami? Wyobraźcie sobie zatrudnienie nauczyciela np, ktoremu dajecie matematykę. ma dodatek wiejski? Uczy zgodnie z kwalifikacjami? W myśl KN- oczywiście. |
PawełR | 11-09-2002 16:04:59 [#05] |
---|
Nie piłem jeszcze drugiej kawy dzisiaj, wiec jakoś nic nie mogę zrozumieć, Asiu, z Twojej wypowiedzi przepełnionej pytaniami... :-)
Powiedz wprost, dałabyś czy nie? |
Marek z Rzeszowa | 11-09-2002 16:24:36 [#06] |
---|
Oczywiście, że tak. Pod warunkiem że spełnia określone w Karcie Nauczyciela: Rozdział 3 Wymagania kwalifikacyjne Art. 9. 1. Stanowisko nauczyciela z zastrzeżeniem ust. 1a, może zajmować osoba, która: 1) posiada wyższe wykształcenie z odpowiednim przygotowaniem pedagogicznym lub ukończyła zakład kształcenia nauczycieli i podejmuje pracę na stanowisku, do którego są to wystarczające kwalifikacje, 2) przestrzega podstawowych zasad moralnych, 3) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania zawodu. 1a. Kwalifikacje wymagane od nauczycieli zatrudnionych w publicznych i niepublicznych placówkach i ośrodkach wymienionych w art. 1 ust. 1 pkt 3 określają odrębne przepisy. 2. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, a w stosunku do nauczycieli szkół artystycznych - minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami, w drodze rozporządzenia, określa szczegółowe kwalifikacje wymagane od nauczycieli oraz szkoły i wypadki, w których można zatrudnić nauczycieli nie mających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli. 3. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego może określić, w drodze rozporządzenia, szkoły artystyczne i placówki kształcenia artystycznego, w których stanowiska nauczycieli mogą zajmować osoby mające ukończoną szkołę artystyczną II stopnia w zakresie kierunku odpowiadającego nauczanym przedmiotom, uwzględniając w szczególności rodzaje szkół i placówek kształcenia artystycznego, w których możliwe będzie zatrudnienie nauczycieli mających ukończoną szkołę artystyczną II stopnia. Żadne inne akty prawne określające kwalifikacje nauczyciela nie obowiązują w dniu dzisiejszym! Nie wierzysz czytaj tu: http://www.vulcan.edu.pl/prawo/komentarze/kwalifikacje-wyjasnienie.html Marek |
beera | 11-09-2002 17:22:17 [#07] |
---|
:-)) dzieki amrku :-))) Oczywiście- dalabym :-))) ......... Przeczytałam swój post, Pawle...rzeczywiście taki jakiś ;-))) |
PawełR | 11-09-2002 17:55:30 [#08] |
---|
Ja już coraz mniej wiem....
Mam pytanie: Zatrudniłem anglistkę, jest magistrem ekonomii, ma podyplomowe przygotowanie pedagogiczne, ale jest na drugim roku kolegium językowego. Czy mogę otworzyć jej staż? |
Marek z Rzeszowa | 11-09-2002 18:10:25 [#09] |
---|
Dlaczego nie? Podaj choć jeden (formalnoprawny) powód. Skoro Ją zatrudniłeś, to uznałeś, że Jej kwalifikacje są wystarczające. Czytałeś tę wykładnię ekspertów Vulcana.
Marek |
PawełR | 11-09-2002 18:17:08 [#10] |
---|
Czytałem..., właśnie dlatego napisałem, że nic nie rozumiem...
Ale wczytując się w te różne rozporządzenia i ustawy o awansach wydawało mi się, że nie mogę jej otworzyć stażu. Mówisz więc Marku, że mogę? |
Ewa z Rz | 11-09-2002 20:11:40 [#11] |
---|
Możesz, nie możesz... Ona już staż rozpoczęła, w momencie zatrudnienia! A ty tylko możesz lub nie zatwierdzić jej plan rozwoju. W razie odmowy musisz podac powód! A jak podasz jako powód brak kwalifikacji, to ci może powiedziec, żebys się leczył na głowe - najpierw ją zatrudniasz, czyli kwalifikacje uznajesz, a potem ich brak podajesz jako powód odmowy zatwierdzenia planu?... Cos z logika nie tak ... :)) |
Marek z Rzeszowa | 11-09-2002 20:21:10 [#12] |
---|
Zakładam, że zatrudniłeś osobę nie posiadającą stopnia awansu.
KN art 9a ust.2 Osoba nie posiadająca stopnia awansu zawodowego z dniem nawiązania stosunku pracy w szkole uzyskuje stopień nauczyciela stażysty [...] i dalej: Art. 9d. 1. Nauczyciel rozpoczyna staż z początkiem roku szkolnego, nie później jednak niż w ciągu 14 dni od dnia rozpoczęcia zajęć, na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, z tym że nauczyciel stażysta rozpoczyna staż bez złożenia wniosku., I to chyba wszystko. Marek |
PawełR | 11-09-2002 20:21:52 [#13] |
---|
Teraz to mi już głowa pęka, ale dziękuję za odpowiedź...... ja jestem filozofem, wolę eseje niż rozprawki, dlatego tak się gubię w gąszczu, w zaroślach, w gęstwienie prawnych kruczkowatych przepisów......
Ewo, podziwiam Cię i tych wszystkjich, dla których prawo jest lekkie jak wata cukrowa... :-) |
PawełR | 11-09-2002 20:23:09 [#14] |
---|
Marku, dziękuję :-) ja patrzę codziennie w przepisy, staram sie je rozumieć, ale wciąz czuję, ze jestem ... |
Marek z Rzeszowa | 11-09-2002 20:42:52 [#15] |
---|
Ja w tym siedzę od prawie 20 lat. Miałem czas się przystosować. ;-))) Marek |
Zola | 11-09-2002 22:11:25 [#16] |
---|
a ja przyznaje,że KN oraz ustawy i rozporządzenia MENiS-u sa jedymi z tekstów ,których nie umiem czytac ze zrozumieniem i tez podziwiam interpretacje Ewy,Marków,Janusza i jescze kilku innych osób ale jakoś życie mi oszczędza durnych sytuacji i radze sobie wgłębiam sie w przepisy które są mi na dana chwilę nizbędne inne (tylko cicho) staram sie omijać | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|